2019 Νύχτες Πρεμιέρας AIFF25 Poster

Με μια σεμνή και με έντονες νοσταλγικές τάσεις τελετή, δόθηκε στο φιλόξενο Παλλάς, το εναρκτήριο λάκτισμα, που θα τσουλήσει για 25η συνεχόμενη χρονιά την ανέμη των φιλμς, που συνθέτουν το ποικιλόμορφο μπουκέτο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αθηνών. Αυτού που ένα τέταρτο του αιώνα πριν, δειλά δειλά αποκαλέσαμε Νύχτες Πρεμιέρας, έτσι, σαν ένα Σεπτεμβριάτικο ραντεβού των σινεφίλ τότε, δίχως να φανταζόμαστε πως σήμερα θα φτάσουμε στην Ασημένια τους επέτειο και δεν θα έχουν εξελιχθεί σε έναν απλό καλλιτεχνικό θεσμό για την πρωτεύουσα, αλλά σε ένα μοναδικό φαινόμενο. Που σηματοδοτεί με κάθε επισημότητα, σοβαρότητα και εγκυρότητα και επίσημα την έναρξη της φιλμικής σεζόν, πάντοτε ακολουθώντας πιστά και με σεβασμό τις τάσεις της σύγχρονης κινηματογραφίας.

Η αφετηριακή βραδιά, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, είχε μια ιδιαίτερα συγκινητική έκπληξη στο τσεπάκι της, καθώς στο εκράν του παλατιού της οδού Βουκουρεστίου σχηματίστηκε η εικόνα της αίθουσας που κυρίαρχα αποτέλεσε την φυσική στέγη του Φεστιβάλ, για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία. Του αριστοκρατικού Αττικόν, που αντάμα με το κατά δεκαπέντε σκαλοπάτια μικρότερο αδέλφι του Απόλλων, όρισαν το σημείο της γέννησης, αυτού που έχουν εξελιχθεί στις ημέρες μας οι Opening Nights. Και που η κακιά η μοίρα με τόσο άδικο τρόπο στερεί αυτές τις σπουδαίες αίθουσες τόσο από την μεγάλη γιορτή, κυρίως όμως από το κοινό που ακόμη και σήμερα προς τα εκεί οδεύει, πιστεύοντας πως θα βρει τις πύλες, τα γκισέ, τις αυλαίες τους ανοιχτές.

Παρόντος του καινούργιου πρώτου πολίτη της πόλης μας, ελπίζουμε αυτό το ολιγόλεπτο κλιπ που προβλήθηκε στο πανί, να σταθεί η αφορμή πολύ σύντομα να εκκινήσουν και ακόμη συντομότερα να ολοκληρωθούν, οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου που μας μεγάλωσε. Που γαλούχησε και την φέστα, οδηγώντας την μέχρι και λίγο πριν την ενηλικίωση της. Μια ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό, τότε, του Γιώργου Τζιώτζιου και που την υλοποίησε δίνοντας της κύρος και άποψη από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής της. Τιμητικά, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο θεσμός, είναι το βραβείο που κάθε χρόνο θα απονέμεται σε σπουδαίες μορφές της Έβδομης Τέχνης, είναι να φέρει το όνομα του. Και τι σπουδαίοι σκηνοθέτες θα το σηκώσουν στην Πρεμιέρα του? Γαβράς! Skolimowski!


Ταινία αρχής των 25ων Νυχτών τα Παράσιτα (Parasite / Gisaengchung) [Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings] του Bong Joon Ho, ο οποίος έσπασε το ρόδι για την Κορέα αποσπώντας με την πανέξυπνη αστική του σάτιρα τον Φοίνικα από τον πρόεδρο Alejandro G. Iñárritu. Μια αιμοδιψής φάρσα ανατροπής της απατηλής μπουρζουαζί, καμωμένη για υπερατλαντικά βραβευτικά Οσκαρικά ταξίδια σε ξενόγλωσσο, ταινία και σενάριο. Ο απωανατολίτης σκηνοθέτης πάντως, με επιστολή του, που αναγνώστηκε λίγο πριν την προβολή της ταινίας του, παρακάλεσε το κοινό να μην διαρρεύσει σπόιλερς της πλοκής.

Το δεκαήμερο μαραθώνιας κινηματογραφικής απόλαυσης μόλις ξεκίνησε κι εμείς όπως πάντα θα είμαστε εκεί, παρόντες, δίπλα στα δρώμενα και τις εξελίξεις. Καλό Φεστιβάλ ε?

zerVo

Toronto Film Festival 2019