The Old Guard PosterThe Old Guard

της Gina Prince-Bythewood. Με τους Charlize Theron, KiKi Layne, Matthias Schoenaerts, Marwan Kenzari, Luca Marinelli, Chiwetel Ejiofor, Harry Melling, Van Veronica Ngo, Anamaria Marinca, Joey Ansah.

To Protect and To Serve. Eternally...
του zerVo (@moviesltd)

Η περιπέτεια φαντασίας Χαιλάντερ ο Αθάνατος, σε σκηνοθεσία Russell Mulcahy, που κυκλοφόρησε το 1986, αποτέλεσε μια από τις πιο ιδιόμορφες περιπτώσεις εμπορικής διπροσωπίας. Εισπρακτική παταγώδης αποτυχία, παντού στον κόσμο, στην δική μας την χώρα, δεν πρέπει να υπήρξε άνθρωπος που δεν την είδε, είτε στην διαδρομή της στις αίθουσες, είτε στην βολικότερη της βίντεο κασέτας. Κάτι το έξυπνο στόρι, κάτι η παρουσία του σταρ στα μέρη μας Lambert και του ΣΗΝ Connery την περίοδο της μεντοροσύνης του, κάτι τα αξιόλογα ειδικά εφέ και κάτι η μουσική επένδυση από τους Queen, δημιούργησαν μια από τις πλέον καλτ στιγμές της πειραγμένης δεκαετίας. Τον Highlander έκτοτε μπόλικοι αποπειράθηκαν να αντιγράψουν, χωρίς ποτέ να το πετύχουν. Όπως το τωρινό The Old Guard ας πούμε...

The Old Guard Quad Poster
Η παράξενη δράση της μυστηριώδους και αήττητης τετράδας πολεμιστών, της οποίας ηγείται η δυναμική Άντι, δεν θα αργήσει να πέσει στην αντίληψη των μυστικών υπηρεσιών. Κι αυτό από την στιγμή που όλοι θα καταλάβουν πως οι τέσσερις πανίσχυροι και καλά εκπαιδευμένοι μαχητές, διαθέτουν ένα ξεχωριστό προσόν: Ακόμη κι αν πέσουν νεκροί στο πεδίο της μάχης, σύντομα οι πληγές τους θα επουλωθούν κι εκείνοι θα αναστηθούν, πανέτοιμοι να εκτελέσουν την επόμενη τους αποστολή.

Μια κατάσταση που διαρκεί αιώνια και θα ανατραπεί από την στιγμή που μια νεαρή Αμερικάνα πεζοναύτης, η Νάιλ, χάνοντας την ζωή της σε εμφύλιο πόλεμο της Μαύρης Ηπείρου, αυτοστιγμεί θα ανακάμψει ολοζώντανη, χωρίς ίχνος τραύματος πάνω της. Πληροφορία που θα αναστατώσει τόσο τους μονοιασμένους Fantastic Four, όσο και τις επιστημονικές αρχές και ιδίως τον πλεονέκτη επιχειρηματία Μέρικ, που τους έχει επικηρύξει όσο όσο, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα στις έρευνες του.

Και κάπως έτσι, το κουαρτέτο που δρα ομαδικά από την εποχή των Σταυροφοριών και ακόμη πιο πίσω, θα εξελιχθεί σε κουιντέτ, μιας και η μαύρη κοπελούδα που ακόμη δεν έχει καταλάβει καλά καλά τι την έχει βρει, θα ενταχθεί στην μίνι διμοιρία. Που την ηγεσία κρατά η αρχαιότερη όλων, η πάμπολλων χιλιετιών ζωής Ανδρομάχη της Σκυθίας, η πρώτη απέθαντη ποτέ, που η εμπειρία της στους πολέμους κρατά από τότε που μάχονταν με τον πέλεκυ. Και τώρα, ανάγκα θα ορκιστεί να προστατέψει την καινούργια σύντροφο, όπως κάποτε - αποτυχημένα - έκαμε και με την Κουίν, την δεύτερη (και πλέον εξαφανισμένη) ιμμόρταλ στα χρονικά.

Ένα κυνηγητό από όλο τον κόσμο που περιβάλλει την Αμαζόνα, τον αξιωματικό του Ναπολέοντα και τους δύο σωματώδεις Σταυροφόρους (που είναι και ζευγαράκι), ορίζει στην ουσία το εργάκι, που από συνοχή και συνάφεια δεν τα πηγαίνει και πάρα πολύ για να πω την αλήθεια. Σύμφωνοι, αποξαρχής είναι κομματάκι δύσπεπτο να το αποδεχτείς με την μία το βασικό στόρι, αλλά για σινεμά μιλάμε, οπότε τα πάντα, ακόμη και το πιο ακραίο σενάριο μπορεί να πέσει στο τραπέζι της μυθοπλασίας και να γίνει αρεστό.

Λάθος συνήθειας. Δεν μιλάμε για κινηματογράφο, αλλά για μια τηλεταινία, που με γνώμονα το φινάλε της, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει τον πιλότο για μια μίνι, μάξι, οτιδήποτε, σειρά του δημοφιλούς καναλιού. Κι αυτό το TV στοιχείο, παρότι τα περισσότερα υλικά, τουλάχιστον τα πρωταγωνιστικά, δεν το προϋποθέτουν, είναι πασιφανές σε ολόκληρη την εξέλιξη του φιλμ, ιδίως στα άκομψα κοψίματα του μοντάζ και στις επεξηγηματικές σκηνές, που εισβάλλουν ανάρμοστα για ταινία της μεγάλης οθόνης. Πέραν της βασικής, έξυπνης ακόμη και ως αντιγραφής, ιδέας, το πράγμα κινείται σε μια λίμπο αδέξιου τρεχαλητού, που κανείς (πλην του χειρότερου κακού που θα σκεφτόταν κάποιος να σχεδιάσει, ενός αυτιάγκουρα που δεν θυμάμαι να έχω ματαδεί στο εκράν) δεν μπορεί να εξηγήσει, για ποιον λόγο συμβαίνει.

Κορωνοιού απόντος και φιλμικών πρότζεκτ υπαρκτών, ποτέ η Charlize Theron δεν πιστεύω να έπαιρνε μέρος σε μια τέτοια άνιση για την καριέρα της, μετριότατη action movie. Το ίδιο ισχύει και για τον πάντα αξιόλογο Βέλγο, που άλλοι τον αποκαλούν Σκούναρτς, άλλοι Σοενάερτς, άλλοι Σχούνερτς, ενώ απλά μπορούν να γράψουν Schoenaerts και να τελειώνει η ιστορία. Εκτός του φουκαρά Ejiofor, που ταλαιπωρημένος από το ανάκατο σενάριο δεν καταφέρνει να πείσει αν πρόκειται για friend or enemy και την Kiki Layne, που προφανώς θα παίξει βασικό ρόλο στις πιθανές TV Series, θα ήθελα να σταθώ στο "ιδιαίτερο" δίδυμο των Marwan Kenzari και Luca Marinelli. Και βέβαια δεν είναι κακό να παίζει γκέι ζεύγος, ρόλους δυναμικών υπερηρώων. Εδώ νομίζω όμως, πως το ομοφύλ ντουέτο σερβίρεται κατά τρόπο πολύ ρηχό και κάπως αγενή, σαν να μας λένε οι δυο τους, εμείς είμαστε Ολυμπιακοί, ας πούμε. Ή είμαστε Κουκουέ. Ή γουστάρουμε Πίτσα αντί για Σουβλάκι. Μα καλλιτεχνική άποψη είναι αυτή, σοβαρή? Στο μεταξύ, είναι διακριτό, πως η ντιρέκτωρ Gina Prince-Bythewood, αν κατάφερνε, όλους τους ρόλους της ταινίας της, θα τους ζευγάρωνε με ίδιου σεξ συντρόφους. Για ποιον ακριβώς λόγο και με ποιο όφελος για την ίδια την πλοκή?

Ενιγουέι, αν κανείς επιθυμεί να παρακολουθήσει Highlander, καλό θα είναι να τρέξει να δει το ορίτζιναλ. Αν από την άλλη κεφάρει εκρηκτικό adventure, με την πανέμορφη Νοτιοαφρικάνα να τσακίζει κόκαλα μέσα στα ολόστενα τζινολέδερ, φορώντας μάλιστα και την στολή της λέζμπο, ας επιλέξει την Atomic Blonde, κατ εμέ την καλύτερη, στο είδος της, δημιουργία των 10s. Αν έχει πράξει όλα τα προηγούμενα, αναγκαστικά θα φτάσει στο Guard, που ούτε ευρηματικό το αποκαλείς, ούτε σοβαρά φιλμαρισμένο. Ακόμη και δικαιολογημένα ως τηλεοπτικό.

The Old Guard Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Όχι! Αποκλειστικά στο Netflix!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική