Ο Θρύλος των Ιπτάμενων Φρουρών

του Zack Snyder. Με τις φωνές των Jim Sturgess, Hugo Weaving, David Wenham, Emily Barclay


Κουκουβά! Κουκουβά!
του zerVo
Καλός ή κακός σκηνοθέτης, αυτός ο Snyder τον τρόπο να στήσει ένα επικό animation τον κατέχει. Άλλωστε από την εμπορική εκτόξευση του ονόματος του με τους 300, που σήκωσαν αναίτιο αντιδραστικό κουρνιαχτό στα μέρη μας, ο μονίμως χαμογελαστός Ζαχαρίας, απέδειξε πως μπορεί να παίξει με άνεση το παιχνίδι του κινουμένου σχεδίου, ακόμη και στην δυσκολότερη του φόρμα. Το υβρίδιο, δηλαδή, σκίτσου και αληθινών χαρακτήρων, που το παρουσίασε με αξιοπρέπεια στην περίπτωση της εξιστόρησης των περιπετειών του Σπαρτιάτη Λεωνίδα και των ατρόμητων αντρών του. Κι επειδή ο 45χρονος δημιουργός είναι mainstream παιδί, δεν θα μπορούσε να μην υποκύψει στην μοντέρνα πρόκληση του 3-D. Συνεπώς αν μιξάρεις το δυναμικό του στυλ, με το σύγχρονο καρτούν, περνώντας το από τις δύο στις τρεις διαστάσεις, έχεις μπροστά σου μια καταιγιστική διαστάσεων περιπέτεια που ακούει στο όνομα Legend Of the Guardians. Πως λέμε Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης? Κάτι τέτοιο. Μόνο που αντί για πανοπλία, φέρουν φτερά...

Αδελφάκια νεαρές κουκουβάγιες, σε στιγμές ανεμελιάς, θα πέσουν θύματα απαγωγής από ομοίους τους, που θα τις στρατολογήσουν, μαζί με δεκάδες ακόμη, προκειμένου να τις εκπαιδεύσουν στην πολεμική τέχνη, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα για να εκπληρώσουν τα επεκτατικά, μιλιταριστικά τους σχέδια. Το ένα κουκουβάκι, θα την πατήσει άμεσα, από τα παχιά, μεγάλα λόγια των στρατιωτικοποιημένων πτηνών, το άλλο όμως όχι. Και αφού θα καταφέρει να το σκάσει από την αυστηρή τους εποπτεία, θα ταξιδέψει στο άγνωστο, αναζητώντας να επαληθεύσει τον μύθο, που κάθε βράδυ του δίδασκε ο πατέρας του. Τον παραμυθένιο θρύλο, δηλαδή, των άφοβων και συνετών γλαυκίδων, που με έδρα το τεράστιο δέντρο του Γκά'Χουλ, προστατεύουν κάτω από τις θεόρατες φτερούγες τους, τους αδύναμους, εξολοθρεύοντας κάθε κακόβουλο και μοχθηρό πτηνό. Με τις δύο αντίπαλες δυνάμεις να ακονίζουν τα γαμψά τους νύχια, ο εμφύλιος ανάμεσα στους καλούς κι αγαθούς και τους ανήθικους και ματαιόδοξους, δεν θα αργήσει να ξεσπάσει.

Βασισμένο στα τρία πρώτα τεύχη της ομώνυμης σειράς βιβλίων που υπογράφει η Kathryn Lasky και έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο νεανικό κοινό, το Legend Of The Guardians, μοιάζει με μια αναπαραγωγή της γνώριμης ιστορίας του Λανσελότου, του Βασιλιά Αρθούρου και των παντοδύναμων, έτοιμων για όλα σωματοφυλάκων του. Τα πάντα θεματικά, άλλωστε, κινούνται πάνω στην προδιαγεγραμμένη ράγα της κλασσικής περιπέτειας, ώστε λίγο έως πολύ να ξέρεις τι θα συναντήσεις. Σκοτεινό μεσαιωνικό περιβάλλον, με το πάνω χέρι αρχικώς να έχουν οι αιμοβόροι Τάιτος, μα κατοπινά η ανδρεία και το σθένος των Φρουρών και ιδίως του νεοσύλλεκτου Σόρεν, που εν μια νυκτί μετατράπηκε από αθώο πουλάκι σε This Is Sparta, θα ανατρέψει τα προγνωστικά. Ακόμη και όταν η στυγνή προδοσία - ο Εφιάλτης δεν λείπει ούτε τώρα από το μυαλό του Snyder - θα κάνει την εμφάνιση της στην πλευρά των Προστατών.

Για πες: Δεδομένα ούτε το σενάριο, που είναι και δαιδαλώδες και πολύπλευρο και με άπειρους χαρακτήρες, αλλά ούτε οι πάμπολλες εικόνες μάχης και βιαιότητας, έστω κι αν μιλάμε για πουλάκια, συνθέτουν υλικό που απευθύνεται στο κύριο target group των animation, τους θεατές πολύ μικρής ηλικίας. Παρότι βέβαια, που από κανόνες ηθικής, από αυτούς που κάνουν περήφανο ένα έθνος σαν το αμερικάνικο, το πόνημα ξεχειλίζει, εντούτοις οι στιγμές πολέμου του φινάλε, δοσμένες προσεκτικά σε σούπερ σλόου μόσιον, για να μην χαθεί καμιά λεπτομέρεια, δεν απευθύνονται σε παιδάκια. PG σφραγιδάκι, που μάλλον έκανε ζημιά στο φιλόδοξο κινούμενο, το οποίο ιστορικά είναι και το πρώτο, υπογεγραμμένο από τον Zach Snyder φιλμ, που δεν έφτασε στην κορυφή του σχετικού τοπ. Δίκαιο ή άδικο το εμπορικό ρεκόρ, ακόμη κι αν το στόρι είναι κοινότυπο και δεν αναπνέει μέσα στην πολυλογία του, το εικαστικό αποτέλεσμα που προσφέρει η προσεγμένη τρισδιάστατη κοψιά είναι τόσο εντυπωσιακό, που αξίζει και με το παραπάνω το αντίτιμο του εισιτηρίου που θα δώσει κανείς για να το παρακολουθήσει, στις εκατοντάδες ίντσες της σκοτεινής αίθουσας.






Στις δικές μας αίθουσες, 14 Οκτωβρίου 2010 από την Village


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είδα το Θρύλο των Ιπτάμενων Φρουρών σε 3D και ένα έχω να πω: Πρώτη φορά ενθουσιάζομαι τόσο πολύ με ταινία animation! Βλέπεις τις κουκουβάγιες να πετούν κατά πάνω σου, ενώ τα γραφικά σκίζουν. Για μένα είναι must!

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική