Gemini Man Poster ΠόστερGemini Man

του Ang Lee. Με τους Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Ralph Brown, Linda Emond, Theodora Miranne, Douglas Hodge, Ilia Volok, E. J. Bonilla, Björn Freiberg.


Από πρωτοπόρος, άχρωμος επαναληψίας
του zerVo (@moviesltd)

Ξεδιπλώνεις σε μια χρονική σειρά, από το χθες στο σήμερα, την καριέρα αυτού του τόσο σπουδαίου δημιουργού. Και παντού δίπλα σε κάθε πόνημα του, ο χαρακτηρισμός "πρωτοπόρος" είναι κυρίαρχη. Γαμήλιο Πάρτι, μιξάζ κομεντί και σοσιολογικών εναλλαγών: Πρωτοπόρος. Φαΐ, Ποτό, Αρσενικό, Θηλυκό, διαδρομή ρομαντικού δράματος σε δρομάκια αγωνιώδη: Πρωτοπόρος. Λογική κι Ευαισθησία, εκμοντερνισμός του λόγου της Jane Austen: Πρωτοπόρος. Η Παγοθύελλα, μελέτη σημερινή της βαθμίδας του κοινωνικού συντηρητισμού, σε σχέση με το χθες: Πρωτοπόρος. Τίγρης και Δράκος, διασπορέας σε ολάκερο τον κόσμο, μιας εντυπωσιακής ανατολίτικης κουλτούρας: Πρωτοπόρος. Hulk, η εναλλακτική ανθρώπινη ματιά πάνω στο μοτίβο του σούπερ χίρο: Πρωτοπόρος. Brokeback Mountain, η τσαλαπάτηση των κάθε λογής σερνικών στερεοτύπων: Πρωτοπόρος. Η Ζωή του Πι, μείγμα ανιμέισον και πραγματικότητας σε ένα ταξίδι αναζήτησης της προσωπικότητας: Πρωτοπόρος. Και εντέλει έρχεται η αμήχανη στιγμή που ο καλός μας Ταιβανέζος, πατάει την μπανανόφλουδα, στην 13η και γκαντέμικη ταινία του, ασχολούμενος με ένα κάτι Gemini Man που στο παρελθόν το έχουμε ματαδεί πολλάκις. Και πολύ καλύτερα κτισμένο.

Gemini Man Quad Poster Πόστερ
Για τον σιτεμένης ηλικίας, επαγγελματία εκτελεστή Χένρυ Μπρόγκαν, που λειτουργεί με το μέρος των κυβερνητικών υπηρεσιών, η δουλειά του να εξοντώσει έναν τρομοκράτη ταξιδιώτη πρόκειται να είναι και η τελευταία της μακράς του καριέρας. Απόσυρση από την ενεργό δράση που για κάποιους δεν θα είναι και τόσο αρεστή, καθώς θα αντιληφθεί πως ο ένας μετά τον άλλο οι στενοί του συνεργάτες θα αφανιστούν. Πράξεις φονικές που προέρχονται από την μυστική παραστρατιωτική οργάνωση Gemini, που διοικεί ο αινιγματικός Κλέι Βάρις, που έχει βάλει στο στόχαστρο τον υπό συνταξιοδότηση μισθοφόρο. Και για να πετύχει τον σκοπό του θα ρίξει στο παιχνίδι το πιο δυνατό του όπλο, τον Τζάκσον, έναν κλώνο του Μπρόγκαν σε νεότερη εκδοχή, που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να βάλει πλάτη το ηλικιωμένο είδωλο του.

Κι έτσι ο παγιδευμένος πράκτορας της Defense Intelligence Agency με τις απαράμιλλες ικανότητες στην μάχη, έκπληκτος θα βρεθεί ενώπιον ενός ομοιώματος του, που είναι ισχυρότερο, δυναμικότερο, αποτελεσματικότερο, μα το κυριότερο νεότερο και υπέρ το δέον φιλόδοξο. Υποχρεωτικά θα αναγκαστεί να ενώσει δυνάμεις με την, επίσης μασκαρεμένη αρχικά, πράκτορα Ντάνι Ζαρκαρέφσκι (αόρατη ξανά η Winstead) κόντρα στον δισυπόστατο Βάρις (ο Clive Owen που κακογερνά), μην τυχόν και καταφέρει να εντοπίσει την άκρη του νήματος και αποκαλύψει τι ακριβώς τρέχει. Μέχρι τότε βέβαια, όλοι εμείς απορημένοι για το ποιος και το κυριότερο για ποιον ακριβώς λόγο, δημιούργησε όλη ετούτη την πολεμική ανακατωσούρα, αρκούμαστε να παρακολουθούμε κάποιες (καλοστημένες τουλάχιστον) σκηνές καταδίωξης όπου το παλιό δεν αντέχει και τόσο να αντιμετωπίσει το καινούργιο. Τρεχαλητά που ξεκινούν μετά από ένα γεμάτο ημίωρο σεναριακού μπλεξίματος όπου δεν ξεκαθαρίζουν και τόσο εύκολα τα πράγματα για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Εννοείται πως τα πάντα από όσα εξιστορεί το φιλμ συμβαίνουν σε έναν κόσμο αρκετά αυριανό, σε στιγμές που η επιστήμη έχει καταφέρει τα πάντα, κάτι πάντως που έχουμε ματαδεί να συμβαίνει στο παρελθόν και σε άλλες κινηματογραφικές δημιουργίες, με πολύ πιο προσεγμένο θεματικό κτίσιμο. Ενδεχόμενα όχι ποιοτικότερα εφετζίδικα υλικά, αφού η απίστευτη Weta Digital, πραγματοποιεί ένα τεχνικό θαύμα, προσθέτοντας σιμά στον πολύ (πλέον) Will Smith, ένα ακριβές του CGI αντίγραφο με πιο ανήλικα χαρακτηριστά προσώπου. Και με την χρήση του τέλειου HFR των 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, επιτυγχάνει μια πραγματικά ανεπανάληπτη σεκάνς ανθολογίας, στην κούρσα των δύο εντούρο πλάι στην παραλία της Κολομβιανής Καρταχένα. Είναι αρκετό όμως αυτό και μόνο το δεκάλεπτο για να δικαιολογήσει το εισιτήριο της αυτό εδώ το sci fi adventure? Εννοείται πως όχι.

Με υλικά της βάσης του παρμένα από τον πρωτοπόρο Terminator, τόσο στο κοντράστ των χαρακτήρων όσο και στο βάθος της πλοκής, όπου ένας ολάκερος στρατός χτίζεται πάνω στο DNA του φοβερού και τρομερού πεζοναύτη - σκοπευτή και με καρυκεύματα τσιμπημένα από φιλμς σαν τον Looper και τον Blade Runner, ο παρόν Gemini Man δεν σερβίρει την παραμικρή πρωτότυπη, δική του ιδέα στον υποψιασμένο και μη αδαή θεατή. Που επίσης δεν πρόκειται να σταθεί στον εντυπωσιασμό των πλάνων, έχοντας χορτάσει από δαύτα βδομάδα παρά βδομάδα που κυκλοφορεί και ένα κανούργιο σινεκόμικ. Συνεπώς οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην αίθουσα για να παρακολουθήσει ένα μπαγιάτικο κλωναράκι φαντασίας, περιορίζονται μόνο στην περιέργεια της θέασης του αριστοτεχνικά φτιαγμένου διπλού πρωταγωνιστικού ρόλου. Και μόνον. Δεν είναι πολύ λίγο κάτι τέτοιο για έργο υπογραφής του Ang Lee? Δεν χρειάζεται να ψάξει και κανείς πολύ την φιλμογραφία αυτού του σπουδαίου (και πολυβαβευμένου) σκηνοθέτη για να το καταλάβει: Με διαφορά ο πιο αδύναμος κρίκος, μιας τεράστιας δημιουργικής πορείας. Φωνάχτε τον Eraser πλιζ!

Gemini Man Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 10 Οκτωβρίου 2019 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική