Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι #9 Σαν Παλιό Σινεμά ΠόστερΚάτω από την αιγίδα του freecinema.gr, που εμπνεύστηκε την ύπαρξη του δέκα χρόνια πριν, δείχνοντας απέραντη αγάπη για το κλασικό ρεπερτόριο, επιστρέφει και φέτος ένας από τους πλέον δημοφιλείς καλοκαιρινούς κινηματογραφικούς θεσμούς της πόλης. Το 10ο Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος, από τις 22 έως τις 28 Ιουλίου στην φιλόξενη Ριβιέρα της οδού Βαλτετσίου. Με ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από δεκαέξι κινηματογραφικούς τίτλους, μεταμεσονύκτιες προβολές και δύο αποκλειστικές πρεμιέρες που θα προκαλέσουν συζητήσεις. Που στους παλιότερους θα ξυπνήσουν έντονες μνήμες, πρώτης, δεύτερης ή θερινής προβολής και στους πιο νέους θα ανοίξουν μονοπάτια υπεροχής και θαυμασμού, για κάποια ξεχωριστά διαμάντια της Έβδομης Τέχνης.

Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι #9 Σαν Παλιό Σινεμά Πόστερ

Ο πλήρης κατάλογος της καυτής Ιουλιάτικης εβδομάδας, με συντελεστές, πόστερς, ωράριο. Και να μην λησμονούμε και την Βίκος Cola που αποτελεί τον κύριο χορηγό της διοργάνωσης και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος που υποστηρίζει έμπρακτα τις εκδηλώσεις.

A SHOT IN THE DARK ΛΑΓΩΝΙΚΟ 24 ΚΑΡΑΤΙΩΝ Poster
A SHOT IN THE DARK
ΛΑΓΩΝΙΚΟ 24 ΚΑΡΑΤΙΩΝ
ΗΠΑ, 1964 Έγχρωμο, 102'
Σκηνοθεσία: Blake Edwards
Πρωταγωνιστούν: Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders, Herbert Lom
Η επίλυση του μυστηρίου της δολοφονίας ενός σοφέρ σε εξοχική έπαυλη εκατομμυριούχου, δυστυχώς, θα πέσει στα χέρια του καταστροφικά ανίκανου επιθεωρητή Κλουζό. Το δεύτερο μέρος της κλασικής σειράς κωμωδιών του «Ροζ Πάνθηρα» βρίσκει τον Peter Sellers να επαναλαμβάνει τον πιο θρυλικό ρόλο της καριέρας του, με τον ηθοποιό να εξελίσσει εδώ την...κάκιστη «γαλλική» προφορά - σήμα κατατεθέν του.
Που και πότε? Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 21.00 στην Ριβιέρα



THE WRECKING CREW ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ Poster
THE WRECKING CREW
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ
ΗΠΑ, 1968 Έγχρωμο, 105'
Σκηνοθεσία: Phil Karlsonh
Πρωταγωνιστούν: Dean Martin, Elke Sommer, Sharon Tate, Nancy Kwan, Nigel Green, Tina Louise
Ληστεία τεράστιας ποσότητας ράβδων χρυσού στη Δανία θα κινητοποιήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, με τις ΗΠΑ να στρατολογούν τον κυβερνητικό πράκτορα Ματ Χελμ, έναν αμετανόητο ρέμπελο και γυναικά, ο οποίος (περιέργως) πάντοτε φέρνει εις πέρας τις αποστολές του. Η τελευταία φιλμική περιπέτεια του ήρωα που έπλασε ο Ντόναλντ Χάμιλτον και μοσχοπούλησε σε 27 βιβλία, διαθέτει απίστευτο cult status εξαιτίας της τελευταίας εμφάνισης της Sharon Tate (σε τούτο το φιλμ κάνει homage το «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» του Quentin Tarantino), αλλά και του ντεμπούτου του Chuck Norris!
Που και πότε? Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 23.00 στην Ριβιέρα



ZAZIE DANS LE MÉTRO Η ΖΑΖΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ Poster
ZAZIE DANS LE MÉTRO
Η ΖΑΖΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Γαλλία, Ιταλία, 1960 Έγχρωμο, 93'
Σκηνοθεσία: Louis Malle
Πρωταγωνιστούν: Catherine Demongeot, Philippe Noiret
Η 10χρονη Ζαζί θέλει να δει το παριζιάνικο Métro, μα η απεργία των εκεί εργαζομένων της χαλάει τα σχέδια. Η τρίτη σκηνοθετική δουλειά του Λουί Μαλ, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Raymond Queneau, διαθέτει μια οπτικά φρενήρη burlesque διάθεση που κανένας άλλος Ευρωπαίος σκηνοθέτης δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε σουρεαλισμό… έως και σήμερα. Άγνωστο γιατί, αλλά ο πρωτότυπος ελληνικός τίτλος του φιλμ ήταν το… «Δυο Μάτια Είδαν Πολλά»!
Που και πότε? Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 21.00 στην Ριβιέρα



BANDE À PART ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ Poster
BANDE À PART
ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ
Γαλλία, 1964 Α/Μ, 95'
Σκηνοθεσία: Jean-Luc Godard
Πρωταγωνιστούν: Anna Karina, Sami Frey, Claude Brasseur
Δυο αγόρια κι ένα κορίτσι που κάνουν παρέα, αποφασίζουν να διαπράξουν το πρώτο τους έγκλημα, μια ληστεία. Ένα από τα πιο μυθικά φιλμ της γαλλικής nouvelle vague, με ερμηνευτές τους Anna Karina, Sami Frey και Claude Brasseur. Η σκηνή του χορού των τριών ηρώων και το τρέξιμο μέσα στο μουσείο του Λούβρου άσκησαν τεράστια επίδραση στο παγκόσμιο σινεμά. Ο πρωτότυπος τίτλος του φιλμ έγινε το όνομα της πρώτης εταιρείας παραγωγής του Quentin Tarantino!
Που και πότε? Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 23.00 στην Ριβιέρα



LE CASSE ΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ Poster
LE CASSE
ΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ
Γαλλία, Ιταλία, 1971 Έγχρωμο, 120'
Σκηνοθεσία: Henri Verneuil
Πρωταγωνιστούν: Jean-Paul Belmondo, Omar Sharif, Dyan Cannon, Robert Hossein
Επαγγελματίες διαρρήκτες καταστρώνουν ληστεία πανάκριβων κοσμημάτων, χωρίς να λογαριάζουν τον ρόλο που παίζει ένας… διεφθαρμένος Έλληνας αστυνομικός (οποία έκπληξη!). Μια υπερ-cult περιπέτεια δράσης με τον Jean-Paul Belmondo και τον Omar Sharif, γυρισμένη στην Αθήνα της περιόδου της Χούντας, με μουσική επένδυση του Ennio Morricone. Και μόνο για τις κυριολεκτικά ασύλληπτες καταδιώξεις στους (αγνώριστους σχεδόν) δρόμους ολόκληρης της πόλης των αρχών της δεκαετίας του ’70, το φιλμ αποτελεί ένα πραγματικό μνημείο. (Σε συνεργασία με το Midnight Express.)
Που και πότε? Παρασκευή 23 Ιουλίου (ξημέρωμα Σαββάτου) στις 01.00 στην Ριβιέρα



STRANGERS ON A TRAIN Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ Poster
STRANGERS ON A TRAIN
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ
ΗΠΑ 1951 A/M, 101'
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Farley Granger, Ruth Roman, Robert Walker
Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες συναντιούνται σ’ ένα τρένο. Ο ένας θεωρεί πως η ζωή του θα βελτιωνόταν μονάχα εάν… ξεφορτωνόταν τη σύζυγό του, ο άλλος θα ευχόταν το ίδιο για τον πατέρα του. Κι αν ο ένας… έβγαζε από την άκρη το «πρόβλημα» του άλλου; Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που σκηνοθέτησε ο Alfred Hitchcock, ένα αριστοτεχνικό ψυχολογικό θρίλερ που δοκιμάζει τη συνείδηση του θεατή μπροστά στο σενάριο ενός… διπλού τέλειου εγκλήματος, με άπειρες σκηνές ανθολογίας.
Που και πότε? Σάββατο 24 Ιουλίου στις 21.00 στην Ριβιέρα



DRAGONWYCK ΜΙΡΑΝΤΑ Poster
DRAGONWYCK
ΜΙΡΑΝΤΑ
ΗΠΑ, 1946 Α/Μ, 103'
Σκηνοθεσία: Joseph L. Mankiewicz
Πρωταγωνιστούν: Gene Tierney, Walter Huston, Vincent Price, Glenn Langan, Anne Revere, Spring Byington, Harry Morgan, Jessica Tandy
Η ρομαντική κι ονειροπόλα Μιράντα προσδοκά μια ζωή ανέσεων, μακριά από την επαρχιακή φάρμα στην οποία μεγάλωσε. Ένα γράμμα από πλούσιο μακρινό εξάδελφο την οδηγεί σε μια έπαυλη της Νέας Υόρκης, με φήμη βαριάς κατάρας που βαραίνει την οικογένεια. Δραματικό έργο εποχής, με έντονο το γοτθικό στοιχείο και υποπλοκή που χτίζει την αγωνία στην αφήγηση, υπήρξε βασική πηγή έμπνευσης για να στήσει ο Guillermo Del Toro τον «Πορφυρό Λόφο» του το 2015. Ασθένεια εμπόδισε τον Ernst Lubitsch να το σκηνοθετήσει κι έτσι εδώ συναντάμε το ντεμπούτο του Joseph L. Mankiewicz πίσω από τις κάμερες!
Που και πότε? Σάββατο 24 Ιουλίου στις 23.10 στην Ριβιέρα



LA MASCHERA DEL DEMONIO Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ Poster
LA MASCHERA DEL DEMONIO
Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ
Ιταλία, 1960 A/M, 87'
Σκηνοθεσία: Mario Bava
Πρωταγωνιστούν: Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checchi, Ivo Garrani, Arturo Dominici, Enrico Olivieri
Η πριγκίπισσα Άσα Βάιντα βασανίζεται μέχρι θανάτου γιατί οι ντόπιοι θεωρούν πως είναι μάγισσα, μα το εκδικητικό της πνεύμα επιστρέφει στη ζωή μετά από διακόσια χρόνια, με σκοπό να τιμωρήσει τους απογόνους του αδελφού της. Μόλις η τρίτη ταινία τρόμου της ομιλούσας περιόδου του ιταλικού σινεμά, κατόπιν της λήξης της απαγόρευσης που είχε θέσει για το είδος αυτό ο δικτάτορας Μουσολίνι, το γνωστό και σαν «Black Sunday» έχει φανατικούς λάτρεις όπως ο Tim Burton, ενώ αναφορές σ’ αυτό συναντάμε στον κατά Francis Ford Coppola «Δράκουλα» (1992). (Σε συνεργασία με το Midnight Express.)
Που και πότε? Σάββατο 24 Ιουλίου (ξημέρωμα Κυριακής) στις 01.00 στην Ριβιέρα



THE PHILADELPHIA STORY ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Poster
THE PHILADELPHIA STORY
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
ΗΠΑ, 1940 A/M, 112'
Σκηνοθεσία: George Cukor
Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey
Κυρία της υψηλής κοινωνίας που ετοιμάζεται να νυμφευθεί, δέχεται την ξαφνική επίσκεψη του πρώην συζύγου της κι ενός δημοσιογράφου tabloid περιοδικού, οι οποίοι… ίσως της ανατρέψουν τα σχέδια - αν δεν τη βοηθήσουν ν’ ανακαλύψει και ποια είναι πραγματικά. Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου (James Stewart) και διασκευασμένου σεναρίου, για μια θρυλική ρομαντική κωμωδία του κλασικού Χόλιγουντ.
Που και πότε? Κυριακή 25 Ιουλίου στις 21.00 στην Ριβιέρα



THE PALM BEACH STORY ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΛΕΦΤΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ; Poster
THE PALM BEACH STORY
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΛΕΦΤΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ;
ΗΠΑ, 1942 A/M, 88'
Σκηνοθεσία: Preston Sturges
Πρωταγωνιστούν: Claudette Colbert, Joel McCrea, Mary Astor, Rudy Vallee
Τολμηρός εφευρέτης στα πρόθυρα χρεοκοπίας δέχεται μια απρόσμενη βοήθεια από τη σύζυγό του, η οποία σκέφτεται να… τον χωρίσει, να παντρευτεί έναν εκατομμυριούχο, κι έτσι να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά του! Αριστουργηματική και ελαφρώς παραγνωρισμένη screwball κωμωδία του σπουδαίου Preston Sturges, με αστείρευτους διαλόγους, σουρεαλιστικές πινελιές και απίστευτο κυνισμό στην ταξική κριτική της. Η Claudette Colbert μεγαλουργεί με μπρίο.
Που και πότε? Κυριακή 25 Ιουλίου στις 23.10 στην Ριβιέρα



THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Poster
THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD
ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Σουηδία, 2021 Έγχρωμο, 93'
Σκηνοθεσία: Kristina Lindström, Kristian Petri
Πρωταγωνιστούν: Björn Andrésen, Riyoko Ikeda, Hajime Sawatari, Annike Andresen, Ann Lagerström
Ο αινιγματικός βίος του Björn Andrésen, του αγοριού που στα 15 του χρόνια υποδύθηκε τον Τάτζιο στο «Θάνατος στη Βενετία» (1971) του Luchino Visconti. Με εμφάνιση που στοίχειωσε το υπόλοιπο της ζωής του και γραπώθηκε για πάντα στη μνήμη των πιο φανατικών κινηματογραφόφιλων, αλλά χωρίς να καταφέρει να κάνει ανάλογου μεγέθους καριέρα στη συνέχεια, ο Andrésen παρουσιάζεται σε τούτο το σπουδαίο ντοκιμαντέρ όπως είναι σήμερα, μια σχεδόν τραγική μορφή «διασημότητας» που επανήλθε στο προσκήνιο το 2019, με το πέρασμά του από το «Μεσοκαλόκαιρο» του Ari Aster.
Που και πότε? Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 21.00 στην Ριβιέρα



SUDDENLY, LAST SUMMER ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Poster
SUDDENLY, LAST SUMMER
ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, 1959 A/M, 114'
Σκηνοθεσία: Joseph L. Mankiewicz
Πρωταγωνιστούν: Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor, Montgomery Clift
Ένας χειρουργός μελετά την περίπτωση μιας νεαρής κοπέλας, η πλούσια θεία τής οποίας απαιτεί από αυτόν ν’ αναλάβει τη «θεραπεία» της διά της μεθόδου της λοβοτομής. Ένα οικογενειακό μυστικό και η απεγνωσμένη απόπειρα συγκάλυψής του θα αποκαλυφθούν σταδιακά. Το περίφημο θεατρικό του Tennessee Williams στην πλέον κλασική φιλμική του μεταφορά που σχολιάστηκε έντονα στην εποχή της, κυρίως για τον χειρισμό του τολμηρού θέματος του έργου. Εξαιρετικό το καστ των βασικών πρωταγωνιστών (Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor, Montgomery Clift).
Που και πότε? Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 23.00 στην Ριβιέρα



HEAVEN CAN WAIT Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Poster
HEAVEN CAN WAIT
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
ΗΠΑ, 1943 A/M, 112'
Σκηνοθεσία: Ernst Lubitsch
Πρωταγωνιστούν: Gene Tierney, Don Ameche, Charles Coburn
Ο Χένρι βρίσκεται στις πύλες του… Άδη και προσμένει την είσοδό του στην Κόλαση, όμως το βιογραφικό του δείχνει πως ίσως δεν πληροί τις προϋποθέσεις και ενδεχομένως να μην είναι αυτή η θέση που του αξίζει για την «άλλη ζωή». Η αφήγηση του βίου του θα κρίνει το αποτέλεσμα. Μια υπέροχη κομεντί φαντασίας που γίνεται όλο και πιο κλασική στο πέρασμα του χρόνου και παραδίδει μαθήματα ζωής, ικανά ν’ αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους και τη συντροφικότητα!
Που και πότε? Τρίτη 27 Ιουλίου στις 21.00 στην Ριβιέρα



