Ενκάντο: Ένας κόσμος μαγικός (Encanto) Poster ΠόστερΕνκάντο: Ένας κόσμος μαγικός

των Jared Bush, Byron Howard. Με τις φωνές των Stephanie Beatriz, María Cecilia Botero, John Leguizamo, Diane Guerrero, Jessica Darrow, Angie Cepeda, Wilmer Valderrama.

It's A Kind Of Magic
του zerVo (@moviesltd)

Κινούμενο σκίτσο υπ αριθμόν εξήντα για την πιο ονομαστή φίρμα του χώρου. Κι έχεις την αίσθηση πως πέρα από την ασίγαστη τεχνολογική εξέλιξη, που βοηθά υπέρ το δέον το κινηματογραφικό είδος να προβάλλει τις εικόνες του, πως τα πάντα ακολουθούν πιστά εκείνη την μοναδική, πολύχρωμη, τίγκα στις ευχάριστες νότες κληρονομιά, που το γεννημένο από τον μπάρμπα Walt στούντιο, ακολουθεί και θα ακολουθεί εις τους μακρινούς αιώνες των αιώνων. Με τέτοια πιασάρικη μαγιά, που συνδυάζει με μέθοδο αγαστή σκίτσο και συγκίνηση, το μαγνήτισμα των ματιών της πλατείας από την οθόνη, σε μια ακόμη περίπτωση σαν του Encanto, αποξαρχής μοιάζει δεδομένο.

Ενκάντο: Ένας κόσμος μαγικός (Encanto) Quad Poster
Δεν πρέπει να υπάρχει πιο ευτυχισμένη φαμίλια σε ολόκληρη την ορεινή επαρχία της Κολομβίας, από εκείνη των Μαδριγάλ, καθώς τα περισσότερα από μια ντουζίνα μέλη που την απαρτίζουν, απολαμβάνουν την οικογενειακή τους κάθε μέρα, διαθέτοντας το καθένα και από μια απίστευτη, μαγική ικανότητα. Που προέρχεται από τα βάθη της προϊστορίας του σπιτικού τους, που κτίστηκε με χίλια μύρια βάσανα την εποχή της εφόδου των κονκισταδόρων και συμβάλλει στην διατήρηση της συνοχής του ευτυχισμένου, στις λιγοστές του απαιτήσεις, μικρόκοσμου.

Μοναδική μελαγχολία στο ασίγαστο πανηγύρι των κολομπιάνων αγροτών, εκείνη που είναι καλά κρυμμένη μέσα στην ψυχή της νεαρής, καλοσυνάτης και χαριτωμένης Μίραμπελ, που είναι και η μοναδική από το σύνολο, η οποία δεν διαθέτει κάποια εξαιρετική ικανότητα. Παρόλα αυτά, έστω και νιώθοντας μονίμως μειονεκτικά, λατρεύει τους πάντες γύρω της και θα ότι περνά από τα αδύναμα χέρια της, για να προασπίσει την γαλήνη του πατρικού της σπιτικού. Όπως τώρα, καλή ώρα, που η ύπαρξη της κασίτας κινδυνεύει, ενόσω το κερί που κρατά ζωντανή την μαγεία πίσω από τους τοίχους της, τρεμοπαίζει...

Συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό, το όλο οικοδόμημα που από τα θεμέλια του πηγάζουν οι ξεχωριστές δυνάμεις που έχει μοιράσει σε όποιο στέλεχος των Μαδριγάλ, να καταρρεύσει και μαζί του να εξαφανιστεί το κάθε προνόμιο διαθέτει καθένας. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εκείνον που βιώνει την μειονεξία, θα σκεφτόταν το απλό μυαλό, να αφήσει την δυσμενή κατάσταση ως έχει και από αύριο άπαντες να είναι ίσοι σε ισχύ, άρα μισμάτς αντίο. Αυτό είναι κάτι που ούτε καν περνά από τον νου της προβληματισμένης, αν και όλοι γύρω της προσπαθούν να μην της θυμίζουν πως για εκείνη το πόμολο της πόρτας δεν ζωντάνεψε ποτέ, παιδούλας. Ποια σπουδαιότερη δύναμη, από εκείνη της αλληλεγγύης του περιορισμένου ενός, προς το προνομιούχο σύνολο, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος για να αποδώσει στην βασική ηρωίδα αυτού του Disneyικού παραμυθιού.

Εν αντιθέσει με τις περισσότερες από τις προηγούμενες περιπέτειες της θρυλικής animation μπράντας, η Μίραμπελ, δεν καλείται να εγκαταλείψει την εστία, μην τυχόν και ταξιδέψει σε τόπο μακρινό για να τα βάλει με τον υπαρκτό, φοβιστικό εχθρό που είναι πιθανόν να προκαλέσει την κατάρρευση του σπιτικού. Για να ακριβολογούμε, η κάμερα, σε απειροελάχιστες στιγμές, απομακρύνεται από την παράξενης δομής και δαιδαλώδους σε δωμάτια κασίτας, που τα τούβλα, οι σκάλες, τα ντουβάρια της φαντάζουν ολοζώντανα, συνθέτοντας το φαντασμαγορικό Encanto της μαρκίζας.

Που από το κτίσιμο του δεν λείπει το στοιχείο του μιούζικαλ, καθώς το πιο μεγάλο μέρος της αφήγησης, λαμβάνει χώρα μέσα από τα πρωτότυπα τραγούδια, υπογραφής του δοκιμασμένου με επιτυχία στο είδος Lin-Manuel Miranda. Μέσα από το μιξάζ των πανέμορφων ζωγραφιστών και εντυπωσιακής σχεδιαστικής λεπτομέρειας εικόνων, με τις μελωδικές νότες των πληθώρας συναισθημάτων ασμάτων, κυλά το στόρι σαν νερό, αρκεί το βλέμμα του οποιασδήποτε ηλικίας σινεφίλ να αφεθεί ολοκληρωτικά στην μαγεία που ξετυλίγεται στο εκράν.

Με αυτήν την γνώριμη μας, μουσικοχορευτική μέθοδο, σαν σε παράσταση, μας γνωστοποιούνται τα προνόμια των μελών της φαμίλιας, μας ορίζεται η κρυφή στενοχώρια της πιτσιρίκας, μας παρουσιάζεται η τελετή μύησης του νεαρότερου μπόμπιρα στον it;s a kind of magic κόσμο, μας γνωστοποιείται η ύπαρξη του μαύρου προβάτου, του Μπρούνο, που χάρη στο δικό του ιδίωμα έχει απομακρυνθεί του σπιτιού και ουδείς επιθυμεί να μιλάει για εκείνον. Κλειδί, φυσικά της εξέλιξης αυτή η ανατροπή, που η αλήθεια είναι στην αποκάλυψη της, μπορεί και να τρομάξει τους μικρότερους θεατές του Ενκάντο, αλλά έρχεται να δέσει απόλυτα σε σώμα ένα με τα προηγούμενα δεδομένα.

Κυρίαρχη μορφή της συγκρατημένης στα στενά όρια του παλιοκαιρισμένου, πολυμορφικού τρίπατου, η Μίραμπελ, μια μικρούλα πνιγμένη στο παράπονο, που η μοίρα δεν της χάρισε κι εκείνης χάρισμα, όπως πιστεύει. Ζηλεύει η αλήθεια, μα δεν φθονεί, που οι γονείς της, οι αδελφές της, ο περίγυρος ολάκερος το έχει και ενίοτε μπορεί να την θαρρεί με περιφρόνηση. Καταπληκτική στην φωνητική απόδοση του ρόλου η Stephanie Beatriz, όπως άλλωστε και το σύνολο των μελών του εξαιρετικά επιλεγμένου καστ, από καλλιτέχνες όχι ιδιαίτερα γνωστούς στο ευρύτερο κοινό, μα ιδανικούς για να ερμηνεύσουν με πάθος τους χαρακτήρες. Εξαίρεση, ως ο διασημότερος, ορίζει ο πάντοτε ξεχωριστός ρολίστας John Leguizamo, που στην υπόδηση του "θαμμένου" Μπρούνο παίζει καταπληκτικά το παιχνίδι της αγωνίας, της δράσης και φυσικά του χιούμορ.

Συστατικών που συνθέτουν την βάση ενός ακόμη σπουδαίου fairytale της Disney, γεμάτου ρυθμό, εντάσεις και βέβαια μουσικές γέφυρες που τηρούν πιστά τις παραδοσιακές δημιουργικές προσταγές της, υπό την επίβλεψη του άξιου σκηνοθετικού ντουέτου των Howard και Bush. Μια ακόμη οπτικοακουστική απόλαυση, φουλ στις ανάμεικτα ζωηρές και υποφωτισμένες, ανά συνθήκη, αποχρώσεις, που και το ενδιαφέρον της κρατά ζωντανό μέχρι το βουρκωμένο φινάλε και προβάλλει, ως οφείλει, τις μοναδικές ηθικές αξίες, που θα στηρίξουν όρθια την κάθε φαμίλια στις δυσκολίες. Και παρόλες τις αναποδιές που ενδεχόμενα θα της τύχουν, ξανά ο λαμπερός ήλιος θα φωτίσει το αύριο για να στηθεί ένα ακόμη πανηγύρι, μια ακόμη φιέστα, σαν ετούτη την γεννημένη στην φτωχική, μα τόσο γεμάτη σε αισθήματα, λατινοαμερικάνικη κουλτούρα.

Ενκάντο: Ένας κόσμος μαγικός (Encanto) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 25 Νοεμβρίου 2021 από την Feelgood Ent.!