Δρόμος Από Πάγο (The Ice Road) Poster ΠόστερΔρόμος Από Πάγο

του Jonathan Hensleigh. Με τους Liam Neeson, Benjamin Walker, Amber Midthunder, Marcus Thomas, Laurence Fishburne, Holt McCallany, Matt McCoy, Matt Salinger, Marshall Williams.


Πού να σφίξουν και τα κρύα...
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Πάρε δρόμο λέμε!"

Αυτή είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου του 1959 στις ΗΠΑ, Jonathan Hensleigh. Οι προηγούμενες δύο είναι: «The Punisher» (2004 – στην Ελλάδα βγήκε στους κινηματογράφους στις 2 Ιουλίου του 2004) και «Kill the Irishman» (2011 – στην Ελλάδα η ταινία βγήκε κατευθείαν σε dvd). Άρα, έχουν περάσει 10 χρόνια από την προηγούμενη ταινία του. Πάντως, ο Hensleigh είναι περισσότερο γνωστός για τα σενάριά του σε ταινίες όπως «Die Hard: With a Vengeance», «Jumanji» και «Armageddon». Να σημειώσουμε πως υπογράφει τα σενάρια και στις τρεις ταινίες που σκηνοθέτησε.

Δρόμος Από Πάγο (The Ice Road) Poster Πόστερ Wallpaper
Τα γυρίσματα της ταινίας Δρόμος από πάγο έγιναν στην Μανιτόμπα του Καναδά. Και το Netflix λέγεται πως πλήρωσε γύρω στα 18 εκατομμύρια δολάρια για να πάρει τα δικαιώματα της ταινίας για την προβολή της στην πλατφόρμα του στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση: Σε ένα ορυχείο στον Καναδά, 400 μίλια κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, μια αναπάντεχη έκρηξη μεθανίου σκοτώνει οχτώ εργάτες και αφήνει άλλους 26 εγκλωβισμένους βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης. Καθώς το οξυγόνο είναι περιορισμένο και οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πολύ χαμηλές, έχουν μόνο 30 ώρες για να απεγκλωβιστούν, διαφορετικά θα πεθάνουν όλοι τους. Η λογική της επιχείρησης διάσωσης στηρίζεται στη μεταφορά τεράστιων τρυπανιών, που θα καταφέρουν να τρυπήσουν το έδαφος πάνω από τους εγκλωβισμένους. Τη μεταφορά μπορούν να πετύχουν μόνο ειδικά φορτηγά. Απλά, η επιχείρηση ενέχει μεγάλους κινδύνους καθώς τα φορτηγά (τρία, έτσι ώστε έστω ένα από αυτά να φτάσει στο ορυχείο) θα πρέπει να διασχίσουν λίμνες παγωμένες μεν, σε εποχή του έτους, όμως, που οριακά μπορούν να κουβαλήσουν όλο αυτό το βάρος. 

Της επιχείρησης ηγείται ένας έμπειρος σε τέτοιες καταστάσεις οδηγός, ο οποίος προσλαμβάνει για τα άλλα δύο φορτηγά μια ατίθαση Ινδιάνα και δύο ετεροθαλή αδέλφια. Μαζί τους στο επικίνδυνο ταξίδι βρίσκεται κι ένας τύπος από την ασφαλιστική εταιρία. Έτσι τους λέει τουλάχιστον. Ένας αγώνας δρόμου ξεκινάει. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Πέρα από τις λίγες ώρες που έχουν στη διάθεσή τους, το πολικό κρύο και την παγωμένη επιφάνεια, που λόγω βάρους μπορεί να ραγίσει και να τους βυθίσει, οι διασώστες έχουν να αντιμετωπίσουν κι εχθρούς που ούτε καν τους είχαν φανταστεί...

Η άποψή μας: Σαν ένα τεράστιο διαφημιστικό σποτ της εταιρίας παρασκευής φορτηγών Kenworth μοιάζει τούτη η – ας την πούμε – ταινία. Τεράστιο σε διάρκεια μεν, λίγο σε ποιότητα δε. Ελάχιστο. Φτηνιάρικο. Πήρε έμπνευση ο σκηνοθέτης από το «Μεροκάματο του τρόμου», λέει. My ass. Μάλλον από τον Σμαραγδή και τα παξιμάδια Τσατσαρωνάκη πήρε έμπνευση, μουάχαχαχαχα. Ρε, σχεδόν 60 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Henri-Georges Clouzot γύρισε τη σημαδιακή αυτή γαλλική ταινία που τολμά να βάζει στο στόμα του ο Hensleigh, και πάλι φαίνεται πολύ, μα πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τούτη τη χαλκομανία. Ρε ακόμα και το spoof που είχε σκαρώσει ο Χάρι Κλιν ως άλλος οδηγός φορτηγού - Yves Montand - είχε περισσότερο ζουμί από τούτο το συνονθύλευμα. 

Που, για μένα, είναι μια ταινία η αξία της οποίας είναι ευθέως ανάλογη του κανιβαλισμού που μπορεί να παράξει. Να πάτε σινεμά παρέες παρέες και να αρχίσετε να την ξεσκίζετε. Έτσι, μάλιστα. Με προσοχή, βεβαίως, γιατί όλο και κάποιος παράξενος θα διαμαρτυρηθεί, επειδή θα του αρέσει (!!!) - και γενικώς, σεβόμαστε τους υπόλοιπους θεατές ρε ρεμάλια - αλλά εδώ η ταινία δεν σταματάει να σου προσφέρει υλικό για να σπάσεις πλάκα. Σε άλλες σκηνές τα φορτηγά έχουν αλυσίδες στα λάστιχά τους, σε άλλες όχι. Ο «κακός» της παρέας βάζει εκρηκτικά σε ένα μόνο σημείο, εντέλει όμως σκάνε σε τρία διαφορετικά σημεία. Η χιονοστιβάδα που προκαλείται, είναι έτοιμη να καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της, μια συστάδα δέντρα όμως αποδεικνύεται αδιανόητα ανθεκτική. Ο «κακός» που λέγαμε, την πατάει από ένα... ποντίκι, δηλαδή, ήμαρτον. 

Κι άλλα πολλά, απίστευτα πολλά. Εσείς ας πούμε αν πέφτατε μέσα σε παγωμένη λίμνη, όταν θα βγαίνατε (χωρίς τα ρούχα σας να έχουν βραχεί κατ' ελάχιστον, έτσι; θαύμα – θαύμα!) τι θα κάνατε; Δεν θα προσπαθούσατε να βρείτε έναν τρόπο να ζεσταθείτε; Ε; Ψιλά γράμματα αυτό για την ταινία. Από ερμηνείες, δεν το συζητώ, όλοι ανεξαιρέτως για Όσκαρ. Κρίμα ρε για τον Liam Neeson. Εντάξει, ποτέ δεν ήταν ηθοποιάρα, αλλά πλέον παίζει ό,τι του πασάρουν! Αυτή είναι η τρίτη ταινία στην οποία τον βλέπουμε να πρωταγωνιστεί μέσα στους τέσσερις μήνες όπου έχει ξεκινήσει η φετινή σεζόν! Θα καταντήσει σαν τον Bruce Willis ή σαν τον Nicolas Cage, που πλέον μόνο σε b-movies straight to video (δεν υπάρχει βίδεο πχια, παραδείγματος χάριν το λέμε αυτό) εμφανίζονται – τουλάχιστον ο Cage έχει γίνει άρχοντας της καλτίλας γενικώς. 

Σκηνοθεσία της πλάκας, προκάτ αγωνία, εφέ που προκαλούν τον γέλωτα (κοίτα να δεις πώς σπάει η γέφυρα – και κρίμα και το παλικάρι) όλα λάθος. Τουλάχιστον έχει αντικαπιταλιστικό μήνυμα η ταινία, μουάχαχαχαχαχαχαχαχαχα. Στ' αλήθεια, καταναλώνεται πιο ευχάριστα ως κωμωδία για όλους τους λάθος λόγους, παρά ως περιπέτεια.

Δρόμος Από Πάγο (The Ice Road) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική