Δεν Είσαι η Μητέρα μου (You Are not my Mother) Poster ΠόστερΔεν Είσαι η Μητέρα μου

της Kate Dolan. Με τους Hazel Doupe, Carolyn Bracken, Jordanne Jones, Jade Jordan, Paul Reid, Ingrid Craigie.

Ποια είστε Κυρία?
γράφει ο zerVo (@moviesltd)

Η μυθολογία και η Ιρλανδία, εδώ και αιώνες βαδίζουν χέρι χέρι. Βασικό στοιχείο της κουλτούρας της νησιώτικης χώρας, ορίζει η παράδοση των τραγουδιών και των μύθων, των ιστοριών για τις νεράιδες, τα τελώνια και τους μαρμαρωμένους βασιλιάδες, που έχουν συνταχθεί από τον λαό, εδώ και περισσότερα από χίλα χρόνια. Εννοείται πως αυτή η παραδοσιακή κληρονομιά έχει μεταφερθεί και στις νεότερες γενιές, που σε όχι λίγες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα, μέσα από το πρίσμα αυτής της μεταφυσικής λογικής. Ένα τέτοιο μιξάζ του φολκλόρ με το μοντέρνο ψυχολογικό θρίλερ, μας παρουσιάζει η ρούκι σκηνοθέτις Kate Dolan.

Δεν Είσαι η Μητέρα μου (You Are not my Mother) Quad Poster
Η Σάρλοτ είναι μια ντροπαλή και συνεσταλμένη έφηβη, που ζει μαζί με την φτωχή φαμίλια της, την καταθλιπτική μητέρα της, την φιλάσθενη γιαγιά της και τον ανεύθυνο θείο της, σε ένα μικρό διαμέρισμα του Βορείου Δουβλίνου. Οι μηδενικές φιλίες και συντροφιές, το αντίθετο μάλιστα, αφού δέχεται συνεχώς μπούλινγκ από τις συμμαθήτριες της, της έχουν προκαλέσει μια αναστατωμένη περίοδο ενηλικίωσης, οδηγώντας την στην απομόνωση και στην εσωστρέφεια.

Τα προβλήματα της νεαρής θα μεγεθυνθούν, την ημέρα του Χάλογουίν, που η αγαπημένη της μάνα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης, μην αφήνοντας το παραμικρό σημάδι για το που μπορεί να βρίσκεται. Με την αγωνία και τον πόνο να έχουν κυριεύσει την ψυχή της άμαθης Σαρ, δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να σκεφτεί συνετά, προκειμένου να την εντοπίσει. Μέχρι που ένα πρωινό θα ανοίξει η πόρτα του σπιτιού και θα εμφανιστεί η χαμένη Άντζελα, με την μόνη διαφορά πως πλέον η συμπεριφορά της είναι αλλαγμένη κατά 180 μοίρες...

Άλλο πρόσωπο, άλλη αμφίεση, άλλες συνήθειες, άλλες τάσεις. Κομμένα τα χάπια, κομμένο το μαυρόντυμα, ενώ από την συνεχόμενη αρνητική έκφραση, έχει πάρει την σκυτάλη ένα μυστηριώδες χαμόγελο και μια έφεση για ξέφρενους χορούς και μανιασμένα ξεδώματα. Είναι δυνατόν ετούτη η μεταστροφή να μην παραξενέψει την θυγατέρα της, που από την πρώτη στιγμή θα καταλάβει πως κάποια άλλη έχει εισβάλλει στο σώμα της γυναίκας που την έφερε στον κόσμο?

Το προφανές στην περίπτωση μας θα ήταν να ρίξουμε την ευθύνη σε ένα διαβόλι, που κυρίεψε τα μέσα της μεσήλικης, όπως συμβαίνει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις σύγχρονων ταινιών τρόμου. Εξορκισμοί, ιερείς, φλόγες, κολάσεις και τα συναφή. Εδώ όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αντίθετα η Ιρλανδέζιης κοπής δημιουργία, ακολουθεί κατά έναν σημαντικό βαθμό τις δοξασίες του τόπου και τους θρύλους, για τα άυλα στοιχειά που γυροφέρνουν πλάι στις ανθρώπινες υπάρξεις.

Προσεγμένο το ντεμπούτο της κινηματογραφίστριας, στο στήσιμο του κατάλληλου κλίματος, με φόντο την βρετανική κάθυγρη μουντάδα, τα καλντερίμια, τα τούβλινα σπίτια και την φυσική πρασινάδα. Ο συνδυασμός της ατμόσφαιρας του χόρορ, που δημιουργείται από κάποια κλισέ τρομάγματα, με την λαϊκή παράδοση των Κελτών, η αλήθεια είναι πως ξενίζει εκείνους που δεν είναι και πολύ εξοικειωμένοι με αυτής της μορφής τις αντιλήψεις, που έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια του Μεσαίωνα.

Συνολικά όμως το You Are Not My Mother, προσεγγίζει με κάποιες ιδιαιτερότητες τα ουκ ολίγα ζόρια της σημερινής νεολαίας, εκθέτοντας τα μέσα από μια αξιοπρεπή θρίλερ συλλογιστική, που δεν μοιάζει με την κοινότυπη και αστεία των αντίστοιχων αμερικάνικων παραγωγών. Οι δεισιδαιμονίες, οι θρησκευτικές πλάνες, οι προλήψεις και τα χόκους πόκους, δεν μπορούν βέβαια να παρθούν στα πολύ σοβαρά από τον ορθολογισμό, ορίζουν όμως είναι μια ικανή και εύπεπτη απάντηση στα κάθε λογής παρανορμάλια που λαμβάνουν χώρα στο εκράν.

Δεν Είσαι η Μητέρα μου (You Are not my Mother) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Την 1η Δεκεμβρίου 2022 από την Neo Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική