2019 Venice Film Festival Poster

Η πρώτη Αμερικάνικη ταινία του διαγωνιστικού έχει μια indie αισθητική, καθώς πρόκειται για την τελευταία δημιουργία του εξαιρετικού, όσο και ιδιόρρυθμου σκηνοθέτη Noah Baumbach. Πρόκειται για το δραματικό φιλμ Marriage Story, μια παραγωγή του τηλεοπτικού δικτύου Netflix, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Βενετία, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα του θεσμού. Το έργο περιγράφει τον οδυνηρό χωρισμό ενός προοδευτικών αντιλήψεων θεατρικού σκηνοθέτη, του Τσάρλι, από την σύζυγό του, την ηθοποιό Νικόλ, ελπίζοντας πως αυτή η διάλυση του δεσμού θα τον βοηθήσει να δει τον κόσμο με πιο αισιόδοξο μάτι. "Φυσικά και την σεναριακή ιδέα την πήρα από την προσωπική μου περίπτωση διαζυγίου, με την Jennifer Jason Leigh" εξομολογείται ο Baumbach στην πρες κόνφερανς. Δεν είναι πάντως ο μοναδικός από τα στελέχη του έργου, που έχει γευτεί την πίκρα του χωρισμού, καθώς και η πρωταγωνίστρια του Scarlett Johansson, πολύ πρόσφατα είδε τον γάμο της να διαλύεται. "Νόμιζα πως ξαναζούσα στιγμές που βίωσα με πολύ έντονο τρόπο, αναφέρει η όμορφη Νεουορκέζα σταρ. Όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά με τον Noah για να μιλήσουμε για το φιλμ, βρισκόμουν στα τελευταία στάδια της διαδικασίας του διαζυγίου. Καθίσαμε και μιλούσαμε για ώρες, λέγοντας ο καθένας τις άσχημες εμπειρίες που του άφησε αυτή η κατάσταση. Νομίζω πως ετούτη η ταινία τελικά ήρθε για μένα στο πιο κατάλληλο σημείο."


Marriage Story Scarlett Johansson Venice Film Festival 2019 Marriage Story Venice Film Festival 2019
Marriage Story Adam Driver Venice Film Festival 2019 Marriage Story Laura Dern Venice Film Festival 2019

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της ταινίας, είναι μια σεκάνς που όλοι οι χαρακτήρες καταρρέουν κάτω από το βάρος του χωρισμού. ο συμπρωταγωνιστής Adam Driver, για τέταρτη φορά συνεργαζόμενος με τον Baumbach, έδωσε την δική του εξήγηση γύρω από αυτή την σκηνή: "Σε κάθε διαζύγιο υπάρχει μια αίσθηση θεατρικότητας προς τους συμμετέχοντες, που μοιάζουν σαν να υποκρίνονται ο καθένας τους, απλά δεν το πράττουν σε κάποιο σανίδι, αλλά μπροστά στον δικαστή, σε μια αίθουσα δικαστηρίου. Δεν με ξένισε όλη αυτή η διαδικασία, μου έμοιαζε πάρα πολύ με την απόδοση ενός ρόλου." Για να συμπληρώσει ο σκηνοθέτης "Ήταν πολύ δύσκολο να οδηγήσω τους πρωταγωνιστές μου σε μια κατάσταση του να χάσουν τον νου τους, την ψυχραιμία τους, ενόσω είχαν πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ήταν σαν να παρακολουθείς δύο από τους καλύτερους αθλητές να ανταγωνίζονται, πραγματικά σπουδαία εμπειρία."

Marriage Story Adam Driver Laura Dern Venice Film Festival 2019 Marriage Story Laura Dern Venice Film Festival 2019
Marriage Story Scarlett Johansson Venice Film Festival 2019 Marriage Story Scarlett Johansson Venice Film Festival 2019

Την συνήγορο της διαζευγμένης Νικόλ, υποδύεται η σπουδαία Laura Dern, που επίσης δηλώνει παρούσα στο κοσμοπολίτικο Λίντο: "O Noah ήθελε να υπάρχει ένας χαρακτήρας στο σενάριο που να προσωποποιεί την υπόθεση τους διαζυγίου. Ο ρόλος του κάθε δικηγόρου διαζυγίων, είναι το πως υα πετύχει να γίνει ο καλύτερος φίλος του πελάτη του. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο για να το καταφέρει ακόμη και ο πιο έμπειρος νομικός. Από την μεριά του ο πελάτης, ο χωρισμένος, δεν μπορεί να καταλάβει τις συμβαίνει εκείνη την δύσκολη στιγμή, παρά τα αντιλαμβάνεται όλα ψύχραιμα, πολλά χρόνια αργότερα. Όταν όλα βέβαια, έχουν τελειώσει." Το φιλμ αμέσως μετά την διαδρομή του στην Μόστρα, θα ταξιδέψει και σε άλλα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλς, στο Τελουράιντ, στο Τορόντο και στην Νέα Υόρκη.

Η ταινία Marriage Story θα προβληθεί στην χώρα μας τον χειμώνα του 2020.

zerVo

Venice Film Festival 2019