Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών (The Rental) PosterΤο Σαββατοκύριακο των Μυστικών

του Dave Franco. Με τους Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand, Jeremy Allen White, Toby Huss.


Sc-Airbnb
του gaRis (@takisgaris)

Έχω διάφορα να γράψω δωνά και τα περισσότερα είναι σχόλια περιφερειακά, υπό την έννοια ότι, ευνόητα, ένα ακόμα εργάκι του θριλερο - σλάσερ υβριδίου βγαίνει να τεστάρει υπομονές και να τσουλήσει σκάρτη μιάμιση ωρίτσα, σε ένα καλοκαίρι κορωναϊκό, δίχως δράμι παραγωγώνε πρώτης γραμμής (με ό,τι σημαίνει πλέον αυτό σε μια χρονιά ολέθρια για τις τέχνες συνολικά). Το λοιπό, καθώς ο James Franco είναι περίπου εξαφανισθείς μετά τις #MeToo καταγγελίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης - θυμάσαι πόσο ανώμαλα προσγειώθηκε τότενες το The Disaster Artist του μεσούσης της βραβευτικής περιόδου; Ok. Τώρα θυμάσαι ότι μαζί του εκεί συμπρωταγωνίστησε το αδερφόνι του ο Dave; Σωστός ο παίχτης. Ο Dave λοιπόν το γύρισε κι αυτός πίσω από την κάμερα και, δίχως δράμι ειρωνείας, μια χαρά έπραξε. Ο χώρος επιζητεί περισσότερους ηθοποιούς να γυρνούν ταινίες και μάλιστα θριλεροτρόμου (Get Out, Jordan Peele κανείς;)

Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών (The Rental) Quad Poster
Ο Dave μαζί με τον Joe Swanberg είχαν μια απλή ιδέα (και διόλου πρωτότυπη) να βάλουν δυο ζευγάρια σε ένα ρένταλ, κάπου στο πουθενά, με ωραιότατο πασίφικ βιου. Δυο αδέρφια με τις συμβίες τους (οι - σύζυγος Franco - Alison Brie και Sheila Vand), ο εις παντρεμένος κι επιτυχημένος (Dan Evans) κι ο έτερος (Jeremy Allen White) πρώην φυλακόβιος για βίαιο επεισόδιο και σύνδρομο κατωτερότητας. Ένας περίεργος εκπρόσωπος του ενοικιαστή (Toby Huss) τους υποδέχεται προκαλώντας δυσάρεστη εντύπωση, κάτι μεταξύ βλεπάκια, ρατσιστή και αιμοσταγούς δολοφόνου, ή τουλάχιστον στη φαντασία της Mina (Vand).

Η μισή ταινία περνά νεράκι, χωρίς το παραμικρό φοβιστικό πυροτέχνημα, δείγμα πως ο Dave παίζει δυνατά με τους σαφέστατα τρωτούς χαρακτήρες των τεσσάρων. Ωσότου μια παρεξήγηση με τον περίεργο ανωτέρω τυπάκο βγάζει τη Mina εκτός ελέγχου και εκεί αρχίζει η σεπτή πανήγυρις, αλλά και η περιδίνηση του φιλμ σε ατραπούς, όπου το homage στο slasher δίνει και παίρνει ανελέητα.

Τώρα, δυο είναι τα τινά. Θες να το δεις από την αρχή ως το τέλος ως μια προσαρμογή του genre στα μοντέρνα κόζα του Airbnb και να το πάρεις ως δήλωση κοινωνιολογικού περιεχομένου, για τα οικιστικά δεδομένα του τώρα, με όποιους κινδύνους ελλοχεύουν, ουδέν πρόβλημα. Ακόμη και η πλήρως εκτροχιασμένη (το λες και cheating) τρίτη πράξη, στέκεται και δικαιολογεί, την απρόσμενη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τον πυρήνα των σχέσεων των δυο ζευγαριών στην βίαιη, νιχιλιστική κατάληξη, που ξεκάθαρα αποδίδει τη μόνη δικαιοσύνη που γνωρίζει ο serial killer ενός slasher: Αμάρτησες κυρία μου; Θα το πλερώσεις. Αυτή η μια σχολή σκέψης. Εγώ πάλε εναντιώνομαι, συχώρνα με καρδιά μου.

Ο Dave Franco παγαίνει παρέα καί με τον αστυφύλαξ αλλά καί με το χωροφύλαξ. Και millennial σπουδή σχεσάκηδων αλλά και ικανοποίηση των fans, που επιθυμούν κάτι πολύ συγκεκριμένο από ταινία τοιαύτου κινηματογραφικού είδους. Χώρια που η τελική σεκάνς ανοίγει μπουκαπόρτα σε σήκουελ με χαρακτηριστική άνεση. Ψύχραιμη και με σωστές αναπνοές η σκηνοθεσία, κερδισμένη η ερμηνεία του Dan Stevens (που παρεμπίπ, έσκισε με περισσή πονηράδα στο γουστόζικα αθλιούτσικο Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) και εντέλει άφησε υπόσχεσες για καλύτερα πράματα από τουτονί το επαμφοτερίζον Sc-Airbnb.

Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών (The Rental) Rating


Στις δικές μας αίθουσες? Στις 6 Αυγούστου 2020 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική