Αρπακτικά Πτηνά Και Η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση Της Χάρλει Κουίν (Birds Of Prey & The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn) PosterΑρπακτικά Πτηνά Και Η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση Της Χάρλει Κουίν

της Cathy Yan. Με τους Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez, Chris Messina, Ella Jay Basco, Ali Wong, Ewan McGregor.


Αρλεκίνα και Συνεργάτες
του zerVo (@moviesltd)

Αισίως η όγδοη ταινία του εκτεταμένου κύματος της DC, γραμμής που ξεκίνησε στα 2013 με τον Man Of Steel κι έχει περάσει από μύρια κύματα, άλλοτε πετυχημένα (Wonder Woman κυρίως, αλλά και Aquaman), άλλοτε όμως παταγωδώς φλοπηρά (η απελπιστική Justice League δηλαδή) σε σημείο που να μην μπορεί κανείς να διαπιστώσει με σαφήνεια αν η ρότα διαθέτει μια κάποια σταθερότητα. Το βέβαιο είναι πάντως, πως το πρωτοξάδελφο του Suicide Squad, που δεν είχε βγάλει και μάτια, μια διαφορά σε σχέση με τα περασμένα την κάνει, καθώς είναι το πρώτο πόνημα της λίστας που παίρνει την σήμανση R, γεγονός που του δίνει αποξαρχής ένα προνομιούχο ενδιαφέρον θέασης. Και τουλάχιστον εκείνοι που ξέρουν καλά τι σημαίνει το μείγμα κομικένιου και restricted, δεν πρόκειται να απογοητευτούν στιγμή από το μετα μοντέρνο παραμύθι της Αρλεκίνας και των Συνεργατών της.

Αρπακτικά Πτηνά Και Η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση Της Χάρλει Κουίν (Birds Of Prey & The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn) Quad Poster
Έχοντας μόλις χωρίσει μια για πάντα από τον καλό της Τζόκερ, που την εγκατέλειψε στα κρύα του λουτρού, η Χάρλει Κουίν παλεύει να ξεπεράσει τον καημό που της έχει προκαλέσει η ερωτική απογοήτευση, βρίσκοντας συντροφιά σε μια κακιασμένη πετ ύαινα και ξοδεύοντας τις βραδιές της, βουτώντας στο αλκοόλ στα κακόφημα καταγώγια της Γκόθαμ Σίτι. Από την στιγμή που θα μαθευτεί πως το άστατο κορίτσι είναι πλέον μόνο του, μακριά από την αγκάλη του Μπαλαντέρου, δεν θα υπάρξει ένας παράνομος σε ολάκερο τον σκοτεινό τόπο που να μην ψάξει την συντροφιά του, ελπίζοντας πως μαζί της - κυρίως με την φήμη της - θα σαρώσει στην ιεραρχία του υποκόσμου.

Πρώτος από όλους, ο σαδιστικών μεθόδων νάρκισσος, Ρόμαν Σαϊόνις, ιδιοκτήτης νάιτ κλαμπ, που αντάμα με τον, κάτι παραπάνω από, κολλητό του, αρχιεκτελεστή Ζαζ, θα προσεγγίσουν την Χάρλει για συνεργασία, λησμονώντας πως ακόμη κι αυτό το παράνομο παιχνίδι έχει κανόνες. Κι όταν μέσα από τα χέρια τους, οι δαιμόνιοι γκάνγκστερς, θα απολέσουν το πανάκριβο και ξεχωριστό διαμάντι, που με τόσο χυμένο αίμα κατάφεραν να αποσπάσουν από τα χέρια του μαφιόζου Μπερτινέλλι, τα πάντα θα ανατραπούν μονομιάς.

Καθώς στο γαϊτανάκι θα εισβάλλουν, η γεμάτη ιδιαιτερότητες ντετέκτιβ του αστυνομικού σώματος Ρενέ Μοντόγια, που έχει βάλει στο μάτι τις πομπές του Μαυρομασκοφόρου, η πιτσιρίκα πορτοφολού Κασάντρα Κέιν, που έχει το πολύτιμο, χωρίς να το ξέρει, κειμήλιο στην κατοχή της, η δυναμική τιμωρός Χελένα, θυγατέρα Μπερτινέλλι με ότι εκδικητικό αυτό συνεπάγεται και η σωματοφύλακας του Σαϊόνις, πρώην σόουγούμαν, Ντίνα Λανς / Μπλακ Κανάρυ, που δεν τρέφει και τα πιο θετικά συναισθήματα για το αφεντικό της...

Οπότε μακελειό! Όπως ακριβώς εκκινεί το στόρι, με την αιματοχυσία μέσα στο νυχτερινό κέντρο, δια χειρός της τοξοβόλου Χάντρεςς, έτσι ακριβώς συνεχίζει το πατιρντί, δίχως να αφήνει μισό δευτερόλεπτο στον θεατή του, έτσι για να πάρει μια ανασεμιά? Σάμπως την επιζητά  την διαλλειματική αναπνοή είναι το ερώτημα? Μπα, δεν το πιστεύω, αφού το εκρηκτικό ετούτο πανηγύρι τραβιέται μονορούφι, από την στιγμή που η ματιά καταφέρει να προσαρμοστεί στις ξεχωριστότητες του σερβιρίσματος της παν-άγνωστης μου Σινοαμερικάνας Cathy Yan. Τύπισσας που κάτι πολυδιαφημισμένους ντιρέκτορες σαν τον David Ayer (του πρότερου επεισοδίου του σπίν οφ), εδώ τους κάνει μία χόρτα!

Αρχής γενομένης από την μέθοδο αφήγησης που διαλέγει να χρησιμοποιήσει, με τα αμέτρητα και απρόβλεπτα σε βαθμό έντονης έκπληξης, χρονικά πέρα δώθε, που δίνουν μια άλλη οπτική στο ξεδίπλωμα της ίντριγκας. Φλασμπάκ και πρωθυστεριές, που ταιριάζουν απόλυτα με το γενικότερο ύφος και δεν ακολουθούν την πεπατημένη στο κτίσιμο, άλλης μιας ομάδας κρούσης, όπως είναι οι The Birds Of Prey. Κοριτσόπουλα, διαφορετικών ηλικιών, αφού εδώ συναντάμε από έφηβες μέχρι και σιτεμένες κοπελιές, ετερόκλητης προέλευσης, μα πολύ δυναμικού μπαγκράουντ. Και μπαισέξουαλ μπατσίνες και ταλαιπωρημένες από την ενδοοικογενειακή βία αλαφροχέρισσες και ορκισμένες να πάρουν το αίμα τους πίσω πιστολέρο και γεμάτες ηθικές αρχές νυχτόβιες. Έ, όλα αυτά τα καλούδια στο μίξερ, μια έξαψη της φαντασίας την καταφέρνουν. Και που να δεις το αρχηγάκι τους, τι παντιέρα σηκώνει.

Απρόβλεπτη, ανάρμοστης μόστρας, loonie, με αμέτρητα άτσαλα τατού στο κορμί της, που ισιώνει για πλάκα μια ντουζίνα κακομούτσουνους ισοβίτες, αλλά και βάνει τα κλάματα μπροστά στην θωριά του μαγαρισμένου της σάντουιτς, η βαπτισμένη ως Χαρλίν Κουινζέλ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια γυναίκα που ψάχει να βρει την πραγματική της ταυτότητα, σε περίοδο συναισθηματικής τραγωδίας. Απίστευτη προσωπικότητα: Μπαχαλάκισσα από τις λίγες, ανυποχώρητη, ειλικρινής, ακατάστατη, σου μοιάζει για αίμα ψυχρό, στην πραγματικότητα όμως μέσα της το φίλινγκ βράζει, ενδεχόμενα και το νοιάξιμο της απόδοσης δικαιοσύνης, όπως εκείνη την φαντάζεται. Είναι πολύ τυχερή αυτή η περίεργη super anti hero περσόνα, που από πίσω της κρύβεται η αστείρευτη λατρεία της Margot Robbie για την πάρτη της. Δεν μπορώ να προβλέψω ίσαμε που μπορεί να την οδηγήσει η στήριξη της κατάξανθης θεάρας, την Αρλεκίνα. Το βέβαιο είναι πως παίρνοντας την κάτω από την στοργική ασπίδα της η Αυστραλέζα, ζητά επίμονα και εντέλει αποσπά τον σεβασμό της πλατείας. Δεν είναι μια περαστικιά του πεταματού η Χάρλει. Μάλλον ετούτη είναι η φυσική ηγέτιδα, η πρωταθλήτρια που δεν κατάφερε να αναδείξει το Suicide. Κι άμα κατάφερε να διαφύγει από την σκιά του Τζόκερ, ποιος την πιάνει τώρα. Ειλικρινά αναμένω με αγωνία την έκβαση των διεθνών μποξόφις, συνάμα με το πράσινο φως ενός σίκουελ. Δεν μου συμβαίνει τακτικά με τις κόμιξ σινέ εκδόσεις κάτι τέτοιο.

Βοηθά σε αυτό άλλωστε ολάκερο το πανίσχυρο ανσάμπλ, που μάχεται το μοχθηρό γκέι ντουέτο των Σαϊόνις και Ζαζ (άλλο λέβελ ο Σκοτσέζος, όποτε του ζητιέται να παίξει τέτοιο θεριό, με γυαλισμένα μάτια). Αποκάλυψη η Winstead, ως ανέκφραστο δεξί χέρι και υπαρχηγός, βιολάκι που στηρίζει τον τινέιτζερ λαουτζίκο η πιτσιρίκα πικπόκετ Jay Basco, σε ριμπούτ καριέρας η 55χρονη πλέον Rosie Perez ως λεζμποκόπ της GCPD, γαζέλα άπιαστη και ιδανική επιλογή η Smollett-Bell, για να ορίσει το πιο σέξι παρτ της θηλυκής συμμορίας. Θα τα καταφέρουν λες τα Αρπακτικά Πτηνά να δικαιολογήσουν την φήμη τους και να πολλαπλασιάσουν σε έσοδα, τα 80βάλε εκατομμύρια του κόστους τους?

Τιγκάτο στο ανάρμοστο πολιτικά χιούμορ, αδιαφορώντας πλήρως για τις πεπατημένες προσταγές των στούντιο όπως της Warner για ορθολογική ανάπτυξη, σχεδιασμό και τελική συμπεριφορά, το φαντασμαγορικό Birds Of Prey, μοιάζει με την όαση που ζητούσε εδώ και καιρό η Detective, για να κτίσει στην ράχη της, το έτερο παρακλάδι - πόλο δραστηριότητας, αντίκρυ στην πανίσχυρη φεμίνα Wonder Woman. Μηνύματα σοσιολογικά, περί του ποιου είναι στ αλήθεια (στ αλήθεια, όχι στο πανί μόνον) το ισχυρό φύλο, περνούν ευπέπτως και άνετα αποδεκτώς, μέσα από τις rainbow καπνογόνες πολυχρωμίες και τους κονφετί χαρτοπόλεμους (τι σεκάνς!) που ρίχνουν άνετα στο καναβάτσο τους πομπώδεις μπατσαράδες. Μαζί σου Χαρλεάρα! Είσαι και ξανθιά, του γούστου μου, παναθεμά σε!

Αρπακτικά Πτηνά Και Η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση Της Χάρλει Κουίν (Birds Of Prey & The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn) Rating


Στις δικές μας αίθουσες? Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική