2019 Venice Film Festival Poster

Η πιο αναμενόμενη ίσως πρεμιέρα του Διαγωνιστικού κομματιού της φετινής Μόστρας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, καθώς στην λαμπερή Σάλα Γκράντε προβλήθηκε μια από τις πλέον διαφημισμένες ταινίες της σεζόν, ο Joker του Todd Phillips. Του σκηνοθέτη / σεναριογράφου που ξεκίνησε την καριέρα του με σεξοκωμωδιούλες νεανικές επιπέδου Road Trip και αστείες φάρσες επιπέδου Borat, για να την εδραιώσει μέσω της απίστευτης εμπορικής πορείας τριλογίας των Hangover, που τον κατέστησαν διάσημο στην παγκόσμια σινεφίλ κοινότητα. Η νέα του δημιουργία χρονικά μας μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του 80, εποχή που ο Μπρους Γουέιν είναι ακόμη παιδί και δεν έχει εξελιχθεί στον διάσημο υπέρ ήρωα Μπάτμαν και η Γκόθαμ Σίτι δεν είναι παρά μια σκοτεινή, βρώμικη μεγαλούπολη, που βουλιάζει κάτω από τόνους απορριμάτων. Σε αυτό το αλλόκοτο περιβάλλον ο Άρθουρ Φλεκ εργάζεται σαν κλόουν, κυρίως διασκεδάζοντας άρρωστα παιδάκια στο νοσοκομείο, επιθυμώντας βέβαια κάποια στιγμή να εξελιχθεί σε διάσημο σταντ απ κωμικό, χωρίς όμως την παραμικρή επιτυχία σε κάθε του απόπειρα. Η μητέρα του τον αποκαλούσε Χάπι, παρατσούκλι που του έχει απομείνει από μικρό παιδί, αν και τίποτα πάνω του δεν δικαιολογεί κανενός είδους ευτυχία. Το ανεξέλεγκτο και παράξενο γέλιο του άλλωστε, είναι αυτό που πολλές φορές έχει προκαλέσει μπούλινγκ εναντίον του. Ευρισκόμενος σε ψυχική απόγνωση θα ξεκινήσει να μεταμορφώνεται σε Τζόκερ, ωθώντας τον περίγυρο του, σε παραβατικές και εγκληματικές πράξεις στον υπόκοσμο της πόλης.

Μετά από τον Jack Nickolson, τον αείμνηστο Heath Ledger και πιο πρόσφατα τον Jared Leto, o Joaquin Phoenix αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον μυστηριώδη αντί ήρωα στο εκράν. "Υπήρχε μια ξέχωρη γοητεία στον τρόπο που επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τον Τζόκερ, με έναν τρόπο διαφορετικό, δικό μας, γι αυτό και δεν προσπάθησα σε καμιά στιγμή να μοιάσω σε προηγούμενες μορφές του. Νομίζω πως ο Άρθουρ είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, που δεν πιστεύω πως κάποιος ψυχίατρος μπορεί να κατανοήσει το ακριβές μέρος του λόγου του."

Joker Venice Film Festival 2019 Joker Venice Film Festival 2019
Joker Venice Film Festival 2019 Joker Venice Film Festival 2019

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Την έμπνευση του ο Phillips όπως ομολογεί στην συνέντευξη Τύπου την άντλησε από κινηματογραφικά φιλμς των seventees. "Από την αρχή πίστευα πως αυτή θα ήταν η πιο συναρπαστική προσέγγιση στον μύθο του Τζόκερ. Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος τι θα σήμαινε για τις μπράντες των σινε κόμικς η εμμονή μου να αλλάξω τον τρόπο φτιαξίματος ενός έργου, να το δω εντελώς διαφορετικά από τον κοινότυπο. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η νέα ματιά, γιατί βλέπει από άλλο πρίσμα, όχι το τυπικό, την μορφή του υπέρτατου Κακού, μοιάζει με μελέτη χαρακτήρα περισσότερο. Και η αλήθεια είναι πως μου άρεσε πως ο Joker προβλήθηκε για πρώτη φορά εδώ, σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ, διότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό Οσκαρικό μπαζ, γύρω από το όνομα του." Στην ταινία επίσης συμπρωταγωνιστούν οι Robert De Niro, που δεν παραβρέθηκε στην Βενετία, η γοητευτική Zazie Beetz και οι Frances Conroy, Glenn Fleshler, Bill Camp, Shea Whigham, Marc Maron, Douglas Hodge, Josh Pais, Leigh Gill.

Η ταινία Joker θα προβληθεί στην χώρα μας στις 3 Οκτωβρίου 2019.

zerVo

Venice Film Festival 2019