Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (The Call of the Wild) PosterΤο Κάλεσμα της Άγριας Φύσης

του Chris Sanders. Με τους Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy, Karen Gillan, Bradley Whitford, Colin Woodell, Cara Gee, Scott MacDonald.


Ψηφιακά γαβγητά...
του zerVo (@moviesltd)

Μια από τις πλέον πολυδιαβασμένες νουβέλες του αγαπημένου Jack London, Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (The Call of the Wild), τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στα 1907 και χάρη στην αγωνιώδη του φόρμα, αποτέλεσε μια ακόμη τεράστια εμπορική επιτυχία για τον Καλιφορνέζο συγγραφέα. Σε αυτό του το σύγγραμμα ο δημιουργός - μεταξύ πολλών άλλων - του Θαλασσόλυκου και του Ασπροδόντη, μεταφέρει αυτούσιες τις προσωπικές του εμπειρίες, όπως τις βίωσε συμμετέχοντας κι εκείνος ως χρυσοθήρας, στον αποκαλούμενο Πυρετό του ποταμού Κλοντάικ. Την εσωτερική μετανάστευση περισσότερων από 100 χιλιάδων ανθρώπων, πέρα από τα χιονισμένα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ, προς αναζήτηση της λαμπερής τύχης, στις αχανείς παγωμένες εκτάσεις του Καναδά και της (όχι ακόμη επισημοποιημένης) 50ης Πολιτείας.

Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (The Call of the Wild) Quad Poster
Μεγαλωμένος δίχως να του λείπει τίποτα, από την εύπορη οικογένεια του Δικαστή Μίλλερ, στο ράντσο της Σάντα Κλάρα, ο θηριώδης Μπακ, ένα μείγμα ράτσας Αγίου Βερνάρδου και Σκοτσέζικου Κόλει, θα βρεθεί μονομιάς εκτός σπιτιού, αιχμάλωτος σε μια πορεία προς το άγνωστο. Αλυσοδεμένος από έναν επιτήδειο κανάγια, που γνώριζε καλά την υψηλή του αξία στα παζάρια σκύλων, θα ταξιδέψει σε κιβώτιο ίσαμε την μακρινή και μόνιμα χιονισμένη Αλάσκα, εκεί που οι όμοιοι του είναι περιζήτητοι, για να στήσουν τις αγέλες των μοναδικών μεταφορικών μέσων, των έλκηθρων.

Για καλή του τύχη, η γιγάντια μορφή του, θα πέσει στην αντίληψη του έγχρωμου μετανάστη από την Ευρώπη, Περό, που θα μαζί με την συμβία του, Φρανσουάζ, θα τον αγοράσουν για να τον εντάξουν στην αγέλη των λυκόσκυλων, που τους βοηθούν στην διανομή της αλληλογραφίας, ακόμη και στις πιο απόκρημνες ζώνες της αχανούς γης. Προβληματισμένος θα νιώσει αρχικά, σε νέες δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο κρύο, ο καλομαθημένος Μπάκ, χάρη στην στοργή που θα του δείξει το ζευγάρι των ταχυδρόμων, γρήγορα θα προσαρμοστεί και θα εξελιχθεί στον φυσικό ηγέτη της ομάδας των τετράποδων συνεργατών.

Πρόκειται για την πολλοστή φορά που η φημισμένη ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη. Καθώς έχει προηγηθεί μισή ντουζίνα διαφορετικών παραλλαγών πάνω στο ίδιο θέμα, με πιο διάσημες στο ευρύ κοινό, εκείνες με πρωταγωνιστές τους Clark Gable (1935), Charlton Heston (1972) και Rutger Hauer (1997). Άπαντες στην ενσάρκωση του αφηγητή της πλοκής, ηλικιωμένου ερημίτη και αλκοολικού από τα μύρια ζόρια που του επιφύλαξε η ζωή, Τζον Θόρντον, ρόλο που στην παρούσα περίπτωση κρατά ο θρυλικός Harrison Ford, δίνοντας μια παραπάνω δυναμική στην φιλόδοξη παραγωγή της 20th Century.

Πρόσωπο που λειτουργεί συνδετικά στην εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς εμφανίζεται αραιά και που για λίγα δευτερόλεπτα στο πρώτο μισό του έργου, ενόσω ο Μπακ έχει για αφέντη, εν αρχή τον καλόκαρδο Γάλλο (Omar Sy), μονίμως εκπρόθεσμο στους χρόνους του, κούριερ και κατοπινά, όταν εκείνος θα χάσει την δουλειά του, τον κακίστρο τυχοδιώκτη Χαλ (Dan Stevens). Εννοείται πως παρόντος του έστω και γηρασμένου Ίντι, τα πάντα παίρνουν μια διαφορετική τροπή, καθώς το δέσιμο του πονεμένου παππού με το κόλει, θα είναι κι αυτό που θα ανεβάσει σταδιακά την συναισθηματική φόρτιση στα ύψη, μέχρι το δραματικό, όσο και διδακτικό, φινάλε.

Η πρωτοτυπία ετούτης της νέας βερσιόν, που υπογράφει σκηνοθετικά ο Chris Sanders, κορυφαίο όνομα στον χώρο του animation καθώς υπήρξε ο ντιρέκτορας των Lilo & Stitch της Disney και How To Train Your Dragon της Dreamworks, έγκειται στο γεγονός πως άπαντα τα τετράποδα που παρελαύνουν από την μεγάλη οθόνη, είναι φτιαγμένα στους πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του στούντιο. Συνέπεια τούτου, είναι, παρότι τα πάντα είναι προσαρμοσμένα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, οι τέλειες, σχεδόν ανθρωπόμορφες, εκφράσεις των σκύλων, να στερούν μεγάλο μέρος από την ψυχή του συνόλου. Δεν είναι πάντοτε προσόν, η προχωρημένη τεχνολογική αρτιότητα. Ειδικά στον βαθμό που την χειρίζεται ο σχεδιασμός του Καλέσματος, σχεδόν σε αποκλειστικότητα.

Άρα αυτομάτως χάνεται η συναισθηματική μαγεία, που εξ ορισμού υπάρχει σε κάθε περίπτωση κινηματογραφικής αναφοράς στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, ειδικά όταν τα πραγματικά σκυλιά, είναι τόσο καλά εκπαιδευμένα, στο να αποδίδουν το σενάριο. Δεν είναι κακή η ιδέα της βοήθειας σε κάποια δύσκολα πλάνα από το CGI, είναι όμως άνιση η μέθοδος της εξ ολοκλήρου αναπαράστασης της παρέας του Μπακ από τα ειδικά εφέ. Περιορισμένος ρεαλισμός, ειδικά στις στιγμές που τα μέλη της αγέλης κοιτάζουν προς την κάμερα και είναι ηλίου φαεινότερο, πως τα μάτια τους είναι μουσαντένια. Κρίμα, για την πανάκριβου κόστους ταινία - 150 εκατομμύρια, παρακαλώ - που σε όλα τα άλλα επίπεδα της, οργάνωση, κινηματογράφηση, απεικόνιση εποχής, έδειξε σημαντικές αρετές.

Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης (The Call of the Wild) Rating


Στις δικές μας αίθουσες? Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 από την Odeon!

1 σχόλια:

Unknown είπε...

The movie The Call of the Wild (2020) is made strictly for little kids. I've read a book and was emotionally taken on a great journey with its happy and sad moments. Here, I feel like they took away ALL cruelty in order to make it watchable for little kids, but because of it, I wasn't worried and cared very little.

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική