Oι Αναλώσιμοι 4 (Expend4bles) Poster ΠόστερOι Αναλώσιμοι 4

του Scott Waugh. Με τους Jason Statham, Sylvester Stallone, Curtis "50 Cent" Jackson, Megan Fox, Dolph Lundgren, Tony Jaa, Iko Uwais, Randy Couture, Jacob Scipio, Levy Tran, Andy García.

Μη Αναλώσιμοι
γράφει ο  gaRis (@takisgaris)

Αξιωθήκαμε την περασμένη εβδομάδα να ευλογηθούμε με την ζωντανή παρουσία του Sylvester Stallone στο TIFF23. Ο Rocky, Rambo, ο επίσης δημιουργός των Expendables, παρευρέθη στην παγκόσμια πρεμιέρα του αυτοβιογραφούμενου ντοκιμαντέρ με τον ξεκάθαρο τίτλο Sly το οποίο παρεμπί, απέσπασε ως τώρα ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές. Αγέρωχος, ευθυτενής, κομψότατος, ο Sly έχει ευτυχήσει στα 70-φεύγα του να έχει εδραιωθεί ως αειθαλές brand name, μετρώντας τέσσαρες δεκαετίες εκπάγλου δόξης.

Oι Αναλώσιμοι 4 (Expend4bles) Quad Poster
Ουδείς φυσικά θα θυμάται την ερμηνεία καριέρας του στο Cop Land (1997), σαφέστατα διότι τα εκατομμύρια θαυμαστών του ανέκαθεν διψούσαν για κάτι απολύτως συγκεκριμένο από κάθε πρότζεκτ με την υπογραφή Stallone: (Tο Πρώτο) Αίμα, κλωτσομπουνίδια και αδιανόητο body count (πολύ πριν η φράση αποκτήσει την πρόσφατη σεξουαλική της ερμηνεία). Καθαρή ξήγα, κρέας με πατάτες, τεστοστερόνη και τοξικότατη αρρενωπότης στο τέρμα άμα λάχει ναούμ. 

Εν έτι είκοσι εικοσιτρίω τα ανωτέρω κραυγάζουν γραφικότητα, κρίντζ και μια εκτεθειμένη νοσταλγία για την ψυχροπολεμική περίοδο (που αναμεταξύ μας, ουδέποτε σταλήθεια μας τελείωσε). Μολαταύτα, με περίπου τον ίδιο τρόπο που ο Sly, μετά τον επιτάφιο του Rambo, άρμεξε την ιερή αγελάδα του Rocky, μέχρις ότου το υβρίδιο Creed του έφυγε από τα χέρια (πονεμένη ιστορία), ερχόμαστε δωνά στο τέταρτο αισίως Expendables, οχτώ χρόνια και βάλε από την τρίτη συνέχεια, γυρισμένο πανδημιώτικα και δίχως την θρυλική τριάδα Schwarzenegger - Willis - Rourke. Πλέον το χορό σέρνει ο Jason Statham, επιστρέφει ο άσπονδος φίλος Dolph Lundgren και το franchise μπολιάζεται με το νέο αίμα των 50 Cent, Megan Fox και Andy Garcia. 

Ο Stallone, επίσης σκηνοθέτης και παραγωγός, ανοίγει και κλείνει την ταινία, δηλώνοντας κατά τα φαινόμενα πως αυτή είναι και η τελευταία του υποκριτική συμμετοχή (λατρεύω το υπονοούμενο) στους Αναλώσιμους. Το στόρυ δαύτη τη βολά είναι περίπου ηθελημένα ανέμπνευστο. Λιβύη, πυρηνικά μαζικής καταστρόφας, ποιός θα σώσει την ανθρωπότης; Έλα τώρα. εννοείται μάτια μου. Τις προάλλες με το My Big Fat Greek Wedding 3, βίωσα ένα ντροπιαστικό προϊόν, μια απροκάλυπτη αρπαχτή που δε με έκανε ιδιαίτερα εθνικά υπερήφανο, αστοπούμε κιέτσι.

Το Expend4bles είναι το πολεμοχαρές αδερφάκι του, υπό την έννοια ότι η φόρμουλα άξιονερ από τα 80ς - 90ς, στερούμενη από την αναγκαία δόση αυτοσαρκασμού, καταντά εκτός από οδυνηρά προβλέψιμη, άλλο τόσο ενοχλητικά προσβλητική, ιδιαίτερα για ένα νεανικό κοινό που έχει μάθει να του σερβίρονται μπλοκμπάστερς με σεναριακή άποψη και μελετημένη αισθητική. 

Αντιλαμβάνεσαι ότι ο Sly, γατόνι και πρώτος μάγκας στην πιάτσα, ξέρει να σε μπουκώνει με γουργουριστές εκρήξεις, καυτό αίμα και αγαστό ξυλίκι (πάει στο βρόντο το PG13 του προηγούμενων Αναλώσιμων) γιατί απλούστατα αυτό ξέρει - αυτό εμπιστεύεται. Το Expend4bles λοιπόν προόρισται να πουλήσει - και θα πουλήσει. Εξόν κι αν οι fans (κατά 90% οι σημερινοί πενηντάρηδες) αποφασίσουν να τον στείλουν στη σύνταξη. Σου πάει καρδιά όμως φίλος;

Oι Αναλώσιμοι 4 (Expend4bles) Rating


Στις δικές μας αίθουσες? Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 από την The Film Group!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική