Oscar Awards 2020Oscar Noms Predix 2020: Once Upon A Time In The Academy

Πιάσαμε δυο στρογγυλά κοσάρια λοιπόν: 20+20. Έρχεται με φόρα η μαγική στιγμή που 8.469 νοματαίοι, νιές και παλικάρια (και τα ενδιάμεσα, με όλο το σεβασμό) ανακοινώνουν την απάντηση στο ερώτημα «τι ψήφο θα παραδώσεις μωρή;» κάτι που έχουν ήδη διαπράξει μεταξύ Πέμπτης 2 Ιανουαρίου και Τρίτης 7 Ιανουαρίου στο λυκαυγές της φρέσκιας δεκαετίας του ΄20 (θα το γράφω μέχρι να το συνηθίσω). 3:18μμ στήσου και βλέψε το POC ντουέτο John Cho / Issa Rae να καθαρίζουν σε δυο μέρη 24 οσκαρικές κατηγορίες (9+15) ακριβώς εδωνά.

Αντιλαβού ότι όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε από θέματος screeners και ειδικές προβολές. Το πολύ καλό φέτος που δεν είδαμε ακόμη τόσες πολλές smearcampaigns(κάνε όρεξη) πέρα από την πλήρη απουσία γυναικείων ρόλων ουσίας στο The Irishman (πρωτοτυπήσαμε). Πιο πριν, καλοκαιράκι, ψιλοχαμούλης με το Once Upon A Time του Tarantino για το overkill τέλος που διάλεξε παραχαράζοντας την ιστορία των Manson Murders. Κι ενώ ο Δεκέμβρης πέρασε με τα φεστιβαλικά (Cannes, Mostra, TIFF) να προελαύνουν χαρωπά στην κούρσα, έρχονται οι Γλόμπες με φόρα να ανατρέψουν τα δεδόμενα: Βαρβάτο το Hollywood (σταθερά), τρένο το Parasite (χωρίς αντίπαλο στην αναβαπτισμένη κατηγορία International Film), και τέζα ο καμπούρης Marty (Irishman) ένεκα Sam Mendes και 1917.

Oscar Awards 2020

Και να μην είσαι ειδήμων αναρωτιέσαι: Καλά, από πότε 90 ατομάκια του HFPA των Golden Globes (ξαναμανά) γίνανε τοποτηρητές / προβλεπάκηδες των οσκαριδίων; Η απάντηση σαφής και διαχρονική. Οι Χρυσές Σφαίρες ποτέ δε πάψανε να δίνουν κλίμα. Το βλέπω παντού. Υποκρισία και ακτιβισμός του -οφώνου που να αγιάσει ο στόμας του ενοχλητικοτάτου Ricky Gervais, έστω για ούλτιμη βολά (Tina Fey + Amy Poehler πίσω ξανά του χρόνου, ενώ η 92η Οσκαρική Απονομή της 9ης Φεβρουαρίου θα παραμείνει δίχως χώστη όπως τα πέρσι, καθότι ποιος τρελός θέλει να ρισκάρει καριέρα τέτοιες μπαρουτοκαπνισμένες – cancel culture εποχές που ζούμενες). Από την άλλη, μη περιμένες εκπλήξεις ως προς καμιά κατηγορία πέρα από την τελική νικήτρια ως Καλύτερη Ταινία. Καθότι. Preferential. Ballot. Μη μου ζουλάς την πληγή, είναι η γάγγραινα, η πανώλη, ο ξαποδώς. Τρεις γύροι ψηφοφορίας. Θες 9.1% να περάσεις στον δεύτερο. Κάτι πάνω από το 11% για να μπεις στον τρίτο. Χωρίς αυτές τις ενθουσιώδεις 800 - 1000 ψήφους δεν πιάνεις εννιάδα. Άσε που και οκτώ να βγούν καθόλου δε θα με εξέπληττε. Κοίτα ακριβώς τι θα διείς Δευτέρα το μεσημεράκι:

2020 Best Picture Line Up
1. Once Upon a Time in Hollywood (Sony/Columbia) – BAFTA, CCA, GG (Comedy/Musical), PGA, SAG
2. Parasite (Neon) – BAFTA, CCA, GG (Foreign), PGA, SAG
3. 1917 (Universal) – BAFTA, CCA, GG (Drama), PGA
4. The Irishman (Netflix) – BAFTA, CCA, GG (Drama), PGA, SAG
5. Jojo Rabbit (Fox Searchlight) – CCA, GG (Comedy/Musical), PGA, SAG
6. Joker (Warner Bros) – BAFTA, CCA, GG (Drama), PGA
7. Marriage Story (Netflix) – CCA, GG (Drama), PGA
8. Little Women (Sony/Columbia) – CCA, PGA
9. Ford v Ferrari (20th Century Fox) – CCA, PGA
10. Knives Out (Lionsgate) – GG (Comedy/Musical) – PGA

Τη γραμμή την τραβάω στο 8άρι, καθότι δεν υπάρχει καμία πιθανότης τα 1-7 να τεθούν εκτός νυμφώνος. Μαλλιοτραβήγματα για την όγδοη (και τελευταία;) θέση μεταξύ Little Women και Ford vs Ferrari, όπως και στην 5η στη Σκηνοθεσία (δες πίνακες προβλέψεών μου παρακάτω) μεταξύ ζεύγους Baumbach – Gerwig και Todd Phillips καθώς το Joker τα δίνει όλα μετά το εντυπωσιακό ντεμαράζ στις υποψηφιότητες BAFTA’s. Τώρα ως προς τα ερμηνευτικά οσκαρίδια, μην ακούω χαζαμάρες. Τελείωσε η ιστορία προ μηνών. Joaquin Phoenix (Joker) – Renee Zellweger (Judy) – Brad Pitt (Once Upon A time in Hollywood) – Laura Dern οι τελικοί νικητές. All bets are off.

Έκανα κι εγώ τις ματσακωνιές - της - τελευταίας - στιγμής, ακολουθώντας τον συρμό της ανόδου Parasite - καθόδου The Irishman σε αρκετές κατηγορίες αλλά η φόρμουλα του 4/5 σωστές μαντεψιές (σχώρα με φέτος μόνο για τα μικρομηκάδικα - θα τα δω μετά τη Δευτέρα αλλά παραδοσιακά θα τα συμπεριλάβω για γούρι εδώ) που με ακολουθεί ζαμάνια θεωρώ ότι δε θα με εγκαταλείψει και φέτο. Λογαριάζω νομοτελειακά να υπάρξουν τα γνωστά παράπονα για παραλείψεις γυναικών και POC (στο βάζω δεύτερη φορά, γκουγκλάρησέ το) υποψηφίων, και ίσως (ολοσχερώς απεύχομαι) νέα προσθήκη στο περίπου 20ετές σνομπάρισμα του Έλληνα Θωμά Hanks (τελευταία φορά υποψήφιος στο Cast Away, 2001). Καλή μας απόλαυση και μη με χάσεις για την post-nomsανάλυση, αποκλειστικά και μόνο στο moviesltd.gr.









gaRis