Ρον Χάλασε (Ron's Gone Wrong) PosterΟ Ρον Χάλασε

των Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez. Με τις φωνές των Zach Galifianakis, Jack Dylan Grazer, Olivia Colman, Ed Helms, Justice Smith, Rob Delaney, Kylie Cantrall, Ricardo Hurtado, Marcus Scribner, Thomas Barbusca.

Add A Friend..
του zerVo (@moviesltd)

Πόσους φίλους, λέει, έχεις στο ένα κοινωνικό δίκτυο, πόσοι ακόμη πιο πολλοί σε ακολουθούν στο άλλο? Εκατό, χίλιοι, πέντε χιλιάδες! Τι λες, σοβαρά? Μπορεί άραγε, ετούτης η μορφής η δημοφιλία να σταθεί ισοδύναμη με την έννοια της αληθινής συντροφικότητας, που τόσο ανάγκη έχει η κάθε ξέχωρη οντότητα? Ασυζητητί όχι. Πόσο μάλλον όταν η λογική εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως περιμένουμε να συμβεί κάποια στιγμή, πρόκειται να υποκαταστήσει την έννοια του πραγματικού κολλητού, με ένα καινοτόμο μεν, άψυχο δε, δημιούργημα, που θα κάνει όλα τα χατίρια, τα θελήματα, τις χάρες του ιδιοκτήτη του. Προσοχή όμως, γιατί η λέξη κλειδί στην φράση είναι η "ψυχή". Που ενδεχόμενα κάποιες μηχανές, να την διαθέτουν σε πιο μπόλικη ποσότητα από τους ανθρώπους.

Ο Ρον Χάλασε (Ron's Gone Wrong) Quad Poster
Δεν πρέπει να υπάρχει παιδί σε ολάκερη την πόλη του Νόνσατς, που να μην διαθέτει στην κατοχή του το καινοτόμο επίτευγμα της κραταιάς μπράντας ηλεκτρονικών υπολογιστών Bubble, με την επωνυμία B-Bot. Ένα πανέξυπνου σχεδιασμού ρομποτάκι, που χάρη στην υψηλότατη τεχνητή νοημοσύνη του, μπορεί να ταιριάξει σε χαρακτήρα με τον ανήλικο ιδιοκτήτη του, σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξελιχθεί στον ένα και απόλυτο κολλητό του. Που θα τον βοηθά στα μαθήματα, θα παίζει μαζί του όλα τα παιχνίδια όποτε χρειάζεται παρέα και θα τον συντροφεύει καθόλη την διάρκεια της ημέρας στο σπίτι, στο σχολείο, στην βόλτα. 

Εχμ, εκτός ίσως από τον συνεσταλμένο και ελάχιστα δημοφιλή στην τάξη του πιτσιρίκο, Μπάρνει Πουντόφσκι, που αντιλαμβανόμενος τα οικονομικά ζόρια που περνάει ο χήρος πατέρας του, αδυνατώντας να προωθήσει εμπορικά μέσω του διαδικτύου τις εφευρέσεις του, δεν τολμάει να τον βάλει σε έξοδα για να του προσφέρει το πολυπόθητο παιχνίδι. Ο ζορισμένος γονιός, αντάμα με την παραδοσιακά αγαπησιάρα ανατολικοευρωπαϊκής καταγωγής γιαγιά του μικρού, καταλαβαίνοντας την στενοχώρια του παιδιού τους, θα αποφασίσουν από κοινού να του το προσφέρουν ως δώρο - θλιμμένων - γενεθλίων. Με την μόνη διαφορά πως το συγκεκριμένο κομμάτι, που ο μπόμπιρας θα του δώσει το όνομα Ρον, από τα αρχικά του σειριακού του αριθμού, είναι ελαττωματικό στην μητρική του κάρτα, με συνέπεια να κάνει κάθε ώρα και στιγμή του κεφαλιού του, βάζοντας τον Μπάρνει σε συνεχείς μπελάδες.

Ατυχία και αδικία μαζί, που ούτε καν διανοείται να πιστέψει πως έτυχε σε εκείνον ο συγκινητικός, ανήλικος πρωταγωνιστής ετούτης της ανθρώπινης ιστορίας. Που όχι απλώς δεν έχει την μητέρα στο πλευρό του, να του σταθεί σύμβουλος, προστάτης και αρωγός, αλλά διαρκώς πέφτει και θύμα σχολικού μπούλινγκ, ως ο παράξενος εκείνος συμμαθητής, που δεν διαθέτει ούτε μισό φίλο. Με αποκορύφωμα το άδειο, από παιδάκια που τον σνομπάρουν, γιορτινό τραπέζι, μια εικόνα θλίψης που θα του τσακίσει την ψυχή. Και την ανείπωτη χαρά του επόμενου πρωινού, όταν δίπλα του θα αντικρύσει το σε συσκευασία δώρου τυλιγμένο B-Bot δεν πρόκειται να του την στερήσει κανείς. Ακόμη κι αν τα κυκλώματα του δεν λειτουργούν σωστά, για την ακρίβεια δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου!

Σκέψου λοιπόν το σενάριο όχι στο μακρινό αύριο, όταν θα ανθρωποειδή θα συμβαδίζουν μαζί μας στους δρόμους σε ποσοστό ένας προς έναν, αλλά στο τώρα, για να ορίσεις την εικόνα του κακόμοιρου Μπάρνει, ως ενός γυμνασιόπαιδου που δεν έχει στην κατοχή του, απλά, ένα σμάρτφον. Ο περιθωριακός, το φρικιό, ο απροσάρμοστος, ο χαζός ακόμη ακόμη, αυτός θα ήταν στην ουσία για τους καλοθελητές "φιλαράκους" του ο μικρός. Που μόλις ένιωσε την τύχη να του χαμογελά, μπας κι αποκτήσει κι εκείνος τον 24/7 Η/Υ φιλαράκο, καταλαβαίνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, μιας κι εκείνος αποδεικνύεται προβληματικός. Στα μάτια ενός εφήβου όμως, το πρόβλημα, μονομιάς θα μεταλλαχθεί σε πλεονέκτημα, μετατρέποντας τον Ρον, απλά σε ξεχωριστό και στην δική του γνώμη, μοναδικό και μεγαλοφυή.

Το πρώτο μέρος του animation της πρωτοεμφανιζόμενης Locksmith, που παίρνει υπό την σκέπη της η 20th Century, είναι ιδιαίτερα μελαγχολικό στην θωριά ενός παιδιού ελάχιστα προνομιούχου, ορφανού, που δεν του φτάνει η απουσία της μητρικής αγάπης να ανταπεξέλθει, πρέπει μονάχο να τα φέρει βόλτα ως το δαχτυλοδεικτούμενο του γυμνασίου, ως το μόνο που δεν συνοδεύεται από ρομπότ. Στην επανάληψη, φυσικά τα πάντα έρχονται τούμπα, καθώς πραγματικά σαν ρεπρίζ του Electric Dreams, ο ηλεκτρονικός μα με ανθρώπινη καρδιά μπάντι, προβάλλει τις ιδιαίτερες ικανότητες του μοναχικού του συντρόφου, καθιστώντας τον τον ήρωα ολόκληρης της πόλης. Με αποτέλεσμα να μπει το αχώριστο δίδυμο, στο στόχαστρο του ιδιοκτήτη της κολοσσιαίας φίρμας υπολογιστών, ο οποίος από μόστρα τουλάχιστον είναι φτυστός ο Στιβ Τζομπς. Τα σκορπισμένα ανεξέλεγκτα σε ολάκερη την περιοχή προσωπικά data, θα προκαλέσουν πανδαιμόνιο, καταστρέφοντας την λογική σκέψη όλων των υπολοίπων B-Bots, οδηγώντας σε ένα πολύχρωμο, διασκεδαστικό, αλλά και μακροσκελές σε διάρκεια πανηγύρι, έντονου διδακτικού χαρακτήρα.

Με συνέπεια να λήξει μέσα σε ένα λυτρωτικό, μα όχι και τόσο χάπι εντ, το μελλοντολογικού ύφους κινούμενο σχέδιο Ron's Gone Wrong, που σηκώνει ψηλά το σύνθημα για την ύπαρξη αληθινών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να μην έχουν την παραμικρή ανάγκη από ρομποτικά υποκατάστατα. Φυσικά ενδιάμεσα το κέφι του κωμικού Zach Galifianakis που δανείζει την φωνή του στον δυσλειτουργικό Ρον ξεχειλίζει, φτιάχνοντας σκηνές τίγκα στο σλάπστικ που θα ενθουσιάσουν τους μικρούληδες σινεφίλ. Δημιουργώντας τους φυσικά, ενδόμυχα, το όνειρο να αποκτήσουν κι εκείνοι κάποια στιγμή, όταν θα ανακαλυφθεί, ένα πανομοιότυπο διαβολάκι, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως με αυτό τον τρόπο, θα πάψουν να υπάρχουν οι ρεαλιστικές, μη επιστρέψιμες ποτέ ξανά, χαρές της παιδικής ηλικίας...

Ο Ρον Χάλασε (Ron's Gone Wrong) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 21 Οκτωβρίου 2021 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική