Νύχτες Πρεμιέρας 2016 Πόστερ

1o En Lefko Film Festival
26 Απριλίου - 3 Μαΐου 2017


Σε απόλυτες γραμμές ο Έλληνας σινεφίλ είναι μέγας φεστιβαλιστής. Σε βαθμό που υπάρχει το ενδεχόμενο οι φορές που θα διαβεί το κατώφλι του σινεμά μέσα σε μια ολόκληρη σεζόν, να είναι σημαντικά περισσότερες κατά την περίοδο που λαμβάνει χώρα ένα κινηματογραφικό πανηγύρι στην πόλη του, από όλες τις υπόλοιπες που απλώς θα επιθυμήσει να παρακολουθήσει ένα φιλμ, με την παρείτσα του. Είναι Ιβεντάκιας ο Έλληνας, που λες. Ψοφάει και σκίζει ρούχα, όχι για την στιγμή που θα πάρει μπροστά η μουβιόλα, αλλά για την ώρα που θα πάρει στα χέρια του το τρίπτυχο πρόγραμμα του οποιουδήποτε θεσμού για να ξεκινήσει με τον στυλογράφο του να μαρκάρει όλα όσα δεν πρόκειται επ ουδενί να χάσει, στο επταήμερο / δεκαήμερο που θα τρέχει η γιορτή. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε, οι θεόρατες ουρές που παρατηρούνται σε φεστιβαλικά φιλμς που στην κανονική τους πρώτη προβολή κυνηγούν τους θεατές με το δίκαννο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η Ιερά Οδός στο ύψος της Λαίδας, που στεγάζεται η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όποτε κλείνει από την κοσμοσυρροή, είναι επειδή μέσα στην Ιερά Αίθουσα παίζει αφιέρωμα ή ρεστροσπεκτίβα σε κάποια διεθνή κινηματογραφία, σε κάποιον σημαντικό σκηνοθέτη, σε κάποια ιδιαίτερη θεματική. Ούτε φυσικά είναι συμπτωματικό που οι περισσότεροι κινηματογραφόφιλοι έχουν συνδυάσει την έναρξη του καθεχρόνιου χειμώνα, με την εκκίνηση του Σεπτεμβριάτικου Διεθνούς Φεστιβάλ των Αθηνών...

Ε, λοιπόν ήρθε η στιγμή που θα μάθουμε να συνδυάζουμε και την απαρχή του θέρους, με την ύπαρξη ενός ολοκαίνουργου θεσμού, που για μια εβδομάδα, εκεί στις αρχές του Μάη μήνα, θα το παλεύει να κεντρίσει κι εκείνος από την μεριά του το ενδιαφέρον όλων των φίλων του καλού σινεμά, Που με τα μολυβάκια τους ξανά προβλέπω θα στηθούν στις ουρές απόξω από τους σινεμάδες που θα παίζονται οι επιλεγμένες ταινίες, που θα απαρτίσουν τις ρουμπρίκες τους. Με την υποστήριξη ενός από τους ποιοτικότερους ραδιοσταθμούς της Αθήνας, καταφτάνει το 1ο En Lefko Film Festival, για να το λέμε στα Γραικά, το μεγάλο Ανοιξιάτικο ραντεβού του Εν Λευκώ, που από την εξαγγελία του κιόλας δείχνει πως πολύ δύσκολα δεν θα επιτύχει, θα συνεχίσει, θα εδραιωθεί και εννοείται θα το καρτερούμε ετησίως, εκεί γύρω στην Πρωτομαγιά.

Για την παρθενική του εκδοχή το φεστ έχει επιλέξει για σπίτια του, δύο από τα πιο χαρακτηρισμένα νεανικά και σινεφιλικά στέκια, το ιστορικό Ιντεάλ της Πανεπιστημίου και τον αρτχάουζ Δαναό της Κηφισίας, εκεί που αναμένεται να προβληθούν κοντά τρεις ντουζίνες δημιουργίες, για να χορτάσει το κοινό ποιοτικό σινεμαδάκι. Και όπως συμβαίνει με όλες τις γιορτές του είδους, έτσι κι αυτή εδώ, χωρισμένη σε τμήματα, επιζητά να πιάσει κατά το δοκούν, μεγαλύτερο εύρος από σινεμαδοφάγους, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα, τα οποία ενδεχομένως να μην φτάσουν να πάρουν επισήμως διανομή.

Εννοείται επίσης πως όπως κάθε φέστα παγκοσμίως έτσι κι εδώ υπάρχουν διαγωνιστικά τμήματα. Το βασικό, το κονκόρσο, με την επωνυμία Under The Radar, θα προβάλλει έργα σημαντικών νέων δημιουργών του αύριο, που παίχτηκαν σε διεθνείς θεσμούς, μα ποτέ δεν έφτασαν μέχρι την ματιά των Αθηναίων θεατών. Πέντε χιλιάδες ευρώ θα είναι το τρόπαιο για την καλύτερη όπως θα την επιλέξει η σχετική επιτροπή, ενώ ανάμεσα τους όπως προβλέπει ο κανονισμός, θα υπάρχουν και δύο εγχώριας κοπής φιλμς. Ομοίως το αντίστοιχο τμήμα On Air, θα προβάλλει μουσικά ντοκιμαντέρ όπως τα επέλεξαν οι παραγωγοί του Εν Λευκώ 87.7 και σε αυτή την περίπτωση επίσης, το ποιοτικότερο θα αποσπάσει έπαθλο Δύο Χιλιάδων Ευρώ! Μια χαρά!

Φυσικά μεταξύ των διαγωνιστικών την μερίδα του λέοντος της επισκεψιμότητας του λαού αναμένεται να κερδίσει το κομμάτι με τις μεγάλες πρεμιέρες, υπό την μαρκίζα Red Carpet (ευρηματικό) που σε πρώτη προβολή θα μας δείξει κάποιες από τις πλέον αναμενόμενες κυκλοφορίες του καλοκαιριού. Κι έτσι για να πάρουμε μια πρώτη ιδέα, η πρώτη ετούτη βερσιόν του ELFF 2017, θα εκκινήσει με το ας ελπίσουμε καλότυχο The Lost City Of Z του James Gray, που περιγράφει την απίστευτη και αληθινή ιστορία του εξερευνητή Ντέιβιντ Φόσετ, που σε περιοδεία του στην αχαρτογράφητη Αμερικάνικη ήπειρο, θα εντοπίσει στοιχεία που θα τον ωθήσουν να πιστέψει πως ο τόπος είχε ανακαλυφθεί πολύ καιρό πριν από τον Κολόμβο.

Πολύ ευρηματική είναι επίσης η ιδέα των διοργανωτών να στήσουν το πρώτο τους αφιέρωμα σε μια σημαντική περσόνα του παγκόσμιου σινεμά, στον κατά τεκμήριο πιο πολυσυζητημένο ντιρέκτορα της εποχής μας. Ο Καναδέζος Denis Villeneuve, που έχει δημιουργήσει έναν πανίσχυρο πυρήνα θεατών που βλέπουν και ξαναβλέπουν έργα του, όπως τα IncendiesPrisonersEnemySicario και βεβαίως το πολύ πρόσφατο Arrival, παίρνει λευκή κάρτα για να παρουσιάσει τις πρώτες άγνωστες στους περισσότερους ταινίες του, Un 32 Aout Sur Terre, Maelstrom και Polytechnique. Εξαιρετική δυνατότητα που δίνεται να απολαύσουμε στις πολύ μεγάλες ίντσες τις αρχικές φιλμικές ιδέες του Κεμπεκουά. Όπως απίθανη είναι η επιλογή στην βινιέτα Small Screen on Big Screen, της πρώτης προβολής της μίνι σειράς υπογραφής Rainer Werner Fassbinder, Οκτώ Ώρες δεν κάνουν Μια Μέρα (Acht Stunden Sind Kein Tag), ενός ορόσημου πέντε επεισοδίων της Γερμανικής τηλεόρασης, που θα δοθεί στους Αθηναίους φεστιβαλιστές σε αποκατεστημένη κόπια και σε πρώτη πανελλήνια προβολή, αμέσως μετά την αντίστοιχη παρουσίαση της στην τελευταία Berlinale.

Εις αναμονή λοιπόν του πλήρους προγράμματος και του φυλλαδίου εννοείται, που θα γεμίσει μολυβιές, γραμμές, SOS και Must See, από τον κατάλογο της πανέξυπνης έμπνευσης που αναμένεται να τιγκάρει και τις δύο κεντρικές αίθουσες από τις 26 τ' Απρίλη! Καλή Επιτυχία!