Η Μεγάλη Κακιά Αλεπού και Άλλες Ιστορίες (Le Grand méchant renard et autres contes) Poster ΠόστερΗ Μεγάλη Κακιά Αλεπού και Άλλες Ιστορίες

των Benjamin Renner, Patrick Imbert. Με τις φωνές των Céline Ronté, Boris Rehlinger, Guillaume Bouchède, Guillaume Darnault, Damien Witecka, Antoine Schoumsky, Kamel Abdessadok, Jean-Loup Horwitz


Η Αλεπού 100, τα Κοτοπουλάκια 101!
του zerVo (@moviesltd)

Και η πλακίτσα για την σινεφίλ πιτσιρικαρία, του μέχρι μονοψήφιου ψηφίου ηλικίας, συνεχίζεται χωρίς αναπνοή, καθώς η εγχώρια διανομή φροντίζει στο εβδομαδιαίο καλεντάρι της να υπάρχει, τουλάχιστον ένα, animation που να προσελκύει την παιδική τους ματιά στην σκοτεινή αίθουσα. Αυτή την φορά το κινούμενο σκίτσο δεν αποτελεί παραγωγή κάποιου από τα φημισμένα στούντιος, που δίχως άλλο έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την ποιότητα, αλλά ορίζει πόνημα γεννημένο στην Γαλλία, παρμένο από την ομώνυμη νεανική νουβέλα, που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του ντουέτου Renner / Imbert, οι οποίοι ελάχιστα έτη πριν είχαν φτάσει ίσαμε την Οσκαρική πεντάδα της συγκεκριμένης κατηγορίας, με το έξοχο Ernest & Celestine.

Η Μεγάλη Κακιά Αλεπού και Άλλες Ιστορίες (Le Grand méchant renard et autres contes) Quad Poster Πόστερ
Κουτοπόνηρος πελαργός, που δεν δείχνει και τόσο κέφι να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του, πείθει φράξια από καλοπροαίρετα ζωάκια της επαρχιακής φάρμας, να αναλάβουν την δική του υποχρέωση και να μεταφέρουν το νεογέννητο μωρό στο σπίτι της φαμίλιας που το καρτερεί με αγωνία, κάπου έξω από την Αβινιόν. Μια διαδικασία που για το εύστροφο γουρουνάκι, το υπομονετικό κουνελάκι και την ανακατωσούρα πάπια, θα αποδειχτεί υπερβολικά δυσκολότερη από ότι είχαν αρχικά φανταστεί οι τρεις φίλοι.

Γαλίφης λύκος που θέλει να βάλει χέρι στο κοτέτσι χωρίς καν να κουραστεί, καταφέρνει να τουμπάρει την αγαθή αλεπού να πραγματοποιήσει εκείνη την έφοδο και να αρπάξει από την κλώσα τα αυγά της. Και πραγματικά η Κυρά Πονήρω θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το σχέδιο της και να οδηγήσει στο λημέρι της την λιχουδιά, με την μοναδική διαφορά πως καθώς από τα αυγά ξεπεταχτού κοτόπουλα, αυτά θα πιστέψουν πως εκείνη είναι η μαμά τους! Και άντε τώρα να πείσεις τα φωνακλάδικα κλωσόπουλα για το αντίθετο!

Χριστούγεννα πλησιάζουν και στην φάρμα όλα τα ζωάκια προετοιμάζουν το γιορτινό σπιτικό τους, ελπίζοντας να τα επισκεφτεί κι εκείνα ο Άι Βασίλης. Από παρανόηση ο χαζός λαγός θα νομίσει όμως πως έχει προξενήσει κακό στον Σάντα, με συνέπεια βρίσκοντας συνεργούς τον περιπλανώμενο σκύλο και την ανεκδιήγητη πάπια να επιχειρήσουν να υποδυθούν εκείνοι τον κοκκινοφορεμένο Άγιο που μοιράζει δώρα σε όλο τον κόσμο! Ευτυχώς λίγο πριν ανέβουν στο έλκηθρο και τα κάνουν μαντάρα, που η αλήθεια θα αποκαλυφθεί!

Από τις τρεις αυτοτελείς ιστοριούλες, διάρκειας κοντινής στο 25λεπτο, απαρτίζεται αυτή η σπονδυλωτή ταινία, με όλες τους να ξεκινούν μέσα από τα στενά όρια του αγροκτήματος, εκεί που η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο κοντινή με αυτή που πιστεύει ο κοινός νους. Με την φαντασία να ξεχειλίζει στο κτίσιμο της θεματικής της κάθε βινιέτας, τα ζωάκια πέρα από την ανθρώπινη επίβλεψη, κάνουν κυριολεκτικά του κεφαλιού τους και πέφτουν σε αρκετά διασκεδαστικές, ειδικά για την (πολύ) ανήλικη ματιά, περιπέτειες.

Με λιτότατο σχέδιο, που μοιάζει υπερβολικά ελλειπτικό, κυρίως σε ότι έχει σχέση με τα φόντα, που σε άλλες περιπτώσεις προβάλλονται πολύχρωμα και όχι ολόλευκα, το φιλμ περνάει στην συνείδηση των λιλιπούτειων θεατών του, δια μέσου των εύπεπτων αλληγοριών, ηθικά διδάγματα και αξίες που θα τους χρησιμεύσουν μελλοντικά ως συμβουλές, στο κτίσιμο και του δικού τους χαρακτήρα. Όμορφο, όχι ξεχωριστό, ούτε πρωτότυπο το Φραντσέζικο animation, ακολουθεί στην πορεία του την συλλογιστική πιότερο των σλάπστικ Looney Tunes, παρά των πιο περίπλοκων - και σαφέστατα ποιοτικότερων - Chicken Run η Barnyard που παρομοίως λαμβάνουν χώρα μέσα στον μικρόκοσμο της φάρμας.

Η Μεγάλη Κακιά Αλεπού και Άλλες Ιστορίες (Le Grand méchant renard et autres contes) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 8 Μαρτίου 2018 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική