Νύχτες Πρεμιέρας 2019 Πόστερ

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
18 - 29 Σεπτεμβρίου 2019


Δώδεκα ταινίες, από όλο τον κόσμο συνθέτουν το διαγωνιστικό τμήμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", φιλμς που έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια από την αρμόδια επιτροπή και που θα πρέπει να καλύπτουν την βασική προϋπόθεση, να αποτελούν το πρώτο ή το δεύτερο μεγάλου μήκους έργο του σκηνοθέτη. Και φυσικά να προβάλλονται για πρώτη φορά στην χώρα μας. Ένα κονκόρσο που φέτος θα μας ταξιδέψει τόσο στην Ευρώπη, την Γαλλία, την Λιθουανία, την Σκανδιναβία, την Μεγάλη Βρετανία, όσο στην Ασία, στην Νότια Κορέα για να τερματίσει στην Αμερικάνικη ήπειρο, πετώντας στις ΗΠΑ, την Γουατεμάλα, την Αργεντινή, την Χιλή, το Μεξικό και τον Καναδά. Δώδεκα δημιουργίες που στην 25η εκδοχή του θεσμού θα συναγωνιστούν για το βαρύτιμο έπαθλο, που θα απονείμει ειδική κριτική επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Το οποίο, η Χρυσή Αθηνά, δια χειρός του οίκου Zolotas, θα δοθεί στον σκηνοθέτη της πιο άρτιας τεχνικά ταινίας της δεκάδας και θα συνοδευτεί από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ. Επίσης βραβεία θα δοθούν στον σκηνοθέτη που θα προτείνει την πιο ολοκληρωμένη δημιουργική άποψη (Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών), αλλά και στον ποιοτικότερο σεναριογράφο, για το έργο που θα παρουσιάσει το αρτιότερο σκριπτ (Βραβείο Σεναρίου).

Το πλήρες ρόστερ του διαγωνιστικού, με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις κεντρικές αίθουσες του φεστιβάλ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από δύο φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι (και) δημοσιογραφικές προβολές που έχουν ενταχθεί πια στο κανονικό απογευματινό πρόγραμμα Είναι βέβαιο πως οι σινεφίλ θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο τμήμα, αφού οι δημιουργίες φαντάζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κι έχουν στόχο να πάρουν διανομή στην χώρα μας. Καλή επιτυχία σε όλες:

Μια Αποικία / A Colony Πόστερ PosterA Colony
Μια Αποικία
ΚΑΝΑΔΑΣ / 2018 / Έγχρωμο / 102' / ΓΑΛΛΙΚΑ
Της Geneviève Dulude-De Celles - Με τους Émilie Bierre, Jacob Whiteduck-Lavoie, Irlande Côté, Cassandra Gosselin Pelletier, Noémie Godin-Vigneau, Robin Aubert

Σε μια επαρχιακή πόλη του Καναδά, ένα ντροπαλό κορίτσι στο κατώφλι της εφηβείας παίρνει μια πρώτη ιδέα για τον γεμάτο ανισότητες και βαθιά ριζωμένη προκατάληψη κόσμο των μεγάλων που την περιμένει. Μια πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός δίνει εξετάσεις στο κοινωνικό σινεμά και στις ταινίες ενηλικίωσης. Και παίρνει άριστα, αποκτώντας στην πορεία και μια δίκαια κερδισμένη Κρυστάλλινη Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η έφηβη Μιλιά μεγαλώνει στο Κεμπέκ με τους υπό διαζύγιο γονείς της και την μικρή της αδελφή. Ελεύθερο από τον βραχνά της συγκεκριμένης πλοκής και θαυμαστά αφημένο με εσωτερικότητα στην περιγραφή της πλήρους ευαισθησίας κοριτσίστικης ψυχής που παίρνει σχήμα μέσα από τον φόβο και την ανάγκη του ανήκειν, η «Μια Αποικία» είναι ένα λεπταίσθητο φιλμ για το μεγάλωμα.

Με την κάμερα προσεκτικά τοποθετημένη στο ύψος της ηρωίδας (εκπληκτική η μικρή Εμιλί Μπιερ, δοθέντων ευκαιριών θα την συναντήσουμε ξανά), η δουλειά της Ζενεβιέβ Ντουλούντ – Ντε Σελ δοσομετρά, διακριτικά επίσης, την ενδοοικογενειακή κρίση, την σχολική αποξένωση του φοβισμένου εφήβου, το ερωτικό σκίρτημα αλλά και την μετα-αποικιοκρατική έννοια του γηγενούς. Στο τέλος, αυτό που εξυψώνει το έργο είναι η κεκτημένη σημασία του να ορίζεις τον δικό σου χώρο. Κρυστάλλινη Άρκτος στο Βερολίνο.

Που και πότε?
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 19:45 ODEON OPERA 1 (PRESS)
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 19:00 DANAOS 2
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 22:15 ODEON OPERA 2

Μουσώνας / Monsoon Πόστερ PosterMonsoon
Μουσώνας
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / 2019 / Έγχρωμο / 85' / ΑΓΓΛΙΚΑ, ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ
Του Hong Khaou - Με τους Henry Golding, Parker Sawyers, Molly Harris, David Tran

Ένας νεαρός άντρας επιστρέφει μετά από 30 χρόνια στο Βιετνάμ, στη χώρα που αναγκάστηκε με βία να εγκαταλείψει μικρός, μαζί με την οικογένειά του. Ξένος σε ξένη γη, θα γνωρίσει τον Λιούις για μια βραδιά ευκαιριακού σεξ η οποία θα οδηγήσει σε πολλά περισσότερα. Εξωτικός συγγενής του «Weekend», αυτό το τρυφερό φιλμ μεγεθύνει μια ερωτική ιστορία σε ένα πανέμορφο υπαρξιακό οδοιπορικό πάνω στην ανάγκη του να ανήκεις κάπου. Οι προβολές της ταινίας είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh. Την προβολή στις 19/9 θα προλογίσει η Ζωή Κοκάλου από την πρωτοβουλία «Justice for Zak/Zackie».

Ο Κιτ καταφθάνει στο Βιετνάμ για να αποθέσει τις στάχτες των γονιών του, επιστρέφοντας για πρώτη φορά από τότε που εξάχρονος μαζί με εκείνους μετανάστευσε στην Αγγλία. Ξένος σε ξένη, κι όμως οικεία, γη, ο Κιτ θα γνωρίσει τον Λιούις για μια σχέση μιας βραδιάς που όμως θα αποδειχθεί πολλά περισσότερα.

Εύρυθμο σινεμά αργής ταχύτητας και πυκνής διατύπωσης πάνω στην ταυτότητα, τις λεπτές ισορροπίες, το κενό του εκπατρισμού και το «δεν ξέρεις κατά που βαδίζεις αν δεν ξέρεις από που ξεκινάς». Ο Βρετανο-Καμποτζιανός Χονγκ Χάου, στην δεύτερη ταινία του, αντλεί από δικά του βιώματα κι ευνοείται από την κεντρική ερμηνεία του Χένρι Γκόλντινγκ («Τρελά Πλούσιοι») που αποτυπώνει άριστα το μελαγχολικό υπόλοιπο της αφαίρεσης του παρελθόντος ενός ξεριζωμού από το παρόν μιας κατακτημένης αυτοπεποίθησης.

Που και πότε?
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 22:30 IDEAL (PRESS)
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 21:30 DANAOS 2
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 19:00 ODEON OPERA 2

Νέα Λιθουανία / Nova Lituania Πόστερ PosterNova Lituania
Νέα Λιθουανία
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ / 2019 / Ασπρόμαυρο / 96' / ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΑ
Του Karolis Kaupinis - Με τους Aleksas Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė

Λιθουανία, τέλη της δεκαετίας του ’30. Ένας γεωγράφος προτείνει στην κυβέρνηση της, εδαφικά απειλούμενης από την Πολωνία, χώρας το ριζοσπαστικό σχέδιο μιας «νέας Λιθουανίας» σε κάποια άλλη περιοχή του πλανήτη! Μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία αναλαμβάνει να την φέρει στο φως ένα σαρδόνιο ντεμπούτο που συγγενεύει αισθητικά με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πάβελ Παβλικόσφκι, προσθέτοντας σε αυτόν την υπόγεια ειρωνεία και τον πολιτικό σουρεαλισμό.

Στη Λιθουανία των τελών της δεκαετίας του ’30 ένας γεωγράφος προτείνει στην κυβέρνηση της, εδαφικά απειλούμενης από την Πολωνία, χώρας το ριζοσπαστικό σχέδιο μιας «νέας Λιθουανίας» σε κάποια άλλη περιοχή της γης! Η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Πολωνία όμως, «τακτοποιεί» τις πλάνες επιστημόνων και πολιτικών.

Μια μικρή, καυστική σάτιρα απέραντης εμβέλειας, με αγέλαστο, πέτρινο πρόσωπο και διαπεραστικό υπόγειο χιούμορ, που ανασκάπτει την πραγματική λιθουανική ιστορία με τρόπο ασκητικό, έξοχα καλλιγραφικό και διαλυτικό κάθε ουτοπικής επιστημονικότητας και ανερμάτιστης πολιτικής διαχείρισης. Με ένα κλινικό στιλιζαρισμένο ασπρόμαυρο που θυμίζει την «Ida» ο Καουπίνις αναπαριστά υποδειγματικά μια ατμόσφαιρα εποχής, κηλιδώνει κωμικά την μητριαρχική μπουρζουαζία, περιγελά την μοντέρνα πραγματικότητα και συνθέτει μια στιγμή πολιτικού σουρεαλισμού που, κι όμως, καθρεφτίζει εποχές και ενοχές, πατριαρχικής τη φορά αυτή, πνευματικής καχεξίας και γελοιότητας.

Που και πότε?
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 20:00 DANAOS 1 (PRESS)
Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου 19:00 DANAOS 2
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 21:15 ODEON OPERA 2

Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού / House of Hummingbird Πόστερ PosterBeol-Sae (House of Hummingbird)
Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ / 2018 / Έγχρωμο / 138' / ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ
Του Bora Kim - Με τους Ji-Hu Park, Sae-Byuk Kim, Seung-Yeon Lee, In-Gi Jeong, Su-Yeon Park, Sang-Yeon Sohn, Seo-Yoon Park, Yoon-Seo Jeong, Hye-In Seol, Young-Seon Hyung, Hye-Yeon Kil, Yong-Beom Son

Σε ένα σπίτι που καταρρέει, σε μια χώρα που αναπτύσσεται ραγδαία, σε έναν περίγυρο που δεν την καταλαβαίνει, σε μια σειρά από αδιέξοδες ερωτικές εξερευνήσεις, ένα κορίτσι ανοίγει αντίξοο δρόμο προς την ενηλικίωση και προς ένα μοντέρνο κόσμο που αλλάζει ιλιγγιωδώς. Και μια σκηνοθέτρια από τη Ν.Κορέα παραδίδει το πιο πολυβραβευμένο ντεμπούτο του 2019 (11 νίκες μέχρι στιγμής σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού).

Μια 14χρονη μεγαλώνει σ’ ένα σπίτι που οι γονείς τσακώνονται και ο αδελφός της, τακτά, την χτυπά. Θέλει ένα (ανάξιο) αγόρι, έχει μια (απούσα) φιλενάδα και μια συμμαθήτριά που την ερωτεύεται (;) κι αμέσως μετά τη λησμονεί. Είναι κατάμονη, απορροφώντας μειλίχια την γύρω δυσχέρεια. Μέχρι που μια δασκάλα βλέπει βαθύτερα τον λεπταίσθητο χαρακτήρα της.

Βαρύ χαρτί του φετινού προγράμματος, διαλύει την τετριμμένη προσδοκία του δράματος ενηλικίωσης. Με συναρπαστική πραότητα, αναγκαία ευγένεια και έξοχη ακινησία κρίσιμων πλάνων, κινηματογραφείται ένα θαυμάσιο πλάσμα που καθρεφτίζει όλες τις πληροφορίες για την θέση της Γυναίκας στη Νότιο Κορέα κι όλες τις πνιγμένες σημασίες της εφηβικής ψυχής στον ιστορικό καμβά μιας χώρας που χτίστηκε γρηγορότερα απ’ όσο άντεχε – η τοποθετημένη στα 1994 πλοκή κρύβει ένα μυστικό. Συντριπτικό και μαζί υπέρτερα ελπιδοφόρο.

Που και πότε?
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 22:00 ODEON OPERA 1 (PRESS)
Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου 21:15 DANAOS 2

Άγουρος Έρωτας / Premature Πόστερ PosterPremature
Άγουρος Έρωτας
ΗΠΑ / 2018 / Έγχρωμο / 89' / ΑΓΓΛΙΚΑ
Του Rashaad Ernesto Green - Με τους Zora Howard, Joshua Boone, Michelle Wilson, Alexis Marie Wint, Imani Lewis, Tashiana Washington

Περνώντας ξένοιαστες καλοκαιρινές μέρες στο Χάρλεμ, πριν φύγει για το κολέγιο, ένα 17χρονο κορίτσι γνωρίζει και ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα. Εκείνος μοιάζει με το ιδανικό ταίρι, η χημεία μεταξύ τους είναι σπινθηροβόλα, όμως ο χρόνος και οι συγκυρίες ίσως δεν συνηγορήσουν υπέρ τους. Μια τρυφερή μπαλάντα της πόλης αλλά και ένα αφοπλιστικότατο boy meets girl ειδύλλιο το οποίο μας συστήνει, εκτός των άλλων, την αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Ζόρα Χάουαρντ- πρωταγωνίστρια και σεναριογράφο αυτού του πανέμορφου φιλμ.

(Και) στον έρωτα ο χρονισμός είναι το παν. Όχι για να καλύψεις μια ανεπάρκεια ή μια αποτυχία, ούτε σαν άλλοθι αδράνειας. Η αντίληψη της ζωής και του χαρακτήρα μέσα στον χρόνο, την ηλικία, τα θέλω και τις συνθήκες, είναι το μεγάλο μυστήριο, εκεί μπροστά σου, ώστε να καταλάβεις καλύτερα τις επιλογές και την αλληλουχία της ζωής.

Το «Premature», ένα τέλειο love story και μια θαυμάσια (επιτέλους) προσθήκη στην πολυσυζητημένη, αλλά εν πολλοίς κινηματογραφικά κούφια ως σήμερα θηλυκή ενδυνάμωση, είναι ένα άριστο «μικρό» έργο, έτοιμο ακόμα και για μεγάλη ακαδημαϊκή αναγνώριση όμως, αν επιτρέψουν οι συγκυρίες. Λιτά, σβέλτα, άψογα χρονισμένα (πώς αλλιώς;), με χαρακτήρες που άμεσα συμπονάς κι ερμηνείες (ιδίως η κεντρική της -και σεναριογράφου!- Ζόρα Χάουαρντ) που αψηφούν το τρέχον και ακουμπούν το πανανθρώπινο, το «Premature» ήρθε εδώ, καθόλου πρώιμα, για να μείνει.

Που και πότε?
Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου 20:30 ODEON OPERA 1 (PRESS)
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 18:00 ASTOR

Μια Λευκή, Λευκή Μέρα / A White, White Day Πόστερ PosterHvítur, Hvítur Dagur (A White, White Day)
Μια Λευκή, Λευκή Μέρα
ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ / 2019 / Έγχρωμο / 109' / ΙΣΛΑΝΔΙΚΑ
Του Hlynur Pálmason - Με τους Ingvar E. Sigurdsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason

Κάπου στην παγωμένη Ισλανδία, ο τοπικός αστυνόμος γίνεται εμμονικός μαθαίνοντας την απιστία της γυναίκας του, δύο χρόνια μετά το θάνατό της σε τροχαίο. Ο σκηνοθέτης του σαρωτικού "Winter Brothers" επιστρέφει με μια ιστορία θλίψης, εκδίκησης μα πάνω απ' όλα αδιαπραγμάτευτης αγάπης. Βραβείο Ερμηνείας για τον Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Παρουσία του πρωταγωνιστή Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον.

«Σε μέρες τόσο λευκές που δεν ξεχωρίζεις τον ουρανό από τη γη, οι νεκροί μιλούν σε μας τους ζωντανούς». Σ’ ένα απομονωμένο σημείο μιας απόμακρης χώρας, ο Ινγκίμουντουρ παλεύει με την ανάμνηση της πρόωρα χαμένης γυναίκας του (σε μια εντυπωσιακή εναρκτήρια σεκάνς), ενώ με τον καιρό υποψιάζεται πως του ήταν και άπιστη. Μοναδική του σανίδα ξεγνοιασιάς η εγγονή του. Όμως ο πόνος της ανάμνησης και η αγανάκτηση δεν κάνουν καλό συνδυασμό.

Η «ισλανδική σταθερά» χτυπάει ξανά, μ’ ένα εντυπωσιακό ανθρωπόδραμα στο κλασικό, αποστειρωμένο σκανδιναβικό στυλ της θαυματουργού, τα τελευταία χρόνια, χώρας. Από την αρχή των ενσταντανέ του σπιτιού μέσα στις μέρες, τις εποχές, τον Χρόνο, μέχρι καταπληκτικές απροσδόκητες σκηνές (του κυλιόμενου βράχου), να ένα δράμα που πραγματεύεται την οργή και τη θλίψη της απώλειας μέχρι το φινάλε της λυτρωτικής φαντασματικής αγαλλίασης.

Που και πότε?
Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου 22:00 ASTOR (PRESS)
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 22:00 ASTOR

Φωτιά στη Λουιζιάνα / Burning Cane Story Τα Μυστήρια της Σικελίας Πόστερ PosterBurning Cane
Φωτιά στη Λουιζιάνα
ΗΠΑ / 2019 / Έγχρωμο / 78' / ΑΓΓΛΙΚΑ
Του Phillip Youmans - Με τους Wendell Pierce, Karen Kaia Livers, Dominique McClellan, Braelyn Kelly, Cynthia Capers, E'Myri Crutchfield, Erika Woods

Τρία βραβεία στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Καλύτερης Ταινίας, για το αναπάντεχο ντεμπούτο του 19χρονου παιδιού-θαύμα, Φίλιπ Γιούμανς. Μια φτωχή οικογένεια του αμερικανικού Νότου λεηλατημένη από τους δαίμονές της βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μυστηριακής ελεγείας που έχει χαραγμένη μέσα της το προσχέδιο ενός αριστουργήματος. Και κουβαλά περήφανα την κληρονομιά του Τέρενς Μάλικ.

Στην αγροτική Λουϊζιάνα, μια θρησκόληπτη μάνα στέκεται στο σταυροδρόμι με τον γιο της, τον παπά της ενορίας, την παντελή στέρηση, τη μοναξιά, την Πίστη και το νόημα της ζωής. Επίτευγμα βεληνεκούς, το ντεμπούτο του 19χρονου Γιούμανς είναι μια μυθοπλασία σε οριακή αναμέτρηση με το ντοκιμαντέρ και τα νυστέρια του, μια δημιουργία που δοκιμάζει με δυσανάλογη σιγουριά την αληθοφάνεια, μια ντετερμινιστική σπουδή του (Μαύρου) Νότου.

Στο επίκεντρο είναι η Θρησκεία, ο λόγος του Θεού ή, καλύτερα, η μετάφρασή του από έντιμους μα ανέλπιδα ελαττωματικούς ανθρώπους, όλοι τους προϊόντα της απόστασης ανάμεσα στην πρόθεση και την εκτέλεση του ανθρώπινου σχεδίου για την Δημιουργία. Συναρπαστικό, μόνο στα χαρτιά «μικρό» σινεμά, που χρησιμοποιεί το θέμα και τα πενιχρά του μέσα με νύξεις κι επιλογές τις οποίες θα ζήλευαν φτασμένοι «ποιητές» του σύγχρονου σινεμά.

Που και πότε?
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 20:00 ODEON OPERA 1 (PRESS)
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 21:45 DANAOS 2
Σαββάτο 28 Σεπτεμβρίου 20:45 ODEON OPERA 2

Δονήσεις / Tremors Πόστερ PosterTemblores (Tremors)
Δονήσεις
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ, ΓΑΛΛΙΑ / 2019 / Έγχρωμο / 107' / ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Του Jayro Bustamante - Με τους Juan Pablo Olyslager Diana Bathen Evans María Telón

Θεοσεβούμενος πατέρας δύο παιδιών, ο Πάμπλο αποτελεί υπόδειγμα επιτυχημένου οικογενειάρχη μέχρι την στιγμή που αποκαλύπτεται η ερωτική σχέση που διατηρεί με έναν άνδρα. Λεπτών συναισθηματικών αποχρώσεων φιλμ που αποκαλύπτει τα βαθιά συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας στην Γουατεμάλα και καταγράφει τις αναταράξεις στην καρδιά ενός ήρωα που αναγκάζεται να πνίξει την ερωτική του επιθυμία ή να αποχωριστεί για πάντα την αγάπη της οικογένειας.

Ο Πάμπλο μοιάζει να τα έχει όλα. Έχει οικογένεια, είναι οικονομικός σύμβουλος σε μεγάλη εταιρεία, είναι σεβαστός. Έχει κι ένα μυστικό. Κι αυτό αρκεί για να καταστρέψει την φαινομενική αρμονία και να δημιουργήσει σεισμικές προεκτάσεις. Οι ιστορίες γύρω από ομοφοβικά περιβάλλοντα πλεονάζουν ίσως για κάποιους, όμως υπάρχει ένας ουσιαστικός λόγος για την παρουσία τους.

Μακριά από την ευρωπαϊκή και βορειοαμερικανική γεωγραφία, τοποθετημένο στην σημερινή Γουατεμάλα, το «Tremors», συνδυάζει τις πραγματικές ηφαιστειογενείς δονήσεις με τις κυριολεκτικές αναταράξεις στη ζωή ενός ανθρώπου και μιας κοινωνίας που αντιλαμβάνεται την σεξουαλικότητα σαν αμαρτία. Το περιβάλλον, η απόλυση, η Εκκλησία, η ίδια η οικογένεια σχηματίζουν έναν κλοιό που εύστοχα δεν αντιμετωπίζεται σαν «κακός» αλλά σαν προϊόν της διαχρονικής κουλτούρας μιας εποχής. Σημαντικό, σοβαρό και με έξοχη δραματουργική χρήση του χιούμορ.

Που και πότε?
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 19:15 IDEAL (PRESS)
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 21:15 ODEON OPERA 2

Η Καμαριέρα / The Chambermaid Πόστερ PosterLa camarista (The Chambermaid)
Η Καμαριέρα
ΜΕΞΙΚΟ / 2019 / Έγχρωμο / 102' / ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Της Lila Avilés - Με τους Gabriela Cartol, Teresa Sánchez, Agustina Quinci

Ο Γολγοθάς μιας υπαλλήλου που δουλεύει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Μεξικό και ξοδεύει τη ζωή της στους ορόφους και τα δωμάτια που καλείται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, να φροντίζει. Κι ενώ ελάχιστα μοιάζει να υπόσχεται μια τέτοια περιγραφή, η σκηνοθέτιδα του πολυβραβευμένου φιλμ μετατρέπει τη ρουτίνα σε σασπένς, την καθημερινότητα σε υπαρξιακό δράμα και μια από τις λιγότερο προνομιούχες κατοίκους αυτού του κόσμου σε πραγματική ηρωίδα.

Σινεμά είναι (και) οι ζωές των άλλων. Μπορεί να τις ζηλέψεις, να σε εμπνεύσουν, να μοιάζουν, ή και καθόλου, με τη δική σου. Έννοια σου είναι να μάθεις από αυτές, μέλημα του σινεμά να τις συμπονέσεις. Η «Καμαριέρα», που συμβαίνει μέσα από τα μάτια μιας καθαρίστριας ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου του Μέξικο, είναι μια (απαντημένη) κινηματογραφική πρόκληση, ενίοτε θριλερικής ισχύος.

Εντυπωσιακά, με λιτή, διακριτική κάμερα και ευγενική καθοδήγηση του θεατή στην ταύτιση, παίρνεις φιλμ εύλογης ταξικής αντίθεσης που όμως επιθυμεί, χωρίς λαϊκισμό κι συμβολιστική ευκολία, να παρακολουθήσει δύο στιγμές: Η μία είναι τι σε περιμένει στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» αν είσαι ασπούδαστος ή απλά άτυχος. Η άλλη είναι πώς σταδιακά σβήνεται το χαμόγελο στο πρόσωπο ενός καλόψυχου ανθρώπου. Υποδειγματική κεντρική ερμηνεία και μια αξέχαστη, απρόσμενη ερωτική σκηνή.

Που και πότε?
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 19:45 ODEON OPERA 1 (PRESS)
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 19:45 ODEON OPERA 2
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 18:00 DANAOS 2

Οι Άθλιοι / Les Misérables Πόστερ PosterLes Misérables
Οι Άθλιοι
ΓΑΛΛΙΑ / 2019 / Έγχρωμο / 103' / ΓΑΛΛΙΚΑ
Του Ladj Ly - Με τους Damien Bonnard, Djebril Zonga, Jeanne Balibar, Alexis Manenti, Steve Tientcheu

Στα προάστια του Παρισιού μια σύλληψη ρουτίνας εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί όταν μια ομάδα αγοριών επιτίθεται βίαια σε αστυνομικούς. Περήφανος συνεχιστής των «Κάνε το Σωστό» και «Μίσος», το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Λατζ Λι εμπνέεται απ’ την παρισινή εξέγερση του 2005 και σε διάλογο με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ σερβίρει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κινηματογραφικής δράσης και ρεαλιστικής σκιαγράφησης των σύγχρονων μητροπολιτικών αντιθέσεων. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Ο Στεφάν παίρνει μετάθεση σε μια ειδική μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος στο Παρίσι όπου καλείται να συνεργαστεί με τον ξενοφοβικό Κρις και τον αφρικανικής καταγωγής Γκουαντά. Κατά την διάρκεια μιας σύλληψης, οι αστυνομικοί δέχονται επίθεση από μια ομάδα αγοριών και όσα ακολουθούν απειλούν να τινάξουν την εξαιρετικά εύθραυστη κοινωνική ισορροπία στον αέρα.

Γέννημα θρέμμα των γκέτο του Παρισιού, ο Λατζ Λι εμπνέεται απ’ την εξέγερση του 2005 και υπογράφει ένα ψυχωμένο ντεμπούτο, αντλώντας τις αναφορές του απ’ το εμπρηστικό ταμπεραμέντο του «Κάνε το Σωστό» και την εξεγερσιακή αύρα του «Μίσους». Με φόντο έναν μικρόκοσμο που αποτελείται αποκλειστικά από τους χαμένους ενός ξοφλημένου συστήματος, και σε συνεχή διάλογο με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό, οι «Άθλιοι» σερβίρουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κινηματογραφικής δράσης και ρεαλιστικής σκιαγράφησης των σύγχρονων μητροπολιτικών αντιθέσεων. Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Που και πότε?
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 22:00 IDEAL (PRESS)
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 20:00 DANAOS 2

Όσα δεν Έγιναν Στάχτη / Land of Ashes Πόστερ PosterCeniza Negra (Land of Ashes)
Όσα δεν Έγιναν Στάχτη
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΧΙΛΗ, ΓΑΛΛΙΑ / 2019 / Έγχρωμο / 82' / ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Της Sofía Quirós Ubeda - Με τους Smashleen Gutiérrez , Humberto Samuels, Hortensia Smith, Keha Brown

Ανάμεσα στην περιέργεια για το πώς δίνεις ένα φιλί, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και τη μητρική απουσία που αναπληρώνει ο παππούς της, η 13χρονη Σέλβα ανακαλύπτει πως ο θάνατος είναι μια διαρκής μετάβαση που συνδέει όλα τα έμβια όντα. Ένα αιθέριο σκηνοθετικό ντεμπούτο από την Κόστα Ρίκα και μία αξιομνημόνευτη πρωταγωνίστρια στήνουν ένα τροπικό βασίλειο μαγικού ρεαλισμού, εντός του οποίου το υπερφυσικό γίνεται το καλύτερο αντίδοτο στην απώλεια.

Για τον θεατή λεπτών ιστοριών που κρύβουν πάμπολλα στις πιο μικρές συσκευασίες, το ντεμπούτο της Σοφία Κιρός θα είναι ένα από τα μόλις ορατά διαμάντια που κρύβονται στη «γη της στάχτης» του σημερινού εθνογραφικού κινηματογράφου. Αρκεί να ενώσεις τις τελείες, να αφουγκραστείς την Καραϊβική που ανοίγεται μπροστά στο παραθαλάσσιο χωριό της επαρχίας Λίμον στην Κόστα Ρίκα, να γεμίσεις από τους ήχους της κεντροαμερικάνικης νύχτας, να χαθείς στους καπνούς της φωτιάς, των φιδιών, των φαντασμάτων, της μαγείας και της ενηλικίωσης ενός παιδιού.

Το θέμα φαντάζει σύνηθες, όχι όμως η προσέγγιση. Ο ποιητικός νεορεαλισμός, η φυσιολατρία, το λεπτοφτιαγμένο υπερφυσικό α λα Πίτερ Γουίαρ και η ιστορία μιας 13χρονης που ζει με τους παππούδες και τις «παρουσίες» που της νικούν την μοναξιά, είναι ένα φιλμ νικηφόρο. Αν μη τι άλλο για την χάρη της μικρής πρωταγωνίστριας Σμασλίν Γκουτιέρεζ, που αποτελεί ευτυχή αποκάλυψη.

Που και πότε?
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 18:00 ODEON OPERA 1 (PRESS)
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 22:30 DANAOS 2
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 20:15 ODEON OPERA 2

Ροζ Τείχος / Pink Wall Πόστερ PosterPink Wall
Ροζ Τείχος
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / 2019 / Έγχρωμο / 85' / ΑΓΓΛΙΚΑ
Του Tom Cullen - Με τους Tatiana Maslany, Jay Duplass, Sule Rimi, Ruth Ollman, Sarah Ovens, T.J. Richardson, Kyle Lima

Μια ερωτική σχέση αρχίζει, φουντώνει και σβήνει, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Έξι επεισόδια από τη ζωή ενός νεαρού ζευγαριού, έξι σκηνές από ένα οικείο ειδύλλιο της μεγαλούπολης, ένα ατμοσφαιρικό ντεμπούτο που σκηνοθετεί ο πρωταγωνιστής του θαυμάσιου «Weekend» (2011) και το εμπιστεύεται ερμηνευτικά στους αυτοσχεδιασμούς των Τατιάνα Μασλάνι και Τζέι Ντιπλάς («Transparent»). Παρουσία του σκηνοθέτη.

Η ιστορία της γνωριμίας και της αποσύνθεσης της σχέσης του Λίον με τη Τζίνα ειπωμένη σε διάρκεια έξι ετών μέσα από έξι αντίστοιχες σκηνές. Το ενδιαφέρον (και αποτελεσματικό) κοίταγμα του σκηνοθετικού και σεναριακού ντεμπούτου του Τομ Κάλεν στις διαπροσωπικές σχέσεις αποκτά πρόσθετη πειραματική βαρύτητα από το γεγονός πως οι έξι αυτές σκηνές δεν είναι αφηγημένες με χρονολογική σειρά.

Στο σταυροδρόμι των «Before» του Λινκλέιτερ και του «5x2» του Φρανσουά Οζόν, το «Ροζ Τείχος» είναι μια φοβερά προσηνής ταινία, στριμωγμένη στο 4:3 κάδρο και κολλημένη σε απόσταση ανάσας που θολώνει τον φακό της κινηματογράφησης και (επιχειρεί να) ξεδιαλύνει μυστήρια ερωτικών σχέσεων που καταλήγουν δηλητηριώδεις ανταγωνισμοί κατορθωμένων πληγών. Νευραλγικής σημασίας οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου με την Τατιάνα Μασλάνι να ξεχωρίζει στο ρόλο του άλφα θηλυκού με την δραματική της ένταση.

Που και πότε?
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 22:30 IDEAL (PRESS)
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 22:15 ODEON OPERA 2