2016 Venice Film Festival Poster

Με το θερμό χειροκρότημα των τυχερών παρευρισκόμενων στην επίσημη πρεμιέρα της καινούργιας ταινίας του ραγδαία ανερχόμενου σκηνοθέτη Damien Chazelle, La La Land, άνοιξε η αυλαία της 73ης εκδοχής του κορυφαίου Ευρωπαϊκού κινηματογραφικού ραντεβού, του Φεστιβάλ Βενετίας. Σε αυτό του το νέο, τρίτο του, βήμα, ο υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου δημιουργός, που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση με το Whiplash, επιχειρεί να στήσει ένα παλιομοδίτικης κοψιάς μιούζικαλ, όπως εκείνα που έκαναν θραύση κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70, αποτίοντας φόρο τιμής στο genre, που τόνισε όσο κανένα άλλο την σημασία του να κυνηγάς το όνειρο σου. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στους βασικούς ήρωες της ιστορίας, την Μίλα, μια νεαρή σερβιτόρα σε κλαμπ της Warner Bros και wanabe ηθοποιό, που παλεύει να πάρει τον πρώτο ρόλο της καριέρας της, παίρνοντας μέρος σε ντροπιαστικές οντισιόν που δοκιμάζουν τον εγωισμό της και τον Σεμπάστιαν, έναν χαρισματικό τζαζ πιανίστα, που κανείς στην Πόλη των Αγγέλων, δεν έχει ακόμη εκτιμήσει τις ικανότητες και την αξία του. Η γνωριμία τους, σύντομα θα εξελιχθεί σε σφοδρό έρωτα και μέσα από τις αισιόδοξες χορευτικές τους αγκαλιές από άκρου εις άκρο του Λος Άντζελες, θα βρουν την δύναμη να ξεπεράσουν τους σκοπέλους και τις αντιξοότητες. Ρόλοι που μοιράζονται στο αναμφισβήτητα πιο λαμπερό φιλμικό ζευγάρι της σεζόν που ανοίγει, την Emma Stone και τον Ryan Gosling, τον οποίο ανειλημμένες υποχρεώσεις κράτησαν μακρυά από το Λίντο, όπου έλαβε χώρα η λαμπερή πρώτη! Συνεπώς τα βάρη της σταρικής εκπροσώπησης έπεσαν αποκλειστικά πάνω στους ώμους της όμορφης Emma, που έδειξε άνετη και ειλικρινής ενώπιον των δημοσιογράφων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016
La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Είναι πραγματικά υπέροχο να δουλεύεις με κάποιον που γνωρίζεις τόσο καλά όσο ο Ryan, ξεκινά την ομιλία της η Stone, αναφερόμενη στον απόντα καβαλιέρο της, που τον εμπιστεύεσαι και τον εκτιμάς τόσο πολύ. Γνώριζα από πριν ότι μπορεί να τραγουδά και να χορεύει ώστε να φτιάξουμε μαζί το κατάλληλο ντουέτο και το δέσιμο μας ήταν καταπληκτικό, αφού είναι κάτι περισσότερο από ο καλύτερος μου φίλος. Ξέρετε πως όταν περνάς με κάποιον πολλές ώρες πρόβας χορεύοντας κι ερχόμενος τόσο πολύ κοντά του, μαθαίνεις πολλά περισσότερα μυστικά για εκείνον, αντιλαμβάνεσαι πολύ πιο έντονα τον εσωτερικό του κόσμο." Ευτυχής για το γεγονός πως η καριέρα του πήρε τόσο πολύ γρήγορα την ανοδική πορεία, ο Chazelle στο πλευρό της πρωταγωνίστριας του, δεν έκρυψε ποτέ την ικανοποίηση του για το χειροκρότημα που απέσπασε η δημιουργία του: "Η βασική μας ιδέα ήταν να συνδέσουμε την Χολιγουντιανή μαγεία που υπήρχε στο εκράν μια φορά κι έναν καιρό με το σήμερα, να την παρουσιάσουμε αντιφατικά μοντέρνα σε σχέση με το ντεμοντέ της στυλ. Στην πραγματικότητα νομίζω πως το La La Land, σχετίζεται πολύ περισσότερο με τα ευρωπαϊκά μιούζικαλ της παλιάς εποχής και λιγότερα με τα αμερικάνικα, μιας και εκείνα προσέγγιζαν καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα τον ανθρώπινο παράγοντα. Η κινηματογράφηση όμως έχει τεχνικά πιο αμερικάνικο χαρακτήρα, αφού ακόμη και στα πλάνα που δεν υπάρχει μουσική ή χορός, η κάμερα κινείται κατά τέτοιον τρόπο,  που ο θεατής να πιστεύει πως χορεύει από μόνη της. Κι αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που θέλησα να περάσω στην Emma, ειδικά στα μέρη της πρόζας που θα έπρεπε να δείχνουν πιο πολύ χορευτικά." 

La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016
La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016

"Κι από εκεί ακριβώς πηγάζει το ουσιαστικό νόημα της ταινίας, συμπληρώνει η μόνιμα γελαστή και απαστράπτουσα μέσα στο ανοιχτόχρωμο, λουλουδένιο φόρεμα της, Stone. Οι νέοι να δουν κατάματα την πρόκληση και να ριχτούν στον αγώνα τους με δύναμη και αισιοδοξία, να αφήσουν στην άκρη τον κυνισμό και την μιζέρια, να πιστέψουν στις ικανότητες τους, να ονειρευτούν και να γεμίσουν με ελπίδα πως ο μόχθος τους θα ανταμειφθεί. Φυσικά και στην δική μου την καριέρα έτυχαν αναποδιές και προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Μίλα που υποδύομαι. Χρειάζεται πίστη και θετική ματιά για να ξεπεραστούν οι αντιξοότητες όμως. Οι περισσότεροι νέοι στις μέρες μας, εντοπίζουν διαρκώς λάθη στις πράξεις τους κι αυτομάτως χάνουν την αυτοπεποίθηση τους. Στην ταινία μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Αυτό που πραγματικά η νεολαία θα έπρεπε να έχει σαν οδηγό!"

Η ταινία La La Land του Damien Chazelle με τους Ryan Gosling, Emma Stone, J. K. Simmons, Finn Wittrock, Rosemarie DeWitt, Meagen Fay θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016.

zerVo

Cannes Film Festival 2016