Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016 TIFF 16 Live


Μεγάλος θριαμβευτής της 57ης εκδοχής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που τιμήθηκε με το μέγα βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος - Θεόδωρος Αγγελόπουλος, είναι η εκπρόσωπος της Ουγγαρίας στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα, η ταινία του αστέρα της μικρής οθόνης στην χώρα του Attila Till, Δολοφονικά Αμαξίδια (Tiszta Szivel). Πρόκειται για μια μαύρη κομεντί στην πλοκή της οποίας, δύο νεαροί καθηλωμένοι για διαφορετικούς λόγους σε αναπηρικά καροτσάκια, θα δουν την ζωή τους να αλλάζει τροπή, αμέσως μετά την γνωριμία τους με έναν παραπληγικό, πρώην πυροσβέστη, που έπαθε ανεπανόρθωτη ζημιά εν ώρα καθήκοντος και πλέον τελεί χρέη εκτελεστή για χάρη ενός Σέρβου μαφιόζου. Πέραν του κορυφαίου επάθλου του θεσμού, τα υπόλοιπα βραβεία μοιράστηκαν ως εξής:

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Αργυρός Αλέξανδρος στην ταινία του Guðmundur Arnar Guðmundsson, Η Πέτρα της Καρδιάς (Hjartasteinn) από την Ισλανδία.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία Χάλκινος Αλέξανδρος στην ταινία Ο Σπορέας (Taneomakuhito) του Yosuke Takeuchi από την Ιαπωνία.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας από κοινού στους Szabolcs Thuróczy, Zoltán Fenyvesi, Ádám Fekete, πρωταγωνιστές της ταινίας Δολοφονικά Αμαξίδια (Tiszta Szivel) του Attila Till από την Ουγγαρία.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας στις Δήμητρα Βλαγκοπούλου, πρωταγωνίστρια της ταινίας Park της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα– Πολωνία) και Suzuno Takenaka πρωταγωνίστρια της ταινίας Ο Σπορέας (Taneomakuhito) του Yosuke Takeuchi (Ιαπωνία).

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου (Ελλάδα).

Ειδική Μνεία Ερμηνείας στους ηθοποιούς Βασίλη Κουκαλάνι πρωταγωνιστή της ταινίας Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη (Ελλάδα) και Χάρη Φραγκούλη πρωταγωνιστή της ταινίας Άφτερλωβ του Στέγιου Πάσχου (Ελλάδα).

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)
Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία Lady Macbeth του William Oldroyd (Μεγάλη Βρετανία).
Ελληνική Ταινία Πρεμιέρα στην ταινία Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη.

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία 90 χρόνια ΠΑΟΚ- Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία Το αίμα των Σάμι (Sami Blood) της Amanda Kernell (Σουηδία– Δανία- Νορβηγία).

Βραβείο ΕΡΤ αξίας 3.000 ευρώ στην ταινία Park της Σοφίας Εξάρχου.

Βραβείο Κοινού Διαγωνιστικού Τμήματος στην ταινία Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω (À mon âge je me cache encore pour fumer) της Rayhana Obermeyer (Γαλλία, Ελλάδα, Αλγερία).

Βραβείο Κοινού Ελληνικής Ταινίας Μιχάλης Κακογιάννης στην ταινία Έτερος Εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια.

Βραβείο Κοινού Ματιές Στα Βαλκάνια στην ταινία Ραούφ (Rauf) των Soner Caner και Baris Kaya (Τουρκία).

Βραβείο Κοινού Ανοιχτοί Ορίζοντες στην ταινία Ο επιφανής πολίτης (El ciudadano ilustre) των Gastón Duprat, Mariano Cohn (Αργεντινή).


Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016 TIFF 16 Live