2016 Cannes Film Festival Poster

Με την προβολή της καινούργιας κομεντί του 80χρονου πλέον Woody Allen, Cafe Society, άνοιξε επισήμως η αυλαία της 69ης εκδοχής του κορυφαίου κινηματογραφικού θεσμού της Ευρώπης, του διεθνούς φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για την τρίτη φορά που ταινία του πολυβραβευμένου δημιουργού, ορίζει την τελετή έναρξης, κάτι που είχε συμβεί το 2002 με το Hollywood Ending και το 2011 με το Midnight In Paris. Το φιλμ που κόστισε περί τα 30 εκατομμύρια δολάρια, αποτελεί την 49η μεγάλη μήκους δουλειά του Allen και την πρώτη που ψηφιακή, έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στην Κυανή Ακτή, με το περισσότερο χειροκρότημα όλων όσων την απόλαυσαν, να αποσπά η εκπληκτική δουλειά του βετεράνου διευθυντή φωτογραφίας, Vittorio Storaro, ο οποίος βαδίζει ολοταχώς για ακόμη μια Οσκαρική βράβευση, μετά από εκείνες για τα Reds, Apocalypse Now και The Last Emperor. "Παρότι η ηλικία μου μαρτυρά το αντίθετο, εντούτοις μέσα μου νιώθω απίστευτα νέος, ενεργός, ευέλικτος, ευκίνητος, διαυγής, βρίσκομαι σε μόνιμη εγρήγορση και νιώθω περίφημα, ανέφερε ο Allen στην εισαγωγή του, κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου. Η διατροφή μου είναι εξαιρετική και αν κρίνει κανείς πως ο πατέρας μου ξεπέρασε τα εκατό χρόνια ζωής και η μητέρα μου σχεδόν τα έφτασε, υπάρχει το ενδεχόμενο να ακολουθήσω κι εγώ την δική τους τύχη." Τα ακουστικά βαρηκοΐας στα αυτιά του, και πολλές φορές το ότι δεν άκουγε τις ερωτήσεις των ρεπόρτερ, είναι όμως ένα δείγμα ακόμη πως ο Woody έχει διαβεί και επισήμως το κατώφλι της τρίτης ηλικίας.

Woody Allen Cafe Society Cannes Woody Allen Cafe Society Cannes
Woody Allen Cafe Society Cannes Woody Allen Cafe Society Cannes
Woody Allen Cafe Society Cannes Woody Allen Cafe Society Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Το Cafe Society, που περιγράφει τις καθημερινές και ανθρώπινες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στον περίγυρο ενός χολιγουντιανού στούντιο κατά την όμορφη δεκαετία του 30, προβάλλεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, εκτός συναγωνισμού, κάτι που υπήρξε η απαίτηση του ίδιου του δημιουργού του: "Δεν μου αρέσει η ιδέα να βρίσκομαι σε συναγωνισμό με άλλους σκηνοθέτες. Και δεν μου αρέσει η ιδέα να πρέπει κάποιος να προσδιορίσει αν ένας Ρέμπραντ είναι καλύτερος από έναν Ελ Γκρέκο. Ή μήπως ένας Ματίς είναι ποιοτικότερος από έναν Πικάσο. τα πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υποκειμενικά". Η πλοκή του έργου παρακολουθεί τον δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια νεαρή, επαρχιωτοπούλα από την Νεμπράσκα, που τώρα είναι γραμματέας ενός πανίσχυρου ατζέντη (ο Steve Carell, απόντας από την Κρουαζέτ) και στον ανιψιό του, που μόλις έχει καταφτάσει γεμάτος όνειρα για μια σπουδαία καριέρα στην Μέκκα του σινεμά. Τα προβλήματα ξεκινούν από την στιγμή που εκείνη διατηρεί ήδη δεσμό με έναν μεγαλύτερο της ηλικιακά άντρα. Έναν ρόλο που ερμηνεύει η Kristen Stewart, επιθυμώντας να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα της και αν μη τι άλλο, οι πρώτες εκτιμήσεις για την παρουσία της εδώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. "Το καλύτερο που μπορείς να πάρεις από έναν σκηνοθέτη, είναι όταν σου δείχνει κάτι που δεν γνώριζες καν για τον ίδιο σου τον εαυτό" αναφέρει η λαμπερή ενζενί, αναφερόμενη στον Allen φυσικά, που μολονότι σταρ, την πέρασε από επίπονη οντισιόν για να της δώσει το χρίσμα. "Χρειαζόμουν για τον ρόλο ένα κορίτσι που θα μπορούσε αρχικά να δείχνει σαν μια φτωχή κοπέλα από την επαρχία που ανοίγει τα φτερά της για την μεγάλη πολιτεία και στο τέλος να καταφέρνει να μετατραπεί σε αριστοκρατική αστή, ντυμένη με τις πανάκριβες γούνες και τα κοσμήματα" αναφέρει ο δημιουργός για την πρωταγωνίστρια του. Δίπλα της ο σταθερά ανερχόμενος και με εξαιρετικές πρωταγωνιστικές επιλογές τελευταία Jesse Eisenberg, που ορίζει τον ερωτικό σύντροφο στο σενάριο, σεμνά θα αποδεχτεί τις θετικές κρίσεις του σκηνοθέτη: "Αν ήμουν νέος είναι σίγουρο πως θα έπαιζα εγώ τον ρόλο που υποδύθηκε ο Jesse. Και πιθανότατα θα το έκανα με πιο γλαφυρό τρόπο, μιας κι εγώ είμαι κωμικός και όχι φινιρισμένος ηθοποιός, όπως ακριβώς είναι ο Jesse, που δίνει στον χαρακτήρα του περισσότερες από μία διαστάσεις." Για να δώσει την δική του απάντηση ο ηθοποιός: "Δεν γνωρίζαμε καν πως ο Woody Θα συμμετέχει στο φιλμ ως αφηγητής, ως ένα τρίτο πρόσωπο που θα συνδέει μεταξύ τους τις σκηνές, δεν μας είχε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο. Γενικά δεν νιώσαμε την παραμικρή πίεση στην μέθοδο που ακολούθησε για να μας μπάσει ολοκληρωτικά στο πετσί των ρόλων."

Woody Allen Cafe Society Cannes Woody Allen Cafe Society Cannes
Woody Allen Cafe Society Cannes Woody Allen Cafe Society Cannes
Woody Allen Cafe Society Cannes Woody Allen Cafe Society Cannes

Από τις εικόνες του έργου παρελαύνουν ως μέλη του καστ, η εντυπωσιακής θωριάς Blake Lively και ο όχι για πρώτη φορά συνεργαζόμενος με τον Allen, Corey Stoll, που τον συνόδευσαν επίσης στην Γαλλική Ριβιέρα. Σπάζοντας κατά κάποιο τρόπο με την αριστοκρατική εμφάνιση τους, τις όποιες άσχημες εντυπώσεις άφησε η αινιγματική καταχώρηση του Ronan Farrow, γιου του Allen από την σχέση του με την Mia, περί της σεξουαλικής κακοποίησης της αδελφής του, Ronan, από τον ίδιο τον πατέρα της, στο (υποτίθεται έγκυρο) The Hollywood Reporter. Σύννεφα πάνω από το Palais, την πρώτη κιόλας ημέρα του Φεστιβάλ? Να δούμε τι επιφυλάσσει η συνέχεια...

Η ταινία Cafe Society του Woody Allen με τους Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Blake Lively, Corey Stoll και Steve Carell θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο στα μέσα Ιουλίου 2016.

zerVo

Cannes Film Festival 2016