Τι Συνέβη Μετά... (What Happens Later) Poster ΠόστερΑργκάιλ

του Matthew Vaughn. Με τους Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Bryan Cranston, Catherine O'Hara, Henry Cavill, Sofia Boutella, Dua Lipa, Ariana DeBose, John Cena, Samuel L. Jackson.

Η Φαντασία μου τα φταίει...
γράφει ο zerVo (@moviesltd)

Πριν από κανά μισό αιώνα, την πρώτη και τελευταία φορά που επισκέφτηκα το πιο βαρετό νησί της Μεσογείου, φυσικά και της Ελλάδας, χιλιοτσαντισμένος που το εξάβολτο παπί είχε κολλήσει μοτέρ, φορτωμένο δυο τόνους μπαγκάζια, σε κάτι ατέλειωτες ανηφόρες του 40 τα εκατό κλίση, είχα αρχίσει να σκιτσάρω στο χαρτί το πως θα μπορούσε κανείς να τα κάνει όλα μαντάρα και να διαλύσει την ρομαντζαδούρα των Λάκτα ζευγαρακίων, στην..."ω τι πρωτότυπη" απόλαυση της θωριάς του ήλιου να βουλιάζει στην θάλασσα, επιχειρώντας μια ελεύθερη κατάβαση με ένα πειραγμένο Μίνι Μόκε, από την μια στην άλλη φρεσκοβαμμένη ασβεστίλας μπλιαχ στέγη, ίσαμε το λιμάνι, κορνάροντας ασταμάτητα και έχοντας Μπάρι Γουάιτ στα ηχεία τέρμα, για να γουστάρουμε. Κάποιος μου χρησιμοποίησε την ιδέα και την έκανε σκηνή ταινίας. Αν, δε, ο Matthew Vaughn έβαζε και το ηφαίστειο να πάρει μπροστά, μπας και ολοκληρωθεί η καταστρόφα, θα είχα υφάνει και κασκόλ με το όνομα του!

Τι Συνέβη Μετά... (What Happens Later) Quad Poster
Την καλύτερη φάση της λογοτεχνικής της καριέρας διανύει η συγγραφέας Έλι Κόνγουέι, αφού τα βιβλία της με κεντρικό χαρακτήρα τον υπερκατάσκοπο Αργκάιλ γίνονται ανάρπαστα. Ελάχιστα πριν ολοκληρώσει την συγγραφή του πέμπτου τόμου με τις περιπέτειες του ήρωα της, θα νιώσει πως δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο φινάλε στο στόρι, γι αυτό και θα αναζητήσει την βοήθεια των αγαπημένων της γονιών, ταξιδεύοντας ανέμελη και με μοναδική της συντροφιά τον λατρεμένο της γάτο για το πατρικό της, στην αμερικάνικη επαρχία.

Ταξίδι με το τρένο που θα αποδειχτεί γεμάτο εκπλήξεις για την χαρισματική νοβελίστα, αφού κατά την διάρκεια του, θα βρεθεί εντελώς αναπάντεχα, στο μέσον καταιγιστικών πυρών που θα έχουν σαν στόχο εκείνη, από οπλισμένους αγνώστους που την έχουν βάλει στο στόχαστρο. Γνωρίζοντας συνάμα τον Άινταν, έναν μυστηριώδη άντρα που θα της δηλώσει πως βρίσκεται στο πλευρό της για να την προστατεύει, μπερδεύοντας την ακόμη περισσότερο για το αν όσα βιώνει είναι πραγματικά ή κι αυτά ανήκουν στην σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας της.

Και κάπως έτσι αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο επί του εκράν πανζουρλισμός, αφού η ζουμπουρλού κοπελούδα θα πληροφορηθεί πως μια πανίσχυρη παρακρατική οργάνωση την έχει βάλει στο στόχαστρο, πιστεύοντας πως μέσα από τα γραπτά της μπορεί να εξάγει αποκαλύψεις για την δράση των απανταχού μυστικών πρακτόρων. Για μήπως ούτε αυτή είναι η πραγματικότητα που το σεναριακό κουβάρι ξετυλίγει μέσα σε πανδαιμόνιο πυρών κι εκρήξεων? Στην ουσία στο τραπέζι πετιούνται γύρω στη μισή ντουζίνα εκδοχές, του τι στην ευχή τρέχει, ανοίγοντας πολλαπλάσια σταυροδρόμια εξέλιξης της πλοκής, με γνώμονα τα διαρκή τουίστ και τις αποκαλύψεις των όσων δεν είναι αυτό που φαίνονται. Μπέρδεμα? Ίσως, αλλά δοσμένο με τον πιο πιασάρικο τρόπο που υπάρχει.

Αφού στο κόλπο πρώτα και πάνω από όλα παίζει ο κανόνας της γύρας ανά τον πλανήτη που ισχύει σε κάθε οποιαδήποτε περίπτωση παρακλαδιού 007, με την κάμερα να βολτάρει, από την Σαντορίνη και την Λόνδρα, μέχρι την Μέση Ανατολή και την Βουργουνδία. Πόντο με τον πόντο σε κάθε τέτοιο βήμα στην υδρόγειο, σκάζει και μια καινούργια αποκάλυψη, απρόβλεπτη τις πιο πολλές φορές αλλά και μηδενικά ορθολογική, που με τον ρυθμικό τρόπο που σερβίρεται να κάνει τον θεατή να αναρωτιέται, τι πρόκειται να ακολουθήσει κατοπινά. Μαγιά Vaughn εν ολίγοις, ντιρέκτορα εξελισσόμενου σε μετρ της γλαφυρού ύφους και ακραία διασκεδαστικής περιπέτειας δράσης με πρακτόρους, μετά την διάνα της τριλογίας του Kingsman, που διαθέτει μια ιδιαίτερα ελκυστική γοητεία.

Σεκάνς που κόβουν ανάσες, δοσμένες με μέσα από ένα πρίσμα υπερεαλιστικό που δεν συνάδει με τους κανόνες της φυσικής, συνθέτοντας κατά έναν τρόπο μακροσκελή βίντεο κλιπς, με μουσικές επενδύσεις ντίσκο με Sylvester, ρομάντσου με Leona Lewis, αλλά και κλάσικ αφού ως και ολοκαίνουργoυς Beatles διαθέτει η κασέτα. Στήνοντας έτσι έναν φαντεζί κατασκοπικό χαλασμό γεμάτο με ετερόκλητες κινηματογραφικές περσόνες, όπως έναν Σούπερμαν Henry Cavill, εδώ στην μόστρα του αήττητου Αργκάιλ, έναν πρωταθλητή του WWE John Cena για στενό συνεργάτης, έναν Breaking Bad Bryan Cranston και μια μαμά του Κέβιν Catherine O'Hara ως γονείς της συγγραφέως, μια υπερσέξι ποπ σταρ Dua Lipa για το εντυπωσιακό φαμφατάλ μπάσιμο και για να μην λείψει το κλισέ, έναν παντού ίδιο ενορχηστρωτή των "καλών" ομάδων κρούσης, που και βέβαια φέρει την εικόνα του Sam Jackson. Ανσάμπλ που περιτυλίγει με μπόλικο κέφι το βασικό ντουέτο στο στάρινγκ, δηλαδή την θυγατέρα του Ρίτσι, Bryce Dallas Howard, ως τρανσφόρμερ συγγραφέα, με κιλάκια παραπάνω, αλλά και μάτια τιγρίσια στο δεύτερο ημίχρονο που λιώνουν καρδιές και τον νούμερο ένα ρολίστα της γενιάς του, Sam Rockwell, που υποδύεται τον ευαίσθητο όσο και ατρόμητο σωματοφύλακα της!

Παιχνιδιάρικο, ανατρεπτικό, ροδάνι στο τέμπο του, αλλά και ανάρμοστο στην όποια προσέγγιση της αληθινότητας, το φιλμ ορίζει με ευκολία αυτό που αποκαλούμε ενοχική απόλαυση, για όποιον στρωθεί στο σινεπλέξ κάθισμα του, αποδεχόμενος πως θα παραμυθιαστεί για τα εφετζίδικα καλά, με όσα πρόκειται να παρακολουθήσει. Εν αναμονή των συνεχειών νομίζω ενός νέου πιθανού τριπτύχου, αν και εφόσον όμως οι μποξόφηδες λαλήσουν βροντερά, πράγμα που μέχρι ώρας δεν έχει επαληθευτεί στις μέτριες εισπράξεις που έχει καταφέρει ο Argylle στην επίσημη κυκλοφορία του...

Τι Συνέβη Μετά... (What Happens Later) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Την 1η Φεβρουαρίου 2024 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική