Ουπς! Ο Νώε Έφυγε… (Oops… Noah is Gone!) PosterΟυπς! Ο Νώε Έφυγε...

των Toby Genkel, Sean McCormack. Με τις φωνές των Dermot Magennis, Callum Maloney, Tara Flynn, Ava Connolly, Paul Tylak, Alan Stanford, Aileen Mythen.


Εμ, όποιος δεν έχει μυαλό...
του zerVo (@moviesltd)

Και να που ο κόσμος του κινούμενου σκίτσου, αποφάσισε να δανειστεί θέμα από την Παλαιά Διαθήκη. Σίγουρα το πιο ενδεδειγμένο για να μετατραπεί κάποια στιγμή σε πολύχρωμο καρτούν, αφού οι κατά κύριο λόγο πρωταγωνιστές των ιστοριών του είδους, τα ομιλούντα ζωάκια δηλαδή, στην παρούσα περίπτωση έχουν βρει την καλύτερη τους. Και ποιος δεν γνωρίζει άλλωστε την περίφημη, ίσως και πιο περιπετειώδη, στιγμή της Βίβλου, όπου από τον επερχόμενο κατακλυσμό δεν πρόκειται να σωθεί κανείς, παρά μόνο όσοι εξασφαλίσουν θέση στην Κιβωτό της σωτηρίας. Από την παρούσα διασκευή, που αφορά τα πολύ ανήλικα ματάκια, η μόστρα του Νώε μπορεί να απουσιάζει, δεν λείπουν όμως οι δύο βασικοί κανόνες, με τους οποίους επιφόρτισε τον υπεύθυνο, καπετάνιο και φυσικό ηγέτη της αποστολής επιβίωσης, τον λέοντα. Πρώτον, απαγορεύεται στα σαρκοφάγα θηρία να σκεφτούν και μόνο να γευτούν τα πιο αθώα φυτοφάγα και δεύτερον, όσα ζώα εισέλθουν στο τεράστιο καράβι, επιβάλλεται να είναι καταχωρημένα στην λίστα. Αλλιώς, πόρτα!

Ουπς! Ο Νώε Έφυγε… (Oops… Noah is Gone!) Quad Poster
Κατ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, τα δύο προϊστορικά νέστριανς, ο ευθυνόφοβος πατήρ Ντέηβ και ο χαζούλης γιος του Φίννυ, μην καταφέρνοντας να πάρουν το πολυπόθητο boarding pass, θα αναγκαστούν να σκεφτούν άλλες λύσεις, πιο πονηρές για να σκαρφαλώσουν στην ξύλινη γιγα-σχεδία. Μεταμφιεσμένοι σε λύγκες, θα ακολουθήσουν το δίδυμο της περήφανης μαμάς Χέιζελ και της wanabe ατρόμητης θυγατέρας της Λέα, πετυχαίνοντας να ξεγελάσουν τον γορίλα πορτιέρη που δεν αστειεύεται και ρίχνει στο νερό τους ανεπιθύμητους. Έλα όμως που παίζοντας έξω από το σκάφος τα δύο, εκ πρώτης όψης εχθρικά, ζωάκια, θα παρασυρθούν από την αφέλεια τους και δεν θα προλάβουν να ξεφύγουν από τα πελώρια κύματα...

Εκτός κιβωτού αμφότερα, με τα ιπτάμενα λυκόρνια να καραδοκούν, οι δύο φίλοι - πλέον - θα κληθούν να ενώσουν δυνάμεις για να ξεπεράσουν την θεομηνία. Την ίδια στιγμή που πάνω στο πλεούμενο, οι γονείς τους αντιλαμβανόμενοι την εξαφάνιση τους, θα κινήσουν γενικό συναγερμό για να τα εντοπίσουν. Δεν το λες και εύκολο όταν ολάκερη η γη έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο ωκεανό!

Με σημαντικές διαφοροποιήσεις από το πρωτότυπο θέμα (όπως ας πούμε πως οι εισερχόμενοι στο πλοίο δεν είναι αντρόγυνα) η υπόθεση ακολουθεί πιστά τις προσταγές που έχει καθορίσει στο παρελθόν η Pixar και η Disney, μέσα από τα σπουδαία και πρωτοποριακά Finding Nemo και Ice Age. Μιξάζ που στην ουσία αποτελεί η πανευρωπαϊκή (σχεδόν) αυτή συμπαραγωγή, στην οποία ο γονιός του κάτι σαν ψαράκι αναζητά τον κανακάρη του, ταξιδεύοντας σε μια αχανή θάλασσα, που την διασχίζουν αμέτρητα παγόβουνα!

Παρόμοιας φωτεινής και λαμπερής σε αποχρώσεις συλλογιστικής, όχι όμως και ανάλογης σχεδιαστικής ακρίβειας, είναι το Oops...Noah Is Gone, που φτιάχτηκε με παράδες Γερμανικούς, Ιρλανδικούς και από τις Κάτω Χώρες. Αναμφίβολα η κεντρική έμπνευση της μετατροπής του παραμυθιού του Νώε σε σενάριο για animation είναι πιασάρικη και στην έναρξη της, προτού ξεσπάσει η μπόρα έχει γκαφατζίδικη πλάκα, τόση που είναι υπεραρκετή για να διασκεδάσει την δεκάχρονη πιτσιρικαρία της πλατείας. Εντάξει, η συνέχεια δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον, καθώς οι ιδέες στερεύουν την ώρα που η περιπέτεια επιβάλλεται να ανεβάσει παλμούς, κάτι που δεν πιστεύω πως θα νοιάξει πάντως ιδιαίτερα τους μπόμπιρες σινεφίλ, που μια χαρά θα διασκεδάσουν με τους καινούργιους, φατσούληδες, επί της οθόνης φιλαράκους τους.

Ουπς! Ο Νώε Έφυγε… (Oops… Noah is Gone!) Rating


Στις δικές μας αίθουσες? Στις 9 Ιανουαρίου 2020 από την Rosebud 21!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική