Σουπερνόβα (Supernova) PosterΣουπερνόβα

του Harry Macqueen. Με τους Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter MacQueen, James Dreyfus, Ian Drysdale, Sarah Woodward.


Ευπρεπές μεν, Άνευρο δε
του gaRis (@takisgaris)

Ο Sam (Colin Firth), επαγγελματίας πιανίστας λίγο πριν το περιπόθητο comeback, είναι ο επί 20ετία σύντροφος του Tusker (Stanley Tucci), διάσημου νοβελίστα διαγνωσμένου με dementia προ 2ετίας. Κατά την προσφιλή τους συνήθεια, οι συνοδοιπόροι διασχίζουν την επικράτεια γύρω από τη βρετανική District Lake στο άνετο RV τους, περνώντας τον λιγοστό καιρό που τους απομένει μέσα στο άγχος, το αναπόδραστο της παλιοαρρώστιας και τη διάσωση της σχέσης που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας τους της ταυτότητας. Ο Sam είναι ο ευαίσθητος, ο ολοσχερώς δοσμένος στη φροντίδα του ταιριού του, μη υπολογίζοντας προσωπικό κόστος. Ο Tusker, ο κυνικά φιλοσοφημένος, ξεκάθαρα ασυμφιλίωτος με το αναπόφευκτο τέλος, ποθεί να κόψει το νήμα με αξιοπρέπεια και έλεγχο της φθίνουσας ύπαρξής του. Ο Sam δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, όσο άνισος κι αν είναι. Ο Tusker έχει με κάθε μυστικότητα προδιαγράψει τον επίλογο, κάτι που δε θα μπορέσει να κάνει στο τελευταίο του βιβλίο.

Σουπερνόβα (Supernova) Quad Poster
Harry Macqueen το όνομα στη σκηνοθεσία, δεύτερη απόπειρα μετά το ίντι ρόουντ μούβι Hinterland (2015). Η θεματολογία φυσιολογικά ενέχει μια ροπή είτε προς το κίτσεν σινκ δράμα, (βλ. Still Alice), είτε προς τον παραμορφωτικό καθρέπτη του The Father. O Macqueen ψάχνει έναν τρίτο δρόμο, ποντάροντας όλο του το βαλάντιο πάνω στο ζευγάρι Firth - Tucci, σιδερώνοντας κολλαριστά την σεναριακή του εσθήτα, αποστερώντας την από κάθε τι ακραίο, ακόμη κι αν αυτό θα εδικαιολογείτο ένεκα των συνθηκών. 

Ο αγαπητός Harry δυστυχώς δεν είναι James Ivory (thanks Siri) να μιλήσει με ημιτόνια και να αναστατώσει με σφιγμένες αναπνοές. Δεν αντιλέγω, οι κολλητοί (ετερό)φιλοι στην αληθινή ζωή Firth και Tucci διαθέτουν πείρα σε όμοιους ρόλους, σταρ κουόλιτι και τεταμένες καλλιτεχνικές αντένες ώστε να κεντήσουν τις ερμηνείες τους, έστω κι αν θα τους προτιμούσα στην αρχικά αντεστραμμένη διανομή. (Άλλο επίσης ζήτημα γιατί το ζευγάρι δεν το υποδύονται δυο πραγματικά ομοφυλόφιλοι ηθοποιοί που ίσως πάλι δεν είναι η ουσία εδώ). 

Η διακριτική μουσική επένδυση, ακόμη και η ομιχλώδης κινηματογράφηση του θρυλικού Dick Pope, της Mike Leigh δόξης, χτυπούν το σκεμπάρνι δυνατά, διατρανώνοντας πως εδώ δεν πάμε για φθηνά δάκρυα ή χαμερπείς τσαχπινιές. Το Supernova είναι ο τίτλος που περιγράφει ό,τι στην πραγματικότητα δε συμβαίνει στην ταινία, παρά το χόμπυ της αστρονομίας στο οποίο είναι εμβριθής ο Τusker. 

Μια ταινία που μιλά για αστέρια ούσα καρφωμένη στη γη από έναν ασυγχώρητο καθωσπρεπισμό που καμώνεται την καλλιτεχνική καθαρότητα των αγαθών προθέσεων. Κάπου εκεί μέσα χάνονται δυο δεξιοτεχνικές ερμηνείες, ιδιαίτερα του Tucci ως πιο αβανταδόρικος ρόλος όπως και η ευγενής προσπάθεια του εμφανώς άπειρου Macqueen να εγείρει στρόβιλο συναισθημάτων και υπαρξιακών αδιεξόδων με πενιχρό, σχεδόν φλατ, αποτέλεσμα.

Σουπερνόβα (Supernova) Rating


Στις δικές μας αίθουσες? Στις 27 Μαΐου 2021 από την Filmtrade και την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική