Ο Τζογαδόρος (Poker Face) Poster ΠόστερΟ Τζογαδόρος

του Russell Crowe. Με τους Russell Crowe, Liam Hemsworth, RZA, Aden Young, Steve Bastoni, Daniel MacPherson, Elsa Pataky.

2 - 7 Offsuit...
γράφει ο zerVo (@moviesltd)

Στάσου βρε αγριεμένε, δυο λεπτουδάκια να το κουβεντιάσουμε. Πιάνεις ερμηνευτικά το τζάκποτ, αφού μερικοί μαέστροι ανακαλύπτουν την αξία σου στην άλλη άκρη του κόσμου, πραγματοποιείς ένα σπουδαίο ράλι οσκαρικής χροιάς, με τρεις σερί nods κι ένα χρυσό άγαλμα, βρίσκεσαι στο απόγειο της δόξας σου, ώσπου αρχινάς να μοιράζεις παντού αγριάδες άρα το Χόλιγουντ σε ξερνά, δεν έχεις παίξει σε ταινία της προκοπής για σιμά δεκαετία και ξάφνου μπροστά σου βρίσκεται ένας χριστιανός, για να σε χρηματοδοτήσει σαν σκηνοθέτη. Αυτή την ιστορία, που αν ήταν κομματάκι της προκοπής, μπορεί και να ζωντάνευε την καριέρα σου, που στην ευχή πήγες και την εντόπισες, για να την μετατρέψεις σε κινηματογραφικό προϊόν?

Ο Τζογαδόρος (Poker Face) Quad Poster
Μπορεί στα επαγγελματικά του, ο δισεκατομμυριούχος Τζέικ Φόλει να διαπρέπει, ως ο δημιουργός ενός κορυφαίου τεχνολογικού κολοσσού, τα μαντάτα για την κατάσταση της υγείας του είναι τόσο άσχημα, ώστε να έχει μπει σε διαδικασία τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων, για όσο χρόνο ζωής του απομένει. Δεινός παίκτης του πόκερ και διάσημος σε ολόκληρη την χώρα για την έξυπνη μέθοδο παιξίματος του, θα σχεδιάσει ένα σουαρέ, όπου θα έχει σαν επίσημους προσκεκλημένους, όλους εκείνους τους παιδικούς του φίλους, που κάποτε μοιραζόταν τα κόλπα με την τράπουλα. Πέντε εκατομμύρια μπόνους για τον καθένα, σε ένα παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης.

Ενόσω τα πονταρίσματα δίνουν και παίρνουν στην πανάκριβη βίλα του, σε τελικό στάδιο καρκίνου, μεγαλοεπιχειρηματία, μια ομάδα διαρρηκτών, ξεπερνώντας τα εμπόδια των πάνοπλων σεκιούριτυ, θα επιχειρήσει να εισβάλει εντός της, προκειμένου να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πανάκριβα έργα τέχνης της συλλογής του. Δίχως καν να γνωρίζουν πως στο σαλόνι της λαμβάνει χώρα ένα ριγιούνιον φίλων, που έχουν να μοιραστούν, εκτός από το πάθος τους για τον τζόγο, αμέτρητα ακόμη μυστικά...

Χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής, όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό το παλιομοδίτικου κτισίματος θρίλερ, μόνο με μια λέξη μπορούν να οριστούν: Αδιανόητα! Αφού καλούμαστε να αποδεχτούμε ένα κάρο υπερβολές, δίχως την παραμικρή εξήγηση, απλά και μόνο για να προχωρήσουμε στην επόμενη σκηνή, που συμβαίνουν ακόμη πιο ακραίες καταστάσεις. Δεν μαθαίνουμε ποτέ το πως ένας μανιώδης γκάμπλερ, που μάζεψε κάποια χρήματα από το χαρτοπαίγνιο (...) κατασκεύασε την πιο χάι τεκ εφαρμογή, που χρησιμοποιούν οι πιο καλά εκπαιδευμένοι στρατοί της γης. Δεν μαθαίνουμε ποτέ το γιατί ένας ετοιμοθάνατος, αντί να βάλει τα πράγματα σε τάξη με την λογική μέθοδο, αποφασίζει να στήσει μια τέτοια δαιδαλώδη μηχανορραφία, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αντιθέτως μαθαίνουμε ένα σωρό πληροφορίες που τιγκάρουν το σενάριο με οτιδήποτε άχρηστο και άνοστο, που θα χρησιμοποιηθεί στην πορεία για να κλειδώσει ο αχταρμάς. Πότε?

Μα όταν θα εισβάλλουν στην οικία τους δημιουργού του πιο εξελιγμένου αμυντικού συστήματος στον πλανήτη, τέσσερις κλόουν ληστές, που ούτε να πιάσουν τα όπλα δεν ξέρουν καλά καλά. Εννοείται πως στο μίξερ πέφτουν ανά δευτερόλεπτο πάσης φύσεως κουταμάρες, για την μακαρίτισσα πρώην και την άπιστη νυν σύζυγο, για τα παιδιόθεν φιλαράκια, που οσονούπω εξηνταρίζουν, αλλά ο ένας τους (Liam Hemsworth) έχει μόστρα σαραντάρη, για τα λεφτά που θέλει να σκορπίσει οπουδήποτε κατεβάσει η κούτρα του μεγιστάνα, αλλά δεν του απομένουν ώρες ούτε για να σκεφτεί που.

Η αλήθεια είναι πως το πόνημα προκαλεί θυμηδία από ένα σημείο και μετά, ίδιο συναίσθημα ακριβώς σαν κι εκείνο που σκόρπιζαν εκείνες οι τρίτης διαλογής βιντεοκασέτες προ πολλών δεκαετιών. Το σκριπτ γεμάτο τρύπες, η σκηνοθεσία τιγκάτη λάθη, η αφήγηση φίσκα στο παραφούσκωμα κι ο θεατής αναζητά τον σκοπό της ύπαρξης του μετριότατου Poker Face, εκτός βέβαια από το να σημάνει μια ακόμη περιπέτεια δράσης πενιχρού επιπέδου, από εκείνες που τις βρίσκεις στα πανέρια. Α, ναι σκέφτηκα μια. Να μου θυμίσει πως μια φορά κι έναν καιρό, ένας τύπος στα μισά κιλά από τον βλοσυρό πρωταγωνιστή και έχοντα το γενικό πρόσταγμα του, είχε πατήσει την κορυφή του φιλμικού κόσμου, ως ο μέγας ήρως μιας από τις επικότερες στιγμές που γνώρισε ο σινεμάς. Μόνο απογοήτευση Russell!

Ο Τζογαδόρος (Poker Face)) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Την 1η Δεκεμβρίου 2022 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική