Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά (Les Combattants) PosterΈρωτας με την Πρώτη Μπουνιά

του Thomas Cailley. Με τους Adèle Haenel, Kévin Azaïs, Antoine Laurent, Brigitte Roüan, William Lebghil, Thibault Berducat


Το...Ισχυρό Φύλο
του zerVo (@moviesltd)

Όλα όμορφα και σωστά μέχρι τώρα καμωμένα καλέ μου δεκαοχτάρη, όσο απολάμβανες την φροντίδα της μαμάς στο πατρικό, ωσότου κατέφτασε η στιγμή της ενηλικίωσης. Τώρα που σίμωσε η ώρα να ανοίξει η πόρτα και να διαβείς προς τα έξω το κατώφλι της εστίας που γεννήθηκες σαν να ζορίζει κομματάκι η κατάσταση. Τώρα είναι που πρέπει ο καθένας να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει ολομόναχος, μα για στάσου, κάτω από τις τωρινές δύσκολες, μέχρι και αβάσταχτες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, πόσοι καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν? Με την δύναμη των μυών μου, λέει το αγόρι. Με την π[ονηριά και την καπατσοσύνη, απαντά η θυγατέρα. Μάλλον δεν αρκούν αυτά για τον καθένα επιμέρους, διατείνεται η ρεαλιστική φραντσέζικη φιλμική ματιά με τον τίτλο Les Combattants. Που μεταφράζεται σωστά ως οι Μαχητές της Ζωής...

Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά (Les Combattants) Wallpaper
Αναποφάσιστος ο Αρνό, ακόμη δεν έχει καταλήξει στο ποιον δρόμο θα ακολουθήσει και προς το παρόν βοηθά τον αδελφό του σε διάφορες κατασκευαστικές εργασίες, που αναλαμβάνει η οικογενειακή ξυλουργική επιχείρηση, που τους κληροδότησε ο άρτι αποθανών πατέρας τους. Σε ένα από αυτά τα μερεμέτια, σε βίλα εύπορης φαμίλιας που παραθερίζει στην περιοχή τους, θα συναντήσει (ξανά) την όμορφη, πλην έντονα αθλητική και καλογυμνασμένη, Μαντλέν, που τις προάλλες τον έχει βάλει - ντροπιαστικά - πλάτη, σε μια φιλική παλαιστική τους μονομαχία στην παραλία.

Ο μικροκαμωμένος νέος, διαισθανόμενος μια ιδιαίτερη έλξη για το, πιο προβληματισμένο και κατασταλαγμένο πλουσιοκόριτσο, θα δείξει να παρασύρεται από τις ιδιότροπες διαθέσεις της, να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού και δη πεζοναύτη. Έχοντας εκείνη μάλιστα την εντύπωση πως το ολοκληρωτικό τέλος του κόσμου πλησιάζει, θα πείσει τον καινούργιο κολλητό της, να καταταγούν σε θερινό καμπ εκπαίδευσης φαντάρων, για να πάρουν μια πρώτη ιδέα, του τι σημαίνει σκληραγώγηση και πειθαρχεία.

Παράξενης υφής, είναι η κοινωνικής χροιάς δημιουργία του ταλαντούχου νεαρού σκηνοθέτη Thomas Cailley, που επιχειρεί με ένα ανάλαφρο σατιρικό αεράκι να δροσίσει το αγωνιώδες σκίρτημα των νέων, σε σχέση το δύσκολο αύριο που τους περιμένει. Κτίζοντας ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα περιβληματική ίντριγκα, που έχει να κάνει με το προαιώνιο θέμα της μάχης των φύλων και της μεταξύ τους κόντρας για την τελική επικράτηση. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα ισχύουν στην πραγματικότητα, το ισχυρό κομμάτι του ντουέτου, ορίζεται από το μυώδες κορίτσι, που ατίθασο και άφοβο, δεν διστάζει να ρισκάρει ακόμη και ζωή για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Απεναντίας, ο χαμηλών τόνων νεαρός συνοδός της, παίζει πιότερο στο περιθώριο, δεν σηκώνει μανίκια για ψύλλου πήδημα, δεν αναζητά αιτίες πολέμων, για χάρη της γαλανομάτας Μαντλέν όμως, φοράει το χακί, έστω κι αν του πέφτει κάπως μεγάλη η στολή και βάσανο οι αρβύλες.

Εντέλει το συμπέρασμα, μετά από το εφιαλτικό, άνισο και ασύμμετρο της μέχρι τότε διαδρομής φινάλε, είναι πως το σωστό είναι το ένα χέρι να νίβει το άλλο, στην κοινή διαδρομή προς το άγνωστο. Και πως τα πάντα ξεπερνιούνται με ομαδική προσπάθεια και αλληλέγγυα πάλη. Όμορφη η κινηματογράφηση του θερέτρου της Μάγχης που αγκαλιάζει τις ψυχές των σε άγνοια κινδύνου νέων, ζεστό και όχι μελαγχολικό όπως συνηθίζει ο φραντσέζικος σινεμάς το κλίμα, συνολικά πετυχημένες οι ερμηνείες του διδύμου, με προεξάρχουσα βέβαια την εντυπωσιακή, αν και όχι ιδιαίτερα θηλυκή εδώ Adele Haenel, που αποσπά κατάτι παραπάνω παλαμάκι από τον καβαλιέρο της, Kevin Azais.

Για πες: Όλα τα γνωστά και μη φεστιβάλ της υφηλίου γύρισαν οι Les Combattants - με τον παντελώς αποπροσανατολιστικό εγχώριο τίτλο - και σε καθένα τσίμπησαν και κάποιο βραβείο, φτάνοντας μάλιστα και μέχρι τα χρυσά Cesar που κατάφεραν σκορ, τριών τιμών, στις οκτώ υποψηφιότητες. Βραβείο επιτροπής και στο 16ο Γαλλόφωνο Φεστ, δίχως όμως πραγματικά να πρόκειται για την καλύτερη, πιο ολοκληρωμένη ή αρτιότερη καλλιτεχνικά ταινία του διαγωνιστικού.

Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά (Les Combattants) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 7 Μαΐου 2015 από την Feelgood Ent.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική