Michael NyqvistΈφυγε από την ζωή, σε ηλικία μόλις 56 ετών, ένας από τους πλέον δημοφιλείς Ευρωπαίους πρωταγωνιστές και σαφώς ο διασημότερος Σουηδός της εποχής μας, Michael Nyqvist, μετά από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο. Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην Στοκχόλμη, ο χαρισματικός ρολίστας, αφού έκτισε μια σημαντική καριέρα εντός των τειχών της Σκανδιναβίας, έγινε γνωστός στο διεθνές σινεφίλ κοινό, υποδυόμενος τον δαιμόνιο και ευφυή ρεπόρτερ της επιθεώρησης Μιλένιουμ, Μίκαελ Μπλόμκβιστ, στην φιλμική μεταφορά του θρυλικού μπεστ σέλλερ του Stieg Larsson, The Girl With The Dragon Tattoo. Η τεράστια επιτυχία του πρώτου επεισοδίου, τόσο στην Σουηδία, μα κυρίως σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές, είχε σαν συνέπεια την ολοκλήρωση κατοπινά της τριλογίας, με τον Nyqvist να επιστρέφει στην ερμηνεία που τον καθιέρωσε στο πλευρό της Noomi Rapace, με δύο ακόμη επεισόδια, το The Girl Who Played With Fire και το The Girl Who Killed The Hornet's Nest. Η αναγνωρισιμότητα του Σουηδού πλέον είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετά από είκοσι χρόνια πορείας στο ευρωπαϊκό σινεμά, με αποκορύφωμα την παρουσία του στην εξαιρετική και πολυβραβευμένη ταινία As It Is In Heaven του 2004, να ακολουθήσει διεθνή καριέρα.

Πρώτη του εμπειρία στο Χόλιγουντ, η παρουσία του στην περιπέτεια δράσης Abduction του John SIngleton, όπου υποδύθηκε τον αντίπαλο του Taylor Lautner, ενώ ακολούθησε η συμμετοχή του, ως του κακού της υπόθεσης στο Mission Impossible: Ghost Protocol του Brad Bird, όπου αντιμετώπισε επί σκηνής τον αγέρωχο Tom Cruise. Η φόρμα του villain καθώς φαίνεται ταίριαξε γάντι στον Σουηδό, αφού μετά από την συμμετοχή του στο Europa Report, που παρόλο το all star cast του ελάχιστο ντόρο έκανε, πήρε σημαντικότατους ρόλους, τόσο στον θορυβώδη John Wick, παίζοντας τον εχθρό του Keanu Reeves, Ρώσο γκάνγκστερ, Βίγκο Ταράσοβ, όσο και στο πιο δραματικό, με ιστορικές προεκτάσεις Colonia, όπου υποδύθηκε τον τοποθετημένο από την νοτιοαμερικάνικη χούντα, ως αυταρχικό ηγέτη της φράξιας των εξόριστων αντεξουσιαστών, στην απομονωμένη αποικία, στα σύνορα της χώρας. Η πιο πρόσφατη στιγμή που τον είδαμε στο εκράν, ήταν δίπλα στον Pierce Brosnan, αγνώριστος, στην ταινία I.T., ενώ στα τρέχοντα σχέδια του, υπήρξε η συμμετοχή του, μεταξύ μιας εξαιρετικής διεθνούς ομάδας αστέρων, στο φιλμ Kursk του Thomas Vintenberg, που όπως μαρτυρά ο τίτλος του, περιγράφει τις τελευταίες αγωνιώδεις στιγμές του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου, που είχε βυθιστεί στην θάλασσα του Μπάρεντς.

Μια σημαντική απώλεια για το σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου, αφού έφυγε νεότατος κι ενώ είχε ακόμη να προσφέρει τόσα πολλά στην Έβδομη Τέχνη. RIP

Michael Nyqvist