TIFF 2016 Live

by Takis Garis (@takisgaris)

TIFF 42 Ep.3: Downsize Me in Liverpool Holy Molly

Δόξα κι ωσαννά μαζί κινάω δεύτερη μέρα καταδρομική και λεζεσκαλιέ λειτουργούν πρίμα. Κι επειδή οι παλιές αδυναμίες δε ξεπερνιώνται σπεύδω για το sequel του θρυλικού Super Size Me, Super Size Me 2: Holy Chicken, επωδό του ντοκιμαντέρ για τη κατά McDonalds σαβουροδιατροφή από τον άσο του γκουερίλα μάρκετιν Morgan Spurlock. Ο τυπάς κατάφερε να γονατίσει τότενες τον τζανκοφούντη κολοσσό υποχρεώνοντάς τον σε σημαντικές, πιότερο υποφερτές επιλογές στα μενού του. Μια ντουζίνα έτη μπροστά, ο Spurlock ξηγιέται M-organic chicken, αντιπαλεύοντας τωραδά το λόμπι του κοτόπουλου, αυτούνου που διατείνεται περί αλανιάρικου, εκτός κελιού, χωρίς αντιβιοτικά και δίχως απανθρωπιά στη σφαγή κρέατος. Ναι, εδώ γελάς. Και κλαις. Αν είσαι ο Μιχαλάκης ο Moore (που έχει ξεπέσει εσχάτως καθώς υποστήριξε Bernie μαζί με Susan Saranton κι άλλους σελεμπριτάδες βοηθώντας εμμέσως εκλογή Trump) από συγκίνηση κιόλα διότι ο Morgan είναι γνήσιο τέκνο του κατά μέτωπο ξευτιλικίου παντός υπευθύνου για τη διατροφική κατάντια των βορειοαμερικανώνε.

Downsizing TIFF 2017

Οκ, θες οσκαρίλας με ελληνική εσάνς. Σου παραδίδω τον νέο Αλέκο Παπαδόπουλο που όμως μου έδωσε καμπόσο Payne με τη μεγάλη ευκαιρία που κλώτσησε να κάμει την ταινία της χρονιάς. Τα άπλυτα - απόνερα του καπιταλισμού, η ανέχεια και η προσφυγιά, ο ακτιβισμός και η κλιματική αλλαγή, πάνω στην τρελή ιδέα σμίκρυνσης (κυριολεκτικά) του πληθυσμού μπας και τη σκαπουλάρουμε από τον Αρμαγεδδώνα της ολικής μας εξαφάνισης. Κι ενώ το υποστηρικτικό καστ πετάει, από Christophe Waltz, Udo Kier ως κυρίως την Hong Chow (Inherent Vice), η επιλογή του έβρημαν Matt Damon (που δεν τρελαίνει ούτε στο Κλουνίστικο Suburbicon) είναι τροχοπέδη. Σχεδόν όσο και η κατάληξη της ιστορίας που θα έκανε τον Κάπρα να μοιάζει μαθητούδι σε γλυκαναλατίλα.

Σχεδόν διασκέδασα με το Molly’s Game, παρθενιά του Aaron Sorkin πίσω από την κάμερα, προσλαμβάνοντας τα απολύτως αναμενόμενα. Τη γραφίδα που κόβει λεπίδι ανάγοντας τον κυνισμό ως πυξίδα επιβίωσης σε έναν κόσμο σκέτο LA. Διάσημοι λεφτάδες παίζουν χοντρό πόκερ με τη Μόλυ, με τετράγωνο σαγόνι, κορμί θανατηφόρο και μυαλό φαλτσέτα να παίρνει την προμήθεια ως διοργανώτρια αρχή(και τέλος μαζί). Ο Idris Elba ως συνήγορος υπεράσπισης στον δικαστικό αγώνα που στήνει ενάντια στη Molly η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι (κατά τα άλλα λαμπρός) Denzel, αυτή όμως η κοκκινομάλλα η Jessica Chastain είναι ηθοποιάρα, σταρούμπα και πυρκαγιά ανσάμπλ. Το βέρντικτ επομένως είναι λίγο πάνω από τον χολυγουντιανό μέσο όρο για ευχάριστο δίωρο και βαθμός προβιβάζεσαι για τον Ααρών.

Film Stars Don't Die in Liverpool TIFF 2017

Και φτάνω στην αγάπη από τα παλιά που λες Grifters και καίνε τα σεντόνια. Τη γλύκα, το θηλυκό που μάντρωσε ένα Ουόρεν Μπήχτη. Την ηθοποιάρα που ανήκει στο κλειστό κλαμπ των κατά συρροήν αβράβευτων (The Grifters, American Beauty, Being Julia και The Kids Are Alright), την αιθέρια Annette Bening. Καβάλα στα 60 πλέον, δε σκιάζεται να παίξει μια αρκετά μεγαλύτερη σταρ (την οσκαρούχα Gloria Graham) του ασπρόμαυρου με τη θυελλώδη ερωτική ζωή και το αδόκιμο τέλος στο φτωχικό Λίβερπουλ των αρχών του 80. Πλάι στον άσημο γιο της σπιτονοικοκυράς της, εικοσιπεντάρη Jamie Bell, είναι η ντίβα παλιάς κοπής, η γόησσα που αρνείται να γεράσει, σε πείσμα της επαράτου και του οικογενειακού περίγυρου. Ο Bell είναι αγνός και τρυφερός εραστής/παιδί, η δε Bening νάχα χίλια μάτια τα μάτια σου να βλέπω. Μακάρι να σου κάτσει το χρυσό τούτη τη βολά κούκλα μου.

Κάνω διάλειμμα για να cineχίσω με βαριά πυροβόλα, Jen Lawrence ως Μάνα! Βενέδικτο Καμπερμπάτσο ως Θωμά Έντισον και Gary Oldman ως Τσέρτσιλ. Ακλούθα με σε λέω, κελαηδάω στο @TakisGaris και αγαπώ MoviesLtd.

ΥΓ: To λοιπό, βγαίνω βαθύ απόγιομα για το πάρκιν. Κόβω δρόμο και πιάνω Adelaide St. Όπου σκουντουφλάω πάνω σε καντίνα Holy Chicken ιδιοκτησίας (αυτού του ιδίου) Morgan Spurlock. Ουρά. Οι καντινιέρηδες γελώντας να πληροφορούν το κοινό ότι το τσίκεν μπέργκερ είναι σόλντ άουτ. Το οποίο έφτιαξε ως συνταγή για να τρολάρει τα κοτοπουλάδικα. Ζήτω η τρέλα.

gaRis

TIFF 2017