Πόλεμος στο Σπίτι (The War with Grandpa) PosterΠόλεμος στο Σπίτι

του Tim Hill. Με τους Robert De Niro, Oakes Fegley, Uma Thurman, Rob Riggle, Laura Marano, Cheech Marin, Jane Seymour, Christopher Walken.

Ξεσυνέρι...
του zerVo (@moviesltd)

Η μάνα μου την πετούσε ετούτη την κουβέντα, κάθε φορά που ανταπέδιδα βολή, στον μικρότερο κατά τρία χρόνια αδελφό μου. Μπράβο σου, ξεσυνέρι στο μωρό, δεν ντρέπεσαι κοτζάμ άντρας! Κι εγώ ήμουν δώδεκα χρονώ... Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε κατά νου δηλαδή, παρακολουθώντας αυτό εδώ το άτσαλο, ασύνταχτο κι ανούσιο τάχαμου κωμωδιάκι The War With Grandpa, όπου ένας γέροντας ξεσυνερίζεται για μιάμιση ώρα έναν μπόμπιρα, που τυγχάνει και κατά σύμπτωση αίμα του. Ασόβαρα πράματα, δεν μπορώ να καταλάβω ποιος τα σκέφτεται και τα μετατρέπει σε ταινίες...

Πόλεμος στο Σπίτι (The War with Grandpa) Quad Poster
Έχοντας μείνει μόνος κι έρημος σε ένα άδειο σπίτι, μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, ο γέρο Έντ, θα πειστεί έστω και μετά βίας, να μετακομίσει στην οικία της μοναχοκόρης του, Σάλι, προκειμένου εκείνη να τον προσέχει, αν χρειαστεί κάποια πρώτη βοήθεια. Το πρόβλημα που θα προκαλέσει αυτή του η μετάβαση στο καινούργιο σπιτικό, θα είναι όμως τεράστιο, καθώς - άθελα του - θα καπαρώσει το δωμάτιο του εγγονού του, Πίτερ, εξοστρακίζοντας τον για την άβολη, παγωμένη και γεμάτη ζωύφια και τρωκτικά σοφίτα. 

Γεγονός που θα προκαλέσει την οργή του ξεβολεμένου πια μπόμπιρα, σε βαθμό που θα κηρύξει ανένδοτο ενάντια στον πρόγονο του. Για εκείνο που δεν θα είναι προετοιμασμένος όμως ο πιτσιρίκος, είναι πως ο κοτσονάτος παππούς δεν θα αφήσει το γάντι στο πάτωμα και για κάθε μία βολή που θα δεχτεί από το διαβολοεγγόνι, θα σχεδιάσει την δική του πληρωμένη απάντηση. Προβλέπεται να βγει νικητής από αυτόν τον σιγοβράζοντα και αφανή από ολάκερο τον οικογενειακό περίγυρο καβγά?

Πρώτον - Ποιος νοιάζεται για την έκβαση αυτού του μπρα ντε φερ, ανάμεσα σε ένα άβουλο ανήλικο και σε έναν γεράκο που συμπεριφέρεται χειρότερα και από νήπιο. Δεύτερον - Ποιος αλήθεια μπορεί να σκαρφίστηκε μια τέτοια απίστευτη σαχλαμάρα, που οι πιθανότητες να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα είναι απειροελάχιστες? Κι όμως, όσο παράξενο και αν δείχνει, το στόρι είναι μεταφορά ενός...παιδικού μυθιστορήματος, υπογραφής ενός από τους πλέον πολυβραβευμένους συγγραφείς του είδους, του Robert Kimmel Smith. Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, ενδεχόμενο ο γραπτός λόγος να είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον παραπάνω από τον κινηματογραφικό. Που όχι μόνο δεν μοιάζει ούτε για μισό πόντο αστείος, αλλά στην πορεία φαντάζει ίσαμε απεχθής.

Κοινώς με τα ανέκδοτα που ξετυλίγονται όσο διαρκεί η μάχη του Στάλινγκραντ, ανάμεσα στα δυο πατώματα της τριώροφης μονοκατοικίας, ούτε χαμογελάκι δεν σκάζει. Και πως να συμβεί αυτό όταν το δεκάχρονο φτιάχνει με πηλό μπισκότα για να φάει ο Εντ μπας και ραγίσει η μασέλα του και προς εκδίκηση του, ο παππούκας πριονίζει κρεβάτια, θρανία και καρέκλες του μικρούλη, για να του ανεβάσει ακόμη πιο πολύ το αίμα στο κεφάλι. Ανακυκλωτικό αδέξιο θέαμα, που εξελίσσεται σε απίστευτα βαρετό στην πορεία. Και αν είχε πράγματα να μας πει μια καλογραμμένη ιστορία γύρω από τις σχέσεις ενός μοναχικού γεράκου κι ενός φοβισμένου γυμνασιόπαιδου που δέχεται ολημερίς μπούλινγκ. Έτσι για να προβλέψουμε και προς τα που οδηγεί η ύστατη πράξη αυτού του πραγματικά στημένου στο πόδι φιλμ.

Ο De Niro, στο κατάλληλο για ανηλίκους φλιπ σάιντ του προπέρσινου αθυρόστομου, αλλά και εξίσου ανεκδιήγητου Dirty Grandpa, επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τον ρόλο του Meet The Parents, χωρίς ακόμη να έχει καταλάβει εδώ και δυο δεκαετίες, πως το αστείο πρόσωπο εκείνης της επιτυχίας δεν ήταν αυτός, αλλά ο Stiller. Στα 77 του πια ο Μπομπ δεν μου μοιάζει να έχει τόση ανάγκη τους παράδες, έστω και τους συντάξιμους, για να σπαταλά ξεμωραμένα την υστεροφημία του σε τέτοιες β διαλογής ασυναρτησίες. Και ακόμη χειρότερα, να παρασύρει αντάμα του στo άδοξο κυνήγι του τσεκ, το έτερον ήμισυ του στον καθηλωτικό Deer Hunter, Christopher Walken. Συνεπώς αν στην αλήθεια το φιλμάκι διαθέτει σταρ, αυτός δεν είναι άλλος από τον έστω και λίγο διασκεδαστικούλη μικρό, που ταπώνει άπαντες ερμηνευτικά, ιδίως την μαμά του, που εξ όψης κάπως, μου θύμισε την κιτρινοντυμένη σπαθάρχισσα εκδικητή, ηρωίδα της καλύτερης ταινίας του Quentin!

Πόλεμος στο Σπίτι (The War with Grandpa) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 από την Odeon!