5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 25 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου 2016

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώνουν την 5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2016. Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο.

Στη διάρκεια της 5ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα προβληθούν συνολικά δεκατέσσερις ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ, από δέκα αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας. Σκοπός είναι οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα την Αφρική του σήμερα, να την αναγνωρίσουν γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει, μια ήπειρος με έντονες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η οποία από τον Βορρά μέχρι το Νότο πασχίζει να κατακτήσει την πρόοδο και την εξέλιξη. Μέσα από αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο, όπου τονίζεται τόσο η διαφορετικότητα όσο και η συλλογικότητα, η εκδήλωση στοχεύει στην οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που συμμετέχουν από την Αφρική, και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς τους, και ελπίζει να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες στον οπτικοακουστικό τομέα.

Οι ταινίες της θεματικής ενότητας 5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου και οι ώρες προβολής τους είναι:

Ο μετανάστης / The Emigrant  Poster
O Emigrante (The Emigrant)
Ο μετανάστης
Αγκόλα, 2010, 80'
Σκηνοθεσία: Henrique Narciso 'Dito'
Η ιστορία δύο φτωχών νεαρών που επιβιώνουν στους δρόμους της Λουάντα: όταν ο ένας από αυτούς κερδίζει το λαχείο αποφασίζει να εκπληρώσει ένα παιδικό του όνειρο, να γνωρίσει την Ευρώπη, η πραγματικότητα θα τον απογοητεύσει.
Που και πότε? Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 17.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Μονοπάτια αίματος / Blood Trails Poster
Rastos De Sangue (Blood Trails)
Μονοπάτια αίματος
Αγκόλα, 2013, 90'
Σκηνοθεσία: Mawete Paciência
Βασισμένη σε αληθινές ιστορίες παιδιών που έπεσαν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής κακοποίησης
Που και πότε? Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 22.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Παιδιά που κατηγορήθηκαν για μάγια / Children Αccused of Witchcraft Poster
Crianças acusadas de feitiçaria (Children Αccused of Witchcraft)
Παιδιά που κατηγορήθηκαν για μάγια
Αγκόλα, 2015, 63'
Σκηνοθεσία: Manuel Narciso "Tonton"
Ντοκιμαντέρ που προβάλει μαρτυρίες και καταστάσεις κοινωνικής αδικίας εις βάρος παιδιών που έχουν κατηγορηθεί για μαύρη μαγεία από τις οικογένειές τους.
Που και πότε? Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Πεπρωμένο / Destiny Poster
Al Massir (Destiny)
Πεπρωμένο
Αίγυπτος, 1997, 135'
Σκηνοθεσία: Youssef Chahine
Η ζωή του φιλοσόφου Αβερόη, του σημαντικότερου σχολιαστή του Αριστοτέλη, που έζησε στην Ανδαλουσία και θεωρούσε ότι το Κοράνι είναι ανοιχτό σε ερμηνείες.
Που και πότε? Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 20.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Είσοδος μόνον με προσκλήσεις) και Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Difret Poster
Difret
Difret
Αιθιοπία, 2014, 99'
Σκηνοθεσία: Zeresenay Berhane Mehari
Η πραγματική ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού που πέφτει θύμα απαγωγής και σκοτώνει τον άνδρα που προοριζόταν να γίνει σύζυγος της. Στο χωριό της, η πρακτική της απαγωγής με σκοπό το γάμο είναι συνηθισμένη και μια από τις παλαιότερες παραδόσεις της Αιθιοπίας. Μια χειραφετημένη νεαρή δικηγόρος θα προσπαθήσει να την υπερασπιστεί, μπαίνοντας σε μια διαμάχη ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την τήρηση του εθιμικού δικαίου, διακινδυνεύοντας το δικηγορικό της γραφείο που προσφέρει αφιλοκερδώς νομική βοήθεια σε γυναίκες, για να σώσει τη ζωή της.
Που και πότε? Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος - Μετά την προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον σκηνοθέτη, την Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Αισθητικής, Επικοινωνίας, Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέα και τη Νένα Βενετσάνου, συνθέτρια-τραγουδίστρια. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος του 105,5 Στο Κόκκινο, Φωτεινή Λαμπρίδη.



Villa Matata Poster
Villa Matata
Villa Matata
Δημοκρατία του Κονγκό, 2015, 99'
Σκηνοθεσία: Ronnie Kabuika
Ο Μοχάμεντ, ο Τότο και ο Αλί είναι τρία ξαδέλφια που κατοικούν στη βίλα των τσιγκούνηδων θείων τους επινοώντας διάφορους τρόπους να τους αποσπάσουν χρήματα. O Τότο σκαρφίζεται την ιδέα να σκηνοθετήσουν έναν ψεύτικο θάνατο με σκοπό να κλέψουν τα λεφτά της κηδείας...
Που και πότε? Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 19.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Μαστροχαλαστές / Fundi-Mentals Poster
Fundi-Mentals
Μαστροχαλαστές
Κένυα, 2015, 87'
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωνσταντάρας
Οι περιπέτειες δύο τεχνιτών που θέλουν να πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι μάστορες στο Κίνου, ένα προάστιο του Ναϊρόμπι. Η φαντασίωσή τους, όμως, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, όταν εμφανίζεται μία νέα πολυεθνική τεχνική εταιρεία στην περιοχή. Για να μη χάσουν τη δουλειά τους, επινοούν ένα νέο τύπο «υπηρεσίας εξπρές», γεγονός που έχει ξεκαρδιστικές συνέπειες.
Που και πότε? Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 22.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Veve Poster
Veve
Veve
Κένυα, 2014, 94'
Σκηνοθεσία: Simon Mukali
Οι ιστορίες των χαρακτήρων που περιστρέφονται γύρω από μια ακμάζουσα επιχείρηση παραγωγής veve, που σημαίνει σε γλώσσα αργκό, έναν μικρό θάμνο που παράγει μια ναρκωτική ουσία.
Που και πότε? Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Rock the Casbah Poster
Rock the Casbah
Rock the Casbah
Μαρόκο, 2013, 100'
Σκηνοθεσία: Laïla Marrakchi
Μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Ταγγέρη, όταν μια οικογένεια συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια τριών ημερών στο πατρικό σπίτι μετά το θάνατο του πατέρα, για να ξαναζήσει τις αναμνήσεις και να μοιραστεί την απώλειά του, σύμφωνα με την παράδοση.
Που και πότε? Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 19.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Ζαινάμπ, το ρόδο του Αγκμάτ / Zaynab, the rose of Aghmat Poster
Zaynab, the rose of Aghmat
Ζαινάμπ, το ρόδο του Αγκμάτ
Μαρόκο, 2014, 89'
Σκηνοθεσία: Farida Bourquia
Η ζωή της θρυλικής Zaynab Ennafzaouia, τέταρτης συζύγου του Εμίρη Almoravid, κατά τη βασιλεία του οποίου το Μαρόκο εξελίσσεται σε αυτοκρατορία.
Που και πότε? Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 18.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Μια θέση στα αστέρια / A place in the stars Poster
A place in the stars
Μια θέση στα αστέρια
Νιγηρία, 2014, 108'
Σκηνοθεσία: Dora Akunyili
Ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Dora Akunyili, διευθύντριας της Υπηρεσίας Έλεγχου Φαρμάκων και Τροφίμων της Νιγηρίας. Η ταινία εκτυλίσσεται στο Λάγος το 2006 και αφηγείται την ιστορία του Κιμ Ντακίμ (Gideon Okeke), ενός νεαρού δικηγόρου που έχει στα χέρια του πληροφορίες για την κυκλοφορία παραποιημένων φαρμάκων.
Που και πότε? Τρίτη 1 Μαρτίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Yesterday Poster
Yesterday
Yesterday
Νότιος Αφρική, 2004, 96'
Σκηνοθεσία: Darrell Roodt
Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα χωριό των Ζουλού, όπου η ηρωίδα Yesterday, μια νεαρή μητέρα, μαθαίνει ότι είναι φορέας του ιού HIV και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ασθένειάς της.
Που και πότε? Τρίτη 1 Μαρτίου στις 19.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Η Λέσχη Bang Bang / Bang Bang Club Poster
Bang Bang Club
Η Λέσχη Bang Bang
Νότιος Αφρική, 2010, 106'
Σκηνοθεσία: Steven Silver
Ένα βιογραφικό δράμα που αφηγείται την αξιοθαύμαστη και μερικές φορές οδυνηρή πραγματική ιστορία τεσσάρων φωτογράφων που όχι μόνο συνδέονται με φιλία, αλλά που έζησαν μαζί ακραίες καταστάσεις όταν προσπάθησαν να συλλάβουν με το φακό τους εικόνες από τη Νότια Αφρική λίγες ημέρες πριν από την πτώση του απαρτχάιντ.
Που και πότε? Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Η ευλογία του Σεΐκ / Sheikh’s blessing Poster
Barakat Al-Sheikh (Sheikh’s blessing)
Η ευλογία του Σεΐκ
Σουδάν, 1998, 113'
Σκηνοθεσία: Gadalla Gubara
Η ταινία καταγγέλλει τα φαινόμενα του τσαρλατανισμού και των πρακτικών μαγείας που επιβιώνουν σε ορισμένες Σουδανέζικες κοινότητες και που οφείλονται τόσο στη θρησκευτική άγνοια όσο και στην ευπιστία. Αν και πολλές φορές αντίστοιχα περιστατικά γίνονται αντικείμενο σάτιρας και διακωμώδησης, η ταινία αυτή υπογραμμίζει τις τραγικές συνέπειες του φαινομένου με στόχο την προειδοποίηση και πληροφόρηση των θεατών.
Που και πότε? Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 17.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Μαύρο φεγγάρι / El Ziara (Black Moon) Poster
El Ziara (Black Moon)
Μαύρο φεγγάρι
Τυνησία, 2014, 106'
Σκηνοθεσία: Nawfel Saheb-Ettaba
Το φιλμ έχει ήρωα έναν μοναχικό οδηγό ταξί, τον Γιουσέφ. Η ανακάλυψη ενός παλαιού σπιτιού στη Μεδίνα και η τυχαία συνάντηση με μια μυστηριώδη γυναίκα ανοίγει μια ρωγμή στο ξεχασμένο παρελθόν του και αναστατώνει τη ζωή του. Ο ήρωας ξεκινάει την αναζήτηση για να ανακαλύψει μια αναπάντεχη σχέση ανάμεσα στη γυναίκα και στο στοιχειωμένο σπίτι με το δράμα της παιδικής του ηλικίας…
Που και πότε? Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Τιμές εισόδου
• Γενική Είσοδος: ΔΩΡΕΑΝ