Scooby Doo! PosterScooby Doo!

του Tony Cervone. Με τις φωνές των Kiersey Clemons, Zac Efron, Will Forte, Jason Isaacs, Ken Jeong, Tracy Morgan, Gina Rodriguez, Amanda Seyfried, Mark Wahlberg, Frank Welker.

You’re gonna solve that mystery...
του zerVo (@moviesltd)

Μακράν του δεύτερου, το πιο μονότονο και βαρετό Μικιμάους των παιδικών μου χρόνων. Σαράντα επεισόδια όλα κι όλα, κοπής 1971 - 72, που παίζονταν σε λούπα στην εγχώρια τι βι μέχρι και να ζυγώσει το μιλένιουμ, άπαντα, από το πρώτο ίσαμε το τελευταίο, με ακριβώς την ίδια ιστορία. Ένα τρομαχτικό τέρας - στοιχειό - φάντασμα - πόλτεργκάιστ, την πέφτει στα πιο φοβιτσαρικα όντα του πλανήτη, έναν θηριώδη σκύλο και το ασούμπαλο αφεντικό του και χάρη στην αλληλέγγυα αρωγή των τριών φιλαράκων τους, θα αποδειχτεί πως πίσω του δεν κρύβεται κανείς άλλος από τον μασκαρεμένο, μέχρι ώρας, αχώνευτο χαρακτήρα της υπόθεσης. Μιλάμε καρμπόν! Στην λάιβ άξιον εκδοχή του τίτλου, καιρό μετά, ομολογώ πως πήρα μια θετική έκπληξη, κυρίως χάρη στο κέφι της νεανικής πρωταγωνιστικής του τετράδας. Κι εκεί που είχα την εντύπωση πως με την περίπτωση Scooby Doo! είχαμε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, νάσου εμφανίστηκε μια νέα, αχρείαστη και ελάχιστα εμπνευσμένη animation εκδοχή του.

Scooby Doo! Quad Poster
Για δέκα ολόκληρα χρόνια, από την εποχή που ήσαν παιδιά, η τετραμελής παρέα των Mystery Inc, αποτελούμενη από τον δυναμικό Φρεντ, την εύστροφη Δάφνη, την μεθοδική Βίλμα, τον ανακατωσούρα Σάγκι και τον πιστό του σκύλο / κολλητό φίλο Σκούμπι Ντου, έχουν επιλύσει σχεδόν όλες τις μυστηριώδεις απάτες που έχουν συμβεί στην περιοχή τους. Διάσημοι πλέον ως ευρηματικοί ντέτεκτιβς, οι φίλοι θα θέσουν καινούργιους στόχους στην καριέρα τους, αναζητώντας τον μάνατζερ που θα τους κατευθύνει ιδανικά για να τους πραγματοποιήσουν. Επιλογή που δεν θα ικανοποιήσει τον πιο αυθόρμητο της κομπανίας Σάγκι, που αντάμα με το τετράποδο σήμα κατατεθέν της, θα θέσουν εαυτούς εκτός της Ομάδας Μυστήριο.

Όχι όμως για πολύ, καθώς εντελώς αναπάντεχα οι δυο τους θα δεχτούν την επίθεση του κακίστρου Ντικ Ντάσταρντλυ, ενός ματαιόδοξου κακοποιού, που έχει βάλει στο μάτι τον Σκουμπ, προκειμένου να τον απαγάγει, γνωρίζοντας καλά πως είναι ο μοναδικός επιζών απόγονος της ράτσας των θρυλικών σκύλων της αρχαιότητας, αλλά και εκείνος που μπορεί να ξυπνήσει από τον λήθαργο τον μυθικό τρικέφαλο Κέρβερο. Με την αρωγή του αλλοπρόσαλλου σούπερ ήρωα Μπλου Φάλκον, γιου και φυσικού διαδόχου του πιο αγαπημένου χαρακτήρα του Σάγκι και του Σκούμπι, οι φίλοι θα παλέψουν να ξεφύγουν από το κυνηγητό του πολυδιάστατου εγκληματία και του υπερσύγχρονου στρατού του.

Εννοείται πως πολύ γρήγορα στο κόλπο θα μπουν και οι άλλοι τρεις της συμμορίας, αφού κατανοήσουν το σφάλμα τους να κάνουν τον Σάγκι πέρα και αντιληφθούν πως χωρίς εκείνον και φυσικά δίχως το σκυλίσιο trade mark τους τίποτα δεν είναι το ίδιο για την ομήγυρη τους. Το ζήτημα είναι πως στην πολλαπλών διαστάσεων που καλούνται να δώσουν κόντρα στον πανίσχυρο Ντάσταρντλυ, οι πιθανότητες τελικής επικράτησης δεν είναι με το μέρος τους και μόνο με ένα θαύμα θα καταφέρουν να επικρατήσουν των καταστροφικών για τον κόσμο, προσδοκιών του τρομοκράτη.

Από μηχανής Θεός που για να γεμίσουμε ξανά υπερηφάνεια σαν έθνος, εμφανίζεται στην τελική σεκάνς του πανζουρλισμού, επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, ο οποίος μέσα από μια χρονοτρύπα προβάλλεται στην αρχική του λαμπερή μορφή, σε μια σχεδιαστική επέκταση της σημερινής. Πέρα του απρόσμενου ελληνικού ενδιαφέροντος του στόρι όμως, η αλήθεια είναι πως τα πάντα ξεφεύγουν υπερβολικά στην εξέλιξη, από εκείνο το συνηθισμένο τετριμμένο και επαναλήψιμο των αρχικών χρόνων των περιπετειών του Σκούμπι Ντου. Μα, θα μου πεις, εσύ είσαι αυτός που επιζήτησε μια ανατροπή των ίδιων και των ίδιων που παρακολουθούσες κάποτε, τι γκρινιάζεις? Να δικαιολογηθώ λέγοντας, πως αυτό το υπερβολικό, Μαρβελικό, superhero, φασαριόζικο πανηγύρι δεν είναι του γούστου μου.

Είναι όμως του κεφιού όλων εκείνων των δεκάχρονων σινεφίλ, που φαντάζομαι θα περάσουν υπέροχα παρακολουθώντας ένα κινούμενο σκίτσο που και βέβαια στην πρώτη γραμμή των ιδεολογικών του στοιχείων, προβάλλει την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη και τους ακλόνητους δεσμούς που οφείλει να έχει μια νεανική συντροφιά, που λειτουργεί ως ομάδα. Ο διασημότερος τίτλος της μπράντας Hanna Barbera, στην παραγωγή του στούντιο της Warner, που δεν έριξε και λίγα χρήματα για να μαζέψει στο φωνητικό καστ αστέρες μεγέθους Efron, Forte, Isaacs, Seyfried, έως και τον πολύ Wahlberg, σχεδιαστικά τείνει περισσότερο προς το δισδιάστατο παλιομοδίτικο καρτούν, θεματικά προσφέρει μια παραφουσκωμένη πλοκή, που διαθέτει μεν κάποιο ενδιαφέρον, στην ουσία όμως στο πεδίο της διαρκούς φιλμικής ροής του animation, δεν κάνει ούτε την έκπληξη, ούτε την διαφορά. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και την ατυχία να κυκλοφορήσει διεθνώς εν μέσω λοκντάουν, δεν είναι και αδικαιολόγητο το γεγονός πως πέρασε παγκοσμίως απαρατήρητο...

Scooby Doo! Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική