Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο (Radioactive) PosterΜαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο

της Marjane Satrapi. Με τους Rosamund Pike, Sam Riley, Anya Taylor-Joy, Cara Bossom, Aneurin Barnard, Katherine Parkinson, Simon Russell Beale, Tim Woodward.

...is in the air for you and me
του zerVo (@moviesltd)

Εδώ και αν ταιριάζει ταμάμ το αντεστραμμένο ρητό "ουδέν καλόν, αμιγές κακού", στην ανακάλυψη, στην εφεύρεση, στην καινοτομία. Καλή ώρα όπως στην περίπτωση του κεντρικού προσώπου της βιογραφίας που πρόκειται να παρακολουθήσουμε. Τα κατορθώματα του οποίου, στην μετεξέλιξη της χρήσης τους, βελτίωσαν τις συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, βοήθησαν στον εντοπισμό καινούργιων θεραπειών, εφαρμόστηκαν στην καταπολέμηση ακόμη και των πιο δύσκολων και ανίατων παθήσεων. Θεραπεύουμε δηλαδή τον καρκίνο? Που εμείς τον προκαλέσαμε σκορπώντας ένθεν κακείθεν Μπεκερέλ, στις διαρροές του Τσερνομπύλ και της Φουκουσίμα. Άγιοι είμαστε! Ας είναι, καλύτερα να παραμείνουμε στην μονοδιάστατη προβολή του βίου ενός ανθρώπου που αφιέρωσε την ζωή του στην επιστήμη κι ας μην εισέλθουμε σε τέτοιες φαυλοκυκλωτικές κουβέντες.

Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο (Radioactive) Quad Poster
Παρίσι, 1893. Χωρίς να έχει ξεπεράσει ακόμη τον θάνατο της λατρεμένης της μητέρας, απώλεια που την κοστίζει από τα πολύ νεανικά της χρόνια, η Πολωνέζα Μαρία Σκλοντόβσκα, συνοδεία της αδελφής της, θα εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην προοδευτικότερων αντιλήψεων, καθώς πιστεύει, Πόλη του Φωτός. Ατυχώς για εκείνη, τόσο η καταγωγή της, όσο κυρίως το φύλο της, θα σταθούν τροχοπέδη στην ένταξη της στους έγκυρους επιστημονικούς κύκλους της Σορβόνης.

Δίχως να το βάζει κάτω, πνεύμα ανήσυχο και μαχητικό, θα επιδιώξει, έστω και δίχως σπουδαίο οικονομικό υπόβαθρο, να στήσει το δικό της εργαστήρι μελετών. Είναι η στιγμή που στην ζωή της θα εισβάλλει σαν χείμαρρος, ο εξίσου διορατικός Πιέρ Κιουρί, από τους πλέον διακεκριμένους φυσικούς της πρωτεύουσας, που θα επιδιώξει την άμεση συνεργασία μαζί της. Κολεγιά που οσονούπω θα επεκταθεί σε ερωτικό πάθος και σμίξιμο, καθώς οι δυο τους θα έρθουν σε γάμου κοινωνία. Και από κοινού θα ριχτούν με ακόμη μεγαλύτερη θέληση και ζήλο, στα πειράματα για την γέννηση καινούργιων χημικών στοιχείων.

Μια προσπάθεια που σύντομα θα αποδώσει καρπούς, καθώς όχι ένα, αλλά δύο νέες ουσίες θα προστεθούν στις ήδη γνωστές. Το Πολώνιο και το Ράδιο, ευρήματα που όχι απλά θα εκτοξεύσουν το ζεύγος στην ιεραρχία της τοπικής κοινότητας, αλλά θα τους οδηγήσουν μέχρι και την αίθουσα των απονομών της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας, για να παραλάβουν το πανάκριβο βραβείο Νόμπελ Χημείας. Και είναι σίγουρο, πως η καθημερινή μάχη για την διάνοιξη νέων δρόμων, δεν σταματά εδώ.

Συνεπώς με τα πιο βασικά αποσπάσματα από την συναρπαστική είναι η αλήθεια ζωή της Μαρίας Κιουρί, απαρτίζεται αυτό το άλμπουμ αφιέρωμα στην πορεία μιας θαυμαστής προσωπικότητας. Που έμοιαζε σαν να γεννήθηκε με έναν και μοναδικό σκοπό, να αφιερώσει ολάκερο το είναι της στην σκαπάνη οριζόντων, που μέχρι πρότινος ουδείς είχε καν φανταστεί. Η σκεπτική της δημιουργού Marjane Satrapi, δεν είναι με την μία να ηρωοποιήσει την Πολωνέζα για τα επιτεύγματα της, άλλωστε μέσα από εμβόλιμες σεκάνς, όχι και με τον πιο επιδέξιο τρόπο θα έλεγα, παρουσιάζει και τις αρνητικές συνέπειες των επιστημονικών της ευρημάτων. Η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, οι πυρηνικές δοκιμές στην Νεβάδα, τα ανυπολόγιστων συνεπειών ατυχήματα στα εργοστάσια της Ουκρανίας και της Ιαπωνίας, στην ουσία ορίζουν περαιτέρω εφαρμογές της δικής της έρευνας. Σύμφωνοι, το απενοχοποιητικό αλιμπάι, παίζει από πολύ πριν στο εκράν. Αν πέσουν οι εφευρέσεις αυτές στα λάθος χέρια...

Μα δεν είναι βέβαιο αποξαρχής πως θα έπεφταν και στα σωστά. Κι εκεί ξεκινά να κτίζεται το φωτοστέφανο γύρω από την συντηρητικής έως και ατημέλητης εμφάνισης σκαπανέα. Εκείνη μόχθησε πρώτη για να φτάσει μέχρι το πολεμικό μέτωπο του πρώτου παγκοσμίου ο σωτήριος ακτινογράφος, εκείνη έβαλε στήθος μπροστά, παραδίδοντας ακόμη και τα χρυσά μετάλλια της, για να φτιαχτούν σύγχρονα νοσοκομεία, εκείνη μόστραρε την εικόνα της ανεξάρτητης και προοδευτικής γυναίκας, σε μια εποχή που το όμορφο φύλο θεωρούνταν κάτι παραπάνω από παρακατιανό και περιθωριοποιημένο.

Και κάπου εκεί εισβάλλει η ένσταση μου για το παρόν έργο της Περσίδας, που αν μη τι άλλο είχε φροντίσει στο παρελθόν της να δείξει πολύ πιο δυναμικό και διεισδυτικό βλέμμα, από ετούτο εδώ το επίπεδο και ιδιαίτερα επιφανειακό. Άρρυθμα στημένο το δράμα εποχής, στην ουσία τοποθετεί στο επίκεντρο του μια περσόνα εργασιομανή, υπέρμετρα φιλόδοξη, επαναστάτρια και πασιονάρια, σε μέγεθος που να ξεπερνά ακόμη κι εκείνο της παράνοιας. Θα μου πεις, από την άλλη, ποιος κανονικός άνθρωπος θα έσπαζε όλη μέρα αυτά τα ειδικά πετρώματα, για να τα βράσει σε πρόσμιξη με άλλα εύφλεκτα υλικά, με την ελπίδα και μόνο πως το αποτύπωμα του αποτελέσματος θα όρισε την επανάσταση σε όσα γνώριζε μέχρι τότε ο κόσμος.

Η πορεία της Rosamund Pike, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την σύσταση της στο ευρύ κοινό ως Μποντ Γκερλ, είναι μονάχα ανοδική. Η Βρετανίδα, έχοντας στην φαρέτρα ήδη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ (Gone Girl), με προσεκτικές κινήσεις αρπάζει τον ένα αξιόλογο πρωταγωνιστικό ρόλο μετά τον άλλο, κάτι που σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα φτάσει και στην κατάκτηση κάποια στιγμή του πολυπόθητου αγαλματιδίου. Αυτό δεν θα συμβεί στα σίγουρα με το Radioactive, περίπτωση ιδανική υπό άλλες συνθήκες για να πάει την διαδρομή all the the way to the top, παρότι τα δίνει όλα για την επίτευξη του σκοπού της. Η συνολικά αργή, άνευρη, ανέμπνευστη, άναρθρη και εντέλει άνιση ταινία είναι πιο αδύναμη από την ίδια της την πρωταγωνιστική παρουσία κι αυτό δεν είναι δίκαιο για εκείνη. 

Μαρί Κιουρί: Η Γυναίκα που Άλλαξε τον Κόσμο (Radioactive) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 20 Αυγούστου 2020 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική