Tobe Hooper RIPΈνας ακόμη κορυφαίος μάστορας του κινηματογραφικού τρόμου, ο σπουδαίος Tobe Hooper, δημιουργός τεράστιων επιτυχιών του είδους όπως ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι και το Πνεύμα του Κακού, έφυγε από την ζωή στο Σέρμαν Όουκς της Καλιφόρνια σε ηλικία 74 ετών, κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες.

Η χρονολογία έδειχνε 1974 όταν ο Hooper ολοκληρώνοντας το The Texas Chainsaw Massacre, με κόστος που δεν ξεπερνούσε τις 300 χιλιάδες δολάρια, θα παρουσιάζει μια από τις πλέον επιδραστικές δημιουργίες τρόμου στα χρονικά του σινεμά. Η ιστορία της άτυχης νεανικής φράξιας που κατά την διάρκεια ταξιδιού της στην αφιλόξενη αμερικάνικη ύπαιθρο στον Νότο, θα πέσει πάνω σε συμμορία κανιβάλων, χάρη στην ρεαλιστική της προσέγγιση, θα σκορπίσει αμέτρητες ανατριχίλες στο σοκαρισμένο από όσα παρακολουθούσε στο εκράν κοινό. Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές χώρες απαγορεύτηκε η προβολή της, λόγω της ωμής βίας που παρουσίαζε. Σε συνέχεια της επιτυχίας, ο Hooper 12 χρόνια μετά θα σκηνοθετήσει κι ένα όχι τόσο προσεγμένο σίκουελ, περισσότερο σατιρικού χαρακτήρα, ταινία που αποτελούσε μέρος του υψηλών αποδοχών συμβολαίου του, με το στούντιο της Cannon.

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του θα αποτελέσει η συνεργασία του με τον Steven Spielberg το 1982, όταν έχοντας την οικονομική υποστήριξη του The Beard, που συνέγραψε και το σενάριο, θα σκηνοθετήσει το ανατριχιαστικό Poltergeist, υπογράφοντας μια από τις κλασσικότερες στιγμές του genre. Η τρομακτική ιστορία της οικογένειας που εντελώς αναπάντεχα μετακομίζει σε ένα σπίτι στοιχειωμένο από επιθετικά φαντάσματα, θα γίνει το κορυφαίο χιτ της χρονιάς για την MGM ως η όγδοη εμπορικότερη ταινία της σεζόν. Αξιόλογες επίσης στιγμές στην καριέρα του υπήρξαν οι ταινίες σφραγίδας Cannon, Lifeforce και Invaders From Mars, διασκευή της γνωστής ταινίας με εξωγήινους του 1953. Ο Hooper στην πορεία του ασχολήθηκε και με την μικρή οθόνη, με πιο σημαντική στιγμή την μίνι σειρά Salem's Lot του 1979, όπου συνεργάστηκε με τον μετρ του τρόμου Stephen King. Το δύο δίωρων επεισοδίων πόνημα, σε αρκετές αγορές μονταρίστηκε ξανά και κυκλοφόρησε ως μια ενιαία ταινία στους κινηματογράφους. Το κύκνειο άσμα του Hooper, που ακολούθησε λιγότερο γνωστά φιλμς του, όπως τα Toolbox Murder και Mortuary, ήταν η ταινία Djinn που κυκλοφόρησε το 2013.

Ο Tobe Hooper γεννήθηκε το 1943 στο Όστιν του Τέξας και πριν ασχοληθεί με την έβδομη τέχνη - ξεκίνησε σαν ντοκιμαντερίστας - δίδασκε σε κολέγια του Lone Star.

RIP

Tobe Hooper RIP