Kingsman: Ο χρυσός κύκλος (Kingsman: The Golden Circle) Poster ΠόστερKingsman: Ο χρυσός κύκλος

του Matthew Vaughn. Με τους Colin Firth, Julianne Moore, Taron Egerton, Mark Strong, Halle Berry, Elton John, Channing Tatum, Jeff Bridges


Παρατράβηξε...
του zerVo (@moviesltd)

Και ποιος δεν το περίμενε πως θα φτάναμε σε αυτό το σημείο? Με την οριστική αποχώρηση του ενός και μοναδικού 007 από το genre, που επέλεξε, σοφά εκτιμώ, να μην κοιτάζει κατάματα το σινεμά σαν διασκέδαση, πια, αλλά σαν τέχνη, έκαναν την εμφάνιση τους οι καλοθελητές εκείνοι, που τόσο καιρό εποφθαλμιούσαν, μα ουδέποτε πετύχαιναν να πάρουν την θέση του. Εναλλακτικοί Τζέιμς Μποντ όπως του παλιού καλού καιρού, ενίοτε αγριεμένοι, άλλοτε αποφασιστικοί, πάντοτε στυλιζαρισμένοι και καμιά φορά ακολουθώντας την προσταγή της μόδας, για εναλλακτικές μεθόδους δράσης, ει δυνατόν και σατιρικές αν τους παίρνει. Κάπως έτσι μπήκε στον χορό το 2014 η συντροφιά των πρακτόρων της Kingsman παρουσιάζοντας μια ιδιόμορφη, πολύ ενδιαφέρουσα και πέραν των προσδοκιών κινηματογραφική σύνθεση. Ότι οι κομπανιέροι, σε πείσμα των όσων είχαν συμβεί στο φινάλε του πρωτότυπου, θα επέστρεφαν όλοι, δεν πλήρωνε καν στο στοίχημα, αφού ήταν εμφανής η πρόθεση της Fox να διατηρήσει ζωντανό ένα χρυσοφόρο, όπως προβλεπόταν, πρότζεκτ. Το ερώτημα που πλανιόταν μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του Episode II, ήταν αν αυτό το τεύχος θα προκαλούσε την ίδια ευχάριστη έκπληξη στους οπαδούς του. Η προσωπική μου άποψη είναι πως όχι, το πρώτο σίκουελ, δεν τα κατάφερε όπως αρχικώς περίμενε.

Kingsman: Ο χρυσός κύκλος (Kingsman: The Golden Circle) Quad Poster Πόστερ
Ένας ακριβώς χρόνος έχει διαβεί από την στιγμή που ο ρούκι της ανεξάρτητης διεθνούς υπηρεσίας πληροφοριών Κίνγκσμαν, Γκάρι "Έγκσυ" Άνγουιν, θα καταφέρει να σώσει την ανθρωπότητα από τις καταστροφικές ορέξεις του παρανοϊκού Βάλενταιν και πλέον, χάρη και στην δραματική απώλεια του ανθρώπου που τον στρατολόγησε, Χάρι Χαρτ, έχει αποκτήσει τον τίτλο του Γκάλαχαντ στην ιεραρχία της. Έχοντας επιλέξει, όμως, αντί για την ρουτίνα της καθημερινότητας, έναν τρόπο ζωής που σφύζει από αδρεναλίνη, ο Έγκσυ και πάλι θα βρεθεί στο μέσον των πυρών, καθώς την στιγμή που εκείνος διασκεδάζει μαζί με την γαλαζοαίματη αγαπημένη του, στην πατρίδα της την Σουηδία, μια ομάδα τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων θα πλήξει την βάση της οργάνωσης στην Βρετανία, ισοπεδώνοντας την και στέλνοντας στον άλλο κόσμο, όλους, πλην ενός, τους καλούς του συντρόφους.

Με συντροφιά τον μοναδικό επιζώντα από τον όλεθρο, τον δαιμόνιο Μέρλιν, ο νεαρός κατάσκοπος, θα διαβεί, όπως προστάζει το πλάνο Β, τον Ατλαντικό, για να έλθει σε επαφή με τα μέλη της κοινών αρχών υπηρεσίας Στείτσμαν, που εδρεύει στο Κεντάκι, έχοντας σαν προκάλυμμα τους χώρους ενός αποστακτηρίου ουίσκι μπέρμπον. Εκεί που θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο συνταρακτικές αποκαλύψεις. Αρχικά με το γεγονός πως ο μέντορας του δεν είναι νεκρός, αλλά έχει επιβιώσει του εξ επαφής πυροβολισμού, έχοντας απολέσει ολοσχερώς, εκτός από το ένα μάτι και την μνήμη του, αλλά και με το ότι έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των τρομοκρατών που η ομάδα του καλείται να αντιμετωπίσει και αφορά στην καλά κρυμμένη συμμορία της Πόππυ Άνταμς, με την ονομασία Χρυσός Κύκλος, που οσονούπω θα κάνει την απειλή της πραγματικότητα, διοχετεύοντας στον κόσμο μέσω της αγοράς των κοινών φαρμάκων, μια δολοφονική τοξίνη, που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό αρχικά εκζέματα, κατοπινά μανία και παράλυση, πριν τον καταλήξει σε οδυνηρό θάνατο.

Και κάπως έτσι δίνεται ο κλότσος για να κυλήσει μια ακόμη περιπέτεια βγαλμένη από την έμπνευση των Dave Gibbons και Mark Millar, όπως οι δύο τους αποτύπωσαν στο φημισμένο και μοσχοπουλημένο κόμικ. Που ήδη έχοντας ρολάρει από το προηγούμενο πρώτο επεισόδιο, δεν χρειάζεται καν χρόνο να ξοδέψει για μπει αποξαρχής στον κόσμο των εκρήξεων και των ακατάπαυστων κυνηγητών με οτιδήποτε (καθόλη την σημασία της λέξης) πολυμορφικό αμάξι μπορεί να σκεφτεί ο νους. Τα δεδομένα δε της κατανομής των βασικών ηρωικών χαρακτήρων, παραμένουν ατόφια, με το παλικαράκι μας, ερωτευμενάκι με την πριγκίπισσα και διάδοχο του θρόνου των Σβερίγκ, να έχει φτιάξει μια χαρά άλλοθι για να καλύψει την αληθινή του ταυτότητα. Μόνο που τα συνεχή του πέρα δώθε, θα ραγίσουν, στο ρομαντικό υποστόρυ, την καρδούλα του κοριτσιού που δικαιολογημένα θα μουτρώσει, φορτώνοντας τον φουκαριάρη τον Έγκσυ - σε μια από τα ίδια, εμφάνιση, ο ταλαντούχος Taron Egerton - με ένα επιπλέον άγχος για το πως θα φέρει βόλτα την καινούργια πρόκληση στην πρακτορική του καριέρα.

Οι ιδιορρυθμίες στο σερβίρισμα της πειραγμένης ετούτης spy adventure, ουχί απρόβλεπτες από την ώρα που ο ντιρέκτορ ακούει στο ονοματεπώνυμο Matthew Vaughn, παίζουν επί της οθόνης μονίμως, σε διάρκεια και το κυριότερο φωναχτά. Μια φορά, δυο φορές, τρεις, ε μα πια! Χοντράδες που στην έναρξη τους, ενδεχόμενα να προκαλέσουν την δημιουργία ευχάριστης διάθεσης, στην πορεία όμως μη διαθέτοντας το παραμικρό όριο, το πιο πιθανό είναι να ενοχλήσουν, να γίνουν κουραστικές και εντέλει να βαρύνουν την θέαση, που πλέον στερείται κάθε ίχνος σοβαρότητας. Είναι η στιγμή που θα καρτερούσα να παρέμβει η πείρα της τετράδας των οσκαρούχων συμμετεχόντων στο φιλμ - φυσικά ο επιστρέψας Colin Firth, η όσο μεγαλώνει και πιο κούκλα, κακίστρω εδώ, ευφυής αρχηγός του καρτέλ Julianne Moore, ο Jeff Bridges σαν agent Σαμπάνιας και η τεχνηέντως αγνώριστη και μοναδική που έχει πάρει Bondικό άρωμα Halle Berry ως άσος των υπολογιστών Τζίντζερ Έιλ - για να σώσει κάπως την κατάσταση και για να είμαι ειλικρινής σε ουκ ολίγα σημεία βάζει μια τάξη στις φρενήρεις διαθέσεις του Εγγλέζου Μίστερ Kick-Ass για ακόμη πιο εκκεντρικές φάρσες. Που στις περισσότερες θύμα πέφτει και μάλιστα σε αυτή την ηλικία, ο φουκαράς ο Elton John, που προφανώς είδε από μια χαραμάδα είδε φως, μπήκε και τον καστάρανε τιμής ένεκεν στον ρόλο του πειραματόζωου = ανέκδοτο...

Οι βίαιες στιγμές, πλήρεις σε μαύρο χιούμορ κυριαρχούν, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το ορίτζιναλ, δίνοντας την εντύπωση πως το κοινό είναι εκείνο που τις απαίτησε και ο Vaughn του έκανε την χάρη. Λάθος. Το κοινό αν έχει ζητήσει ένα πράγμα, είναι κάποιο υποκατάστατο τουλάχιστον αξιοπρεπές, εκείνου που απόλεσε από την ώρα που ο νούμερο ένα κινηματογραφικός πράκτορας, μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα σε piece of art. Και οι τύποι αυτοί από την Kingsman, αστείοι δεν λέω, κεφάτοι και διασκεδαστικοί, μέσα από το καταιγιστικών σπέσιαλ εφέ παραξήλωμα τους, μάλλον με superheroes της Marvel ομοιάζουν, παρά με απτά όντα και ανθρώπους με σχετικές ικανότητες που καταδιώκουν το παγκόσμιο έγκλημα. Μα ατυχώς γι αυτούς, από τέτοιους Avengers X-men και Justice League, είμαστε πραγματικά πηγμένοι.

Kingsman: Ο χρυσός κύκλος (Kingsman: The Golden Circle) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική