Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
21 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2015


Πάντως μια απορία μου σχηματίστηκε στο μυαλό για το πως μπορεί να γίνεται στις Νύχτες Πρεμιέρας να υπάρχει αφιέρωμα στις...Ημέρες του Νέου Ιταλικού Σινεμά. Comunque, είναι πολύ σημαντικό που μία από τις πιο σπουδαίες φιλμικές σχολές της Ευρώπης, με σταθερό τέμπο αρχίζει και ξεμυτά πλέον από την εσωστρέφεια που την διακατείχε τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, κερδίζοντας το μερίδιο που της αντιστοιχεί και στις διεθνείς αγορές. Όπως και η δική μας που μια φορά κι έναν καιρό έπαιζε στις αίθουσες της μια τουλάχιστον ιταλιάνικη δημιουργία, νούμερο που με τον καιρό εξασθένισε για να φτάσουμε την μισή ντουζίνα φερμένων από την Ατζούρα γείτονα ταινιών στο ετήσιο παλμαρέ. Κάτι οι θριάμβοι των Ιταλών στις παγκόσμιες βραβεύσεις, κάτι η επιμονή των εγχώριων διανομέων στο να μοιράσουν αξιόλογες παραγωγές που φέρουν την σφραγίδα αναγνωρισμένων σε όλο το σινεφίλ φάσμα σκηνοθετών, δίνουν την αφορμή για να παρακολουθήσουμε σε πρώτη προβολή και όχι στο ρηχό βίντεο, δημιουργίες που απέσπασαν έντονα χειροκροτήματα στα απανταχού φεστιβάλ που προβλήθηκαν.

Βήμα που ακολουθεί και το δικό μας. το Αθηναϊκό, δημιουργώντας στην 22η εκδοχή του ειδικό section με έξι ολόφρεσκιες ταινίες, που έχουν ήδη πορεία σε Κάννες, Βενετία, Τορόντο και λοιπές κινηματογραφικές πανηγύρεις. Με σπουδαία ερμηνευτικά ονόματα στις συνθέσεις τους Binoche, Favino, Scoccia, Germano, Fontana, Servillo, Rossi, Galiena, Ramazzotti, αλλά και την Bruni Tedeschi, που αναμένεται στα πλαίσια της διοργάνωσης να κόψει και την κορδέλα των φετινών εκδηλώσεων, σε μια, όπως προβλέπεται, λαμπερή βραδιά στο Παλλάς.

Το πλήρες ρόστερ των 6 ταινιών πρεμιέρας με τις ώρες προβολής τους, που θα κάνουν την εμφάνιση τους στις αίθουσες του φεστιβάλ (αναμένεται να ανακοινωθούν).

La Pazza Gioia Η Τρελή Χαρά PosterLa Pazza Gioia
Η Τρελή Χαρά
Ιταλία / 2016 / Έγχρωμο / 118' / Ιταλικά
Του Paolo Virzì - Με τους Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti, Marco Messeri, Anna Galiena, Tommaso Ragno, Bob Messini, Sergio Albelli, Marisa Borini
Λουσμένη στο φως της μαγευτικής Τοσκάνης και στολισμένη με χιούμορ και συγκίνηση παραλλαγή του «Θέλμα και Λουίζ», στην οποία δύο γυναίκες το σκάνε από ψυχιατρική κλινική και ζουν μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τις Valeria Bruni Tedeschi και Micael Ramazzotti, η νέα δημιουργία από τον σκηνοθέτη του «Ανθρώπινου Κεφαλαίου» είναι ένα απολαυστικό road movie που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.
Που και πότε? Πρεμιέρα Italian Film Days στο Παλλάς, παρουσία της πρωταγωνίστριας Valeria Bruni Tedeschi σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί!

H Μεγάλη Αναμονή / L’Attesa PosterL’Attesa
H Μεγάλη Αναμονή
Ιταλία / 2014 / Έγχρωμο / 100' / Ιταλικά
Του Piero Messina - Με τους Juliette Binoche, Lou de Laâge, Giorgio Colangeli, Domenico Diele, Giovanni Anzaldo, Corinna Lo Castro, Antonio Folletto
Η Αννα δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη της κοπέλας του γιου της, φροντίζοντας να κρύψει επιμελώς μια κρίσιμη λεπτομέρεια η οποία απειλεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Πάνω σε αυτό το παράδοξο εύρημα, το δεξί χέρι του Paolo Sorrentino («Η Τέλεια Ομορφιά»), Piero Messina, στηρίζει το δικό του ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο, υφαίνοντας έναν σύνθετο ψυχοσυναισθηματικό ιστό που δίνει στη Ζιλιέτ Μπινός την ευκαιρία για μια συγκλονιστική ερμηνεία.
Που και πότε? Αναμένεται η ανακοίνωση! Παρουσία του σκηνοθέτη Piero Messina

Fiore Το Άνθος PosterFiore
Το Άνθος
Ιταλία / 2016 / Έγχρωμο / 110' / Ιταλικά
Του Claudio Giovannesi - Με τους Daphne Scoccia, Josciua Algeri, Valerio Mastandrea, Laura Vasiliu
Η όμορφη και ατίθαση Ντάφνε συλλαμβάνεται για κλοπή και οδηγείται σε φυλακή ανηλίκων, όπου γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Τζος. Είναι αρκετά δυνατή η αγάπη τους για να γκρεμίσει τα κάγκελα και τους τέσσερις τοίχους που τους χωρίζουν; Κατευθείαν από το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών των Καννών, ένα τρυφερό, ξεσηκωτικό φιλμ που, αν και από τη γειτονική Ιταλία, θα μπορούσε να είχε γυριστεί από τον Φρανσουά Τριφό.
Που και πότε? Αναμένεται η ανακοίνωση! Παρουσία της πρωταγωνίστριας Daphne Scoccia

Υπόγεια Πόλη / Suburra PosterSuburra
Υπόγεια Πόλη
Ιταλία / 2015 / Έγχρωμο / 135' / Ιταλικά
Του Stefano Sollima - Με τους Pierfrancesco Favino, Elio Germano, Claudio Amendola, Alessandro Borghi, Greta Scarano, Giulia Elettra Gorietti, Adamo Dionisi
Ένας μαφιόζος ονόματι Σαμουράι φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τη Ρώμη σε Λας Βέγκας, όμως μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα μετατρέπουν την περιοχή και την οθόνη σε εμπόλεμη ζώνη. Υπό τους καταιγιστικούς ήχους των M83, ο σκηνοθέτης του τηλεοπτικού «Gomorrah» παραδίδει μαθήματα μοντέρνου γκανγκστερικού δράματος, σε μια εκρηκτική ιστορία πολιτικής διαπλοκής και οργανωμένου εγκλήματος.
Που και πότε? Αναμένεται η ανακοίνωση!

Οι εξομολογήσεις / Le Confessioni PosterLe Confessioni
Οι εξομολογήσεις
Ιταλία / 2015 / Έγχρωμο / 100' / Ιταλικά
Του Roberto Andò - Με τους Toni Servillo, Connie Nielsen, Johan Heldenbergh, Daniel Auteuil, Moritz Bleibtreu, Pierfrancesco Favino, Marie-Josée Croze, Richard Sammel
Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου των G8, λίγο πριν βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου, ο πρόεδρος του ΔΝΤ βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του. Ο μόνος που γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη είναι ένας αινιγματικός μοναχός. Πυκνό μυστήριο, αστυνομική ίντριγκα και μεταφυσική χροιά από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Ζήτω η Ελευθερία», με υπέροχη μουσική του Nicola Piovani κι έναν σαρωτικό Toni Servillo στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Που και πότε? Αναμένεται η ανακοίνωση!

Αχώριστες / Indivisibili PosterIndivisibili
Αχώριστες
Ιταλία / 2016 / Έγχρωμο / 100' / Ιταλικά
Του Edoardo De Angelis - Με τους Angela Fontana, Marianna Fontana, Antonia Truppo, Massimiliano Rossi, Tony Laudadio, Marco Mario De Notaris, Gaetano Bruno, Gianfranco Gallo, Peppe Servillo
Λίγο πριν συμπληρώσουν τα δεκαοχτώ τους χρόνια, δύο Ναπολιτάνες σιαμαίες αδελφές που κερδίζουν χρήματα τραγουδώντας πληροφορούνται ότι για πρώτη φορά, μέσω χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωριστούν. Οι ευαίσθητες ερμηνείες των διδύμων Angela και Marianna Fontana πρωτοστατούν σε αυτό το βαθιά συγκινητικό φιλμ που συμμετείχε στα πρόσφατα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο.
Που και πότε? Αναμένεται η ανακοίνωση!