PORTRAIT OF JENNIE ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙ Poster
PORTRAIT OF JENNIE
ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙ
ΗΠΑ, 1948 A/M, 86'
Σκηνοθεσία: William Dieterle
Πρωταγωνιστούν: Jennifer Jones, Joseph Cotten, Ethel Barrymore
Ζωγράφος συναντά όμορφο νεαρό κορίτσι στο Σέντραλ Παρκ. Θα θελήσει να της κάνει το πορτρέτο, μα σε κάθε επόμενη συνάντησή τους εκείνη θα δείχνει… μεγαλύτερη σε ηλικία! Ανάμεσα στα ρομαντικά φιλμ που μας έδωσε το Χόλιγουντ σίγουρα η πιο παράδοξα σουρεαλιστική ιστορία ενός έρωτα «απέθαντου», που δοκιμάζει ν’ αναμετρηθεί με το τι είναι αληθινό και με το σε τι μπορούμε να ελπίζουμε… πέρα από το αληθινό. Ένα συγκινητικό αριστούργημα, με Όσκαρ καλύτερων εφέ. (Προβολή κόπιας φιλμ.)
Που και πότε? Τρίτη 27 Ιουλίου στις 23.10 στην Ριβιέρα



OLD ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙ Poster
OLD
OLD
ΗΠΑ, 2021 Έγχρωμο, 108'
Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan
Πρωταγωνιστούν: Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Ken Leung, Nikki Amuka-Bird, Abbey Lee, Aaron Pierre, Alex Wolff, Embeth Davidtz, Eliza Scanlen, Emun Elliott, Kathleen Chalfant, Thomasin McKenzie
Γκρουπ από τουρίστες θα βρεθεί σε πανέμορφη, «μυστική» παραλία εξωτικής νήσου, με σκοπό να χαλαρώσει για μερικές ώρες. Σταδιακά, όμως, ανακαλύπτει πως δεν υπάρχει διέξοδος φυγής από εκεί και, το χειρότερο, θα συνειδητοποιήσει πως… ο χρόνος δεν είναι πια με το μέρος τους! Μέσα σε λίγη ώρα, όλοι τους θα εμφανίσουν σημάδια γήρανσης που δεν εξηγούνται με κανέναν τρόπο! Θα προλάβουν να ζήσουν μέχρι να έρθει η νύχτα; Ο μάστορας των plot twists επιστρέφει με έναν πρωτοφανή εφιάλτη.
Που και πότε? Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 21.00 στην Ριβιέρα



LES VACANCES DE MONSIEUR HULOT ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙ Poster
LES VACANCES DE MONSIEUR HULOT
ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΛΟ
Γαλλία, 1953 Έγχρωμο, 98'
Σκηνοθεσία: Jacques Tati
Πρωταγωνιστούν: Jacques Tati, Nathalie Pascaud, Micheline Rolla
Ο λιγομίλητος, άκακος, ευγενέστατος αλλά καταστροφικά γκαφατζής κύριος Ιλό καταφθάνει σ’ ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για τις διακοπές του, αναστατώνοντας τους πάντες γύρω του. Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του ομώνυμου χαρακτήρα που έπλασε ο Jacques Tati και σημάδεψε το σινεμά, επηρεάζοντας αναπάντεχα το είδος της κωμωδίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών του 1953 και υποψηφιότητα για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. (Προβολή κόπιας φιλμ του σπάνιου original cut.)
Που και πότε? Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 23.10 στην Ριβιέρα



Προσοχή στις ώρες έναρξης (διαφοροποιούνται ανάλογα με τις διάρκειες των φιλμ)
Γενική τιμή εισόδου: 6 ευρώ