Η Κατάρα της Γιορόνα (The Curse Of La Llorona) Poster ΠόστερΗ Κατάρα της Γιορόνα

του Michael Chaves. Με τους Linda Cardellini, Roman Christou, Jaynee-Lynne Kinchen, Raymond Cruz, Patricia Velásquez, Marisol Ramirez, Sean Patrick Thomas, Tony Amendola.


Και κλάμα η κυρία ρε παιδάκι μου...
του zerVo (@moviesltd)

Η φοβιστική ιστορία της Λα Γιορόνα, γεννήθηκε στις πάμφτωχες επαρχιακές ζώνες της χώρας των Αζτέκων, για να μεταδοθεί μέσα από την παράδοση και να γίνει πασίγνωστη σε ολάκερη την Λατινική Αμερική, κάπου στις αρχές του 17ου αιώνα. Το ιδιαίτερα ανατριχιαστικό ύφος του μοιραίου δράματος γύρω από την Γυναίκα που Κλαίει, μετέτρεψε τον λαϊκό μύθο, σε έναν πραγματικό θρύλο, που μέσα από τις αφηγήσεις και τα τραγούδια πέρασε στο θέατρο και κατόπιν στον κινηματογράφο, με αφετηρία τα πρωτόγονα Μεξικάνικα ομώνυμα horror, με πιο διάσημο εξ αυτών το φιλμ του 1961 του Rafael Baledon. Η μορφή της σπαραχτικής μαυροντυμένης κυράς, απαντήθηκε σε αρκετές ταινίες έκτοτε - με πιο γνωστή στο φιλμ Mama του 2013 - μέχρι που η Warner αποφάσισε να την εντάξει στην σφαίρα του σίριαλ των Conjuring, δίνοντας της την αυτόνομη οντότητα που πάντα καρτερούσε στο The Curse Of La Llorona. Με λίγο απρόσεχτη, είναι η αλήθεια, υλοποίηση.

Η Κατάρα της Γιορόνα (The Curse Of La Llorona) Quad Poster Πόστερ
Μπροστά σε μια από τις πιο δύσκολες, όσο και μυστηριώδεις, περιπτώσεις που έχει αναλάβει στην καριέρα της ως κοινωνική λειτουργός, βρίσκεται η δυναμική Άννα Τέιτ - Γκαρσία, καθώς τα δύο αγόρια που μόλις κατάφερε να αποσπάσει από την παρανοϊκή οργή της ανεξέλεγκτης μάνας τους, θα βρεθούν νεκρά πλάι στην αποβάθρα της Πόλης των Αγγέλων. Έχοντας αδυναμία να εξηγήσει το πως κατάφεραν τα ανήλικα να αποδράσουν από το άσυλο και να βρεθούν έρμαια στις ορέξεις των δολοφόνων, φοβισμένη ως διαζευγμένη μητέρα και η ίδια δύο παιδιών, θα βρεθεί στο στόχαστρο της χαροκαμένης γονιού, που θα την κατηγορήσει ανοικτά πως έκλεψε μέσα από την προστατευτική της αγκαλιά τα βλαστάρια της, οδηγώντας τα, εν αγνοία της, στον θάνατο.

Αφού τα εξέθεσε στην μήνη της φρικιαστικής Γιορόνα, του γυναικείου πνεύματος που ζει αιώνια και σκορπά τον τρόμο, παίρνοντας εκδίκηση για το Κακό που εκείνη προκάλεσε στα δικά της τέκνα, τιμωρώντας τον πατέρα τους και σύζυγό της για απιστία. Μια μεταφυσική προέκταση στην ήδη υπάρχουσα αγωνία της διαζευγμένης γυναίκας, που θα αντιληφθεί σύντομα πως η κατάρα είναι ζωντανή και ήδη έχει διαβεί το κατώφλι και του δικού της σπιτικού. Απειλώντας να πάρει κοντά της ότι πιο αγαπημένο έχει στον κόσμο, τον μικρούλη της Κιμ και την χαριτωμένη Σαμ, που διαρκώς βλέπουν μπροστά τους να τους καλεί το σκελετωμένο της φάντασμα.

Πρόκειται για τον έβδομο κρίκο στην αλυσίδα των φοβιστικών ταινιών με βάση Το Κάλεσμα, διασύνδεση που επεξηγείται απλώς, μέσα από μια αναφορά του ιερέα (ο ηθοποιός Tony Amendola στον ίδιο ρόλο που τον είδαμε και στην Annabelle) που αναλαμβάνει τον εξορκισμό του στοιχειού, σε κάποια σύμβολα που ήδη έχει μελετήσει το ζεύγος των μέντιουμ Εντ και Λορέιν Γουόρεν. Το άσχημο είναι που αυτός ο συσχετισμός δεν επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, ώστε να δέσει με τα πολύ προσεγμένα προηγούμενα τεύχη, σαν να σου δίνει την ιδέα πως είναι αρκετή η τοποθέτηση της πλοκής στις αρχές των 70s για να συνεχιστεί ο μύθος. Και κάπως έτσι, παρότι η φολκορικής υπότασης βάση, είναι δυνατή, το υπόλοιπο απλοικότατο σενάριο, μοιάζει μεν συνεπές στο timeline, όμως ξεκρέμαστο σε συνάφεια και όχι ανάλογα σωστά σχεδιασμένο.

Έτσι η παρθενική, μεγάλου μήκους, δημιουργική απόπειρα του Μεχικάνικων ριζών Michael Chaves, εξαντλείται σε κάποια ξαφνιάσματα, στις στιγμές που το σκιάχτρο της Λα Γιορόνα σκάει στο πλάνο από το πουθενά, μην δίνοντας στις στιγμές έντασης μια δόση γιαπωνέζικου Grudge τύπου, που θα ταίριαζε άψογα με το θέμα. Ένα κοινότυπο κινηματογραφικό προϊόν φόβου, τιγκαρισμένο στα κλισέ, που χάνει πολύ γρήγορα την παραδοσιακή του ταυτότητα, για να καταλήξει ως μία ακόμη κόντρα του Ηθικού με το Κολασμένο, με την δεδομένη χάπι εντ απόληξη. Όπως και με το κλείσιμο του ματιού στο ύστατο πλάνο, στο ενδεχόμενο της συνέχειας, που φαντάζει πάρα πολύ πιθανό αν συγκρίνει κανείς το πενιχρό κόστος παραγωγής, με τον εικοσαπλάσιο τζίρο που πέτυχε το φιλμ στα box office.

Η Κατάρα της Γιορόνα (The Curse Of La Llorona) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 18 Απριλίου 2019 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική