Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (Missing Link) Poster ΠόστερΟ Ευγενικός Κύριος Λινκ

του Chris Butler. Με τις φωνές των Hugh Jackman, Zoe Saldana, Emma Thompson, Stephen Fry, David Walliams, Timothy Olyphant, Matt Lucas, Amrita Acharia, Zach Galifianakis.


Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Λεπτάκια
του zerVo (@moviesltd)

Αν μια από τις αμέτρητες - πλέον - μπράντες που υποστηρίζουν το κινηματογραφικό είδος του animation, επιδεικνύει από την ίδρυση της, εκεί στις αρχές του αιώνα, την μεγαλύτερη σταθερότητα, δημιουργικά, εικαστικά, θεματικά, αυτή δεν είναι άλλη από την Laika Productions, που έστησε και οργάνωσε το αφεντικό της Nike, Phil Knight, πριν την μεταβιβάσει στον γιο του Travis. Από το 2009 που το φιλμικό κομμάτι της φίρμας - μιας και υπάρχει και διαφημιστικό - ασχολείται με δημιουργίες μεγάλου μήκους, μας έχει προσφέρει τέσσερις πολύ σημαντικές στιγμές, όπως την Coraline, τον ParaNorman, τα The Boxtrolls και πιο πρόσφατα τον μαγευτικό Kubo And The Two Strings. Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (Missing Link) ορίζει την πέμπτη feature film, που όπως όλες οι προγενέστερες, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα φτάσει ίσαμε την Οσκαρική πεντάδα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (Missing Link) Quad Poster Πόστερ
Παρότι ο ακάματος Σερ Λάιονερ Φροστ έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην αναζήτηση μυθικών όντων, που ακόμη δεν τα έχει αντικρίσει ανθρώπινο μάτι, με σημαντική κατά την δική του γνώμη επιτυχία, εντούτοις ακόμη δεν έχει καταφέρει να γίνει αποδεκτός ως ισότιμο μέλος, στον εγκυρότερο σύλλογο εξερευνητών της χώρας. Γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συνεχόμενη αντίδραση του ηγέτη της ομάδας, Λόρδου Πίγκοτ Ντάνσμπι, που αρνείται πεισματικά να δεχθεί τον αδικημένο Φροστ στην επιστημονική ομήγυρη. Δείχνοντας υποχωρητικός στις συνεχείς πιέσεις του για να ενταχθεί στο περιορισμένων μελών κλαμπ, θα του αναθέσει την δυσκολότερη αποστολή στα χρονικά: Να ανακαλύψει τα ίχνη του Μεγαλοπόδαρου, να τον εντοπίσει και να επιστρέψει με χειροπιαστές αποδείξεις για την ύπαρξη του.

Αποφασισμένος να μην αφήσει αυτή την μία και μοναδική ευκαιρία να πάει χαμένη, ο Λονδρέζος τζέντλεμαν θα ταξιδέψει μέχρι τις άγριες και κατάφυτες επαρχίες της Ουάσιγκτον ψάχνοντας για το θηριώδες τέρας. Και για καλή του τύχη, δίχως μεγάλο κόπο θα το βρει να περιφέρεται ολομόναχο στην παγωμένη ύπαιθρο. Προς τεράστια του έκπληξη μάλιστα θα πληροφορηθεί πως ο γίγαντας όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει την δυνατότητα να μιλάει, να διαβάζει και να γράφει όπως ο άνθρωπος. Το ατυχές για τον Κύριο Λινκ, όπως θα τον κατονομάσει ο Φροστ, είναι που γνωρίζει καλά πως είναι ο τελευταίος του είδους του και αν επιθυμεί να μείνει ζωντανός θα πρέπει να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην άλλη άκρη της γης, στα δυσπρόσιτα Ιμαλάια για να βρει τους μοναδικούς υπαρκτούς ομοίους του. Τα φοβερά και τρομερά Γιέτι!

Και κάπως έτσι, απλοϊκά και λιτά, χωρίς να έχει φαγωθεί και πολύς χρόνος σε εισαγωγές και επεξηγήσεις, θα εκκινήσει το μακρύ ταξίδι, από τα αμερικάνικα όρη μέχρι τα ασιανά βουνά, για την ετερόκλητη τριάδα των ηρώων, κάτω όχι από τις ευνοϊκότερες των συνθηκών, μιας και πάντοτε στο κατόπι τους θα βρεθούν τα τσιράκια του μοχθηρού Πίγκοτ. Τριάδα? Ακριβώς! Διότι ανάμεσα στο εκκεντρικό ον με την ανθρωπολαλιά και τον φιλόδοξο εξερευνητή, θα προστεθεί και η πάμπλουτη, ελέω κληρονομιάς που της άφησε μόλις ο απελθών ηλικιωμένος σύζυγός της, Αντελίνα, που μια φορά κι έναν καιρό υπήρξε ταίρι με τον Εγγλέζο σερ. Και φυσικά ως άτακτο κορίτσι, θα προσθέσει μερικά ακόμη ζόρια, στην διασκεδαστική βόλτα της ομήγυρης, που έχει να διασχίσει τρεις ηπείρους και έναν ολόκληρο ωκεανό.

Τοποθετημένη στα τέλη του 19ου αιώνα, η ιστορία δανείζεται όχι και λίγα στοιχεία από το πιο πολυδιαβασμένο πόνημα του Jules Verne, καθώς οι κυνηγημένοι από τους κακούς, φυγάδες, ζωγραφίζουν τα βήματα τους στον χάρτη, ωσότου να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό στα βάθη της Ανατολής. Και σε κάθε τους στάση, όπως την παρουσιάζει επιλεκτικά το σενάριο, έχουν να κοντράρουν και μια καινούργια περιπέτεια - εμπόδιο που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την έτσι κι αλλιώς τίγκα στις αντιξοότητες απόπειρα τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν απουσιάζει το χιούμορ, άλλοτε πιο εκλεπτυσμένο, κατά περιπτώσεις ακόμη και σπαρταριστό, που πηγάζει κατά κύριο λόγο από την πραγματικά αστεία μόστρα του Κυρίου Λινκ, που ο ίδιος είχε αποδώσει στον εαυτό του το όνομα Σούζαν! Χαμός, ειδικά όταν οι ατάκες συνοδεύονται από την έτσι κι αλλιώς γλαφυρή χροιά της φωνής του Galifianakis.

Με πείρα ετών στο να δανείζει την φωνή του σε animation ήρωες, από τον καιρό των Happy Feet, Flushed Away και Rise Of The Guardians, ο αεράτος Hugh Jackman δίνει άλλο κύρος στην συνολική παραγωγή, υποδυόμενος τον αναστατωμένο Ιντιάνα Τζόουνς της Αλβιόνας, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τους παλμούς του διαλεχτού περίγυρου του, που ορίζουν η Zoe Saldana, ο Stephen Fry, o Timothy Olyphant, ο Jackie Earle Haley. Σε γενικές γραμμές πάντως, μολονότι το στοπ μόσιον της Laika δεν αφήνει την μοναδική υπόνοια αμφισβήτησης της ικανότητας στο σχέδιο του στούντιο, εντούτοις η ιστορία αυτή την φορά δεν διαθέτει την δυναμική των περασμένων του κομψοτεχνημάτων. Οι χαρακτήρες πέραν του wanabe Φιλέα Φογκ, που δεν είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής του στόρι, δεν διαθέτουν το ιδιαίτερο βάθος εκείνο, ώστε να τοποθετήσουν τον Missing Link στο πάνω πάνω ράφι των πιο αξιομνημόνευτων κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας. Διασκεδαστικός και κεφάτος μεν, αλλά επ ουδενί αντάξιος διάδοχος του εκπληκτικού Kubo!

Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ (Missing Link) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 18 Απριλίου 2019 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική