10 Cloverfield Lane Poster10 Cloverfield Lane

του Dan Trachtenberg. Με τους Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher, Jr., Bradley Cooper, Suzanne Cryer


Abrams άσε τις JJιές
του gaRis (@takisgaris)

Τόχει η παράδοσις να παίζει το πρώτο τέρμηνο ίτς γίαρ μια ταινία-προμότα, ένα PRτζήδικο event, όπου η απασύμπασα κριτική θα στέρξει ευλαβικά να προσκυνήσει, κουνώντας το δάχτυλο της millenial γενιάς και την ενοχή των σαρανταπλάς που θα ανεμίσουν παντιέρα στον κάθε αεριτζή, φτάνει το action να διαθέτει δράμι σασπένς και λιγουλάκι ευφάνταστη πλοκή. Κάτσε τώρα σινεγραφιά μου και γράψε κατεβατά για το κόκκινο βρακί του Σούπερμαν και το πόσο καθαρόαιμο σήκουελ – μιαν επταετία μετά το JJικο found footage στην κονιορτοποιημένη ΝΥ - είναι αυτό δαύτο το 10 Cloverfield Lane, πρώτη του Dan Trachtenberg, σε στόρυ χτενισμένο χωρίστρα στο πλάι από τον Whiplash - Damien Chazelle. O Abrams ξέρει το ποίημα. 38 μήνες μυστικότητα για το The Force Awakens. Πλήρης άγνοια για το Cloverfield. Πριν δυο μήνους ουδείς εγνώριζε περί της υπάρξεως του blood related project 10 Cloverfield Lane. Χτυπά με τρέιλερ ανήμερα του Superbowl 50. Το μάρκετινγκ κόστος τεράστιο για μια Bad Robot παραγώγα των με ζόρι 15 μυρίων. Η συνταγή γνωστή: Δημιουργική ασάφεια (παν ιντέντεντ) και συμπαντική ταρατατζουμιά εξωγήινης τερατογέννεσης σε στυλ The Apocalypse.

10 Cloverfield Lane Wallpaper
Δες το Room να συναντά τα Signs, Twilight Zone και το War of Worlds, για να μη ξεχνάμε τον μέντορα Steven. Κοπελιά (Mary Elizabeth Winstead) χωρίζει με δεσμό (η φωνή του Bradley Cooper), πίνει ουισκάκι, καβαλά αμάξι και τρέχει στην ύπαιθρο. Εκεί ανατρέπεται και ξυπνά σε καταφύγιο πυρηνικού ολέθρου, όμηρος του ακαθόριστων προθέσεων ιδιοκτήτη (John Goodman) και κατανάγκην συγκάτοικος του αγαθούλη αυτοβούλως συνεγκλείστου (John Gallagher Jr.) Η κοπελιά είναι ξαδέρφη (τουλάχιστον) Μαγκάιβερ αλλά η απόδραση δε της βγαίνει, τσαταλιάζοντας το φιλότιμο του καλού ανθρώπου - Goodman που απορεί με την αγνωμοσύνη της νέας γενιάς. Και τα ερωτήματα πέφτουν βροχηδόν: Ωρέ μας ψεκάζουνε; Μην και υπάρχει ο σκώληκας Ερετζούμ 33 και μισό, έτοιμος να μας κολατσίσει εκεί όξω; Μπας και βλέπω δυο ταινίες ή μια τύπου ψυχολογικό δράμα χιτσκοκικών προεκτάσεων της οποίας η τρίτη πράξη χάθηκε στο μοντάζ με αποτέλεσμα να της πατσάρουν όπως - όπως την έκβαση ενός χιλιοπαιγμένου space invasion b-movie ξεχασμένου από τα ανυπόληπτα φίφτις;

Ειλικρινά, παρά την για ακόμη μια φορά spot on παιχτούρικη εμφάνιση του Goodman και την νευρώδη συγκέντρωση της Winstead, το 10 Cloverdale Lane είναι μια διεύθυνση που θέλω να ξεχάσω. Δεν ξέρω αν όλα είναι πια τυχαία, αλλά η επιλογή του JJ να παίξει (ξανά) το τρέιλερ πριν από το 13 Hours - ταινία του Michael Bay (μάντεψε ποιος έγραψε το Armageddon) είναι συμβολισμός καθάριος. Ο Abrams σπέρνει το πανί random σήκουελς, ποντάροντας στην ημιμάθεια του average movie buff, αυτού που δεν έχει ψάξει στο παρελθόν για να διαπιστώσει ότι η ίδια θεματολογία και οι (υποτιθέμενες) ανθρωπολογικές και ιστορικοπολιτικές αναφορές έχουν υπηρετηθεί πληρέστερα, με την ευσυνειδησία δηλαδή ενός genre που δεν υπερυπόσχεται και εντέλει δεν εξαπατά προς άγραν της επόμενης αρπαχτής.

10 Cloverfield Lane Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 31 Μαρτίου 2016 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική