2016 Cannes Film Festival Poster

Από την πρώτη του κιόλας προβολή, στους τυχερούς που την παρακολούθησαν στα πλαίσια του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έγινε αντιληπτό πως το Loving, το ολοκαίνουργο πόνημα του μαέστρου Jeff Nichols, θα τραβήξει όλο τον δρόμο του ανταγωνισμού, ίσαμε τα βραβεία. Η αισθηματικού υπόβαθρου, κοινωνική ταινία από τα χέρια του σκηνοθέτη των Midnight Special, Mud και Take Shelter, αφηγείται την ιστορία του ζεύγους των Ρίτσαρντ και Μίλντρεμντ Λόβινγκ, που στα 1967, παραβαίνοντας τους νόμους της Πολιτείας της Βιρτζίνια, ήρθαν εις γάμου κοινωνία. Που ακριβώς υπήρξε η παρανομία? Στο ότι εκείνος ήταν λευκός κι εκείνη έγχρωμη, γεγονός ανήκουστο για τις ρατσιστικά σκεπτόμενες περιοχές του Νότου, που τους οδήγησαν στα δικαστήρια. Το δράμα, που αναμένεται να παίξει, ειδικά φέτος, σημαντικό ρόλο και στις εντός των Αμερικάνικων συνόρων βραβεύσεις, δεν κλείνεται όπως θα φανταζόταν κανείς εντός των τειχών της αιθούσης που λαμβάνει χώρα η ακροαματική διαδικασία, αλλά εστιάζει περισσότερο στους βασικούς χαρακτήρες και στο πως επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο για να δημοσιοποιήσουν την αγάπη τους. Τον χαμηλών τόνων, εσωστρεφή και ελάχιστα εκδηλωτικό Ρίτσαρντ υποδύεται ο ηθοποιός Joel Edgerton, ενώ την συμβία του αποδίδει η όχι γνώριμη στο διεθνές σινεφίλ κοινό, γεννημένη στην Αιθιοπία, Ιρλανδή Ruth Negga. "Δεν ακολουθήσαμε τις Χολιγουντιανές προσταγές, στον τρόπο προσέγγισης της φημισμένης στα δικαστικά χρονικά της χώρας, ιστορίας. Κι αυτό εκτιμώ πως μας έκανε όχι μόνο ξεχωριστούς, αλλά μας έδωσε και μια ιδιαίτερη ώθηση να δούμε με μια πιο απλή, ρεαλιστική και ανθρώπινη ματιά, την υπόθεση" ομολογεί ο Αυστραλός πρωταγωνιστής στην καθιερωμένη Συνένετυξη Τύπου.

Loving Cannes Loving Cannes
Loving Cannes Loving Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Κοιτάζοντας την πραγματική ιστορία και όχι όλα όσα γράφτηκαν στον Τύπο ή ειπώθηκαν στην δίκη, ήταν για μένα πασιφανές πως θα έπρεπε η κάμερα μου να μιλήσει για τους ανθρώπους και όχι για τους Νόμους" αναφέρει ο Nichols. "Βεβαίως το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη μισό αιώνα πριν, από μόνο του είναι τόσο εντυπωσιακό, ώστε να αποτελέσει την βάση ενός εκπληκτικού και αγωνιώδους θρίλερ. Εγώ δεν προτίμησα κάτι τέτοιο. Θέλησα να αναδείξω την πραγματικά αγάπη, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, που κατά τας γραφάς, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί. Πιο ήσυχα και χωρίς φανφάρες. Ελπίζω να σας πρόσφερα μια από τις πιο ήσυχες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς." Όσο για την Negga, που οι πρώτες εκτιμήσεις την φέρνουν ανάμεσα στις βασικές υποψήφιες για το Όσκαρ γυναικείας ερμηνείας και η δική της άποψη, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα: "Το Loving μας εξανθρωπίζει. Δείχνει στον κόσμο πως όλες αυτές οι λανθασμένες πρακτικές και οι ρατσιστικές πολιτικές, είναι απλώς βαρετές και ανάξιες λόγου, όταν μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπους και συναισθήματα."

Η ταινία Loving συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και η έξοδος της στις αίθουσες, των ΗΠΑ, έχει προγραμματιστεί για τις 4 Νοεμβρίου 2016.

zerVo

Cannes Film Festival 2016