2016 Venice Film Festival Poster

Συνέχεια στο κονκόρσο, το διαγωνιστικό τμήμα της 73ης Μόστρα, με μια ακόμη σημαντική δημιουργία που μέσα στην κινηματογραφική σεζόν αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση. Πρόκειται για την μεγάλη επιστροφή του σκηνοθέτη και πρώην σχεδιαστή μόδας της Gucci, Tom Ford, επτά χρόνια μετά τον A Single Man, με το ρομαντικό θρίλερ Nocturnal Animals. Η ταινία που το σενάριο της βασίζεται στην νουβέλα του Austin Wright, Tony And Susan, εστιάζει στην σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των προσώπων του τίτλου (του βιβλίου). Εκείνη, η Σούζαν, είναι μια εύπορη ιδιοκτήτρια γκαλερί έργων τέχνης, που εντελώς αναπάντεχα θα λάβει στα χέρια της το καινούργιο μυθιστόρημα του πρώην συζύγου της, Έντουαρντ. Απογοητευμένη από την τροπή που έχει πάρει ο τωρινός της γάμος, που την έχει περιορίσει σε μια στείρα καθημερινότητα στο Λος Άντζελες, μέσα σε λίγες ημέρες θα διαβάσει το βιβλίο και θα καταλάβει πως όσα αλληγορικά αναφέρει στις λέξεις του ο συγγραφέας, αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στην σχέση της με αυτή. Σε μια παράλληλη ιστορία, που απεικονίζει τις σελίδες του επίδοξου μπεστ σέλλερ, ο Έντουαρντ, δίνει την μορφή του στον ήρωα Τόνι, στα φανταστικά (?) περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο Δυτικό Τέξας. "Στην πραγματικότητα το βιβλίο προσπαθεί να αναδείξει τον πόνο που βιώνει ο ήρωας του, όπως τον προκάλεσε η εγκατάλειψη της αγαπημένης του" είναι οι πρώτες λέξεις του Ford στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρεμιέρα, η οποία απέσπασε κριτικές του επιπέδου Θαυμάσια, Κομψοτέχνημα, Ευφυής!

Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016 Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016
Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016 Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Και συνεχίζει αναφερόμενος στο νέο του πόνημα: "Μπορεί να μου πήρε περίπου μια επταετία για να στηθώ πίσω από την κάμερα ξανά, αλλά ελπίζω την επόμενη φορά να μου πάρει πολύ λιγότερο. Ο βασικός λόγος που με ώθησε στο να επιστρέψω έχει να κάνει με την πίστη αυτού του άντρα της ιστορίας, που είναι παροιμιώδης. Η πίστη είναι το σημαντικότερο στοιχείο μιας σχέσης και θα είναι σπουδαίο αν καταφέρει κανείς να βρει ένα τόσο πιστό έτερον ήμισυ, να μην το αφήσει ποτέ του να φύγει. Κι αυτή είναι μια προειδοποιητική σειρήνα για το τι πρόκειται να συμβεί αν ποτέ ένας τόσο πιστός άνθρωπος απογοητευτεί. Αποφεύγω να αποκαλέσω την εξέλιξη της ως εκδικητική, γιατί δεν είναι. Ο Έντουαρντ έδωσε τα πάντα σε αυτή την σχέση και εκτίμησε πως μπορούσε να γίνει το στήριγμα που η καλή του θα έχει για πάντα. Ατυχώς για εκείνον η αλήθεια ήταν κάπως διαφορετική." Ομοίως δεν μπορεί να αποδεχτεί πως πρόκειται για μια έκφραση τιμωρίας, εκείνη που ακολουθεί ο ήρωας του, ο πρωταγωνιστής του έργου Jake Gyllenhaal, που συνόδευσε τον δημιουργό στο Λίντο, συμμετέχοντας στην λαμπερή πρώτη. "Δεν είμαι τόσο βέβαιος πως πιστεύω στην έννοια της εκδίκησης, ούτε νομίζω πως αυτή είναι μια ιστορία εκδίκησης. Αν θα μπορούσε κάπως να την κατονομάσω, θα έλεγα πως πρόκειται για μια πλοκή που πηγάζει μέσα από την πραγματική αγάπη, που όμως σε κάποια στιγμή της σημαδεύτηκε από την προδοσία."

Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016 Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016
Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016 Tom Ford Nocturnal Animals Venice 2016


Στο πάνελ συμμετέχει και η κοκκινομάλλα θεότητα Amy Adams, που δεν δείχνει διόλου ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς της εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί (προϋπήρξε μία ημέρα πριν εκείνη του Arrival) μιας κι εδώ υποδύεται την βασική ηρωίδα, που με φόβο για το τι θα συμβεί στην πορεία, διαβάζει το γεμάτο αλήθειες βιβλίο. "Δεν ξέρω αν στην περίπτωση μας, η εκδίκηση είναι κάτι που ικανοποιεί εκείνον που την κυνηγά. Αν και σε πολλές προσωπικές μου περιπτώσεις, έχοντας οδηγηθεί από κίνητρα εκδίκησης, έχω νιώσει πολύ καλύτερα παίρνοντας μια μικρή τιμωρία."

Η ταινία Nocturnal Animals του Tom Ford με τους Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Aaron Taylor-Johnson, Michael Shannon, Isla Fisher, Armie Hammer θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016.

zerVo

Cannes Film Festival 2016