Βαϊάνα (Moana) PosterΒαϊάνα

των Ron Clements, John Musker, Chris Williams, Don Hall. Με τις φωνές των Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Temuera Morrison, Rachel House, Nicole Scherzinger, Jemaine Clement, Alan Tudyk, Oscar Kightley, Troy Polamalu, Puanani Cravalho, Louise Bush


Aue, Aue, we know the way!
του zerVo (@moviesltd)

Δεν είναι και πολλές εκείνες οι περιπτώσεις, οι κινηματογραφικές, που από πριν ξεκινήσουν καν να κτίζονται, γνωρίζεις πάρα πολύ καλά πως το αποτέλεσμα θα είναι πανύψηλου επιπέδου. Μια από αυτές τις ελάχιστες, που έχει αποφέρει έναν ανταγωνισμό σπουδαίο, με βασικότερο κερδισμένο τον θεατή που απολαμβάνει υπερθέαμα κορυφαίας ποιότητας, αφορά στην ευγενή κόντρα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των σημαντικότερων animation στούντιο της εποχής μας, της Ghibli, της Pixar και φυσικά της πιο παραδοσιακής δύναμης στο είδος, της Disney. Της μπράντας του μπάρμπα Ουόλτ, που όποτε αποφασίσει στα σοβαρά να πιάσει στα χέρια της το πενάκι, πριν καν δούμε το αποτέλεσμα της, ξέρουμε εκ των προτέρων πως θα είναι μαγευτικό!

Βαϊάνα (Moana) Wallpaper
Μεγαλωμένη δίπλα στην θάλασσας το κύμα κι έχοντας αναπτύξει από νηπιακή ηλικία μια ξεχωριστή σχέση με το υγρό στοιχείο, η Βαιάνα, κόρη του δυναμικού ηγέτη της φυλής των ιθαγενών Τούι, στην ατόλη της Πολυνησίας, οραματίζεται την μοναδική στιγμή που με το σκάφος της θα καταφέρει να βγει στα ανοιχτά, ξεπερνώντας τα επικίνδυνα ρεύματα που καθιστούν μια τέτοια απόπειρα ως ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη. Κύματα θεόρατα που σχηματίζονται ελάχιστα μακριά από την ακτή και απαγορεύουν στους μόνιμα ευδιάθετους και μονοιασμένος κατοίκους του νησιού, να ξανοιχτούν για ψαριές, όπως συνέβαινε παλιότερα, πριν η κατάρα των Θεών κτυπήσει τον παραδεισένιο τόπο. Έχοντας αρκεστεί στα βασικά αγαθά που τους προσφέρει η γη τους, κάνουν υπομονή πιστεύοντας πως κάποτε η τιμωρία τους θα τερματιστεί. Όταν και αυτά, όμως, θα αρχίσουν να αρρωσταίνουν, οι καλόκαρδοι νησιώτες της πιο απόμακρης γωνιάς του Ειρηνικού, θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση σημαντική για το μέλλον της φυλής τους.

Να εντοπίσουν τα πραγματικά αίτια που τους έχουν οδηγήσει στην απόγνωση και σχετίζονται όπως όλα δείχνουν άμεσα με την μεγαλομανή στάση του ευμετάβλητης μορφής ημίθεου Μάουι, που μια φορά κι έναν καιρό βάζοντας τα με τα στοιχεία της φύσης, τα προκάλεσε κι αυτή του η συμπεριφορά οδήγησε στην εξαφάνιση του. Χωρίς όπλα στα χέρια της, με μοναδικό σύντροφο της την ελπίδα (άντε και το πιο ηλίθιο κοτόπουλο που εμφανίστηκε ποτέ στον κόσμο) η Βαιάνα θα ανέβει στο εύθραυστο κανό της και θα ριχτεί στον αφιλόξενο ωκεανό, ψάχνοντας τα χαμένα ίχνη του Μάουι, ελπίζοντας πως αν τον ανακαλύψει, ενδεχόμενα θα σπάσει το ξόρκι και η ευτυχία θα επανέλθει στο χωριό της.

Που να φανταστεί η στα όρια της ενηλικίωσης άφοβη κοπέλα, μετά από τις αβάστακτες ταλαιπωρίες αναζήτησης του στα ανοιχτά πελάγη, πως εκείνος, κακότροπος αρχικά και πλεονέκτης, έχοντας περάσει ζαμάνια ολόκληρα στην απομόνωση ενός αχαρτογράφητου βράχου, το μόνο που θα σκεφτεί θα είναι να της αρπάξει το σκαρί και να ζητήσει την χαμένη του ελευθερία. Έχοντας στο πλευρό της για προστάτη, την αρμυρένια θαλάσσια αύρα, θα βρεθεί και πάλι μπροστά του, δίνοντας του να καταλάβει πως μόνο αν επιστρέψουν μαζί και συντροφικά στο μέρος από όπου όλα ξεκίνησαν, θα σβήσουν μονομιάς όλα τα δεινά που τους έστειλε η φύση. Αυτή η επιστροφή, εκτός από το να αλλάξει ο κουτοπόνηρος, γεμάτος ζωντανά τατού στο κορμί, που  νιώθει ένα τίποτα χωρίς την μαγκούρα - γάντζο στο χέρι, semiGod, στάση και να δείξει συμπόνοια κι αλληλεγγύη στην κοπελούδα, ζητάει ακόμη κουράγιο, πυγμή, σθένος και μαχητικότητα, για να αντιμετωπιστούν οι οχτροί που καραδοκούν, στήνοντας μια σε μικρογραφία Οδύσσεια.

Όλο αυτό λοιπόν το ζωγραφιστό πανηγύρι, στα χέρια της πιο φημισμένης μαρκίζας κινουμένων σχεδίων, εξελίσσεται σε φαντασμαγορικό υπερθέαμα, καθώς τα τρία βασικά συστατικά που τοποθέτησαν την Disney στην κορυφή, δίνουν και πάλι το παρόν στο ραντεβού τους: Πιασάρικο με τάσεις δραματικές και συγκινησιακά φορτισμένες στόρι, πολυχρωμία που χρησιμοποιεί ακόμη και το πιο εξεζητημένο συστατικό της παλέτας, σκίτσο μαεστρικά δημιουργημένο, με μοντέρνες γωνίες στην υφή, πατρόν όμως παλιάς κοπής, δοκιμασμένο και πετυχημένο σε βάθος πολλών, πολλών δεκαετιών. Πρώτες ύλες που τις συγκεντρώνει με πολλή προσοχή και σεβασμό στον θεατή της οποιασδήποτε ηλικίας θα κληθεί να παρακολουθήσει το πόνημα τους, το άριστης γνώσης στο genre τιμ, που καθοδηγούν οι Ron Clements και John Musker, του Hercules, του Alladin, της Little Mermaid.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που και το παρόν Moana (στα δικά μας μάτια το κορίτσι μεταλλάσσεται ονομαστικά σε Βαιάνα, ομορφούλι δεν λέω) στροφάρει ακριβώς στον πανομοιότυπο καμβά του υπερηρωικού, που λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο μαγικό και παραμυθένιο, όπου κουρσάροι είναι οι καρύδες και θαλασσινοί δράκοι οι θεότητες που παραστράτησαν. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση μας είναι που - ίσως, εκτιμώ - για πρώτη φορά, αυτός ο μυθολογικός κόσμος, δεν αγκαλιάζει κάτι το άυλο, το φανταστικό, αλλά ένα μέρος υπαρκτό, ονειρικό για τους περισσότερους στην όψη, που θα ήθελαν να το επισκεφτούν ακόμη και τώρα αν είχαν την δυνατότητα, για να βιώσουν από κοντά το παραδεισένιο τροπικό τους κάλλος.

Σε αυτή την γη την φτωχή πλην όμορφη, την λιτής διαβίωσης αλλά περήφανη, μεγαλώνει η Βαιάνα μας, το κοριτσάκι που στιγμή δεν θα διστάσει να ορθώσει ανάστημα στια κακοτοπιές, για να σώσει τους συνανθρώπους της, όπως προστάζουν οι εντολές του καλού και ηθικού Disneyκού ανιμέισον. Που για ακόμη μια φορά στέκεται στο θεόρατο ύψος των περιστάσεων - ένεκα απίστευτου ανταγωνισμού - προσφέροντας σε ισόποσες δόσεις, κέφι, αγωνία, μηνύματα, τραγούδι το βασικότερο, αλλά και μια ακόμη πιτσιρίκα, που προστίθεται με άνεση στην τόσο αγαπημένη ομήγυρη των διαχρονικών πριγκιπισσών της φίρμας.

Βαϊάνα (Moana) Rating






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 από την Feelgood Ent.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική