Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι (Star Wars: The Last Jedi) Poster ΠόστερStar Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι

του Rian Johnson. Με τους Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laura Dern, Benicio del Toro


Η αποτυχία είναι ο καλύτερος δάσκαλος!
του zerVo (@moviesltd)

Θεωρώ εαυτόν, από τους φανατικότερους υποστηρικτές της θρυλικής μαρκίζας. Έχοντας μάλιστα βιώσει από κοντά και σε πρώτη προβολή την φρενίτιδα που συνόδευσε κάθε έξοδο των επεισοδίων IV έως VI (που ουδέποτε ξεπεράστηκε στην πορεία, από κανέναν LOTR, από κανέναν Potter, από κανένα σίνε σίριαλ γενικότερα) αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά το τι ακριβώς σημαίνει προσμονή για το κάθε νέο Episode. Με την μόνη διαφορά όμως, πως ανήκω σε εκείνο, το διόλου μαζεμένο, μικρό ή περιορισμένο αριθμητικά υποσύνολο των φανς, που πιστεύει πως τα πάντα ολοκληρώθηκαν με την πτώση των τίτλων τέλους του μυθικού Return Of The Jedi. Έκτοτε είτε στην φάση πρίκουελ, είτε στην από προ διετίας επανεκκινούμενη πορεία μετεξέλιξης του είδους, δεν συγκινούμαι ιδιαίτερα, μιας και δεν θωρώ πως υπάρχει εξέλιξη, παρά μόνο διαρκές αναμάσημα των όσων είδαμε στην εισαγωγική δια χειρός Lucas τριλογία. Οι φονταμενταλιστές της Force είναι βέβαιο πως έχουν διαφορετική άποψη και πολύ καλά πράττουν, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει όμως πως η ιδιοκτήτρια του τίτλου Disney, δεν ξεζουμίζει την έννοια Star Wars, έχουσα ως μοναδικό, αποκλειστικό στόχο το κέρδος. Συνεπώς αυτό δεν είναι σινεμά, παρά εκμετάλλευση της (μάλλον νοσταλγικής) αγάπης του κοινού για κάτι που η έμπνευση του έσβησε πολλές δεκαετίες πριν.

Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι (Star Wars: The Last Jedi) Quad Poster Πόστερ
Με εξασθενημένο το ηθικό και με τις δυνάμεις τους να τις εγκαταλείπουν οι πολεμικές αστρικές διμοιρίες της Αντίστασης παλεύουν με νύχια και με δόντια να αποφύγουν την επίθεση της στρατιάς του - καθοδηγούμενου από τον διαβολικό Ηγέτη Σνόουκ - Πρώτου Τάγματος, που ενδεχόμενα θα αποφέρει και την ταπεινωτική τους ήττα. Κατά την διάρκεια της καταιγίδας των πυρών ενάντια στους ταλαιπωρημένους επαναστάτες, θα τραυματιστεί βαριά η αρχηγός τους, Στρατηγός Λέια Οργκάνα, που θα επιβιώσει του ολέθρου κάνοντας χρήση της ασπίδας της Δύναμης. Με την διοίκηση να περνά προς το παρόν στα χέρια της ανθρωποειδούς και πιο μετριοπαθών αντιλήψεων Υποναυάρχου Αμίλια Χόλντο, δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους οι εσωτερικές έριδες, με προεξάρχουσα εκείνη που αφορά στην επιθετική δράση του επιπόλαιου και παρορμητικού πιλότου Πο Ντάμερον, που περισσότερο αρνητικά, παρά θετικά αποτελέσματα επιφέρει στην Αντίσταση.

Την ίδια στιγμή στο απομονωμένο και άγονο νησί που γεννήθηκε ο θρύλος των Τζεντάι, ο αυτοεξόριστος και ζορισμένος ψυχικά από την απροσδόκητη τροπή που πήρε η μετάδοση της γνώσης του στον γιο του αδελφικού του φίλου, Χαν Σόλο και της Λέια, Κάιλο Ρεν, που τον έχει μετατρέψει σε ένα ανεξέλεγκτα φονικό όπλο υπέρ του Τάγματος, θα απορρίψει μονομιάς την πρόταση της άφοβης νεαρής Ρέυ, για να γίνει ο μέντορας της και να της μεταβιβάσει όλη του την σοφία. Οι επιδεξιότητα που θα δείξει το κορίτσι στις επαφές της με την Force, αλλά και η μυστηριώδης εξ αποστάσεως επικοινωνία που έχει με τον Κάιλο, θα είναι τα στοιχεία που θα πείσουν τον Τελευταίο των Τζεντάι να της δώσει την μαθησιακή ευκαιρία.

Ακριβώς την αντίστοιχη ώρα, που θα ξυπνήσει από το κώμα ο πρώην υπέρμαχος της Σκοτεινής Πλευράς, που μόλις πέρασε στην πλευρά των επαναστατών ιπτάμενος Φινν και μαζί με την εξίσου δυναμική ομάδα του, θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τα ίχνη της ξεχωριστής, όπως πιστεύουν, Ρέυ. Πρώτο τους μέλημα, μολονότι η ηγεσία της Αντίστασης δεν το κρίνει σκόπιμο και ασφαλές, θα είναι να αποκόψουν το Τάγμα από την πληροφόρηση για το που ακριβώς κρύβεται το κορίτσι, μια κίνηση που αυτόματα θα εκτοξεύσει τα επίπεδα ασφάλειας, προκειμένου να λάβει χώρα η πολυπόθητη εκπαίδευση της Special One.

Για να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς με όσους επιχειρούμε να ανοίξουμε κουβέντα κινηματογραφική, θα πρέπει να εκκινήσουμε από το σημείο μηδέν του ριμπούτ, δηλαδή το προηγούμενο τσάπτερ The Force Awakens, που υπήρξε μια σχεδόν γραμμή προς γραμμή αναπαράσταση του A New Hope. Νοσταλγική αφήγηση που σε συνδυασμό με τα υπέροχα οπτικοακουστικά εφέ, το πρωτοεμφανιζόμενο καστ και την αβάσταχτη δυναμική του τίτλου, δημιούργησαν απολαυστικές συνθήκες θέασης. Τι καλύτερο λοιπόν για την συνέχεια, από την αναπαλαίωση της ίδιας της συνέχειας, που ως γνωστόν στα υπεραιωνόβια χρονικά του σινεμά, ορίζει το σίκουελ εκείνο που όσο κανένα άλλο βάζει πλάτη τον προκάτοχο του. Οι αναφορές από το πρώτο ίσαμε το τελευταίο δευτερόλεπτο στο ανυπέρβλητο The Empire Strikew Back είναι διαρκείς και υπέρ το δέον τονισμένες. Ομοίως εδώ συναντάμε περίπτωση προδοσίας, ομοίως αποκαλύπτεται ένα μοιραίο και αναβράζων την εξέλιξη μυστικό, ομοίως παίζει χαρακτήρας που ταλαντεύεται ψυχικά ανάμεσα στο ποια ακριβώς πλευρά πρέπει να ακολουθήσει.

Το μυστικό στην αφήγηση που χρησιμοποιεί το The Last Jedi, είναι πως κινεί την δράση πάνω σε έναν τριπλό άξονα, με τις αντίστοιχες θεματικές ρουμπρίκες να παίζουν ανεξάρτητες, όσο και αλληλένδετες, αυτόνομες αλλά συνάμα προσθέτουν υλικά η μία στην δομή της άλλης, κολπάκι που πιστώνεται εξ ολοκλήρου ο δαιμόνιος Rian Johnson, που έχει δώσει αν μη τι άλλο τα διαπιστευτήρια του. Βεβαίως καθεμιά επιμέρους υποιστορία, διανθίζεται στο διάβα της από μακροσκελείς και εντυπωσιακές στην απεικόνιση τους σεκάνς μαχών - αναμφίβολα ανθολογική εικαστικά, εκείνη που λαμβάνει χώρα πάνω στο εναλλασσόμενης, άλικης απόχρωσης, άλας - στοιχείο που αυτόματα όμως μεγεθύνει χωρίς ίχνος οικονομίας την χρονική διάρκεια του Τζεντάι. Χαράς ευαγγέλια για τους φανατικούς φίλους του που δεν θα ήθελαν με τίποτα να τελειώσει, για όλους τους υπόλοιπους όμως, που τελεία δεν μπαίνει ποτέ στο αέναο ετούτο saga τι γίνεται? Ομοίως δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των γραμμών που κτίζουν την ιστορία, με όλα όσα λαμβάνουν χώρα στην απόκρημνη ατόλη, να εμφανίζουν κατά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο της πλοκής σε σύγκριση με τα έτερα δύο τρέχοντα την κούρσα, έστω κι αν δεν διαθέτουν την πιο λαμπερή, φανφαρόνικα φωτογραφημένη και εφετζίδικη αφήγηση.

Εδώ όμως έρχεται να προστεθεί η απορία του ψάλτου. Ποιο ακριβώς είναι το στοιχείο που κάνει αυτό το παρακλάδι του Πολέμου των Άστρων ξεχωριστό και διάφορο από τα αντίστοιχα young adult στιχάκια - του Hunger Games ή του Divergent, στων οποίων το επίκεντρο εμφανίζεται χαρισματικό σε ψυχή και σώμα κοριτσόπουλο. Όσο για τα (θεωρητικά βαθύτερα) μηνύματα που προσφέρει το Episode 8 δεν είδαμε δα και καμία ειδική καινοτομία στον ορίζοντα, ούτε καμία μεγάλη έκπληξη να σκάει στο πανί. Το αιώνιο ερωτηματικό πλανάται στην ατμόσφαιρα, για το πως κανείς δυναμικός, εύρωστος, εκπαιδευμένος άριστα και με χάρες που τον καθιστούν ξεχωριστό, πολεμιστής, δύναται να περάσει την κόκκινη γραμμή που χωρίζει την Αρετή από την Κακία. Ποιο είναι το συστατικό εκείνο που έλκει ακόμη και τους πιο καλοσχηματισμένους και αμόλυντους χαρακτήρες να επιλέξουν να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να πολεμήσουν κόντρα στους μέχρι πρότινος κομπανιέρους τους? Απαντήσεις περισσότερες, αν και δεν προσμένω τίποτα ανατροπές κορυφαίες, πέραν αυτών της κοπιαριστής αναπαραγωγής, στο επόμενο τεύχος, σε δύο χρονάκια από σήμερα.

Μπορεί να μην το περίμενε κανείς πριν αρχίσουν οι τίτλοι έναρξης και η κάτω από την εμβληματική μουσική επένδυση του Williams εισαγωγή να κυλούν με φόντο τον μακρινό γαλαξία, αλλά το σπουδαιότερο δώρο που προσφέρει στο κοινό του το The Last Jedi, είναι η μορφή, η εικόνα και το κύρος της περσόνας που αναγράφει η πινακίδα του. Ο Λουκ Σκάιγουόκερ, ώριμος, πάνσοφος, δάσκαλος, είναι εδώ, αγέρωχος και πεισμωμένος, πανέτοιμος να δώσει ακόμη μια παράσταση, διαφορετική από εκείνη του νεαρούλη με το φωτόσπαθο που ξέραμε μέχρι τα τώρα. Διόλου τυχαία λοιπόν ο Mark Hammil, ο αστέρας που συνέδεσε όσο κανείς το όνομα του με την σειρά, εδώ αποδίδει την κορυφαία ερμηνεία σε ολάκερη την καριέρα του, ξεπερνώντας ίσως και όλους τους αντίστοιχους μέντορες, καθηγητές, δασκάλους που είδαμε σε παλαιότερες εκδοχές του θρύλου. Από κοντά του και η Λέια, το αδελφάκι του, το αίμα του, στο κύκνειο άσμα της Carrie Fisher, δίνει κι εκείνη από την μεριά της, αποδεχόμενη την αφιέρωση της παραγωγής, έναν τόνο ακόμη πιο συγκινητικό και μελοδραματικό στο όλο σύνολο.

Που κλείνει και πάλι υποσχετικά, για όσα θα εξελιχθούν στο επεισόδιο 9, με το οποίο πέφτει η αυλαία της τρίτης τριλογίας. Εκεί που αναμένεται φινάλε εκρηκτικό και δαιμονισμένο, μακάρι και εμπνευσμένο κατάτι παραπάνω από ένα απλοικό κόπυ πέιστ. Που δεν μας χαλά, εμείς το ορίτζιναλ το έχουμε βιώσει ζωντανό επί της οθόνης. Αλλά δεν μας λέει και κάτι το μοναδικό, το άλλο. Όπως μοναδικό και άλλο υπήρξε εκείνο το Star Wars.

Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι (Star Wars: The Last Jedi) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική