Σπίριτ: Ο Ατίθασος (Spirit Untamed) PosterΣπίριτ: Ο Ατίθασος

της Elaine Bogan. Με τις φωνές των Isabela Merced, Marsai Martin, Mckenna Grace, Walton Goggins, Andre Braugher, Julianne Moore, Jake Gyllenhaal.

Πνεύμα ελεύθερο
του zerVo (@moviesltd)

Η ταινία Spirit: Stallion Of The Cimarron, που κυκλοφόρησε το 2002, αποτέλεσε την έκτη μεγάλου μήκους animation δημιουργία του στούντιο της Dreamworks, ακολουθώντας τα επιτυχημένα βήματα του πρώτου Shrek, του Chicken Run, των Antz. Μπορεί εισπρακτικά να μην σάρωσε ταμεία, κοστίζοντας 80 εκατομμύρια και επιστρέφοντας πίσω περίπου 120, καλλιτεχνικά όμως τα πήγε περίφημα, φτάνοντας μέχρι τις οσκαρικές υποψηφιότητες, εκεί που έχασε το τρόπαιο από το Spirited Away του Miyazaki. Είκοσι κοντά χρόνια μετά την έκδοση του ορίτζιναλ, η φίρμα αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός σίκουελ, που ποιοτικά στέκει άξιος παραστάτης του ονομαστού πρωτότυπου.

Σπίριτ: Ο Ατίθασος (Spirit Untamed) Quad Poster
Έχοντας χάσει την μητέρα της, κατά την διάρκεια ενός σόου επίδειξης με άλογα σε ροντέο της Άγριας Δύσης, η μικρούλα Λάκι - Φορτούνα για τους ισπανόφωνους φίλους της - μεγαλώνει μακριά από τον βυθισμένο στην κατάθλιψη, χήρο πατέρα της, στην πλούσια οικία του ονομαστού παππού της Τζέιμς Πρέσκοτ, στα Ανατολικά. Οι ασταμάτητες σκανταλιές του κοριτσιού, θα οδηγήσουν τον ηλικιωμένο αριστοκράτη να την στείλει για καλοκαιρινές διακοπές στο πατρικό της, συνοδευόμενη από την θεία της Κόρα, ώστε να επανασυνδεθεί με τον απομακρυσμένο γονιό της.

Καθώς οι ημέρες στο καινούργιο περιβάλλον, θα κυλούν μπερδεμένες για την άστατη πιτσιρίκα, θα αντιληφθεί στην εξοχή την παρουσία ενός άγριου καθαρόαιμου, που κανείς έμπειρος γητευτής δεν καταφέρνει να δαμάσει. Χωρίς την παραμικρή γνώση από ιππασία, αλλά με το πνεύμα της ριψοκίνδυνης αμαζόνας μητέρας της να την καθοδηγεί, η Λάκι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ανυπότακτου Σπίριτ και θα γίνει η μοναδική που το δυναμικό μάστανγκ θα επιτρέψει να ανέβει στην ράχη του.

Κι έτσι θα αναπτυχθεί ένας πανέμορφος δεσμός ανάμεσα στο βαθιά μέσα στην ψυχή της ζορισμένη παιδούλα και το υπερήφανο άτι, που όμως θα προβληματίσει ακόμη περισσότερο τον πατέρα της, που λόγω της απώλειας δεν είναι και τόσο φιλικός με το ζωικό είδος. Όταν μια συμμορία αλογοκλεφτών προσεγγίσει τον Σπίριτ και την αγέλη του για να τα αιχμαλωτίσει, η Λάκι θα αντιληφθεί τον επερχόμενο κίνδυνο και θα σημάνει συναγερμό στην κοριτσίστικη συντροφιά της, προκειμένου να προστατέψει τα ζώα από την παρέα του κακίστρου Χέντρικς.

Η Dreamworks για μια ακόμη φορά βάζει τα δυνατά της στο κτίσιμο μιας ζεστής οικογενειακής περιπέτειας με έντονες συγκινήσεις και τα καταφέρνει αρκετά καλά, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στο σενάριο, κατά την προσταγή των δημιουργιών της κραταιάς Pixar. Οι όχι και λίγοι χαρακτήρες της πλοκής, μελετώνται διεξοδικά, προκειμένου να αναδειχτεί η μοναχικότητα που έχει κυριεύσει το ορφανό κορίτσι, που αναζητά την φιλιά σε ένα αδάμαστου πνεύματος άλογο. 

Το σχέδιο στην τρισδιάστατη υφή του είναι εξαιρετικό, αν και οι λεπτομέρειες του φόντου, με τους απέραντους σιδηροδρόμους, τα αχανή φαράγγια και τις απέραντες ερήμους έχει προσεχτεί πολύ περισσότερο από τις ανθρώπινες μορφές και εκφράσεις. Τρία τέσσερα μουσικά θέματα συνοδεύουν τραγουδιστικά τις κινήσεις της Λάκι και του Σπίριτ, μόνο που προφανώς λόγω μειωμένου προϋπολογισμού, απουσιάζουν από το σάουντρακ τα κομμάτια που στο πρώτο επεισόδιο είχε επιμεληθεί ο σπουδαίος Bryan Adams.

Το Spirit Untamed χωρίς ιδιαίτερο κόπο μα ακολουθώντας πιστά τους κανόνες του σύγχρονου κινουμένου σχεδίου, χάρη στην πολύχρωμα ζεστή ψυχή του, κερδίζει με άνεση το χειροκρότημα των ανήλικων σινεφίλ που απευθύνεται. Καλογραμμένη ιστορία, με τα τρία κοριτσάκια πρωταγωνιστές να αναδεικνύουν την αξία του girl power, τις ηθικές αξίες της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης να προτάσσονται σε κάθε πλάνο και εντέλει την αθωότητα της αληθινής φιλίας στο τέλος να νικά, αφήνοντας ικανοποιημένο τον θεατή της.

Σπίριτ: Ο Ατίθασος (Spirit Untamed) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 12 Αυγούστου 2021 από την Tulip Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική