Federico Fellini 100 Χρόνια

Federico Fellini 100 Χρόνια

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 11 - 19 Οκτωβρίου 2021

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά, παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό δημιουργό με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. Θα προβληθούν 17 εμβληματικές ταινίες του Fellini – ανάμεσά τους τα φιλμ: 8 1/2, Γλυκιά Ζωή, La Strada, Νύχτες της Καμπίρια, Roma, Σατυρικόν, Amarcord, Πρόβα Ορχήστρας, Ο Λευκός Σεϊχης και I Vitelloni. Πρωταγωνιστούν μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλίδες σταρ: Claudia Cardinale, Anna Magnani, Giulieta Massina - και βέβαια η αξέχαστη Anita Ekberg με τον Marcello Mastroianni στην διάσημη σκηνή της Φοντάνα ντι Τρέβι από το Ντόλτσε Βίτα - την θρυλική ταινία του μαέστρο, από την οποία προέκυψε ο όρος «παπαράτσι» χάρη στο παρατσούκλι ενός σκανδαλοθήρα φωτογράφου που ακολουθεί τον πρωταγωνιστή. Το πρόγραμμα συμπληρώνει το ντοκιμαντέρ Fellinopolis που θα προβληθεί στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr.  

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 19 Οκτωβρίου, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. Τις ταινίες προλογίζουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι. H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με το 8 ½ (1963),το μνημειώδες, αυτοαναφορικό αριστούργημα του Fellini με την εκπληκτική μουσική του Νίνο Ρότα και τον Marcello Mastroianni να ενσαρκώνει το άλτερέγκο του σκηνοθέτη εκφράζοντας την βαθιά αγωνία του καλλιτέχνη. Προλογίζει η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli, η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, και ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης. Όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «με την επιλογή 17 ταινιών, από την πρώτη του, Φώτα του βαριετέ (1950) μέχρι την τελευταία του, Η φωνή του φεγγαριού, όσες και όσοι αγαπάμε το σινεμά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ονειρικό και μοναδικό κόσμο του Fellini

Στη Ρόμα (1972), αυτή την απόλυτη ενορχήστρωση των διαδοχικών εισόδων τόσο σε πραγματικές όσο και ονειρικές τοποθεσίες, σκηνοθετεί μια συνάντηση με την Anna Magnani, που χωρίς να σταθεί να του μιλήσει, μπαίνει βιαστικά στο σπίτι και του φωνάζει «Φεντερίκο ψεύτη». Αυτή η ειρωνική ατάκα- από την γυναίκα σύμβολο του νεορεαλισμού - σημαδεύει την αυτοειρωνία με την οποία αντιμετώπιζε τον εαυτό του. Παιγνιώδης, στοχαστικός και εκρηκτικά δημιουργικός, μας οδήγησε από την καταγραφή μιας φτωχικής Ιταλίας που μόλις έκλεινε τις πληγές της, στην εκρηκτική ανάπτυξη της δεκαετίας του ‘60, μιας ανάπτυξης που μέσα από το πικρό βλέμμα του Marcello Mastroianni σηματοδοτούσε απανωτά αδιέξοδα. Ο Fellini όμως δεν έκανε κοινωνικό ρεαλισμό, και ας είχε πάντα την αίσθηση του περίγυρου, αλλά με μια λοξή ματιά μας οδηγούσε σε ονειρικούς κόσμους και μας έκανε να στοχαστούμε πάνω την ανθρώπινη μοίρα».

FEDERICO FELLINI (1920-1993) 

Ο Φεντερίκο Fellini, από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, γεννήθηκε στο Ρίμινι στις 20 Ιανουαρίου του 1920. Βαθιά επιδραστικός για τους μεταγενέστερους (επηρέασε μέχρι και τον Scorsese) υπήρξε περισσότερο ένας λαϊκός σκηνοθέτης και λιγότερο ένας auteur με την έννοια των εξεζητημένων δημιουργών του κινηματογράφου. Οι ταινίες του αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Στην ζηλευτή καριέρα του συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων με τον συνθέτη Nino Rota, τον Pier Paolo Pasolini, τον Michelangelo Antonioni, τον Roberto Rossellini, αλλά και τους παραγωγούς της Τσινετσιτά, Carlo Ponti και Dino De Laurentis. Τιμήθηκε τέσσερις φορές με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: το 1956 για το La Strada, το 1957 για τις Νύχτες της Καμπίρια, το 1963 για το 8 ½ και το 1974 για το Amarcord, ενώ προτάθηκε τέσσερις φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Το 1960 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για τη Γλυκιά Ζωή. Το 1993 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Στις 30 Οκτωβρίου του 1943 παντρεύτηκε την μούσα του Giulieta Massina, με την οποία έζησαν μαζί για 50 χρόνια, μέχρι το θάνατό του. 

Στην επιτυχία ο Fellini έφτασε αντλώντας έμπνευση αποκλειστικά από την ίδια τη ζωή του, χωρίς να σηκώνει το δάκτυλο. «Οι ταινίες μου δεν είναι φιλοσοφικά δοκίμια», έλεγε. «Το να δημιουργώ ταινίες και το να ονειρεύομαι, για μένα, είναι το ένα και το αυτό. Γιατί τα όνειρα γοητεύουν όσο μένουν στη σφαίρα του μυστηρίου, αν όμως πάει να τα εξηγήσει κανείς, αμέσως γίνονται ανιαρά». Ποιος θα το έλεγε ότι αυτό το νέο παιδί από την επαρχία ήταν γραφτό να κερδίσει τέσσερα Όσκαρ; Και όλα αυτά πάντα μένοντας πιστός στη δική του αλήθεια. «Πάντα αυτοβιογραφούμαι, ακόμα και όταν μιλάω για το τι θα φάω το βράδυ» δήλωσε κάποτε αναφερόμενος με κάποια δόση περηφάνιας αλλά και με πολύ ειλικρίνεια στη δημιουργικότητά του. Το Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη, το έλαβε το ’93 από τα χέρια της Sophia Loren και από έναν εμφανώς συγκινημένο Marcello Mastroianni. Όλα αυτά έγιναν στο Λος Άντζελες, στο Dorothy Pavillon, ενώ στο κοινό καθόταν και η Giulieta Massina, που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Σας παρακαλώ, μην σηκώνεστε, δεν χρειάζεται», είχε πει τότε ο Fellini. «Τι να πω; Ότι δεν το περίμενα; Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου. Επειδή όμως δεν μπορώ να τους μνημονεύσω όλους, ας μου επιτραπεί να πω μονάχα ένα όνομα, πρόκειται για μια ηθοποιό που είναι και η γυναίκα μου. Ευχαριστώ, αγαπημένη μου Giulieta, και σε παρακαλώ πολύ, σταμάτα να κλαις!». 

Οι ταινίες του κινούνται ανάμεσα στο όνειρο, τα κόμικς, το τσίρκο και τη φαντασία, δηλαδή σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τη μαγεία. Σχεδόν όλα τα έργα του Fellini ευθυγραμμίζονται με αυτή τη σουρεαλιστική γραμματική, ήδη από το Λευκό σεΐχη, του1952. Ιδιαίτερη ήταν και η σχέση του με τους ηθοποιούς. «Είχα ανάγκη από έναν Ιταλό, από έναν φίλο που να δέχεται σεμνά και ταπεινά να είναι η σκιά μου, που να μην φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Έτσι πήρα τον Mastroianni, τον ήξερα ήδη, ήταν καταπληκτικός: αφαιρετικός, διακριτικός, συμπαθής, αντιπαθής, τρυφερός, αλαζόνας. Έτσι κι αλλιώς. Είναι τέλειος», δήλωσε ο Φεντερίκο Fellini για το Mastroianni, πρωταγωνιστή του 8 1/2 και της Γλυκιάς ζωής, τον ηθοποιό - φετίχ του Fellini, το άλτερ έγκο του. Για την τελευταία του ταινία, Η φωνή του φεγγαριού του 1990 πάντως, επέλεξε τον Paolo Villaggio και τον Roberto Benigni. Παρότι επικριτικός με την καταναλωτική κοινωνία, ο Fellini δεν δίστασε να δουλέψει για την τηλεόραση και τη διαφήμιση, που τόσο σιχαινόταν ο Pasolini. Βέβαια, πάντα με το δικό του τρόπο, ονειρικό και συνάμα ειρωνικό και καυστικό, που βρίσκουμε και στα αριστουργήματά του. 

ΤΟ 8½ ΚΑΙ Ο MASTROIANNI 

Η παραγωγή του 8½ ήταν προβληματική. Ο Fellini ως συνήθως δεν είχε στο νου κάτι συγκεκριμένο. Ήθελε μόνο να καταγράψει τις σκέψεις, τη φαντασία και τα όνειρα ενός ανθρώπου. Όλα ήταν προσωρινά, ακόμα και ο τίτλος, που προέκυψε από τις έξι ταινίες που είχε γυρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή συν τρεις «μισές», δηλαδή ταινίες που είχε σκηνοθετήσει μαζί με άλλους. Έπειτα τα ξέχασε όλα. Η ασαφής ιδέα που είχε στο μυαλό του εξαφανίστηκε διαμιάς. Ο Fellini έντρομος προσπάθησε να εξηγήσει στον παραγωγό το αδιέξοδό του, αλλά εκείνη την ημέρα ένας εικονολήπτης είχε γενέθλια και η γιορτινή ατμόσφαιρα διέκοψε τον σκηνοθέτη. Μέσα στο γενικό χαμό, ο Fellini κάθισε σε ένα παγκάκι και βρήκε τη λύση που τόσο επίμονα αναζητούσε: ήρωας της ταινίας θα ήταν ένας σκηνοθέτης που θέλει να γυρίσει μια ταινία αλλά δεν θυμάται ποια. Υπό τέτοιες συνθήκες, η στάση του Mastroianni κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή: χωρίς προκαταλήψεις, ο νους του λες και ήταν άγραφος πίνακας, με μόνη του έννοια να αφήνεται στην καθοδήγηση του σκηνοθέτη. «Στο πλατό εγώ περιμένω, μαζί του περιμένω με μεγαλύτερη χαρά, γιατί όταν πάω στη δουλειά είναι λες και πάω στο θέατρο, και τότε δεν είμαι πια ηθοποιός αλλά θεατής του Fellini». Έτσι ο Mastroianni από φίλος γίνεται άλτερ έγκο του Fellini, αφού μιμείται τέλεια τις κινήσεις του και το ταμπεραμέντο του. Σε μια συνέντευξή του ο ηθοποιός δήλωσε ότι την αληθοφάνεια της ερμηνείας του τη χρωστάει στις μεγάλες βόλτες με το αυτοκίνητο που έκαναν μαζί. Ο Fellini σχολίασε σχετικά: «Χαίρομαι που έγινα φίλος του, που απέκτησα έναν καινούριο φίλο. Έχει κάτι το μαγικό αυτή η ταύτιση μαζί του, σε τέτοιο βαθμό που μερικές φορές όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη είναι λες και βλέπω το πρόσωπό του».

Οι ταινίες της θεματικής ενότητας Federico Fellini και οι ώρες προβολής τους είναι:

8 ½ Poster
8 ½ Οκτώμιση
8 ½ Otto e Mezzo
Μυθοπλασία 1963, Ιταλία / Γαλλία, 139΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Γαλλικά / Αγγλικά / Γερμανικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi Φωτογραφία: Gianni Di Venanzo Μοντάζ: Leo Catozzo Ήχος: Alberto Bartolomei, Mario Faraoni Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Sandra Milo, Claudia Cardinale, Rossella Falk, Barbara Steele, Annibale Ninchi, Guido Alberti, Giuditta Rissone, Edra Gale, Madeleine Lebeau, Mario Pisu, Rossella Como, Mario Tedeschi, Elisabetta Catalano, Polidor Παραγωγή: Federico Fellini, Angelo Rizzoli, Cineriz / Francinex Προέλευση κόπιας: Neo Films

Γυρίζοντας μια αυτοβιογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας, ο σκηνοθέτης Γκουίντο Ανσέλμι στερεύει από έμπνευση. Τον παραλύει μια συνολική, υπαρξιακή κρίση σχετικά με τον παραγωγό και τους συνεργάτες του, τη σύζυγο και την ερωμένη του, τον καρδινάλιο και τους κομψούς πελάτες του κέντρου ευεξίας, όπου καταφεύγει. Οι μνήμες και η φαντασία του «στήνουν» ένα υπέροχο καρναβάλι ονειρικών μορφών του ασυνείδητου, οδηγώντας τον στην αμφίβολη συνειδητοποίηση ότι το νόημα της ζωής είναι η αγάπη, ενώ της δημιουργίας είναι η απλότητα και η κοινωνικότητα. Ενσωματώνοντας στη ρευστότητα και τη δεξιοτεχνία της αφήγησης μορφές της κινηματογραφικής πρωτοπορίας και μνήμες της παράδοσης του μεγάλου μυθιστορήματος (Ρ. Μούζιλ, Τζ. Τζόυς), ο Fellini στο μνημειώδες αυτοαναφορικό αριστούργημά του καταφέρνει ό,τι ο ήρωάς του είναι ανίκανος να επιτύχει: την ωραιότερη αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη σε δημιουργικό αδιέξοδο και την «απόλυτη» ταύτιση του σκηνοθέτη με τον πρωταγωνιστή του.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ενδυματολογίας, Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερης Ασπρόμαυρης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Που και πότε? Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Le notti di Cabiria ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΡΙΑ Poster
Νύχτες της Καμπίρια
Le notti di Cabiria
Μυθοπλασία 1957, Ιταλία/Γαλλία, 115΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Λατινικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli Φωτογραφία: Aldo Tonti Μοντάζ: Leo Catozzo Ήχος: Oscar Di Santo, Rocco Roy Mangano Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Giulietta Masina, François Périer, Franca Marzi, Dorian Gray, Amedeo Nazzari, Aldo Silbani, Mario Passante, Pina Gualandri, Polidor, Ennio Girolami Παραγωγή: Dino De Laurentis / Les Films Marceau Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Η χαρούμενη και καλόκαρδη πόρνη Καμπίρια σώζεται από πνιγμό, λίγα μόλις λεπτά αφότου ο εραστής της την έχει ρίξει στο ποτάμι, έχοντας κλέψει το πορτοφόλι της. Και ενώ αυτός εξαφανίζεται, εκείνη δεν παύει να τον αναζητεί. Είναι άραγε σύμπτωση ότι όλα τα επόμενα επεισόδια της ζωής της –μια λευκή νύχτα μ' έναν διάσημο ηθοποιό, μια συνάντηση μ’ έναν καλό Σαμαρείτη, ένας καινούργιος έρωτας που τον δέχεται διστακτικά– ακολουθούν το ίδιο σχήμα; Σ’ έναν αμείλικτα ανδροκρατικό κόσμο, θα μπορούσε ποτέ η μικροκαμωμένη, άτυχη με τους εραστές της, Καμπίρια, να συναντήσει την καλοσύνη; Τελικά η αγιογραφία «της ιερής πόρνης», ενσαρκωμένης εξαίσια από τη μούσα και σύζυγο του Fellini Τζουλιέτα Μασίνα, μπορεί μόνο να κορυφωθεί με μια διφορούμενη αποθέωση. Όταν το δράμα της τελειώνει όπως ακριβώς άρχισε, η υπαρξιακά γυμνή Καμπίρια – εγκαταλειμμένη, ανέστια και πένης– βαδίζει προς το άγνωστο, περικυκλωμένη από μια «παζολινική» αλητοπαρέα μηχανόβιων.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο OCIC Φεστιβάλ Καννών, Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα

Που και πότε? Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 στις 19.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Intervista Συνέντευξη Poster
Συνέντευξη
Intervista
Μυθοπλασία 1987, Ιταλία / Γαλλία, 106΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Ιαπωνικά / Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini με τη συνεργασία του Gianfranco Angelucci Φωτογραφία: Tonino Delli Colli Μοντάζ: Nino Baragli Ήχος: Luciano Anzellotti, Massimo Anzellotti, Carlo Baccarini, Sergio Marcotulli, Romano Pampaloni, Paola Verde Μουσική: Nicola Piovani Ηθοποιοί: Federico Fellini, Sergio Rubini, Paola Liguori, Nadia Ottaviani, Antonella Ponziani, Pietro Notarianni, Lara Wendel, Antonio Cantafora, Maurizio Mein, Anita Ekberg, Marcello Mastroianni Παραγωγή: Ibrahim Moussa, για την Aljosha Productions Συμπαραγωγή: Cinecittà και RAIUno Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Τρεις ταινίες μέσα σε ένα ψεύτικο τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Ή μάλλον τέσσερα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης το ότι ο κινηματογράφος του μεγάλου δημιουργού ήταν ένα μαγικό παιχνίδι κατόπτρων ανάμεσα στην πραγματικότητα του γυρίσματος και τη χίμαιρα της αυτομυθοπλασίας. Ένα συνεργείο της ιαπωνικής τηλεόρασης επιχειρεί να φιλμάρει τον Fellini επί το έργον, αλλά η συνέντευξη παρεκτρέπεται σε μια παιγνιώδη αναπόληση της πρώτης επίσκεψής του στα στούντιο της Τσινετσιτά, μια σατιρική επιστροφή του Μαστρογιάννι και της Έκμπεργκ στους ρόλους τους στην ταινία Γλυκιά ζωή, και μια αγχωτική «ξενάγηση» στο χάος μιας Felliniκής διασκευής της Αμερικής του Κάφκα, η οποία καταλήγει απότομα σε αδιέξοδο. Μοναδική αχτίδα φωτός στο σκοτάδι με το οποίο ο δημιουργός τυλίγει την κατάστασή του αλλά και το μέλλον του ίδιου του σινεμά, ένας προβολέας που ανάβει στο έρημο στούντιο!

Βραβείο 40ης Επετείου Φεστιβάλ Καννών

Που και πότε? Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 στις 22.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

La voce della luna Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ Poster
Η φωνή του φεγγαριού
La voce della luna
Μυθοπλασία 1990, Ιταλία / Γαλλία, 118΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Ιαπωνικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, ελεύθερα εμπνευσμένο από την νουβέλα "Il poema dei lunatici" του Ermanno Cavazzoni, με την συνεργασία των Tullio Pinelli και Ermanno Cavazzoni Φωτογραφία: Tonino Delli Colli Μοντάζ: Nino Baragli Ήχος: Tommaso Quatrini Μουσική: Nicola Piovani Ηθοποιοί: Roberto Benigni, Paolo Villaggio, Nadia Ottaviani, Susy Blady, Dario Ghirardi, Marisa Tomasi, Angelo Orlando, Dominique Chevalier, Nigel Harris, Eraldo Turra, Giordano Falzoni, Ferruccio Brambilla, Giovanni Javarone Παραγωγή: Mario και Vitorio Cecchi Gori, C.G. Group Tiger Cinematografica / Cinemax Συμπαραγωγή: RAI Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Στο κύκνειο άσμα του Fellini, ένας πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου, ο Ίβο, προσπαθεί μάταια να κατακτήσει την ξανθιά Αλντίνα που την ταυτίζει με τη σελήνη, την αιτία της τρέλας του. Ταυτόχρονα συναντάει τρελούς και φεγγαρόπληκτους και ανάμεσά τους κάποιον Γκονέλα, που τον ρουφάει σε θεωρίες συνωμοσίας. Μαζί χάνονται στην ιταλική επαρχία που άλλοτε αποτελούσε το σκηνικό των ρεαλιστικών μυθοπλασιών του Fellini, και τώρα έχει μεταμορφωθεί σε μια ανοίκεια δυστοπία ξέφρενου καταναλωτισμού, κυριαρχίας των μέσων ενημέρωσης και νεο-ειδωλολατρίας· την αγνώριστη Ιταλία του μπερλουσκονισμού, όπου οι Αδελφοί Μικελούτσι κατάφεραν να φυλακίσουν το φεγγάρι σε αχυρώνα! Παρά το εξαιρετικό κωμικό δίδυμο των πρωταγωνιστών Ρομπέρτο Μπενίνι και Πάολο Βιλάτζιο, η ήρεμη απόγνωση αυτής της χαλαρής ελεγειακής αφήγησης απογοήτευσαν το κοινό προς μεγάλη λύπη του δημιουργού που αγαπούσε την ταινία, όπως ένας πατέρας το «προβληματικό» παιδί του.

Εννέα υποψηφιότητες Βραβείων Donatello, τρεις βραβεύσεις Καλύτερου Ηθοποιού, Μοντάζ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Που και πότε? Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στις 19.45 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Il bidone ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ Poster
Σκιές του υποκόσμου
Il bidone
Μυθοπλασία 1955, Ιταλία/Γαλλία, 113΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Λατινικά / Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli Φωτογραφία: Otello Martelli Μοντάζ: Mario Serandrei, Giuseppe Vari Ήχος: Giovanni Rossi Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Broderick Crawford, Richard Basehart, Franco Fabrizi, Giulietta Masina, Giacomo Gabrielli, Alberto De Amicis, Sue Ellen Blake, Lorella De Luca, Mara Werlen, Irene Cefaro Παραγωγή: Titanius/SGC. Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Τρεις απατεώνες αρπάζουν τις οικονομίες φτωχών, ανήμπορων και θεοφοβούμενων επαρχιωτών με αλάνθαστες σκηνοθεσίες: ξεθάβουν «αμαρτωλούς» θησαυρούς από τα χωράφια τους, «εξαργυρώνουν» καθυστερημένες αιτήσεις για στέγαση, αποσπούν «δάνεια» βάζοντας ενέχυρο φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εκμεταλλεύονται αδίστακτα τα θύματά τους, ταυτόχρονα όμως νιώθουν ότι ο χρόνος τους εξαντλείται. Αντιφατικά συναισθήματα τους τραβούν σε διαφορετική κατεύθυνση από το έγκλημα που «αποδίδει». Ο μεγαλύτερος, ο Αουγκούστο, θέλει να πλησιάσει την κόρη που έχει εγκαταλείψει ο νεότερος, ο «Πικάσο», να μην αφήσει την πιστή του σύζυγο που ανακαλύπτει καθυστερημένα τις κομπίνες του. Κάποιοι θεωρούν αυτή την επιστροφή του σκηνοθέτη στις (νεο)ρεαλιστικές ρίζες του πισωγύρισμα σε σχέση με τη «Felliniκή» φαντασμαγορία του μέλλοντος. Όμως κανείς άλλος δεν θα σκηνοθετούσε τον λαϊκό μικρόκοσμο ενός κοινωνικού «νουάρ», χωρίς να κριτικάρει τα πρόσωπα· με τόση θέρμη, ζωντάνια, ανθρωπιά και κατανόηση.

Υποψήφια για Χρυσό Λέοντα Φεστιβάλ Βενετίας

Που και πότε? Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στις 22.15 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Giulietta degli spiriti Η ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ Poster
Η Ιουλιέτα των πνευμάτων
Giulietta degli spiriti
Μυθοπλασία 1965, Ιταλία/Γαλλία, 140΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Γαλλικά / Ισπανικά / Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Tulio Pinelli, Ennio Flaiano με τη συνεργασία του Brunello Rondi Φωτογραφία: Gianni Di Venanzo Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Ήχος: Mario Faraoni, Mario Morigi Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Valeska Gert, Jose Luis de Vilallonga, Friedrich von Ledebur, Caterina Boratto, Lou Gilbert, Luisa Della Noce, Silvana Jachino, Milena Vukotic, Fred Williams, Dany Paris, Anne Francine, Sylva Koscina, Elena Fondra, George Ardisson, Eugenio Mastropietro, Elisabetta Gray, Alberto Plebani, Yvonne Casadei, Mario Conocchia, Federico Valli, Asoka Rubener, Alba Cancellieri, Sujata Rubener, Alberto Cevenini, Cesarino Miceli Picardi Παραγωγή: Angelo Rizzoli, Federiz / Francoriz Προέλευση κόπιας: Neo Films

Βλέποντας το γάμο της να καταρρέει από τις απιστίες του συζύγου της, η συνεσταλμένη μεγαλοαστή Τζουλιέτα Μπολντρίνι (Τζουλιέτα Μασίνα) αποσύρεται στον κόσμο των ονείρων. Με πνευματιστικές και ψυχαναλυτικές συνεδρίες ξεκινάει μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του νοήματος της ζωής, αποφεύγοντας την πληθωρική γειτόνισσά της Σούζι, που προσφέρεται να τη μυήσει στο οργιαστικό θέατρο των ηδονών. Η επιθυμία του Fellini ήταν να χαρίσει στην Τζουλιέτα Μασίνα μια θηλυκή εκδοχή της ταινίας Οκτώμιση / 8½: ένα μνημειώδες μείγμα σινεμά και (Γιουνγκικής) ψυχανάλυσης. Όμως, όπως ο Φρόυντ άφησε σε εκκρεμότητα το ερώτημα «Τι επιθυμεί μια γυναίκα;», έτσι και ο Fellini αφήνει την ηρωίδα του μετέωρη ανάμεσα σε (ανδρικές) φαντασιώσεις για τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα και τις απωθήσεις. Πού οδηγεί την Τζουλιέτα το εικονογραφικό και χρωματικό παραλήρημα της σκηνοθεσίας; Στην απελευθέρωση ή τη μοναξιά;

Υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ενδυματολογίας, Καλύτερων Σκηνικών, Χρυση Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Υποψήφια για Χρυσό Λέοντα Φεστιβάλ Βενετίας, Βραβείο Donatello Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Που και πότε? Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στις 19.45 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

I Clowns Οι κλόουν Poster
Οι κλόουν
I Clowns
Μυθοπλασία 1970, Ιταλία / Γαλλία, 91΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Γαλλικά / Γερμανικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Bernardino Zapponi Φωτογραφία: Dario Di Palma Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Ήχος: Alberto Bartolomei, Italo Cameracanna Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Federico Fellini και το συνεργείο του, Maya Morin, Alvaro Vitali, Lina Alberti, Gasperino, Liana, Rinaldo και Nando Orfei, Anita Ekberg, Franco Migliorini, Tristan Rémy, Pierre Etaix, Victor Fratellini, Carlo Rizzo, Tino Scotti, Nino Terzo, Dante Maggio. Gaetano Sbarra, Fanfulla, Giacomo Furia Παραγωγή: Elio Scardamaglia, Ugo Guerra, RAI/O.R.T.F./ Bavaria Film / Compagnia Leone Cinematografica Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, κάπου στην ιταλική επαρχία, κάτω από το παράθυρό του, ένα αγόρι βλέπει ένα τσίρκο να στήνεται. Μέσα από τα μάτια του παρακολουθούμε αποσπασματικά νούμερα των κλόουν. Ύστερα, με ένα cut, το αγόρι έχει γίνει ο σκηνοθέτης Fellini που γυρίζει έναν τηλεοπτικό φόρο τιμής στους τελευταίους εκπροσώπους μιας ιδιαίτερης καλλιτεχνικής κάστας υπό εξαφάνιση. Από τσίρκο σε τσίρκο, από πόλη σε πόλη, μαζί με τους συνεργάτες του συναντάει «πραγματικούς» και «φανταστικούς» παλιάτσους. Μπροστά στο βλέμμα του θεατή κατασκευάζει μια ταινία που παρουσιάζεται ως νευρικό, ελλειπτικό ντοκιμαντέρ για τη δαιμονική δεξιοτεχνία των γκαγκ. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι άλλο ένα κεφάλαιο της αυτομυθοπλασίας ενός μάστορα φιλμουργού που αναδιατάσσει οργασμικά τις μορφές του φαντασιακού του, προσποιούμενος τον ιλουζιονιστή του τσίρκου.

Βραβείο Καλύτερης Ιταλικής Ταινίας Φεστιβάλ Βενετίας, Βραβείο Donatello Συνολικής Παραγωγής

Που και πότε? Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στις 22.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Ι Vitelloni Οι Βιτελόνι Poster
Οι Βιτελόνι
Ι Vitelloni
Μυθοπλασία 1953, Ιταλία/Γαλλία, 110΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano βασισμένο σε μια ιδέα του Tullio Pinelli Φωτογραφία: Otello Martelli, Luciano Trassati, Carlo Carlini Μοντάζ: Rolando Benedetti Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Eleonora Ruffo, Carlo Romano, Claude Farell, Jean Brochard, Arlette Sauvage, Vira Silenti, Maja Nipora, Achille Majeroni, Silvio Bagolini Παραγωγή: Lorenzo Pegoraro, Peg Film/Cité Film Προέλευση κόπιας: Neo Films

Μια φθινοπωρινή θύελλα ταράζει τον χρυσό λήθαργο μιας παραθαλάσσιας κωμόπολης και μια πρόωρη εγκυμοσύνη ταράζει τις ζωές των πέντε πρωταγωνιστών αυτής της υτοβιογραφικής ιλαροτραγωδίας του Fellini. Ο πατέρας, ο Φάουστο, εξαναγκάζεται σε γάμο, που όμως δεν επηρεάζει καθόλου τον δονζουανισμό του. Και τα πέντε αγόρια, χαμένα κορμιά, «μοσχαράκια που δεν έχουν απογαλακτιστεί» σύμφωνα με τον τίτλο, είναι ακινητοποιημένα στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Θεωρούν την ανδρική ταυτότητα ατέρμονη σπείρα από πλάκες, μπιλιάρδα και γυναικοδουλειές, επιθυμώντας ό,τι δεν θα κατακτήσουν ποτέ: ο Σέρτζιο το θέατρο, ο Ρικάρντο την όπερα. Τελικά, μόνο ο Μοράλντο, ο νεαρός Fellini, θα δραπετεύσει στη Ρώμη. Παρότι γυρισμένο από «περιοδεύον» συνεργείο που ακολουθούσε τις εμφανίσεις του Αλμπέρτο Σόρντι, το φιλμ υπήρξε ο πρώτος σκηνοθετικός θρίαμβος του Fellini, επηρεάζοντας σημαντικά τους ιταλοαμερικανούς κινηματογραφιστές της γενιάς του Σκορσέζε.

Υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Ασημένιος Λέοντας Φεστιβάλ Βενετίας

Που και πότε? Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στις 19.45 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Amarcord Αμαρκόρντ Poster
Αμαρκόρντ
Amarcord
Μυθοπλασία 1973, Ιταλία / Γαλλία, 123' Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Αρχαία Ελληνικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Tonino Guerra Φωτογραφία: Giuseppe Rotunno Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Ήχος: Oscar De Arcangelis Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Bruno Zanin, Pupella Maggio, Armando Brancia, Stefano Proietti, Giuseppe Ianigro, Nandino Orfei, Ciccio Ingrassia, Aristide Caporale, Luigi Rossi, Magali Noël, Josiane Tanzilli, Antonio Faà di Bruno, Gian Filippo Carcano, Marcello Di Falco, Maria Antonietta Beluzzi Παραγωγή: Franco Cristaldi Produzioni/PECF Προέλευση κόπιας:Luce Cinecittà - CSC

Μεγαλώνοντας στους κόλπους μιας επαρχιακής κοινότητας στα περίχωρα του Ρίμινι, ο έφηβος Τίτα, πρόσωπο εμπνευσμένο από έναν παιδικό, επιστήθιο φίλο του Fellini αλλά και τον ίδιο, δυσκολεύεται να προχωρήσει στη συναισθηματική του εκπαίδευση. Στον κύκλο των τεσσάρων εποχών ενός έτους, οι εμπειρίες μιας ζωής ανάμεσα στις συμπληγάδες των καθολικών προλήψεων από τη μια και των γελοίων τελετουργικών της μουσολινικής δικτατορίας από την άλλη, περιορίζουν τον ίδιο, όπως και τους εκκεντρικούς συγγενείς και συγχωριανούς του σ’ ένα καρναβάλι από σεξουαλικές φαντασιώσεις και περιπέτειες, που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τις έζησε πραγματικά ή αν τις ονειρεύτηκε με τα μάτια ανοιχτά. Ούτε καν ο θεατής που βυθίζεται στην πιο βαθιά, ώριμη και ηδονική, Felliniκή ιεροτελεστία της αναπόλησης της χαμένης νιότης.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Βραβείο Donatello Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας

Που και πότε? Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στις 22.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Roma Ρόμα Poster
Ρόμα
Roma
Μυθοπλασία 1972, Ιταλία/Γαλλία, 119΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Γερμανικά / Αγγλικά / Γαλλικά / Λατινικά / Ισπανικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Bernardino Zapponi Φωτογραφία: Giuseppe Rotunno Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Ήχος: Renato Cadueri, Fernando Caso, Aldo Ciorba, Alvaro Gramigna Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Peter Gonzales, Fiona Florence, Anna Maria Pescatori, Galliano Sbarra, Alfredo Adani, Mario Del Vago, Alvaro Vitali, Loredana Martinez, Pia De Doses, Renato Giovannioli, Mame Maitland, Gore Vidal, John Francis Lane, Anna Magnani, Alberto Sordi, Marcello Mastroianni Παραγωγή: Ultra Film/Les Productions Aristes Associés Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Ο δεκαοκτάχρονος Fellini από το Ρίμινι εγκαθίσταται στη Ρώμη. Αμέσως γνωρίζει τα μπορντέλα καθώς και τις ανυπόληπτες σκηνές της θεατρικής επιθεώρησης. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά σκηνοθετεί ένα πορτραίτο της πόλης που έγινε το αληθινό σκηνικό της διασημότητάς του. Πρόκειται για μυθοπλασία της πραγματικότητας ή για ντοκιμαντέρ ενός ονείρου; Το Roma είναι μια παράσταση για δύο ρόλους: για τον δημιουργό στη νιότη καθώς και την ωριμότητά του και για την Αιώνια Πόλη όλων των εικόνων: με την ομορφιά και την ασχήμια της, την αρχαία μεγαλοπρέπεια και τη μουσολινική μικροπρέπειά της, τη μνημειώδη αρχιτεκτονική και τα τερατώδη μποτιλιαρίσματά της. Πού αλλού θα μπορούσε κανείς να δει μια εξωφρενικά εκκεντρική επίδειξη μόδας για καρδινάλιους; Ή την αρχόντισσα του σινεμά Άννα Μανιάνι να καληνυχτίζει τον Fellini και το συνεργείο, που ήταν στημένοι έξω από την πόρτα της σαν ερωτοχτυπημένοι παπαράτσι;

Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Που και πότε? Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 στις 19.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Fellini Satyricon Σατυρικόν Poster
Φελίνι Σατυρικόν
Fellini Satyricon
Μυθοπλασία 1969, Ιταλία/Γαλλία, 128΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Λατινικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Bernardino Zapponi, ελεύθερα εμπνευσμνένο από το βιβλίο του Petronius Arbiter Φωτογραφία: Giuseppe Rotunno Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Μουσική επιμέλεια: Nino Rota Ηθοποιοί: Martin Potter, Hiram Keller, Max Born, Salvo Randone, Mario Romagnoli, Magali Noël, Capucine, Alain Cuny, Fanfulla, Danika La Loggia, Giuseppe Sanvitale, Genius, Lucia Bosé, Joseph Wheeler, Donyale Luna, Elisa Mainardi Παραγωγή: Alberto Grimaldi, PEA / Les Productions Aristes Associés Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Ο Εγκόλπιος και ο Άσκυλτος, παιδικοί επιστήθιοι φίλοι αλλά θανάσιμοι αντεραστές του έφηβου Γείτονα, διασχίζουν μια ήπειρο σεξουαλικών παρεκτροπών και βίας. Αυτή η ελεύθερη – και ελευθέρια– διασκευή του ομώνυμου έργου του Πετρώνιου, το Σατυρικόν, είναι η πιο ριψοκίνδυνη κινηματογραφική περιπλάνηση του Fellini σε έναν άγριο πλανήτη: την προχριστιανική ρωμαϊκή αυτοκρατορία του Νέρωνα. Προσπαθώντας να την «επανεφεύρει» εκ του μηδενός, ο δημιουργός σκηνοθετεί ένα αλλόκοτο, βαρβαρικό χρονικό που αμφισβητεί τις βολικές συνήθειες του θεατή, αποξενώνοντάς τον από την ψυχολογία των χαρακτήρων και την κανονικότητα της αφήγησης. Πρόκειται για μια ταινία αμείλικτης εικονογραφικής ομορφιάς, που την έχουν χαρακτηρίσει «επιστημονική φαντασία του παρελθόντος» και η οποία εξακολουθεί να προκαλεί αμηχανία και διχογνωμίες για το αν και με ποιο τρόπο αποτελεί σατιρική αντανάκλαση της παλιάς βαρβαρότητας στον σύγχρονο αμοραλισμό του πολιτισμού μας.

Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Ιταλικής Ταινίας Φεστιβάλ Βενετίας

Που και πότε? Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 στις 22.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

La dolce vita Γλυκειά Ζωή Poster
Γλυκειά Ζωή
La dolce vita
Μυθοπλασία 1960, Ιταλία/Γαλλία, 176΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Αγγλικά / Γαλλικά / Γερμανικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli με την συνεργασία του Brunello Rondi Φωτογραφία: Otello Martelli Μοντάζ: Leo Catozzo Ήχος: Agostino Moretti Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Yvonne Fourneraux, Anita Ekberg, Lex Barker, Alain Cuny, Valeria Ciangottini, Renée Longarini, Annibale Ninchi, Nadia Gray, Jacques Sernas, Riccardo Garrone, Walter Santesso, Giulio Paradisi, Enzo Cerusico, Enzo Doria, Adriana Moneta, principe Vadim Wolkonsky, Magali Noël, Laura Betti, Polidor Παραγωγή: Giuseppe Amato, Riama Film/Pathé Consortium Cinéma Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Περιπλανώμενος σε έναν προνομιακό θύλακο της Ρώμης, ο ωραίος Μαρτσέλο, δημοσιογράφος του κουτσομπολιού, συναντάει κομψές αριστοκράτισσες, πεινασμένους καλλιτέχνες, χυδαίους νεόπλουτους, γόησσες και «ταχυδακτυλουργούς» της κοσμικής νύχτας. Ανακαλύπτει ότι κάτω από την επιδερμίδα της απατηλής χάρης τους, ελλοχεύουν κενότητα, απόγνωση και μοναξιά, όλα όσα οδηγούν έναν αδιάλλακτο στοχαστή φίλο του σε τραγικό τέλος. Με θαυμαστή αυστηρότητα δομής, αυτή η μοντέρνα ψυχογραφία μιας ολόκληρης πόλης ορίζει την κορύφωση του Felliniκού μπαρόκ ως ελευθεριακή περιπέτεια της σκηνοθεσίας από τον νεορεαλισμό ως τον νεοεξπρεσιονισμό. Η ταινία σφράγισε την παγκόσμια κουλτούρα όχι μόνο με τον τίτλο της ή με τον όρο «παπαράτσι», αλλά με «σκηνές ανθολογίας»: όπως αυτή της Ανίτα Έκμπεργκ στη Φοντάνα ντι Τρέβι, εμβληματική απεικόνιση της κάψας του πόθου, γυρισμένη μια νύχτα τόσο παγερή που ο Μαστρογιάννι κατέβασε ένα μπουκάλι βότκα για να παίξει.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ενδυματολογίας, Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Donatello καλύτερης Σκηνοθεσίας

Που και πότε? Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 20.45 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Prova d'orchestra Πρόβα Ορχήστρας Poster
Πρόβα Ορχήστρας
Prova d'orchestra
Μυθοπλασία 1979, Ιταλία, GFR, 72΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Γερμανικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, με την συνεργασία του Brunello Rondi Φωτογραφία: Giuseppe Rotunno Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Ήχος: Fernando Caso, Alvaro Gramigna Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Baldwin Baas, Clara Colosimo, Elisabeth Labi, Ferdinando Villela, Ronaldo Bonacchi, Giovanni Javarone, David Maushell, Francesco Aluigi, Franco Mazzieri, Daniele Pagani, Andy Miller, Sibyl Mostert, Claudio Ciocca Παραγωγή: Daime Cinematografica / RAIUno / Albatros Production Προέλευση κόπιας:Luce Cinecittà - CSC

Παρότι ό όρος "φελλινική ταινία" κατέληξε να σημαίνει "μια υπερβολική, σουρεαλιστική φαντασμαγορία", αυτή η μικρή, αυστηρή αλληγορία εκτυλίσσεται σε ένα μοναδικό, ρεαλιστικό σκηνικό. Ένα υπόγειο "με ιστορία", όπου μπροστά σε ένα αθέατο συνεργείο της RAI, η πρόβα μιας επαγγελματικής ορχήστρας γλιστράει στο χάος. Οι μουσικοί διοχετεύουν την αγανάκτησή τους για τον αυταρχισμό και την ανικανότητα του μαέστρου σε μια δημοκρατική πολυφωνία που γίνεται κακοφωνία, ενώ ο μονόλογος του μαέστρου ρίχνει λάδι στη φωτιά, ανακυκλώνοντας σκουριασμένες, αριστοκρατικές θεωρίες σε κραυγαλέα αντίθεση με τους εργάτες της τέχνης. Μια από τις πιο απαισιόδοξες ταινίες του Fellini, ευανάγνωστο σχόλιο για την παρακμή της ιταλικής πολιτικής σκηνής και τον εκφασισμό της κοινωνίας, που εκείνη την εποχή έδειχναν εκτός ελέγχου.

Που και πότε? Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 18.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

E la nave va Και το πλοίο φεύγει Poster
Και το πλοίο φεύγει
E la nave va
Μυθοπλασία 1983, Ιταλία / Γαλλία, 126΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Γερμανικά / Σερβικά / Ρωσικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Tonino Guerra Φωτογραφία: Giuseppe Rotunno Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Ήχος: Fabio Ancillai, Fausto Ancillai, Fernando Caso, Chris David, Edmondo Gintili, Alvaro Gramigna, Claudio Gramigna, Tommaso Quattrini, Stefano Savino Μουσική: Gianfranco Plenizio Ηθοποιοί: Freddie Jones, Peter Cellier, Norma West, Victor Poletti, Fiorenzo Serra, Pina Bausch, Barbara Jefford, Elisa Mainardi, Paolo Paoloni, Pasquale Zito, Janet Suzman, Jonathan Cecil, Philip Locke Παραγωγή: RAIUno/Videes / Gaumont Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Ιούλιος 1914. Το πλοίο Γκλόρια Ν αποπλέει από τη Νάπολη. Οι επιβάτες του – ένας γαλαξίας από διασημότητες της όπερας και ευρωπαίους γαλαζοαίματους– σκοπεύουν να σκορπίσουν την τέφρα της μεγαλύτερης σοπράνο όλων των εποχών στο νησί Έριμο. Όταν ο πλοίαρχος διασώζει μια ομάδα Σέρβων ναυαγών, το ταξίδι, εκκεντρική παρωδία πλωτής οπερέτας, συμβολικά γίνεται η πένθιμη πομπή του ευρωπαϊκού πολιτισμού προς το ολέθριο ραντεβού του με την Ιστορία: τον Μεγάλο Πόλεμο. Ωστόσο, ο Fellini δεν χάνει τη σατιρική αυτοαναφορικότητά του. Η προτελευταία σκηνή τον δείχνει πίσω από την κάμερα και την επιβλητική, σκηνική κατασκευή του Ντάντε Φερέτι. Υπογραμμίζει ότι η ιστορική του αναπαράσταση, που άρχισε ως φόρος τιμής στο βουβό σινεμά και συνεχίστηκε ως συνάντηση της ιταλικής όπερας με τους Αδελφούς Μαρξ, γυρισμένη αποκλειστικά στο στούντιο, είναι ο θρίαμβος του τεχνητού.

Εννέα Υποψηφιότητες Βραβείων Donatello, Τέσσερα Βραβεία, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Σκηνογραφίας

Που και πότε? Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Lo sceicco bianco Ο λευκός σείχης Poster
Ο λευκός σεΐχης
Lo sceicco bianco
Μυθοπλασία 1952, Ιταλία, 85΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Tullio Pinelli με την συνεργασία του Ennio Flaiano βασισμένο σε μια ιδέα του Michelangelo Antonioni Φωτογραφία: Arturo Gallea Μοντάζ: Rolando Benedetti Ήχος: Armando Grilli, Walfrido Traversari Μουσική: Nino Rota Μουσική επιμέλεια: Carlo Rustichelli Ηθοποιοί: Alberto Sordi, Brunella Bovo, Leopoldo Trieste, Giulietta Masina, Lilia Landi, Ernesto Almirante, Enzo Maggio, Ettore M. Margadonna, Fanny Marchio, Gina Mascetti Παραγωγή: Luigi Rovere, P.D.C. - O.F.I. Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Ένας νιόπαντρος μικροαστός γραφειοκράτης φέρνει τη σύζυγό του στη Ρώμη για μια ακρόαση από τον Πάπα. Όμως αυτή εξαφανίζεται. Κυνηγώντας τον αστέρα του αγαπημένου της φωτορομάντζου, μπλέκεται στο γύρισμα ενός επεισοδίου, σε κάποιο νησάκι εκτός Ρώμης. Και ενώ ο σύζυγος πασχίζει απεγνωσμένα να καλύψει την απουσία της, εκείνη ανακαλύπτει ότι οι γόητες του θεάματος είναι «εικονικοί». Γραμμένη από τον Αντονιόνι, αυτή η κωμική «ηθογραφία» έγινε η πρώτη, άδικη, αποτυχία του Fellini, παρόλο που η εμπειρία του από τα φωτορομάντζα και το τρυφερά σατιρικό του βλέμμα στον επαρχιωτισμό και τη διαφθορά της αθωότητας των ηρώων τον έκαναν ιδανικό σκηνοθέτη της. Μόνο ο Όρσον Ουέλς τη θεωρούσε την καλύτερη ταινία του. Υπερβολή; Το σίγουρο είναι ότι η ειλικρίνεια, η έμπνευση και ο ανθρωπισμός της απέχουν έτη φωτός από τις σημερινές μυθοπλασίες.

Υποψήφια για Χρυσό Λέοντα Φεστιβάλ Βενετίας

Που και πότε? Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 στις 22.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

La Strada Πουλημένη από τη μητέρα της Poster
Πουλημένη από τη μητέρα της
La Strada
Μυθοπλασία 1954, Ιταλία, 102΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Tullio Pinelli με την συνεργασία του Ennio Flaiano Φωτογραφία: Otello Martelli Μοντάζ: Leo Catozzo Ήχος: R. Boggio, Aldo Calpini Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Anthony Quinn, Giulietta Masina, Richard Basehart, Aldo Silvani, Marcella Rovere, Livia Venturini, Mario Passante, Yami Kamedeva, Anna Primula Παραγωγή: Dino De Laurentis, Carlo Ponti Προέλευση κόπιας: Beta Film

O αγριάνθρωπος, γυρολόγος και μπεχλιβάνης Τσαμπανό αγοράζει την αλλοπαρμένη Τζελσομίνα από τη μάνα της. Ως τυραννικός Πυγμαλίων την εξαναγκάζει να συμμετέχει σε παραστάσεις μυϊκής δύναμης (ως θηλυκός κλόουν) και να μοιράζεται τις κακουχίες της ζωής του στο δρόμο. Παρά τη σκληρότητα και τη σεξουαλική του περιφρόνηση, η Τζελσομίνα αναπτύσσει μια μαζοχιστική εξάρτηση από τον σύντροφό της, ακόμα κι όταν η τραγική κατάληξη της συνάντησής τους με έναν πλανόδιο ισορροπιστή δείχνει ότι ο Τσαμπανό είναι ικανός να σκοτώσει οτιδήποτε εκείνη μπορεί να αγαπήσει. Μεγάλο μελόδραμα δρόμου, όπου ο Fellini εξέθεσε την προσωπική του μυθολογία απόλυτα γυμνή. Ήταν η πιο δύσκολη και τραυματική παραγωγή του. Παρά τις αντιρρήσεις των κριτικών για τη χριστιανική «μαρτυριολογία» ή θυματοποίηση της πρωταγωνίστριας, αλλά και την απομάκρυνση του σκηνοθέτη από τον νεορεαλισμό, η ταινία αυτή έγινε μια από τις πιο αγαπημένες του δημιουργού.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Ασημένιος Λέοντας Φεστιβάλ Βενετίας

Που και πότε? Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Luci del varietà Τα φώτα του βαριετέ Poster
Τα φώτα του βαριετέ
Luci del varietà
Μυθοπλασία 1950, Ιταλία, 97΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Αγγλικά/ Ρώσικα

Σκηνοθεσία: Federico Fellini, Alberto Lattuada Σενάριο: Federico Fellini, Alberto Lattuada, Tullio Pinelli με την συνεργασία του Ennio Flaiano Φωτογραφία: Otello Martelli Μοντάζ: Mario Bonotti Μουσική: Felice Lattuada Μουσική επιμέλεια: Carlo Rustichelli Ηθοποιοί: Carla Del Poggio, Peppino De Filippo, Giulietta Masina, Folco Lulli, France Valeri, John Kitzmiller, Carlo Romano, Dante Maggio, Alberto Bonucci, Checco Durante, Giacomo Furia, Alberto Lattuada Παραγωγή: Alberto Lattuada, Federico Fellini, Capitolium Film Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Ένας άθλιος περιοδεύων θίασος ποικιλιών σώζεται από την όμορφη Λιλιάνα, που ονειρεύεται να λάμψει στο βαριετέ. Ο θιασάρχης, ο ερωτύλος μεσήλικας Κέκο, που εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα και τις οικονομίες της πονόψυχης ερωμένης του, της Μελίνα Αμούρ, ερωτεύεται τη νεοφερμένη, αλλά η ομάδα παγιδεύεται στη δίνη της ζήλειας και διαλύεται. Από τις στάχτες της γεννιέται μια πολυπολιτισμική «κομπανία». Όμως στις πρόβες, το μεγάλο αστέρι της, η Λιλιάνα, εγκαταλείπει τον Κέκο για τα λαμπερά φώτα των σκηνών της μεγαλούπολης. Το ντεμπούτο του Fellini ως σκηνοθέτη και ιδιαίτερα ως σεναριογράφου (σε συνεργασία με τον Λατουάντα) εκπλήσσει, αφού ήδη μας αποκαλύπτει τις συντεταγμένες του «Felliniκού» σύμπαντος. Στο λυκόφως του νεορεαλισμού ξεκινάει από μια κωμωδία χαρακτήρων, ύμνο στη ζωτικότητα, τον αισθησιασμό και τις χίμαιρες των αφανών ηρώων του λαϊκού θεάματος για να ανοιχτεί στη λεωφόρο της προσωπικής του ποίησης.

Που και πότε? Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 στις 22.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Φελινόπολη Fellinopolis Poster
Φελινόπολη
Fellinopolis
Ντοκιμαντέρ 2020, Ιταλία, 79΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά

Σκηνοθεσία: Silvia Giulietti Σενάριο: Silvia Giulietti Φωτογραφία: Paolo Oreto, Jessica Giaconi Μοντάζ: Silvia Giulietti, Antonello Basso Μουσική: Rocco De Rosa Ηθοποιοί: Lina Wertmuller, Nicola Piovani, Dante Ferretti, Maurizio Millenotti, Ferruccio Castronuovo, Norma Giacchero Παραγωγή: iFrame Προέλευση κόπιας: Wide

Ο κόσμος των σκηνικών και των παρασκηνίων όπως αποτυπώνεται από μια κρυφή κάμερα που ήρθε στο φως ύστερα από 40 χρόνια. Οι πιο έμπιστοι συνεργάτες του Fellini, βραβευμένοι σήμερα με Όσκαρ, μιλούν για τις σχέσεις τους με τον Μαέστρο, πώς ήταν να συνεργάζονται και να ζουν μαζί του. Τα εξαιρετικά αυτά πλάνα από τα παρασκήνια αποκαλύπτουν τον «παιχνιδιάρη» Fellini, την άποψή του για τις γυναίκες, τη μουσική, τη μέθοδο. Ο Fellini με τα δικά του λόγια αφηγείται τη μοναδική του προσέγγιση για τον κινηματογράφο. Περιπλανηθείτε στα παρασκήνια με τον Fellini και την ηχώ της φωνής, παρακολουθήστε τον να κάνει πρόβες με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και την Τζουλιέτα Μασίνα. Μπείτε στην πόλη των ονείρων! Μπείτε στη Φελινόπολη!.

Που και πότε? Online Προβολή στην ιστοσελίδα tainiothiki.gr

Υπέροχος Κύριος Φελίνι Συνέντευξη με τον Γουές Άντερσον Fantastic Mr Fellini Intervista Con Wes Anderson Poster
Υπέροχος Κύριος Φελίνι Συνέντευξη με τον Γουές Άντερσον
Fantastic Mr Fellini Intervista Con Wes Anderson
Ντοκιμαντέρ 2020, Ιταλία, 45΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Francesco Zippel Σενάριο: Francesco Zippel Φωτογραφία: Martin Scali Μοντάζ: Mariaromana Casiraghi Μουσική: Rodrigo D'Erasmo Ηθοποιοί: Stefano Accorsi, Wes Anderson

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Fellini, ο ΓουέςΆντερσον αποτίνει το δικό του παθιασμένο φόρο τιμής σε έναν από τους αγαπημένους του σκηνοθέτες: τον επιδραστικό Φεντερίκο Fellini. Σε έναν ιδανικό διάλογο, ο Άντερσον εστιάζει στα Felliniκά θέματα με τα οποία νοιώθει εξοικειωμένος, εκφράζοντας την προσωπική του άποψή για την τέχνη ενός από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς δημιουργούς όλων των εποχών. Η ταινία παρουσιάζει δύο ανέκδοτα σχεδιάσματα του Fellini, που φυλάσσονται στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια.

Που και πότε? Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 18.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας / Online Προβολή στην ιστοσελίδα tainiothiki.gr

Τιμές εισόδου
• Εισιτήριο: 5ευρώ.
• Πακέτο 5 ταινιών: 10 ευρώ (θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός). 
• Πακέτο 10 ταινιών: 30 ευρώ.
• Οnline πρόγραμμα: 3 ευρώ (ενιαίο εισιτήριο και για τα δύο ντοκιμαντέρ: Fellinopolis και Υπέροχος κύριος Φελίνι). 
Προπώληση εισιτηρίων 
• Η προπώληση ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου στο ταμείο της Ταινιοθήκης (κατά τις ώρες λειτουργίας του).