Ο Shang-Chi και ο Θρύλος τον Δέκα Δαχτυλιδιών (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) PosterΟ Shang-Chi και ο Θρύλος τον Δέκα Δαχτυλιδιών

του Destin Daniel Cretton. Με τους Simu Liu, Awkwafina, Meng'er Zhang, Fala Chen, Florian Munteanu, Benedict Wong, Michelle Yeoh, Ben Kingsley, Tony Leung.

Crouching Tigers, Hidden Dragons
του zerVo (@moviesltd)

Κάτω από την πομπώδη μαρκίζα Ο Μάστερ του Κουνγκ Φου, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις πολύχρωμες σελίδες των κόμικ της Marvel ο σούπερ ήρωας Σανγκ Τσι, κοντά μισό αιώνα πριν, στα 1973, φέροντας τις υπογραφές των Steve Englehart στα κείμενα και Jim Starlin στο σχέδιο. Σε μια εποχή που η φημισμένη μπράντα έκανε άνοιγμα σε νέες θεματικές βάσεις για τους πρωταγωνιστές των περιπετειών της, ανοίγοντας ταυτόχρονα καινούργια πεδία αγορών προς Άπω Ανατολάς, εισάγοντας στο παλμαρέ της και μια πανίσχυρων δεξιοτήτων περσόνα, άριστο γνώστη των πολεμικών τεχνών και του wushu. Λογικά λοιπόν, μετά από 24 σαρωτικά κύματα του σχετικού σινεματικού σύμπαντος, να προστεθεί και η μορφή του ασιατικής προέλευσης μαχητή στην λίστα των Avengers.

Ο Shang-Chi και ο Θρύλος τον Δέκα Δαχτυλιδιών (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) Quad Poster
Για μεγάλο διάστημα ο νεαρός Σον, έχει καταφέρει να κρύψει από γνωστούς και φίλους την πραγματική του ταυτότητα, εργαζόμενος φιλότιμα ως παρκαδόρος στα ακριβά κλαμπς του Σαν Φρανσίσκο. Πίσω από την βιτρίνα του αγαθού και συνεσταλμένου βαλέ, κρύβεται ένας άριστα εκπαιδευμένος μαχητής, μυημένος στις ασιάτικες τεχνικές του πολέμου, όπως τον δίδαξε ο πατέρας του, επίσης πανίσχυρος πολεμιστής, Γουενγού. Που φέροντας πάνω του την ισχύ των Δέκα Δαχτυλιδιών, καταφέρνει να διατηρείται άφθαρτος, ανίκητος και αθάνατος, μην υπολογίζοντας κανέναν για αντίπαλο του.

Η εποχή που ο Γουένγου υπήρξε ηθικός και υπέρμαχος του καλού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, καθώς μετά την μυστηριώδη απώλεια την λατρεμένης συζύγου του και μητέρα του Σανγκ, έχει διαβεί στην αντίπερα όχθη και μαζί με την μυστική ομάδα των στρατιωτών που έχει υπό τον έλεγχο του, αναζητά μανιωδώς την μυστική δίοδο που θα τον οδηγήσει ξανά κοντά της. Και ξέρει καλά πως για να φανερωθεί το μονοπάτι που θα τον φτάσει μέχρι τον κρυμμένο τόπο του Τα Λο, θα πρέπει να εντοπίσει τα ίχνη του Σανγκ και της αδελφής του, Ζιαλίνγκ, ώστε να αποσπάσει από πάνω τους τα μαγικά μενταγιόν, που τους έχει χαρίσει η Γινγκ Λι.

Κι έτσι μέσα από ένα ταξίδι σε ένα παράλληλο σύμπαν, απροσδιόριστο χρονικά και τοπικά, γεννιέται ένας ακόμη υπέρ ήρωας για την ερυθρόλευκη μπράντα των κόμικ, που προστίθεται στην μακρά λίστα των ήδη γνώριμων της αλυσίδας. Το στοιχείο που διαφοροποιεί τον Shang-Chi από τους (μελλοντικούς, αφού πουθενά στην ροή της παρούσας ταινίας δεν προδιαγράφεται τι πρόκειται να συμβεί) κομπανιέρους του, είναι η ιδιαιτερότητα της κουλτούρας του, αφού εκείνη η απωανατολίτικη ξεχωρίζει σημαντικά από τον καθαρόαιμα αμερικάνικο τρόπο σκέψης του Iron Man ή του Captain America, ας πούμε.

Ο Σανγκ εξελίσσεται σε μια υπέρ ηρωική περσόνα σταδιακά και όχι βεβιασμένα, όσο κυλάει η ιστορία του φιλμ, που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα δεκάδες κοινότυπα wuxia πονήματα, που κυκλοφορούν ετησίως. Κάτι που σημαίνει πως το φιλμικό σύνολο είναι μπολιασμένο έντονα από παραδοσιακά χαρακτηριστικά της σινικής κουλτούρας, με τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, της συναδέλφωσης, να προβάλλονται μόνιμα σε πρώτο πλάνο. Το πρωτοφανέρωτο, μάλιστα για δημιούργημα της Marvel, τρικ που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης Destin Daniel Cretton, με την χρήση όχι και λίγων φλασμπάκ, για να κτίσει την προσωπικότητα του κεντρικού πρωταγωνιστή, είναι ιδιαίτερα πιασάρικο και δίνει ξεχωριστό τέμπο στην ροή των γεγονότων.

Που και βέβαια ανά περιόδους μοιάζει με φρενήρες, καθώς τα πλάνα πέφτουν καταιγιστικά, προσφέροντας μας σεκάνς ανθολογικές για το κινηματογραφικό είδος της δράσης, όπως εκείνη της ασταμάτητης πορείας του τραμ στις κατηφοριές του Αγίου Φραγκίσκου. Σκηνές που τροφοδοτούνται με χορογραφίες αέρινες από την εξαιρετικής απόδοσης ομάδα των άρτια εκπαιδευμένων στις martial arts, ακροβατών του φοβερού και τρομερού Jackie Chan, που δίνει μια ξεχωριστή ποιότητα στο όλο, πραγματικά εντυπωσιακό πακέτο. Πλάνα συναρπαστικά, όσο και διασκεδαστικά συνάμα, που έρχονται σαν σε συνέχεια εκείνων που περιελάμβαναν τα σπουδαία made in Hong Kong φιλμς της δεκαετίας του 80' και που με ευκολία επικρατούν των φαντασμαγορικών, τιγκάτων στο CGI του εκρηκτικού επιλόγου.

Όπως ένα λέβελ παραπάνω, ανεβάζει την παραγωγή η παρουσία του τεράστιου Tony Leung, στην πρώτη του αγγλόφωνη μπλοκμπαστερική παρουσία της καριέρας του, σε έναν ρόλο δισυπόστατο και διφορούμενο, όπως εκείνος του ανακατεμένου ψυχικά Γουένγου. Άλλη κλάση υποκριτική ο Chiu-Wai, που αντάμα με την εμπειρία των Ben Kingsley και Michelle Yeoh στην υποστήριξη, βοηθούν τα μέγιστα τους νεαρότερους αστέρες του καστ. Τον Simu Liu δηλαδή και την Meng'er Zhang που κάπως επίπεδα υποδύονται τα δυναμικά αδέλφια, κάτι που δεν συμβαίνει και με την αβανταρισμένη από τις ατάκες του σεναρίου, αέρινη Akwafina, που ορίζει και την συμμετοχή έκπληξη. Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι επιτυχημένη η εναλλακτική πρόταση της Marvel, Πάνω στην ήδη γνώριμη πεπατημένη, αφού η ίντυρο ταινία του Shang-Chi διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά που θα την κάνουν αρεστή στους φανατικούς των ατελείωτων κυμάτων της. Αρκεί τώρα να δούμε το πως θα συνδεθεί η παρουσία του ασιάτη Avenger με τα προσεχώς. Ευρηματικά υποθέτω...

Ο Shang-Chi και ο Θρύλος τον Δέκα Δαχτυλιδιών (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική