Ένα Τέλειο Σχέδιο (El Plan) PosterΈνα Τέλειο Σχέδιο

του Polo Menárguez. Με τους Antonio de la Torre, Raúl Arévalo, Chema del Barco.

Σπιρτόκουτο, Μαδριλένο
του zerVo (@moviesltd)

Δεν είναι και καμιά συνταγή που η εξέλιξη της σε εκπλήσσει με κανέναν περίεργο παραλογισμό της. Ρίξε μια φούχτα ανθρώπων, που έχουν καβαλήσει το όριο της ανεκτικότητας, σε έναν χώρο υπόδειγμα φυλακής, κλειστό, σφραγισμένο, δίχως οξυγόνο και πιθανή διέξοδο φυγής και σε κλάσματα του δευτερολέπτου θα δεις να σχηματίζεται μπρος σου η απόλυτη εκδήλωση μανίας. Ακόμη κι από τους πιο συγκρατημένους της παρέας, που θα δείξουν μια ακραία τάση προς εκτόνωση. Προχωρώντας σε λόγια και συμπεριφορές που είναι βέβαιο πως θα πικράνουν τους, μέχρι προ ολίγων στιγμών, αγαπημένους κομπανιέρους. Καμιά φορά το πράγμα ξεφεύγει, μοιραία, κιόλας. Όπως κανείς δεν το είχε προβλέψει. Σαν στο Ένα Τέλειο Σχέδιο, ας πούμε, El Plan στην μητρική του γλώσσα.

Ένα Τέλειο Σχέδιο (El Plan) Quad Poster
Φίλοι από παλιά και κομπανιέροι στην ίδια δούλεψη για χρόνια, ο Πάκο, ο Ραμόν και ο Αντράντε, είναι τρεις Μαδριλένοι που μαστίζονται εδώ και καιρό από την ανεργία, η οποίασ ταδιακά έχει καταστρέψει την όποια μεσήλικη διάθεση τους για ζωή. Ταλαιπωρημένοι από την διαρκή απραγία, που δεν φέρνει και το παραμικρό έσοδο στα σπιτικά τους, θα προβούν στην κατάστρωση ενός ιδιαίτερου, ρισκαδόρου και ριψοκίνδυνου σχεδίου, που η πιθανή επιτυχία του είναι απόλυτα βέβαιο πως θα ανατρέψει τα πάντα.

Το καλοκαιρινό, ηλιόλουστο πρωινό που όπως όρισαν οι φίλοι, θα σημάνει την έναρξη της δράσης του πλάνου, το απαραίτητο για την εκτέλεση αμάξι που θα τους συνοδεύσει, όμως, θα χαλάσει και έτσι οι τρεις τους ανάγκα θα παραμείνουν εσώκλειστοι στο βαριά επιπλωμένο διαμέρισμα, αναζητώντας λύση. Ελάχιστα τετραγωνικά, εν είδει φυλακής, που θα κάνουν το τρίγωνο να νοιώσει αιχμάλωτο και δέσμιο των αναγκών και των προσδοκιών του. Και τότε θα βγουν στον αέρα τα πάθη, τα μίση και οι μύχιες σκέψεις που έχει καλά κρυμμένες ο ένας για τον άλλον.

Τρεις διαφορετικές περσόνες, που όμως κάποτε, την εποχή που τα απάντα κυλούσαν σωστά, είχαν ταιριάξει απόλυτα. Μα και τώρα, ελάχιστα πριν τους βρει η αναποδιά μονοιασμένοι έδειχναν και έτοιμοι για όλα. Ενός κακού όπως λέει και η παροιμία μύρια έπονται κι έτσι ο υπερήφανος, παρορμητικός και οργανωτικός Πάκο, ο υποτακτικός και φοβισμένος Ραμόν και ο άναρχος Αντράντε θα δείξουν ανήμποροι να σηκώσουν ως σώμα ένα, το βάρος της επιχείρησης. Της ποιας επιχείρησης?

Για να λέμε του στραβού το δίκαιο, για κάτι άλλο είμαστε προετοιμασμένοι ως θεατές, αντιλαμβανόμενοι την λέξη Plan στην μαρκίζα, ειδικά όταν τα ισπανόφωνα φιλμς, την κουβέντα αυτή την ξετυλίγουν περίφημα στο εκράν τους. Εντέλει το προϊόν που σερβίρει ο Polo Menárguez, δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα αυξομειούμενης έντασης διαλεκτικό ογδοντάλεπτο, βουτηγμένο στην αθυροστομία και την πρόκληση, που σου δίνει να καταλάβεις σε μεγάλο βαθμό το πόσο έχουν επηρεαστεί οι σύγχρονοι πολίτες από την ανέχεια, την ανισότητα, την  που σημαδεύει την καθημερινότητα τους.

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που η ματιά μου βαρέθηκε να περιφέρεται στο Σπιρτόκουτο, παρακολουθώντας τα τρία άνισης ηλικίας παλικάρια να εχθρεύονται, να καταριούνται, να φιλοσοφούν. Η πολυλογάδικα θεατρική ρίζα του φιλμ, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για ανατρεπτικές συγκινήσεις, η ύστατη σεκάνς δε, μάλλον σε εμένα προκάλεσε ένα εντελώς αντίθετο συναίσθημα από αυτό του έντονου σοκ, δίνοντας μου την εντύπωση πως το πράγμα παρατραβήχτηκε μέσα σε λίγα λεπτά, μόνο για να σκορπίσει στον αέρα ένα κίβδηλο κατάμαυρο φίλινγκ. Αξιόλογες οι παρουσίες του τριγώνου de la Torre, Arévalo και Chema del Barco, με τον τελευταίο να κλέβει στα σημεία την παράσταση, όντας και εκείνος που έπαιξε τον ίδιο ρόλο στο σανίδι. Δεν μπορώ να εκτιμήσω απόλυτα την φιλοδοξία του ως φιλμικό πόνημα, κατ εμέ το El Plan ήταν κάτι που θα λησμονήσω και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ένα Τέλειο Σχέδιο (El Plan) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 30 Ιουλίου 2020 από την Weird Wave!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική