Η χαμένη πόλη του Z (The lost city of Z) PosterΗ χαμένη πόλη του Z

του James Gray. Με τους Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland, Bobby Smalldridge, Angus Macfadyen, Edward Ashley, Ian McDiarmid, Franco Nero


Για την αποκατάσταση της τιμής
του zerVo (@moviesltd)

Μέσα σε ένα χρονικό εύρος διάρκειας περίπου δύο δεκαετιών, ο φιλόδοξος Πέρσι Φόσετ, πραγματοποίησε επτά εξερευνητικά ταξίδια στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και κάτω από την Ισημερινή ζώνη, αναζητώντας εισερχόμενος στην απάτητη ζούγκλα, σημάδια που θα αποδείκνυαν πως στην δυσπρόσιτη ζώνη, υπήρχε εξελιγμένη ζωή και πριν την έλευση των κονκισταδόρ. Αυτά τα ταξίδια του γεμάτου πάθους Βρετανού, μέχρι την οριστική του εξαφάνιση, καταγράφηκαν σε βιβλίο από τον συγγραφέα David Grann, με τον τίτλο The Lost City Of Z, πόνημα που αποτέλεσε και την βάση για την βιογραφικού χαρακτήρα, ομώνυμη ταινία, που υπογράφει ο σκηνοθέτης των The Yards, We Own The Night, Two Lovers, Blood Ties και The Immigrant, James Gray.

Η χαμένη πόλη του Z (The lost city of Z) Wallpaper
Αρχές του 20ου αιώνα. Αβάσταχτη η κληρονομιά που του άφησε στον νεαρό και ανερχόμενο αξιωματικό του στρατού, Πέρσι Φόσετ, ο απατεώνας, χαρτοπαίκτης και μέθυσος πατέρας του, από την στιγμή που εκείνος αν και συμπεριφερόμενος με το γράμμα της ηθικής, δεν καταφέρνει να γίνει αποδεκτός από τις υψηλές κοινωνικά ομάδες της πατρίδας του, στις βόρειες επαρχίες της Βρετανίας. Ευκαιρία να αποτινάξει από πάνω του την ρετσινιά και να καθαρίσει το μέτωπο του, έστω κι αν χρειαστεί να εγκαταλείψει προσωρινά πίσω του την εγκυμονούσα, όμορφη σύζυγό του, Νίνα, θα του δοθεί από την Βασιλική Γεωγραφική Ένωση, που θα του προτείνει να ηγηθεί αποστολής στα άδυτα του κατάφυτου ποταμού, προκειμένου να ανακαλύψει ευρήματα χαμένου πολιτισμού ή και ακόμη καλύτερα, εκμεταλλεύσιμες πηγές πλούτου.

Έχοντας διαρκώς στο πλευρό του τον πανέτοιμο να θυσιάσει και την ζωή του για χάρη της αποστολής, πρώην μισθοφόρο Χένρυ Κόστιν, αλλά και μια ομάδα ιθαγενών που γνωρίζουν καλά τα απόκρημνα κατατόπια, ο Φόσετ θα προχωρήσει βαθιά στα εδάφη της Αμαζονίας, εντοπίζοντας κάποια, λιγοστά, αντικείμενα, που θα τον πείσουν πως σε αυτά τα παρθένα μέρη, είχε προϋπάρξει ανεπτυγμένη και όχι πρωτόγονη κοινωνία. Έστω και με αυτά τα ελάχιστα εφόδια, ο επαναστατικών αντιλήψεων εξερευνητής, που θα γίνει στην πρώτη του επιστροφή στην πατρίδα, δεκτός με τυμπανοκρουσίες, θα ζητήσει την οικονομική ενίσχυση του κράτους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το καινούργιο του ταξίδι στην Νότια Αμερική. Απαίτηση που θα τύχει έντονης δυσαρέσκειας και λοιδορίας από τους συντηρητικούς προεστούς, εκτός του εύπορου επιχειρηματία Τζέιμς Μάρει, που όχι απλώς θα τον υποστηρίξει, αλλά θα ζητήσει να τον συνοδεύσει χιλιάδες μίλια μακριά από την Αλβιόνα, σε μια αναζήτηση ακόμη πιο ολοκληρωμένη - όσο και δύσκολη - από την προηγούμενη.

Τις δύο δεκαετίες αναζήτησης της χαμένης πολιτείας του Ζεντ, που κάποιοι ινδιάνοι ιχνηλάτες, ένθερμα υποστήριξαν πως κυριαρχούσε στην συνοριακή ζώνη της Βραζιλίας με την Βολιβία, με ένα μικρό διάλειμμα, σημαντικό για την πορεία της πλοκής, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου ο Φόσετ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός, παρακολουθούμε στην γραμμική αφήγηση του δραματικού αυτού biopic. Που με σωστή μέθοδο κατά την πρώτη του πράξη, καθοδηγεί τον θεατή του να αποτινάξει από τον νου, τις τεχνολογικά άρτιες δυνατότητες του σήμερα, βάζοντας τον στην θέση ενός ταξιδευτή που βαδίζει κυριολεκτικά προς το άγνωστο. Δίχως σοβαρό οπλισμό, δίχως πραγματικούς χάρτες στις αποσκευές, δίχως προστασία από τα βέλη των (φίλων ή εχθρών?) ντόπιων που πέφτουν σαν βροχή, δίχως, τέλος, έστω κι ένα σωσίβιο, για να αντιμετωπιστεί η κατά τόπους ορμή του γιγάντιου ποταμού, που όμοιος του σε έχθρα για τον επισκέπτη του, δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Κι όμως, μέσα σε αυτό το γεμάτο αμφιβολίες περιβάλλον, ο γοητευμένος από όσα παρατηρεί γύρω του Φόσετ, δεν θα σκεφτεί στιγμή να εγκαταλείψει, στήνοντας ακόμη πιο οργανωμένες αποστολές, ίσαμε να βρει τον τόπο του χαμένου βασιλείου!

Ο ζήλος, θέλεις, του εξερευνητή, που μεταλλάσσεται διαρκώς σε μανία ματαιοδοξίας, για να επιτύχει τον σκοπό που θα διώξει πάνω από το κεφάλι του την συννεφιά του κακού ονόματος, που του κληροδότησε ο ανήθικος γονιός? Για τον Φόσετ, δεν υπάρχουν εξ όσων φαίνεται στοιχεία ικανά να τον κρατήσουν πίσω, ούτε μετά την ανάπαυλα στις εκστρατείες του, όταν παραλίγο να τυφλωθεί στο πολεμικό μέτωπο. Καμία Κυρά, που αν και τον στηρίζει αφάνταστα, επιθυμεί κι εκείνη όμως δίπλα της τον αγαπημένο της, κανένα νεογέννητο βρέφος, που προσμένει την αγκαλιά του πατρός του, καμία πατρίδα, που παρόλα όσα έχει κάνει γι αυτήν, εκείνη ακόμη τον κοστολογεί σαν τυχοδιώκτη και χρυσοθήρα, δεν είναι ικανά να τον κρατήσουν πίσω στο σπίτι. Δεδομένα η φιγούρα του εξερευνητή, που ηλικιακά τον παρατηρούμε από τα 25 μέχρι τα 45 χρόνια της ζωής του, δεν μοιάζει με εκείνες τις σχιζοειδείς Herzogικές, στον Aguirre και τον Fitzcarraldo, αν και δεν είναι λίγες οι φορές, που ο Gray αποτίει τιμές στον Γερμανό ντιρέκτορα που οδήγησε σε εντελώς άλλα μονοπάτια το συγκεκριμένο φιλμικό είδος.

Βασικός πρωταγωνιστής της περιπέτειας, που κινείται αντιφατικά σε υπερβολικά χαμηλούς τόνους, μέχρι να συμπληρώσει το δύο και πλέον ορών βολτάρισμα της σε τόπους ξένους και ενδεχόμενα θανάσιμους, είναι το ίδιο το φυσικό σκηνικό της Κολομβίας, που φωτογραφημένο υπέροχα από τον Darius Khondji, δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες άγνωστου τρόμου, καθώς η κακοφτιαγμένη σχεδία τσουλάει πάνω στα νερά του Αμαζονίου. Ένα με το ντεκόρ γίνεται όμως και ο Charlie Hunnam, ως άνευ ορίων φιλοδοξίας Συνταγματάρχης Πέρσιβαλ, ο Εγγλέζος εκείνος που πιθανότατα ορίζει το επόμενο σούπερ αστέρι της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας αποδείξει ικανότητες και αξίες, σε μια σειρά από φιλμς, από το Pacific Rim και το Crimson Peak, μέχρι και το πιο πρόσφατο, αδικημένο από όλους, εξαιρετικό King Arthur: The Legend Of The Sword. Ο ταλαντούχος αστέρας έχει σιμά του μια πολύ δυνατή ομάδα να τον στηρίζει ερμηνευτικά, αποδίδοντας χαρακτήρες που όμως δεν έχουν αναλυθεί σε μεγάλο εύρος, όπως είναι εκείνος της συζύγου που υποδύεται η Sienna Miller, του δεξιού χεριού οτιδήποτε απίθανο κι αν προκύψει που ερμηνεύει ο αγνώριστα μουσάτος Robert Pattinson ή του παραπονεμένου αν και έτοιμου να ριχτεί κι αυτός στην μάχη γιου, που ενσαρκώνει ο - όπου νάναι Σπάιντερμαν - Tom Holland.

Υπομονετικό στην εξιστόρηση των εκ πρώτης όψης απίστευτων πραγματικών γεγονότων, το (όχι ακριβό ως παραγωγή) φιλμ στηρίζεται πρωτίστως στο πανέμορφα φυσικό εικαστικό του αποτέλεσμα. Αν και επαναλαμβάνεται - λογικά  σε κάποια εν πλω σημεία των τριών αποστολών, εντούτοις διατηρεί σε υψηλό βαθμό ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι του πολλαπλών αναγνώσεων τέλους.

Η χαμένη πόλη του Z (The lost city of Z) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 8 Ιουνίου 2017 από την Spentzos Films

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική