Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης

Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 15 - 21 Οκτωβρίου 2015

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας με το θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώνεται στους χώρους της από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μέρος της συνολικότερης σειράς εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου με τίτλο 12 Οκτωβρίου 1944 - Η Αθήνα ελεύθερη και διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της 71ης επετείου απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής ιστορίας, προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ, καθώς κι άλλες δράσεις.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά εννέα ταινίες μυθοπλασίας της χρονικής περιόδου 1946-1970 και οκτώ ντοκιμαντέρ από την Ταινιοθήκη Τηλεόρασης του Αρχείου της ΕΡΤ που εστιάζουν στις χρονικές περιόδους της Κατοχής και της Απελευθέρωσης με επίκεντρο την Αθήνα, κι όχι μόνο. Οι συγκεκριμένες ιστορικές περίοδοι ανέκαθεν αποτέλεσαν πρόκληση για τους Έλληνες σκηνοθέτες. Το αφιέρωμα αυτό προσπαθεί να συνθέσει τις διαφορετικές τους ματιές.

Επιπροσθέτως θα προβληθεί αρχειακό υλικό της περιόδου, τα πρώτα Επίκαιρα του Φίνου με τίτλο Εικόνες από την Ελλάδα Νο 1 του 1944 που παρουσίασε πρώτη φορά ο Ροβήρος Μανθούλης στη σειρά ντοκιμαντέρ Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου.

Επίσης τα πλάνα που τράβηξε με κίνδυνο της ζωής του μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα, ο Άγγελος Παπαναστασίου με σκηνές από την έλευση των γερμανικών στρατευμάτων έως τον λιμό και από τις μεγάλες διαδηλώσεις έως την ταφή εκτελεσμένων πατριωτών, υπό το γενικό τίτλο Από την τραγωδία της σκλαβωμένης Ελλάδος 1941-44. Τα βωβά πλάνα του Παπαναστασίου θα πλαισιώσει με την αφήγησή του ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Θα παρουσιαστούν επίσης δύο νέα ντοκιμαντέρ, η τελευταία παραγωγή της ΕΡΤ Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς (2015) του Τάκη Σακελλαρίου, που δημιουργήθηκε με αφορμή τον φετινό εορτασμό, και σε πρώτη προβολή Το στάρι (2015) της Ομάδας Ηιστορισταί, μια ταινία για την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής.

Οι ταινίες της θεματικής ενότητας Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης και οι ώρες προβολής τους είναι:

Αδούλωτοι Σκλάβοι Poster
Αδούλωτοι Σκλάβοι
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1946, α/μ, 65’
Σκηνοθεσία: ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΩΝ Σενάριο: ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΩΝ Φωτογραφία: ΝΟΒΑΚ ΙΑΣΩΝ Μουσική: ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΑΝΟΣ Ηθοποιοί: ΛΑΜΠΕΤΗ ΕΛΛΗ, ΤΑΛΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΗΛΙΑΣ, ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΖΩΡΑΣ, ΑΛΒΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΡΕΤΗ, ΚΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ Παραγωγή: ΝΟΒΑΚ ΦΙΛΜΣ
Παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Αθήνα, μια παρέα νέων έχουν συγκροτήσει μια θεατρική ομάδα, σχεδιάζοντας να ανεβάσουν το "Όνειρο θερινής νυκτός" του Σαίξπηρ. Η έκρηξη όμως του πολέμου ανατρέπει τα πάντα. Στη διάρκεια της Κατοχής αυτοστρατεύονται, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και οργανώνουν τη ζωή τους στρατιωτικά. Ρίχνονται στον αγώνα και στη μάχη ενάντια στον κατακτητή. Κάποιοι θυσιάζουν τη ζωή τους, άλλοι όπως ο Δημήτρης και η Τιτάνια ερωτεύονται, η Αντίσταση όμως όλο και φουντώνει. Οι ηρωικοί νεκροί φέρνουν πιο κοντά τη στιγμή της ελευθερίας. Την ταινία ξεκίνησε να σκηνοθετεί ο Μάριος Πλωρίτης αλλά την εγκατέλειψε αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο αποτυχίας και την ολοκλήρωσε ο Βίων Παπαμιχάλης, στον οποίον και καταχωρήθηκε.
Που και πότε? Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 18.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ματωμένα Χριστούγεννα Poster
Ματωμένα Χριστούγεννα
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1951, α/μ, 95’
Σκηνοθεσία: ΖΕΡΒΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Σενάριο: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Φωτογραφία: ΓΑΖΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Μοντάζ: ΖΕΡΒΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μουσική: ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ Ηθοποιοί: ΛΑΜΠΕΤΗ ΕΛΛΗ, ΧΑΤΖΙΣΚΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΛΚΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΜΗΣ, ΦΛΕΤΟΣ ΚΙΜΩΝ, ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΖΕΡΒΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Παραγωγή: ΑΝΖΕΡΒΟΣ
Ο καπεταν-Νικόλας (Ιωάννης Αποστολίδης) επιστρέφει από τον πόλεμο στο σπίτι του στην Αθήνα για να μάθει ότι η γυναίκα του (Αθανασία Μουστάκα) πέθανε, ο αντιστασιακός γιος του (Ιορδάνης Μαρίνος) κρύβεται στο βουνό, χωρίς να υπάρχουν νέα του, και η κόρη του (Έλλη Λαμπέτη) εκτελέστηκε μαζί με τον αγαπημένο της (Νίκος Χατζίσκος) από τους Γερμανούς. Στον τάφο της γυναίκας του θα ξανασμίξει με τον γιο του.
Που και πότε? Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 22.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται Poster
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1948, α/μ, 86’
Σκηνοθεσία: ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ ΑΛΕΚΟΣ Σενάριο: ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Φωτογραφία: HEPP JOSEPH Μοντάζ: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ Μουσική: ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Ηθοποιοί: ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΛΙΒΥΚΟΥ ΙΛΥΑ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ, ΤΣΑΓΑΝΕΑ ΝΙΤΣΑ, ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΡΟΖΑΝ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΜΗΣ, ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Παραγωγή: ΦΙΝΟΣ ΦIΛM
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά η Ελλάδα ταλανίζεται μέσα στη δίνη του Εμφυλίου. Ένα φιλήσυχο ανθρωπάκι, ο μικρονοικοκύρης Θόδωρος, δεν βλέπει καθόλου με καλό μάτι φίλους και γείτονες να διαπληκτίζονται συνεχώς για τα πολιτικά και να αντιδικούν με το παραμικρό. Έτσι κάποιο μεσημεράκι, καθώς λαγοκοιμάται στην πολυθρόνα του, βλέπει ένα εφιαλτικό όνειρο. Οι Γερμανοί, που μόλις έφυγαν, ξανάρχονται και ανακαταλαμβάνουν την Ελλάδα, επιβάλλοντας την τάξη την οποία οι ελεύθεροι πλέον Έλληνες δεν είναι σε θέση να δεχτούν και να τηρήσουν. Το δίδαγμα; « Ε βρε!… βούρδουλας που σας χρειάζεται, αφού αντί να γευθείτε την ελευθερία και την κοινωνική ειρήνη, επιδίδεστε σε ατέρμονες αλληλοφαγωμάρες!»
Που και πότε? Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 21.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ψηλά τα χέρια Χίτλερ Poster
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1962, α/μ, 77’
Σκηνοθεσία: ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ ΡΟΒΗΡΟΣ Σενάριο: ΜΗΛΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Φωτογραφία: ΜΗΛΑΣ ΝΙΚΟΣ Μοντάζ: ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Γ. Μουσική: ΚΑΡΑΛΗ ΤΟΝΙΑ, ΜΙΧΑΛΙΤΣΗ ΣΟΦΙΑ Ηθοποιοί: ΒΕΓΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΡΚΑ, ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ ΒΑΣΟΣ, ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΑΡΠΕΤΑ ΕΛΕΝΗ, ΚΕΔΡΑΚΑΣ ΝΑΣΟΣ Παραγωγή: ΜΗΛΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΤΡΟΥΜΠΗΣ Γ.
Δύο φίλοι (Θανάσης Βέγγος και Βασίλης Διαμαντόπουλος) συναντιούνται μετά από χρόνια και θυμούνται όσα κωμικοτραγικά έζησαν μαζί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Προσπάθησαν να φύγουν στην Αίγυπτο, συνάντησαν έναν τραυματισμένο αντιστασιακό (Σπύρος Καλογήρου) και τον έσωσαν από τους Γερμανούς. Ο ένας από τους δύο, όμως, αιχμαλωτίστηκε.
Που και πότε? Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; Poster
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1971, α/μ, 79’
Σκηνοθεσία: ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ Σενάριο: ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ, ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ Φωτογραφία: ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μοντάζ:ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥ ΝΙΚΗ, ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ Μουσική: ΠΛΕΣΣΑΣ ΜΙΜΗΣ Ηθοποιοί: ΒΕΓΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΡΟΔΙΤΗ ΕΦΗ, ΓΩΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ, ΠΛΑΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Παραγωγή: ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ
Ο Θανάσης (Θανάσης Βέγγος) καλείται, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, να καταθέσει στη δίκη ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας που κατηγορείται ότι, αντί λαγού, σέρβιρε γάτο στους πελάτες του. Κατηγορείται κι εκείνος για ψευδορκία και φυλακίζεται παρέα με κάποιους αντιστασιακούς. Οι αντιστασιακοί δραπετεύουν αλλά ο Θανάσης μένει στο κελί. Τον κατηγορούν ότι είναι ο Ιβάν, ο διαβόητος αρχηγός των συγκεκριμένων αντιστασιακών, και οι Γερμανοί τον καταδικάζουν σε θάνατο.
Που και πότε? Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ουρανός Poster
Ουρανός
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1962, α/μ, 87’
Σκηνοθεσία: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ Σενάριο: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Φωτογραφία: ΔΑΝΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, VARRIANO GIOVANNI Μοντάζ:ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ Μουσική: ΚΟΥΝΑΔΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ Ηθοποιοί: ΠΙΤΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΑΚΗΣ, ΤΣΑΧΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΦΑΙΔΩΝ, ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΝΙΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΤΕΡΖΑΣ ΛΑΖΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ Παραγωγή: ΔΡΑΚΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
Στη μακεδονική επαρχία δύο ζευγάρια (Νίκη Τριανταφυλλίδη-Τάκης Εμμανουήλ και Φαίδων Γεωργίτσης-Αιμιλία Πίττα), χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Οι δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος. Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι, το μέτωπο θα καταρρεύσει και το πένθος θα σκεπάσει τα πάντα.
Που και πότε? Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Προδοσία Poster
Προδοσία
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1964, α/μ, 100’
Σκηνοθεσία: ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Σενάριο: ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΗΣ Φωτογραφία: ΓΑΡΔΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Μοντάζ:ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Μουσική: ΜΟΥΡΑΜΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ηθοποιοί: ΦΥΣΣΟΥΝ ΠΕΤΡΟΣ, ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΦΩΤΙΟΥ ΕΛΛΗ, ΜΥΡΑΤ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΑΡΡΗ ΖΩΡΖ, ΒΟΛΑΝΑΚΗ ΝΤΟΡΑ, ΜΠΑΡΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Παραγωγή: ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ
Ένας γερμανός αξιωματικός (Πέτρος Φυσσούν) μένει στο σπίτι ενός έλληνα καθηγητή (Μάνος Κατράκης) και ερωτεύεται την ανιψιά του (Έλλη Φωτίου), η οποία στην πραγματικότητα είναι Εβραία που βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του καθηγητή. Το ζευγάρι είναι έτοιμο να παντρευτεί, όταν ο Γερμανός μαθαίνει την καταγωγή της κοπέλας και την παραδίδει στην Γκεστάπο, ενώ ζητάει να μετατεθεί στο ανατολικό μέτωπο. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, επιστρέφει στο Βερολίνο όπου μαθαίνει την τύχη των εβραίων αιχμαλώτων. Διαπιστώνοντας ότι η κοπέλα είναι νεκρή, βάζει τέλος και στη δική του ζωή.
Που και πότε? Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το Μπλόκο Poster
Το Μπλόκο
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1965, α/μ, 90’
Σκηνοθεσία: ΚΥΡΟΥ ΑΔΩΝΙΣ Σενάριο: ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΚΥΡΟΥ ΑΔΩΝΙΣ, TOROK JEAN PAUL Φωτογραφία: ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΑΝΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Μοντάζ:ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΣ Μουσική: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ Ηθοποιοί: ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΛΑΔΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΦΕΡΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΞΕΝΙΑ, ΣΑΡΡΗ ΖΩΡΖ, ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΘΑΝΟΣ, ΤΣΙΓΚΑΛΟΥ ΝΙΚΗ Παραγωγή: GRIFT FILM
Οι Γερμανοί κατακτητές στήνουν ενέδρα σε μια συνοικία του Πειραιά και συλλαμβάνουν ένα μαυραγορίτη (Κώστας Καζάκος) την ώρα που διασκεδάζει σε κάποιο γλέντι. Ένας δωσίλογος τον αναγκάζει να φορέσει μια μαύρη κουκούλα και να υποδείξει τους αντιστασιακούς που γνωρίζει. Η ταινία δέχθηκε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αποδίδει το ιστορικό γεγονός του μπλόκου της Κοκκινιάς, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.
Που και πότε? Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στις 21.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο Poster
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο
Μυθοπλασία, Ελλάς, 1970, εγχρ., 99’
Σκηνοθεσία: ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σενάριο: ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Φωτογραφία: ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μοντάζ:ΛΥΚΑΣ ΠETPOΣ Μουσική: ΚΑΠΝΙΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Ηθοποιοί: ΛΑΣΚΑΡΗ ΖΩΗ, ΦΕΡΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ ΧΡΟΝΗΣ, ΝΑΝΕΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΣΕΙΛΗΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΚΙΑ, ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΪΤΑΤΖΗ ΑΝΝΑ, ΖΕΡΒΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Παραγωγή: ΦΙΝΟΣ ΦIΛM
Με την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940, ο Νέστορας και οι φίλοι του φεύγουν για το μέτωπο. Η αδελφή του Μάρθα υπηρετεί ως εθελόντρια νοσοκόμα και έτσι συναντάει έναν από τους φίλους του αδελφού της που είναι τραυματίας. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια τρυφερή σχέση. Επτά μήνες αργότερα, οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και ο πατέρας του Κώστα γίνεται συνεργάτης τους. Ο Νέστορας, η Μάρθα και οι φίλοι τους μετέχουν σε μια αντιστασιακή οργάνωση, στην οποία όμως ο Κώστας δεν είναι επιθυμητός λόγω της δράσης του πατέρα του. Όλοι τους, ακόμα και ο Κώστας, θα συλληφθούν και θα βασανιστούν. Η Μάρθα θα βγει σώα απ’ όλη τη δοκιμασία, ενώ κάποιοι άλλοι θα εξοντωθούν. Ο Κώστας, για να εξιλεωθεί, βοηθάει τον Νέστορα να δραπετεύσει και συγχρόνως φροντίζει να συλληφθεί ο πατέρας του και να εκτελεσθεί ως προδότης. Μετά την Απελευθέρωση, η Μάρθα και ο Κώστας ελεύθεροι πλέον ενώνουν τις ζωές και τις τύχες τους.
Που και πότε? Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 18.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Τα Ντοκιμαντέρ Του Αφιερώματος

Ήταν ο δικός μας πόλεμος: Η ιστορία του Γιώργου Οικονόμου του Άγγελου Κοβότσου (2000 / 30')
Τα γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου μέσα από την προσωπική ιστορία του συνταξιούχου δασκάλου Γιώργου Οικονόμου από την Κόνιτσα. Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 19:00

Τη νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα της Σοφίας Σφυρόερα (1997 / 34')
Το κατόρθωμα δύο 19χρονων φοιτητών, του Μανόλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία με τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 19:00

Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς του Τάκη Σακελλαρίου (2015 / 15')
Ένας απολογισμό της κατοχικής περιόδου και μια ανασύστασης της ατμόσφαιρας των ημερών της Απελευθέρωσης. Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 19:00

To στάρι της Ομάδας hιστορισταί (2015 / 90')
Η ανάδειξη γνωστών και άγνωστων πτυχών του φαινομένου της πείνας ως απόρροια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σάββατο 19 Οκτωβρίου 19:00

Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη του Βασίλη Λουλέ (2005 / 29')
Στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής “Μπουμπουλίνας” της Αντίστασης, μέσα από την τρυφερή ματιά του γιου της Γιώργου. Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 19:00

Δίστομο, η μεγάλη σφαγή της Μάχης Λιδωρικιώτη (1984 / 35')
Αναβίωση του ιστορικού γεγονότος της μαζικής εκτέλεσης κατοίκων του Διστόμου Βοιωτίας την 10η Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μέσα από μνήμες Διστομιτών που επέζησαν. Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 19:00

Το μπλόκο της Κοκκινιάς του Διονύση Γρηγοράτου (1983 / 76')
Το χρονικό των γεγονότων τις 17ης Αυγούστου στην Κοκκινιά, όταν δυνάμεις του γερμανικού στρατού μαζί με τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή στήνοντας το λεγόμενο μπλόκο. Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 19:45

Το χρονικό της Εθνικής Αντίστασης του Αντώνη Βογιάζου (1985 / 61')
Από την κλασική σειρά ντοκιμαντέρ, θα παρακολουθήσουμε το δέκατο όγδοο και τελευταίο επεισόδιο για την Απελευθέρωση της Αθήνας και ολόκληρης της χώρας. Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 18:30

Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης

Με τους συντελεστές της ταινίας Το Στάρι
Συμμετέχουν οι Νίκος Κουρμουλής, κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Κοροδήμος, διευθυντής πολεμικού μουσείου, Συντονιστής ο Σπύρος Κακουριώτης, δημοσιογράφος
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 20:30

Εικόνες της κατοχής & της απελευθέρωσης στον ελληνικό κινηματογράφο
Γιώργος Ανδρίτσος, ιστορικός, Μαρία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Γεν. Γραμ. ΔΣ Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου, Μάνος Ζαχαρίας, κινηματογραφιστής
Συντονιστής ο Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 20:15