Οι Σπεσιαλίστες (The Misfits) PosterΟι Σπεσιαλίστες

του Renny Harlin. Με τους Pierce Brosnan, Rami Jaber, Hermione Corfield, Jamie Chung, Mike d Angelo, Tim Roth, Nick Cannon, Samer al-Masry, Mansoor Al Feeli.

Φινλανδός Εξολοθρευτής!
του zerVo (@moviesltd)

Μια φορά κι έναν καιρό, κοντά σαράντα χρόνια πριν, ένα στούντιο που έφερε την μαρκίζα Carolco μεσουρανούσε στην Μέκκα του σινεμά, προσφέροντας μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των 80s. Ανάμεσα τους, το σίριαλ των Rambo, το Angel Heart, το Escape To Victory, το Red Heat, το Lock Up, φυσικά το Basic Instinct. Με προσεκτικές κινήσεις η φίρμα είχε πετύχει να αναδειχτεί σε ένα από τα κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ, μέχρι την στιγμή που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια πανάκριβη περιπέτεια με κουρσάρους και πειρατές. Το Cutthroat Island με την Geena Davis στάρινγκ, μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη εμπορική φλόπα στην ιστορία του κινηματογράφου, οδηγώντας την σπουδαία μπράντα του ντουέτου Kassar και Vajna σε οριστικό λουκέτο. Σκηνοθέτης του φιλμ ήταν ο Renny Harlin...

Οι Σπεσιαλίστες (The Misfits) Quad Poster
Από τους πλέον διαβόητους λωποδύτες, ο καταζητούμενος από σύσσωμη την Ιντερπόλ, κοινωνικά ευαίσθητος Ρίνγκο, έχει επεξεργαστεί στο μυαλό του το σχέδιο που θα του αποφέρει την μεγαλύτερη μπάζα. Να καταφέρει να εισβάλλει στα υπόγεια του μεγαλύτερου σωφρονιστικού ιδρύματος στην χώρα του Τζαζιριστάν, εκεί που είναι καλά θαμμένο το θησαυροφυλάκιο ενός πανίσχυρου Άραβα τρομοκράτη, που κρύβει μέσα του μια τεράστια ποσότητα από ράβδους χρυσού. 

Για να επιτύχει τον σκοπό του θα συνθέσει μια ετερόκλητη διεθνή ομάδα διαρρηκτών, αποτελούμενο από τον υπ αριθμόν ένα πορτοφολά του κόσμου, Ρίτσαρντ Πέις, την κατ εικόνα και ομοίωση του φτιαγμένη, θυγατέρα Χόουπ, την δυναμική Ασιάτισσα Βάιολετ που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, τον άριστο γνώστη των εκρηκτικών υλών νεαρό Γουίκ και τον Πρίγκηπα, έναν γαλαζοαίματο από τα Εμιράτα, που με τις γνωριμίες του πέριξ του Αμπού Ντάμπι, θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στην συμμορία για να δράσει.

Χωρίς καμία αμφιβολία ο ορισμός του "ότι νάναι", κάτι που αντιλαμβάνεται ο μη συνειδητοποιημένος θεατής από το εισαγωγικό κιόλας πλάνο, όταν ο μαύρος, φανατικός οπαδός του ντράμερ των Μπιτλς, σε βαθμό που να πάρει και το όνομα του, ξαφρίζει με χαρακτηριστική άνεση τις θυρίδες τραπέζης, λες και πρόκειται για κουτιά παπουτσιών. Για να γίνει θελκτικό στην πλατεία το σχέδιο, πέρα από την ύπαρξη ενός κακίστρου Μπιν Λάντεν στο φόντο, που η δική του περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο (διόλου τυχαία η κυβέρνηση του Κατάρ διαμαρτυρήθηκε στην παραγωγή, για αυτή την σεναριακή πτυχή) μεγάλο μέρος από τα κλοπιμαία της σπείρας, αναμένεται να δοθεί σε απόρους, στοιχείο που αμέσως καθιστά τους επαγγελματίες κλέφτες σε μοντέρνους Ρομπέν των Δασών.

Τίποτα όμως στην εξέλιξη της πλοκής, δεν πείθει πως το The Misfits, δεν οργανώθηκε, στήθηκε και εκτελέστηκε στο πόδι. Η χρήση της ηλιόλουστης μεγαλούπολης των ΗΑΕ χρησιμεύει μεν για να στηθεί μια τάχαμου κοσμοπολίτικη heist movie, τα πάντα εξαντλούνται όμως στην ιλουστρασιόν αυτή βιτρίνα, αφού ποτέ και κανείς δεν πείθεται για το πως εισήλθαν στην φυλακή, την οποία διοικεί ένας καχύποπτος και εκκεντρικός διευθυντής (πόσο κρίμα που είναι ο Tim Roth) και άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο λες και είναι από χαρτόνι.

Καμία συνοχή, μηδενική ακολουθία, υπερβολές απίστευτες έως και ανόητες, μοντάζ μέτριο, αναίτια κοφτό και γρήγορο, ενόσω δεν συντρέχει λόγος και ερμηνείες κάτω του μετρίου από μια ληστρική ομάδα που μονάχα ο Pierce Brosnan είναι διάσημος και μάλλον εκτίθεται στην απόπειρα του να καβαντζώσει μερικές συντάξιμες χιλιάδες δολάρια. Μιλώντας για αδικοσκορπισμένους παράδες, θυμήθηκα πως πίσω από την κάμερα, ηλικιωμένος πια, στα 62 του, βρίσκεται ο εξαφανισμένος Φινλανδός Harlin. Που το κακής ποιότητας, εντέλει, ανούσια περιπετειώδες πόνημα του κόστισε στην παραγωγή 15 εκατομμύρια, για να έχουν επιστρέψει στα ταμεία από τις πωλήσεις του έργου, μόλις τριακόσια χιλιάρικα. Εξολοθρευτής κανονικός δηλαδή!

Οι Σπεσιαλίστες (The Misfits) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 12 Αυγούστου 2021 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική